Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διεκδικούμε τα αυτονόητα! Κανείς δεν θα μας χαρίσει τίποτα

Ο Γ. Τσουρατάκης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ)
Ο Γ. Τσουρατάκης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ)
«Οι Ελληνες Τσιγγάνοι είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού λαού», τόνισε ο Βασίλης Πάντζος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ». Από το βήμα της συγκέντρωσης χαιρέτισε τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και φορέων, που μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό κατά του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη «διαδήλωσαν ενάντια στην αδικία». «Η αλληλεγγύη όλων αυτών που συμμερίζονται και κατανοούν τα προβλήματα των Ελλήνων Ρομά είναι ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα απέναντι στην αδιαφορία που διαχρονικά βιώνουμε από την πολιτεία», ανέφερε.

Στην παρέμβασή του ανέδειξε τις άσχημες συνθήκες στις οποίες ζει μεγάλο μέρος των Ρομά, «χωρίς αξιοπρεπή στέγη, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς πόσιμο νερό», καθώς και την απειλή των πλειστηριασμών που αντιμετωπίζουν όσοι «έχτισαν την πρώτη κατοικία τους με δάνεια Ρομ που είχαν δοθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου». «Είναι θέμα που αφορά το σύνολο της κοινωνίας», υπογράμμισε, αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς που απειλούν χιλιάδες νοικοκυριά.

«Βιώνουμε μια πολυεπίπεδη ανισότητα που συνεχώς θέτει εμπόδια στην κοινωνική μας ένταξη: Ανισότητα στην Παιδεία, όπου τα ήδη υποστελεχωμένα σχολεία αδυνατούν να υποστηρίξουν τη μάθηση των Ρομά μαθητών και οδηγούμαστε στη σχολική διαρροή. Στην εργασία, όπου όσο απουσιάζουν οριστικές και συμπεριληπτικές προβλέψεις και παρεμβάσεις της πολιτείας για την ένταξη των Ελλήνων Ρομά στη σταθερή εργασία, θα συνεχίζουμε να ζούμε σε συνθήκες ακραίας επισφάλειας και οριακής επιβίωσης», σημείωσε. Οπως πρόσθεσε, στις ανισότητες αυτές προστίθενται ο ρατσισμός, ο αποκλεισμός, η ρητορική μίσους, η αστυνομική βία και καταστολή «που η κοινότητά μας βιώνει διαχρονικά σε υπερθετικό βαθμό».

Ο Β. Πάντζος, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ»
Ο Β. Πάντζος, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ»
«Ο πυροβολισμός του 16χρονου Κώστα δεν πρέπει ούτε και έγινε αποδεκτός από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μας. Γιατί γνωρίζουμε όλοι καλά πως αν δεν διεκδικήσουμε δικαιοσύνη σήμερα, μπορεί αύριο στη θέση του να είναι κάποιο παιδί που το σπίτι του πλειστηριάστηκε και αυτό αρνήθηκε να το εγκαταλείψει. Λέμε όχι στην αστυνομική αυθαιρεσία. Είμαστε όλοι μαζί στον αγώνα για κοινωνική ένταξη των Ρομά. Ολοι μαζί στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή με αξίες και ιδανικά για όλο τον λαό», τόνισε.

Παλεύουμε για να δουλέψουμε και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια

«Η "βαρυχειμωνιά" που αποτυπώνει ο κυβερνητικός προϋπολογισμός δεν είναι για όλους», ξεκαθάρισε ο Γιώργος Τσουρατάκης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). «Υπάρχουν επιχειρηματικοί όμιλοι που σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, σε συνθήκες που δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοι είναι στο χείλος του λουκέτου, μετράνε εκτόξευση των κερδών τους. Πετρελαιάδες, ενεργειακοί όμιλοι, ξενοδόχοι, σούπερ μάρκετ», σημείωσε.

«Κανείς να μην έχει αυταπάτες», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε. «Στον κρατικό προϋπολογισμό εντάσσονται συνολικά 15,3 δισ. που τα περισσότερα πάνε καρφί στα ταμεία επιχειρηματικών ομίλων μέσω της "πράσινης - ψηφιακής μετάβασης" και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων», εξήγησε. Οσο για το Ταμείο Ανάκαμψης, οι μικροί επαγγελματίες «ούτε αίτηση δεν μπορούν να κάνουν» για να χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του «αφού προαπαιτούμενο για κάθε πρόγραμμα που ανακοινώνεται είναι η απασχόληση τουλάχιστον 4 - 5 εργαζομένων».

Ο Δ. Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ
Ο Δ. Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ
«Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν θα μας χαρίσει κανείς τίποτα. Διεκδικούμε τα αυτονόητα. Και γι' αυτό έχουμε ανοίξει καβγά με την ηττημένη λογική των σφουγγοκωλάριων των υπουργών, που παρακαλούν "μαζί με τον βασιλικό, ποτίστε και τη γλάστρα"», υπογράμμισε. «Εμείς δεν πατάμε σε δυο βάρκες. Παλεύουμε για να βρουν λύσεις τα προβλήματα των βιοπαλαιστών επαγγελματιών γι' αυτό φωτίζουμε τις αιτίες που μας φέρνουν αυτά τα δεινά, αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι τα συμφέροντά μας δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων», πρόσθεσε.

«Θέλουμε απλώς να μπορέσουμε να δουλέψουμε στα μαγαζιά μας για να ζήσουμε τις οικογένειές μας με αξιοπρέπεια. Και θα τα καταφέρουμε! Γι' αυτό ενώνουμε τις φωνές μας με τις χιλιάδες εργαζομένων των ταξικών σωματείων, τους σπουδαστές, τους συλλόγους γυναικών που είναι σήμερα εδώ. Γνωρίζοντας ότι ο αγώνας που δίνουμε, δεν είναι μόνο δικός μας αγώνας, δεν παλεύουμε μόνο για μας. Τα αιτήματά μας αφορούν όλο τον λαό», κατέληξε.

Εδώ και τώρα να δοθούν Δώρα και αναδρομικά στις συντάξεις

Τον αγωνιστικό χαιρετισμό των δεκάδων συγκεντρώσεων που οργάνωσαν τα συνταξιουχικά σωματεία τις προηγούμενες μέρες μετέφερε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. «Μέσα από αυτά τα συλλαλητήρια ακούστηκε η αγωνιστική φωνή των συνταξιούχων να απαιτεί τη λύση των προβλημάτων που μας δημιούργησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα», τόνισε. Οπως ξεκαθάρισε, ο αγώνας αυτός αφορά τους σημερινούς απόμαχους της δουλειάς αλλά και τη νέα γενιά, για την οποία οι κυβερνήσεις διαμορφώνουν ένα εργασιακό τοπίο χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα.

«Δεν ανεχόμαστε τα ψέματα και τις μισές αλήθειες», διαμήνυσε όσον αφορά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τις υποτιθέμενες «αυξήσεις» στις συντάξεις και απαίτησε εδώ και τώρα να δοθούν τα Δώρα, τα αναδρομικά των συνταξιούχων, χωρίς προαπαιτούμενα και δικαστήρια. «Απαιτήσαμε, διεκδικούμε και δώσαμε υπόσχεση πως θα συνεχίσουμε», ξεκαθάρισε. «Καμία λύση δεν πρόκειται να δοθεί από την εναλλαγή των κυβερνήσεων», πρόσθεσε και κάλεσε σε μαζικό και ενωτικό αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ