ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑΣ
Ολοι στη Γενική Συνέλευση για να καθοριστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα

Την Πέμπτη 22 Δεκέμβρη, στον κινηματογράφο «Ιλιον», στον οικισμό

Τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα για τη διεκδίκηση επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους θα προγραμματίσουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, με την απολογιστική Γενική Συνέλευση, που έχει οριστεί για την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, στις 11 π.μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον» του οικισμού.

Στο κάλεσμά του προς τους εργαζόμενους, το Σωματείο τονίζει τη σημασία της μαζικής συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση μπροστά στις εξελίξεις και τον κίνδυνο να απομακρυνθούν οριστικά από το εργοστάσιο και τις εργασίες τους όλοι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στις 31 Γενάρη 2023, ενώ προσδιορίζει την αποφασιστικότητα για νέες κινητοποιήσεις από τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται τον ουσιαστικό διάλογο.

«Πέντε μήνες μετά από την άρον άρον παύση λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και την ομαδική απόλυσή μας, ο αναμενόμενος "θησαυρός" που "θα έβρισκε η πολιτική της" κυβέρνησης, απεδείχθη "άνθρακας". Οι δεσμευτικές προσφορές στους εγκληματικούς διαγωνισμούς εκποίησης έχουν ανοίξει εδώ και 2 μήνες και από ό,τι όλα δείχνουν, η διαδικασία έχει "κολλήσει" στον καβγά των υποψήφιων επενδυτών. Παράλληλα από την πλευρά της κυβέρνησης επικρατεί "σιγή ιχθύος", δεν έχει προσδιοριστεί για το τι ενέργειες θα γίνουν, έτσι ώστε η ΛΑΡΚΟ να ξαναμπεί σε επαναλειτουργία, σε μία περίοδο που οι τιμές του νικελίου είναι σταθεροποιημένες κοντά στις 30.000 ευρώ ανά τόνο», τονίζει το Σωματείο, προσθέτοντας ότι η σιωπή της κυβέρνησης «αποτελεί τη φωναχτή απάντηση που δίνουν οι ρεαλιστικές θέσεις των εργαζομένων, που διασφαλίζουν την ενιαία λειτουργία, τον εκσυγχρονισμό της και την ανάπτυξή της, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους».

Παράλληλα το Σωματείο επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για ενημέρωση των εργαζομένων, καθώς και ότι δεν έχει απαντήσει σε σχετική επιστολή όλων των Σωματείων για συνάντηση και ενημέρωση πριν τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης.

Συγκεκριμένα, με την επιστολή τους τα Σωματεία Εργαζομένων σε όλες τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ απαιτούν μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα - και ανεξάρτητα από την έκβαση των διαγωνισμών εκποίησης - σχέδιο συντήρησης και επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Προσδιορίζουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν απορρίψει τα προγράμματα ανεργίας και διεκδικούν τη μετατροπή των τωρινών συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, διεκδικούν την καταβολή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος ύψους 2.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο, καθώς και να δοθεί λύση με τις διαφορές που υπάρχουν στις αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν, στις οφειλές προς τους εργαζόμενους από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τις αποζημιώσεις που οφείλονται σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων.

Συνεχίζοντας, το Σωματείο προσδιορίζει το «τσεκούρωμα» που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στα μεροκάματά τους αλλά και «τη μεγάλη ψυχολογική πίεση που βιώνουμε καθημερινά βλέποντας το εργοστάσιο που έχουμε επενδύσει τη ζωή μας σταματημένο», καθώς και την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεμπερδεύει με τους εργαζόμενους από το πρώτο εξάμηνο της ειδικής εκκαθάρισης.

«Πέρασαν σχεδόν 36 μήνες, έχουμε απολυθεί ομαδικά, έχουν σταματήσει τη λειτουργία και εμείς είμαστε μέσα στη ΛΑΡΚΟ. Είναι αλήθεια ότι ποντάρουν στην εξαθλίωσή μας, στη διάσπασή μας, στην απογοήτευση και την εγκατάλειψη του αγώνα. Ομως επίσης είναι αλήθεια ότι είμαστε ζωντανοί, ακούραστοι, όρθιοι, έχουμε μαζί μας χιλιάδες εργαζόμενους να μας συμπαραστέκονται και συνεχίζουμε να διεκδικούμε ό,τι μας ανήκει μέχρι το τέλος», σημειώνει χαρακτηριστικά το σωματείο απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση της Τετάρτης.

Προειδοποιεί επίσης ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί κάθε αδράνεια των εργαζομένων, ενώ επισημαίνει ότι «τα προεκλογικά "θα και εφόσον" είναι για ψηφοθηρική κατανάλωση, όλοι όσοι τάζουν είναι σήμερα στην κυβέρνηση ή έχουν κυβερνήσει σε αυτό τον τόπο. Προβλήματα μας δημιούργησαν, δεν έλυσαν κανένα.

Η επιτυχία της Γενικής Συνέλευσης είναι επιβεβλημένη, γιατί βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση του αγώνα, αν δεν πιέσουμε να παρθούν νομοθετικά μέτρα τώρα, στις 31 Γενάρη 2023 όλοι πηγαίνουμε στο ταμείο ανεργίας (...) σε αυτή την κρίσιμη φάση, στις 22 Δεκεμβρίου, όλοι μαζί θα μεταφέρουμε το μήνυμα ότι έξω από τη ΛΑΡΚΟ και από τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε. Η ΛΑΡΚΟ θα επαναλειτουργήσει, θα πάρουμε σύνταξη από αυτή, θα μας καταβληθεί ο μόχθος που έχουμε δουλέψει και μας ανήκει. Ολοι και όλες στη Γενική Συνέλευση», τονίζει το σωματείο.

ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΔΕΔΥ
Κοινό ψηφοδέλτιο από «Παρεμβάσεις» και ΜΕΤΑ για να υφαρπάξουν έδρα από τη ΔΑΣ

Επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο οι φήμες που ήθελαν τις παρατάξεις «Παρεμβάσεις» και ΕΑΣ (ΜΕΤΑ) να συνεννοούνται κάτω από το τραπέζι προκειμένου να αρπάξουν μία από τις έδρες της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) στην ΑΔΕΔΥ, που με βάση τα αποτελέσματα του 38ου Συνεδρίου θα ήταν η τέταρτη για τη ΔΑΣ. Η μεθόδευσή τους αποτελεί ξεκάθαρη αλλοίωση της θέλησης των εργαζομένων, αφού στα πρωτοβάθμια σωματεία και συνέδρια Ομοσπονδιών, όπως και στο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, η καθεμιά τους κατέβαζε δικό της ψηφοδέλτιο. Ζητούσαν δηλαδή από τους εργαζόμενους να τις ψηφίσουν ως ξεχωριστές παρατάξεις και, αφού αναδείχθηκαν με ξεχωριστά ψηφοδέλτια και στο Γενικό Συμβούλιο, στη χθεσινή συνεδρίασή του την ώρα της εκλογής της ΕΕ κατέβασαν κοινό ψηφοδέλτιο!

Καταγγέλλοντας αυτήν την καιροσκοπική μεθόδευση των δύο παρατάξεων, η ΔΑΣ καταγγέλλει ότι «με μια τεχνητή συγκόλληση και κυριολεκτικά κάτω από το τραπέζι, κρυφά από τους ίδιους τους εργαζόμενους, κατέβασαν αυτές οι δυο παρατάξεις κοινό ψηφοδέλτιο μοιράζοντας έτσι τις "καρέκλες" στην ΕΕ, την ίδια στιγμή που σε μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία, σε Συνέδρια Ομοσπονδιών (π.χ. ΟΛΜΕ και αλλού) αλλά και στο ίδιο το τελευταίο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ ζητούσαν την ψήφο των συναδέλφων με ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Από τις τοποθετήσεις τους άλλωστε στο Γενικό Συμβούλιο δεν είχαν κανένα πρόβλημα να παραδεχτούν ότι κινούνται κάθε φορά όπως τους βολεύει (!), αφού από τη μια έκαναν λόγο για μια "εκλογική συνεργασία" που αφορά μόνο την εκλογή της νέας ΕΕ (!) κι απ' την άλλη δήλωναν "προγραμματική συνεργασία".

Ο εμπαιγμός των συναδέλφων και η συνδικαλιστική αλητεία των δυνάμεων αυτών ξεπερνούν κάθε όριο. Με αυτήν τη μεθόδευση από τη μία αλλοίωσαν τον πραγματικό συσχετισμό του 38ου Συνεδρίου και την ψήφο χιλιάδων εργαζόμενων, εκλέγοντας με 9 έδρες στο Γενικό Συμβούλιο 2 έδρες στην ΕΕ (το δε ΜΕΤΑ, που με την ψήφο των εργαζομένων πήρε μόνο 3 έδρες από τις 85 του Γενικού Συμβουλίου, έβγαλε 1 εκπρόσωπο στην ΕΕ!), ενώ η ΔΑΣ με τον διπλάσιο αριθμό εδρών στο Γενικό Συμβούλιο (18) εξέλεξε μόνο 3 έδρες στην ΕΕ, όσες δηλαδή εξέλεξε και η τέταρτη παράταξη, η ΕΑΕΚ (η παράταξη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ), που έχει 13 εκλεγμένους στο Γενικό Συμβούλιο, 5 λιγότερους δηλαδή από τη ΔΑΣ».

«Από την άλλη έδωσαν την ευκαιρία στην παράταξη της ΔΑΚΕ να είναι αυτή η πρώτη παράταξη στην Εκτελεστική Επιτροπή και η μοναδική που θα έχει 4 έδρες», σημειώνεται χαρακτηριστικά, αφού αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα της «συγκόλλησης» των «Παρεμβάσεων» με το ΜΕΤΑ.

«Οι "υπόγειες" συνδιαλλαγές των δύο αυτών παρατάξεων, ο άκρατος τυχοδιωκτισμός τους δεν θα μείνει ούτε κρυφός αλλά ούτε και αναπάντητος από τους ίδιους τους εργαζόμενους», τονίζουν οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν με όλες τους τις δυνάμεις και με κάθε εκλεγμένο «να θέτουμε αγωνιστικά στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, κόντρα στον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό αλλά και τις δυνάμεις του καιροσκοπισμού».

Σε ό,τι αφορά το Γενικό Συμβούλιο, η ΔΑΣ σημειώνει πως παρά την αύξηση των δυνάμεών της δεν ανατράπηκε ο αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσίων υπαλλήλων, δεν ανατράπηκε η κυρίαρχη λογική της πλειοψηφίας που υπηρετεί τον ευρωμονόδρομο, τον «κοινωνικό εταιρισμό» και τη συνδιαλλαγή με το αστικό κράτος και τις διακρατικές ενώσεις του κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστική η συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ, με την ψήφο των ηγεσιών των παρατάξεων της πλειοψηφίας, στη σαπίλα της ITUC (Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία) και της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ). Αυτή η σαπίλα ήρθε στην επιφάνεια με την πρόσφατη σύλληψη του γενικού γραμματέα της ITUC, ο οποίος κατηγορείται για χρηματισμό από τα διάφορα λόμπι των μονοπωλίων στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Διακριτή άνοδος σε ψήφους και ποσοστό για τη ΔΑΣ

Δεύτερη δύναμη, με άνοδο σε ψήφους και ποσοστό, παρέμεινε το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, μετά και την πρόσφατη ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών του.

Συγκεκριμένα, η ΔΑΣ έλαβε 54 ψήφους και 29,6%, αύξηση 11 ψήφων (από 43) και +5,2% (από 24,5%), εκλέγοντας 4 έδρες στο νέο ΔΣ.

Το ψηφοδέλτιο «Ενωση - Συνεργασία» έλαβε 117 ψήφους, 64,2% και 10 έδρες (από 97 ψήφους, 55,1% και 8 έδρες) και η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» 11 ψήφους, 6,1% και καμία έδρα (από 36 ψήφους, 20,4% και 3 έδρες).

«Η διακριτή άνοδος των δυνάμεων του αγώνα και της διεκδίκησης για τέταρτο συνεχόμενο συνέδριο είναι ελπιδοφόρα», σημειώνει η ΔΑΣ, τονίζοντας πως όλα τα προηγούμενα χρόνια οι δυνάμεις της «πρωτοστάτησαν στην ενημέρωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, ηγήθηκαν στην οργάνωση κάθε τοπικού και πανελλαδικού αγώνα, μπήκαν μπροστά στο να οργανωθεί η διεκδίκηση και πάλη για κάθε λαϊκό πρόβλημα».

Προσθέτει ότι «είναι οι δυνάμεις που παλεύουν για ένα Εργατικό Κέντρο στήριγμα των εργαζομένων στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οργανωτή των δίκαιων διεκδικήσεών τους και μπροστάρη στους κοινωνικούς αγώνες. Υπερασπιστή τους απέναντι στην εργοδοσία, στις απολύσεις, στην τρομοκρατία».

Κλείνοντας αναδεικνύει την ανάγκη να ξεπεραστεί «το εμπόδιο του αρνητικού συσχετισμού που διατηρείται στο ΕΚ Καλαμάτας», καθώς η πλειοψηφία στη διοίκηση «εδώ και 20 χρόνια κάνει τα πάντα για να είναι το στήριγμα κυβερνήσεων - εργοδοσίας».

Να αποσυρθούν οι απαράδεκτες συμβάσεις στην «Cosmote e-value»

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχωρά σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote e-value» Αττικής, στις 2 μ.μ., στο κτίριο του Κεραμεικού, διεκδικώντας να αποσυρθούν οι απαράδεκτες συμβάσεις με τις οποίες η εργοδοσία επιβάλλει ακόμα πιο δυσμενείς όρους δουλειάς, στους εργαζόμενους που μετακινούνται από τη μια εταιρεία «ενοικίασης» («Project Solution - Manpower») στην άλλη («Mellon»). Στις νέες συμβάσεις που προκαλούν τις αντιδράσεις των εργαζομένων προβλέπεται η δυνατότητα η εταιρεία να μετακινεί το προσωπικό στις εγκαταστάσεις της σε όλη τη χώρα, να αλλάζει το ωράριο και τη θέση εργασίας του. Ενώ, σε ό,τι αφορά τον μισθό, το σωματείο αναδεικνύει ότι «όσοι συνάδελφοι παίρνουν πάνω από τον κατώτατο μισθό δεν πρόκειται να δουν αύξηση στον "αιώνα τον άπαντα" καθώς μέσα σε αυτόν ενσωματώνονται τυχόν επιδόματα (π.χ. γάμου, παιδιού κ.τ.λ.) ή οποιαδήποτε άλλη αύξηση». Βλαπτική μεταβολή συνιστά επίσης η πρόβλεψη για μείωση του αριθμού των ενσήμων από 25 σε 23 τον μήνα. Επίσης, μέσω της λεγόμενης «Υποχρέωσης Πίστης» οι εργαζόμενοι απαγορεύεται να μιλάνε για την εταιρεία χωρίς την άδειά της, ενώ μέσω των συμβάσεων καλούνται να συναινέσουν στη λειτουργία κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στους χώρους στους οποίους δουλεύουν.

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους «να μην υπογράψουν τους απαράδεκτους όρους που σφίγγουν την θηλιά της εκμετάλλευσης γύρω από τον λαιμό μας ακόμα περισσότερο» και διεκδικεί την υπογραφή μιας επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους χωρίς διαχωρισμούς, με ουσιαστικές αυξήσεις και δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ