Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑΣ
Ολοι στη Γενική Συνέλευση για να καθοριστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα

Την Πέμπτη 22 Δεκέμβρη, στον κινηματογράφο «Ιλιον», στον οικισμό

Τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα για τη διεκδίκηση επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους θα προγραμματίσουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, με την απολογιστική Γενική Συνέλευση, που έχει οριστεί για την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, στις 11 π.μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον» του οικισμού.

Στο κάλεσμά του προς τους εργαζόμενους, το Σωματείο τονίζει τη σημασία της μαζικής συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση μπροστά στις εξελίξεις και τον κίνδυνο να απομακρυνθούν οριστικά από το εργοστάσιο και τις εργασίες τους όλοι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στις 31 Γενάρη 2023, ενώ προσδιορίζει την αποφασιστικότητα για νέες κινητοποιήσεις από τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται τον ουσιαστικό διάλογο.

«Πέντε μήνες μετά από την άρον άρον παύση λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και την ομαδική απόλυσή μας, ο αναμενόμενος "θησαυρός" που "θα έβρισκε η πολιτική της" κυβέρνησης, απεδείχθη "άνθρακας". Οι δεσμευτικές προσφορές στους εγκληματικούς διαγωνισμούς εκποίησης έχουν ανοίξει εδώ και 2 μήνες και από ό,τι όλα δείχνουν, η διαδικασία έχει "κολλήσει" στον καβγά των υποψήφιων επενδυτών. Παράλληλα από την πλευρά της κυβέρνησης επικρατεί "σιγή ιχθύος", δεν έχει προσδιοριστεί για το τι ενέργειες θα γίνουν, έτσι ώστε η ΛΑΡΚΟ να ξαναμπεί σε επαναλειτουργία, σε μία περίοδο που οι τιμές του νικελίου είναι σταθεροποιημένες κοντά στις 30.000 ευρώ ανά τόνο», τονίζει το Σωματείο, προσθέτοντας ότι η σιωπή της κυβέρνησης «αποτελεί τη φωναχτή απάντηση που δίνουν οι ρεαλιστικές θέσεις των εργαζομένων, που διασφαλίζουν την ενιαία λειτουργία, τον εκσυγχρονισμό της και την ανάπτυξή της, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους».

Παράλληλα το Σωματείο επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για ενημέρωση των εργαζομένων, καθώς και ότι δεν έχει απαντήσει σε σχετική επιστολή όλων των Σωματείων για συνάντηση και ενημέρωση πριν τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης.

Συγκεκριμένα, με την επιστολή τους τα Σωματεία Εργαζομένων σε όλες τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ απαιτούν μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα - και ανεξάρτητα από την έκβαση των διαγωνισμών εκποίησης - σχέδιο συντήρησης και επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Προσδιορίζουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν απορρίψει τα προγράμματα ανεργίας και διεκδικούν τη μετατροπή των τωρινών συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, διεκδικούν την καταβολή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος ύψους 2.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο, καθώς και να δοθεί λύση με τις διαφορές που υπάρχουν στις αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν, στις οφειλές προς τους εργαζόμενους από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τις αποζημιώσεις που οφείλονται σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων.

Συνεχίζοντας, το Σωματείο προσδιορίζει το «τσεκούρωμα» που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στα μεροκάματά τους αλλά και «τη μεγάλη ψυχολογική πίεση που βιώνουμε καθημερινά βλέποντας το εργοστάσιο που έχουμε επενδύσει τη ζωή μας σταματημένο», καθώς και την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεμπερδεύει με τους εργαζόμενους από το πρώτο εξάμηνο της ειδικής εκκαθάρισης.

«Πέρασαν σχεδόν 36 μήνες, έχουμε απολυθεί ομαδικά, έχουν σταματήσει τη λειτουργία και εμείς είμαστε μέσα στη ΛΑΡΚΟ. Είναι αλήθεια ότι ποντάρουν στην εξαθλίωσή μας, στη διάσπασή μας, στην απογοήτευση και την εγκατάλειψη του αγώνα. Ομως επίσης είναι αλήθεια ότι είμαστε ζωντανοί, ακούραστοι, όρθιοι, έχουμε μαζί μας χιλιάδες εργαζόμενους να μας συμπαραστέκονται και συνεχίζουμε να διεκδικούμε ό,τι μας ανήκει μέχρι το τέλος», σημειώνει χαρακτηριστικά το σωματείο απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση της Τετάρτης.

Προειδοποιεί επίσης ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί κάθε αδράνεια των εργαζομένων, ενώ επισημαίνει ότι «τα προεκλογικά "θα και εφόσον" είναι για ψηφοθηρική κατανάλωση, όλοι όσοι τάζουν είναι σήμερα στην κυβέρνηση ή έχουν κυβερνήσει σε αυτό τον τόπο. Προβλήματα μας δημιούργησαν, δεν έλυσαν κανένα.

Η επιτυχία της Γενικής Συνέλευσης είναι επιβεβλημένη, γιατί βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση του αγώνα, αν δεν πιέσουμε να παρθούν νομοθετικά μέτρα τώρα, στις 31 Γενάρη 2023 όλοι πηγαίνουμε στο ταμείο ανεργίας (...) σε αυτή την κρίσιμη φάση, στις 22 Δεκεμβρίου, όλοι μαζί θα μεταφέρουμε το μήνυμα ότι έξω από τη ΛΑΡΚΟ και από τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε. Η ΛΑΡΚΟ θα επαναλειτουργήσει, θα πάρουμε σύνταξη από αυτή, θα μας καταβληθεί ο μόχθος που έχουμε δουλέψει και μας ανήκει. Ολοι και όλες στη Γενική Συνέλευση», τονίζει το σωματείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ