ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ
Στο επίκεντρο η μεταφορά τουρκμένικου αερίου μέσω Κασπίας

Από τη χθεσινή συνάντηση κορυφής των τριών χωρών στο Τουρκμενιστάν
Από τη χθεσινή συνάντηση κορυφής των τριών χωρών στο Τουρκμενιστάν
Συνάντηση κορυφής πραγματοποίησαν χτες στην Αβάζα του Τουρκμενιστάν στις ακτές της Κασπίας οι ηγέτες της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, του Αζερμπαϊζάν, Ιλχ. Αλίγιεφ και του Τουρκμενιστάν, Σ. Μπερντιμουχαμέντοφ, με στόχο να επιτευχθούν συγκεκριμένες συμφωνίες, κυρίως στον τομέα της Ενέργειας. Τα τρία κράτη συμμετέχουν και στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, προωθώντας ανταγωνιστικά σχέδια προς άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως τη Ρωσία, η οποία παράλληλα αποτελεί σημαντικό «εταίρο» του Αζερμπαϊτζάν και του Τουρκμενιστάν, αλλά και του Ιράν. Στην περιοχή άλλωστε παρεμβαίνουν όλο και πιο εντατικά οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Η Τουρκία έχει δηλώσει πως θέλει να μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κασπίας προς την Ευρώπη και το Τουρκμενιστάν αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο, ωστόσο μέχρι σήμερα οι οικονομικές του σχέσεις είναι προσανατολισμένες κυρίως προς την Κίνα.

Η χτεσινή συνάντηση της Αβάζα είχε ως βασική ατζέντα τη διερεύνηση των δυνατοτήτων μεταφοράς τουρκμενικού φυσικού αερίου στην αντικρινή ακτή της Κασπίας και τη μεταφορά του από το Αζερμπαϊτζάν στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω του αγωγού TANAP. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί με δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού, σχέδιο το οποίο η Ρωσία σταθερά προσπαθεί να αποτρέψει.

Στο μεταξύ η ηγεσία του Τουρκμενιστάν προσπαθεί όλο και περισσότερο να «ισορροπήσει» μεταξύ του παραδοσιακού «στρατηγικού εταίρου», της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Κίνας. Η συμφωνία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο Αφγανιστάν από το Τουρκμενιστάν και οι φιλοδοξίες για μεταφορά τουρκμενικού φυσικού αερίου μέσω Αφγανιστάν στις τεράστιες αγορές του Πακιστάν και της Ινδίας δείχνουν πως όλο και λιγότερο η τουρκμένικη ηγεσία «λαμβάνει υπόψη» τα συμφέροντα της Ρωσίας και της Κίνας.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Αζέροι «ακτιβιστές» μπλοκάρουν τον διάδρομο Λατσίν

Στο μεταξύ εντείνεται η αντιπαράθεση Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου, με επίκεντρο το Ναγκόρνο Καραμπάχ και τον διάδρομο Λατσίν, τη μόνη οδό διασύνδεσης της Αρμενίας με τον θύλακα μετά τον πόλεμο το φθινόπωρο του 2020.

Τη Δευτέρα, αναφέρει το ρεπορτάζ, μια ομάδα Αζέρων που αυτοαποκαλούνταν «οικολόγοι», απέκλεισαν τον διάδρομο του Λατσίν και την Τρίτη το Αζερμπαϊτζάν διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οπως ξεκαθάρισε η αζέρικη ηγεσία, απαιτεί να σταματήσει η παράνομη εξόρυξη στο κοίτασμα χρυσού Gyzylbulag και στο κοίτασμα χαλκού - μολυβδαινίου Damirli στο Καραμπάχ, στην περιοχή που ελέγχουν οι ρωσικές «ειρηνευτικές» δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί εκεί μετά τον πόλεμο.

«Γι' αυτό ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων, άλλοι ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στον δρόμο Σούσα - Χανκέντι - Λατσίν για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους», ισχυρίστηκε ο Αζέρος προεδρικός σύμβουλος.

Μέχρι αργά προχτές βράδυ, η διοίκηση των ρωσικών «ειρηνευτικών» δυνάμεων διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους του Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία μέσω του διαδρόμου του Λατσίν, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Ο έλεγχος του διαδρόμου του Λατσίν αποτελεί στρατηγικό σημείο στον έλεγχο της περιοχής και πάγιο σημείο αντιπαράθεσης Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν στις διαπραγματεύσεις για «ειρηνευτική συμφωνία» και καθορισμό των μεταξύ τους συνόρων.

Ο Αρμένιος Πρόεδρος κάλεσε την διεθνή κοινότητα να παρέμβει για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σημειώνοντας πως με το μπλοκάρισμα του δρόμου του Λατσίν «πάνω από 120.000 παιδιά, ηλικιωμένοι, γυναίκες και άνδρες στερούνται ζωτικής σημασίας πρόσβασης στην Αρμενία και στον υπόλοιπο κόσμο».

Η ΕΕ εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» για τις εξελίξεις γύρω από τον διάδρομο του Λατσίν και κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν να φροντίσει για «ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση κατά μήκος του».

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέες αντιπαραθέσεις ΗΠΑ - Κίνας στον ΠΟΕ

Εντείνονται οι αντιπαραθέσεις ΗΠΑ - Κίνας, για μία ακόμα φορά στην αρένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), αποτυπώνοντας τους σφοδρούς ανταγωνισμούς για τα συμφέροντα των μονοπωλίων των δύο χωρών.

Χτες η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ αφενός ότι χρησιμοποιούν τις κρατικές επιδοτήσεις για να ενισχύσουν τις αμερικανικές βιομηχανίες σε βάρος των κινεζικών, αφετέρου ότι αρνούνται να συμμορφωθούν με τους κανόνες του ΠΟΕ.

Σε ομιλία που εκφώνησε χτες στις ΗΠΑ, ο Κινέζος πρέσβης στον ΠΟΕ, Λι Τσενγκάνγκ, εξέφρασε «απογοήτευση» για τις επιδόσεις των ΗΠΑ στο εμπόριο, επισημαίνοντας πως δεν στάθηκαν στο ύψος των αρχικών δεσμεύσεων του Προέδρου τους, Τζο Μπάιντεν, ότι θα ηγηθούν «με την ισχύ του δικού μας παραδείγματος». Καταγγέλλοντας τη συνέχιση της πολιτικής «Πρώτα η Αμερική», ο Κινέζος διπλωμάτης αποδοκίμασε την Ουάσιγκτον για το ότι κάνει «την εγχώρια νομοθεσία να υπερισχύει έναντι των διεθνών κανόνων και των νόμων άλλων, περιφρονώντας τους κανόνες του ΠΟΕ και τις ανησυχίες των άλλων μελών».

Απέναντι στις κινεζικές κατηγορίες η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΠΟΕ, Μαρία Παγκάν, αρκέστηκε να απαντήσει ότι η χώρα της έχει «μία από τις πιο ανοιχτές και ανταγωνιστικές οικονομίες στον κόσμο».

Αυξάνονται κατακόρυφα οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου στην Ινδία

Το ίδιο 24ωρο ανακοινώθηκε ότι η Ρωσία έγινε για πρώτη φορά ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στην Ινδία, εκθρονίζοντας το Ιράκ, καθώς τα ινδικά διυλιστήρια τον Νοέμβριο αγόρασαν πετρέλαιο από τη Μόσχα, υπό τον φόβο ότι το πλαφόν που τέθηκε σε ισχύ από τη Δύση στις 5 Δεκεμβρίου θα μπορούσε να πλήξει τις προμήθειες αργού πετρελαίου.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία τον Νοέμβριο αυξήθηκαν σε τουλάχιστον 3,7 εκατ. τόνους, σημειώνοντας ρεκόρ 53,2% σε σχέση με τον περασμένο μήνα.

Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο - που βγήκε ένα 10ήμερο μετά την επιβολή πλαφόν ύψους 60 δολαρίων ανά βαρέλι ρωσικού πετρελαίου από την ΕΕ, το G7 και την Αυστραλία - είναι η είδηση ότι η τιμή πώλησης του ρωσικού αργού πετρελαίου στην Ινδία έπεσε κάτω και από τα 60 δολάρια.

Παράγοντες της αγοράς, μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters», ανακοίνωσαν ότι η τιμή του έπεσε άλλα 12 με 15 δολάρια ανά βαρέλι σε σχέση το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ, καθώς και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η τιμή του πετρελαίου Ουραλίων στην Ινδία κυμάνθηκε στα 32 με 35 δολάρια το βαρέλι.

Στο μεταξύ η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει νέο ράλι στις τιμές του πετρελαίου το 2023, «ποντάροντας» στο ενδεχόμενο οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας να περιορίσουν την προσφορά. Σύμφωνα με αναθεωρημένη έκθεση της ΙΕΑ, η ρωσική παραγωγή αργού πετρελαίου αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 14% έως το τέλος του α' τριμήνου του 2023.

Η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί τα επόμενα τρία χρόνια πάνω από τον στόχο της για 2%, υποστήριξε ανώνυμος αξιωματούχος της ΕΚΤ στο Reuters, ενόψει της δημοσίευσης των προβλέψεων της ευρωτράπεζας.

Η ΕΚΤ θεωρείται δεδομένο ότι στη σημερινή της συνεδρίαση θα αυξήσει τα επιτόκιά της για τέταρτη συνεχή φορά, επιχειρώντας να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ενώ θα ανακοινώσει επίσης τις νέες τριμηνιαίες οικονομικές της προβλέψεις, βάσει των οποίων οι επενδυτές υπολογίζουν πόσο δρόμο έχει ακόμα η νομισματική σύσφιξη.

Σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Reuters, οι νέες εκτιμήσεις της ΕΚΤ θα βάζουν τον πληθωρισμό αρκετά πάνω από το 2% το 2024 και λίγο πάνω από το 2% το 2025.

Νωρίτερα, διαπραγματευτές από την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισαν τη συγκέντρωση επιπλέον 20 δισ. ευρώ από τις επενδύσεις στις αγορές Ενέργειας, για να επιταχύνουν την απεξάρτηση των αγορών Ενέργειας της ΕΕ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Τα 20 δισ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από το 30% των αδειών πώλησης διοξειδίου του άνθρακα, δεδομένου ότι στην ΕΕ τα εργοστάσια και οι σταθμοί παραγωγής Ενέργειας υποχρεώνονται να αγοράζουν «άδειες» CO2, όταν ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα με την απελευθέρωση εκπομπών διοξειδίου άνθρακα.

Τα κεφάλαια των 20 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν σε τομείς όπως οι ΑΠΕ, καινοτόμες εφαρμογές και τεχνολογίες εξοικονόμησης Ενέργειας και σχέδια απανθρακοποίησης της βαριάς βιομηχανίας σε χώρες της ΕΕ.

Γερμανία: Αύξηση ρεκόρ στην έκδοση χρέους το 2023

Στη Γερμανία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φάνηκε χτες να σχεδιάζει την αύξηση του χρέους με πιθανό νέο ρεκόρ μέσα στο 2023, ώστε να χρηματοδοτήσει το τεράστιο πακέτο στήριξης της γερμανικής καπιταλιστικής οικονομίας για την «ενεργειακή κρίση».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η έκδοση ομολόγων με σκοπό τον δανεισμό το επόμενο έτος αναμένεται να εκτιναχθεί στα 539 δισ. ευρώ, έναντι 449 δισ. το τρέχον έτος. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν τα 483 δισ. του 2021.

Στο μεταξύ, στη Βουδαπέστη, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Π. Στζιτζάρτο δήλωσε πως συμφώνησε η χώρα του με το Κατάρ να ξεκινήσουν παζάρια για την αγορά LNG. Η Ουγγαρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους έχει συμβάλει στην εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος.

Νέα αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ

Σε νέα, έβδομη κατά σειρά από τον περασμένο Μάρτιο, αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% προχώρησε χτες η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Η Επιτροπή μετά τη συνεδρίασή της εκτίμησε ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν στο επίπεδο του 5,25% το επόμενο έτος, προβλέποντας παράλληλα ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 3,1% το 2023 και στο 2,5% το 2024, για να προσεγγίσει τελικά τον στόχο του 2% το 2025.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ΕΕ εξισώνει την Παλαιστίνη με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ

Παρέμβαση στη συζήτηση σχετικά με τις «προοπτικές για λύση δύο κρατών για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη» πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος τόνισε τα εξής:

«Διαχρονικά η ΕΕ και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αναβάθμισαν την οικονομική, την ενεργειακή, τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Φέτος τα θύματα της κατοχικής βίας του Ισραήλ ξεπερνούν τα 141 από την αρχή του χρόνου, μεταξύ τους ανήλικες κοπέλες, αγόρια, δημοσιογράφοι. Οι θηριωδίες του ισραηλινού στρατού κάνουν τον γύρο του κόσμου. Χιλιάδες είναι οι πολιτικοί κρατούμενοι, σε άθλιες συνθήκες, με τις απαράδεκτες "διοικητικές κρατήσεις".

Η σημερινή συζήτηση φανερώνει ξανά την υποκριτική ευαισθησία της ΕΕ που εργαλειοποιεί τα "ανθρώπινα δικαιώματα" για τα θύματα πολέμου, της κατοχής, των επιδρομών. Γιατί όταν συμβαίνουν αυτά στην Παλαιστίνη από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, οι θύτες εξισώνονται με τα θύματα και τηρείτε "ίσες αποστάσεις".

Μόνη λύση αποτελεί η κλιμάκωση της αλληλεγγύης των λαών με τον παλαιστινιακό λαό, για την αναγνώριση του δικού του κυρίαρχου κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Απαιτούμε να τεθούν σε ισχύ τα ψηφίσματα αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους, όπως εκείνο του ελληνικού κοινοβουλίου του 2015».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ