Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΔΕΔΥ
Κοινό ψηφοδέλτιο από «Παρεμβάσεις» και ΜΕΤΑ για να υφαρπάξουν έδρα από τη ΔΑΣ

Επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο οι φήμες που ήθελαν τις παρατάξεις «Παρεμβάσεις» και ΕΑΣ (ΜΕΤΑ) να συνεννοούνται κάτω από το τραπέζι προκειμένου να αρπάξουν μία από τις έδρες της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) στην ΑΔΕΔΥ, που με βάση τα αποτελέσματα του 38ου Συνεδρίου θα ήταν η τέταρτη για τη ΔΑΣ. Η μεθόδευσή τους αποτελεί ξεκάθαρη αλλοίωση της θέλησης των εργαζομένων, αφού στα πρωτοβάθμια σωματεία και συνέδρια Ομοσπονδιών, όπως και στο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, η καθεμιά τους κατέβαζε δικό της ψηφοδέλτιο. Ζητούσαν δηλαδή από τους εργαζόμενους να τις ψηφίσουν ως ξεχωριστές παρατάξεις και, αφού αναδείχθηκαν με ξεχωριστά ψηφοδέλτια και στο Γενικό Συμβούλιο, στη χθεσινή συνεδρίασή του την ώρα της εκλογής της ΕΕ κατέβασαν κοινό ψηφοδέλτιο!

Καταγγέλλοντας αυτήν την καιροσκοπική μεθόδευση των δύο παρατάξεων, η ΔΑΣ καταγγέλλει ότι «με μια τεχνητή συγκόλληση και κυριολεκτικά κάτω από το τραπέζι, κρυφά από τους ίδιους τους εργαζόμενους, κατέβασαν αυτές οι δυο παρατάξεις κοινό ψηφοδέλτιο μοιράζοντας έτσι τις "καρέκλες" στην ΕΕ, την ίδια στιγμή που σε μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία, σε Συνέδρια Ομοσπονδιών (π.χ. ΟΛΜΕ και αλλού) αλλά και στο ίδιο το τελευταίο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ ζητούσαν την ψήφο των συναδέλφων με ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Από τις τοποθετήσεις τους άλλωστε στο Γενικό Συμβούλιο δεν είχαν κανένα πρόβλημα να παραδεχτούν ότι κινούνται κάθε φορά όπως τους βολεύει (!), αφού από τη μια έκαναν λόγο για μια "εκλογική συνεργασία" που αφορά μόνο την εκλογή της νέας ΕΕ (!) κι απ' την άλλη δήλωναν "προγραμματική συνεργασία".

Ο εμπαιγμός των συναδέλφων και η συνδικαλιστική αλητεία των δυνάμεων αυτών ξεπερνούν κάθε όριο. Με αυτήν τη μεθόδευση από τη μία αλλοίωσαν τον πραγματικό συσχετισμό του 38ου Συνεδρίου και την ψήφο χιλιάδων εργαζόμενων, εκλέγοντας με 9 έδρες στο Γενικό Συμβούλιο 2 έδρες στην ΕΕ (το δε ΜΕΤΑ, που με την ψήφο των εργαζομένων πήρε μόνο 3 έδρες από τις 85 του Γενικού Συμβουλίου, έβγαλε 1 εκπρόσωπο στην ΕΕ!), ενώ η ΔΑΣ με τον διπλάσιο αριθμό εδρών στο Γενικό Συμβούλιο (18) εξέλεξε μόνο 3 έδρες στην ΕΕ, όσες δηλαδή εξέλεξε και η τέταρτη παράταξη, η ΕΑΕΚ (η παράταξη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ), που έχει 13 εκλεγμένους στο Γενικό Συμβούλιο, 5 λιγότερους δηλαδή από τη ΔΑΣ».

«Από την άλλη έδωσαν την ευκαιρία στην παράταξη της ΔΑΚΕ να είναι αυτή η πρώτη παράταξη στην Εκτελεστική Επιτροπή και η μοναδική που θα έχει 4 έδρες», σημειώνεται χαρακτηριστικά, αφού αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα της «συγκόλλησης» των «Παρεμβάσεων» με το ΜΕΤΑ.

«Οι "υπόγειες" συνδιαλλαγές των δύο αυτών παρατάξεων, ο άκρατος τυχοδιωκτισμός τους δεν θα μείνει ούτε κρυφός αλλά ούτε και αναπάντητος από τους ίδιους τους εργαζόμενους», τονίζουν οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν με όλες τους τις δυνάμεις και με κάθε εκλεγμένο «να θέτουμε αγωνιστικά στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, κόντρα στον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό αλλά και τις δυνάμεις του καιροσκοπισμού».

Σε ό,τι αφορά το Γενικό Συμβούλιο, η ΔΑΣ σημειώνει πως παρά την αύξηση των δυνάμεών της δεν ανατράπηκε ο αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσίων υπαλλήλων, δεν ανατράπηκε η κυρίαρχη λογική της πλειοψηφίας που υπηρετεί τον ευρωμονόδρομο, τον «κοινωνικό εταιρισμό» και τη συνδιαλλαγή με το αστικό κράτος και τις διακρατικές ενώσεις του κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστική η συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ, με την ψήφο των ηγεσιών των παρατάξεων της πλειοψηφίας, στη σαπίλα της ITUC (Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία) και της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ). Αυτή η σαπίλα ήρθε στην επιφάνεια με την πρόσφατη σύλληψη του γενικού γραμματέα της ITUC, ο οποίος κατηγορείται για χρηματισμό από τα διάφορα λόμπι των μονοπωλίων στο Ευρωκοινοβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ