ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Στάση εργασίας χτες σε μεγάλη φαρμακοβιομηχανία για την επαναπρόσληψη εργαζόμενου

Και το ...γιορτινό μπαράζ απολύσεων συνεχίζεται σε μια σειρά χώρους δουλειάς

Από τη στάση εργασίας στην «DEMO»
Από τη στάση εργασίας στην «DEMO»
Σε στάση εργασίας στην έναρξη της πρωινής βάρδιας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «DEMO», διεκδικώντας να παρθεί πίσω η απόλυση συναδέλφου τους. Την κινητοποίηση είχε προκηρύξει το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής, δραστήριο μέλος του οποίου είναι ο απολυμένος, ενώ τη στήριξή της εξέφρασε και η Ομοσπονδία Φαρμάκου. Μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο το «παρών» στις πύλες του εργοστασίου έδωσαν και άλλα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους.

Μάλιστα η εργοδοσία, σαν να μην έφτανε η απόλυση που έκανε, χτες κάλεσε και την αστυνομία για να «συνετίσει» τους εργαζόμενους να μπουν για δουλειά. Το συνδικάτο από τη μεριά του χαιρετίζει τους εργαζόμενους που «επιδεικτικά αρνήθηκαν τις προτροπές της εργοδοσίας» να εργαστούν, ενώ καταγγέλλει το «μακρύ χέρι της εργοδοσίας», που «παραλίγο να χτυπήσει συναδέλφους στην πύλη του εργοστασίου, όταν αυτοκίνητο μπήκε με μεγάλη ταχύτητα». «Δεν μπορούν να μας τρομοκρατήσουν! Δεν θα σταματήσουμε! Να πάρουν πίσω την απόλυση!», τονίζει.

Ο εργαζόμενος συμμετείχε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενημέρωνε τους συναδέλφους του για τα δικαιώματά τους και ήταν πάντα παρών στην υπεράσπισή τους. Στο φόντο αυτό, το Συνδικάτο κάνει λόγο για στοχευμένη απόλυση, ενώ καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας, η οποία αποδίδει την απόλυση σε «χαμηλή απόδοση». Εκατοντάδες συνάδελφοί του στο εργοστάσιο έχουν υπογράψει κείμενο με το οποίο ζητούν να παρθεί πίσω η εκδικητική απόλυση. Στην κατεύθυνση αυτή, μετά τη χτεσινή στάση, το Συνδικάτο ξεκαθαρίζει ότι οι πρωτοβουλίες του θα έχουν συνέχεια μέχρι να επιστρέψει ο εργαζόμενος στη δουλειά.

Οπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του, «η "DEMO" είναι μία εταιρεία με πάνω από 1.000 εργαζόμενους και επενδυτικό πλάνο 356 εκατομμυρίων ευρώ για τις χρονιές 2021 έως 2027», ενώ μαζί με τις υπόλοιπες φαρμακευτικές αρνείται το αίτημα των εργαζομένων, της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου για την υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίθεση της εργοδοσίας με την απόλυση του μέλους του Συνδικάτου. «Θέλουν με αυτήν την απόλυση να τρομοκρατήσουν. Εμείς δεν πρέπει να τους αφήσουμε!», τονίζει το Συνδικάτο.

Συνεχίζεται το χριστουγεννιάτικο μπαράζ απολύσεων

Στο μεταξύ, σε μια σειρά χώρους και κλάδους η εργοδοσία μοιράζει ...απολύσεις σαν χριστουγεννιάτικο μποναμά.

Τις προηγούμενες μέρες το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων κατήγγειλε την απόλυση εργαζόμενης μετά από αναρρωτική άδεια. Παρά το γεγονός ότι η άδεια της χορηγήθηκε από δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, το διάστημα της απουσίας της «κρίθηκε υπερβολικά μεγάλο από τον εργοδότη της», ο οποίος την απέλυσε ενώ αρνήθηκε να της καταβάλει τα δεδουλευμένα της, για τις μέρες που εργάστηκε μέσα στον Νοέμβρη.

Την απόλυση και τη χειροδικία σε βάρος εργαζόμενου σε εργοστάσιο του κλάδου κατήγγειλε η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής. Με αφορμή το περιστατικό αυτό, το σωματείο αναδεικνύει την εργοδοτική πρακτική της καταπάτησης των δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών, τη μη καταβολή υπερωριών και προσαυξήσεων, τη μη χορήγηση εξοφλητικών σημειωμάτων, τις απολύσεις.

Στην Αλεξανδρούπολη, επισιτιστική επιχείρηση πέταξε στην ανεργία το σύνολο των 23 εργαζομένων που απασχολούσε, ενώ μάλιστα τους οφείλει μισθούς δύο μηνών και το επίδομα άδειας, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων ν. Εβρου.

Στις παραπάνω καταγγελίες προστίθεται αυτή της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, για την «παράνομη και εκδικητική απόλυση» εργαζόμενου από λογιστική εταιρεία, «επειδή διεκδίκησε την τήρηση του ωραρίου και την καταβολή της νόμιμης αμοιβής των υπερωριών και υπερεργασιών του». «Η εντατικοποίηση και η πίεση στον χώρο εργασίας συνοδεύονται σχεδόν πάντα από απειλές, εκφοβισμούς και ενίοτε βία από τους εργοδότες», υπογραμμίζει η Ενωση. Στο πλαίσιο αυτό, το αίτημα του εργαζόμενου για τήρηση του ωραρίου και πληρωμή υπερωριών «έλαβε απάντηση την απόλυσή του με συνοδεία λεκτικής και σωματικής βίας».

«Αυτό που τους φοβίζει είναι η αλληλεγγύη μας, η ενότητά μας, η διεκδίκησή μας», τονίζει το σωματείο. Διεκδικεί την άμεση επαναπρόσληψη του εργαζόμενου, την τήρηση του ωραρίου εργασίας, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων υπερεργασιών και υπερωριών σε όλους.

Ως «ύποπτοι» για κλοπή αντιμετωπίστηκαν όλοι οι εργαζόμενοι σε μεγάλη αποθήκη

Σε σωματικό έλεγχο και έλεγχο των αυτοκινήτων των εργαζομένων προχώρησε το βράδυ της Κυριακής 18 Δεκέμβρη η εργοδοσία της «LIDL HELLAS» στη Θεσσαλονίκη, με τη συμβολή δυνάμεων της ασφάλειας, καλλιεργώντας κλίμα τρομοκρατίας στον χώρο δουλειάς.

Συγκεκριμένα, μετά τη λήξη της απογευματινής βάρδιας, στο πάρκινγκ των αποθηκών της εταιρείας στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, οι εργαζόμενοι υπέστησαν σωματικούς ελέγχους και ελέγχους των αυτοκινήτων τους, χωρίς να τους δοθεί καμία αιτιολόγηση.

Οι αστυνομικοί δεν παρουσίασαν ούτε κάποιο ένταλμα, ούτε καν τις αστυνομικές τους ταυτότητες, ενώ έκαναν λόγο για «τυπικό έλεγχο» σε κάποιους εργαζόμενους και «έλεγχο στο πλαίσιο της απογραφής» σε άλλους.

Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης απαιτεί από την εργοδοσία της «LIDL HELLAS» «να σταματήσει άμεσα τους αστυνομικούς ελέγχους στους εργαζόμενους και να σταματήσει να καλλιεργεί με τον τρόπο αυτό κλίμα τρομοκρατίας μέσα στον χώρο δουλειάς».

Παράλληλα, η ανακοίνωση χαρακτηρίζει την κίνηση της εργοδοσίας απαράδεκτη και τονίζει: «Καμία αιτιολογία περί κλοπής δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια κίνηση, που και άκαρπη αποδείχθηκε, αλλά και καλλιεργεί κλίμα τρομοκρατίας μέσα στους συναδέλφους. Καμία δικαιολογία περί απογραφής δεν μπορεί να δικαιολογήσει σωματικό και περιουσιακό έλεγχο με το "έτσι θέλω" παρουσία αστυνομίας μέσα στον χώρο δουλειάς!».

«Η εργοδοσία ας δώσει καμιά αύξηση στους συναδέλφους που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα από την τεράστια κερδοφορία της και ας αφήσει χριστουγεννιάτικα το κλίμα τρομοκρατίας που θέλει να καλλιεργήσει», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΛΕΥΚΑΔΑ
Στα δικαστήρια σέρνει συνδικαλιστές κατασκευαστικός όμιλος

Μία ακόμα συνδικαλιστική δίωξη, από τις δεκάδες του τελευταίου διαστήματος, βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνιμα του λάου και να χτυπηθεί το δικαίωμα στην απεργία, αυτήν τη φορά στη Λευκάδα, με την κλήτευση του Αλέξανδρου Βεροιώτη, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας και μέλους της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ, και του Γεράσιμου Βεροιώτη, προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Λευκάδας και μέλους της ΤΕ Λευκάδας του ΚΚΕ, σε δίκη στις 19/1/2023 από την εταιρεία «Μπακαλάρος Κατασκευαστική ΑΕ».

Η συνδικαλιστική δίωξη αφορά παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Λευκάδας σε εργοτάξιο οδοποιίας στο Νυδρί την Πρωτομαγιά του 2021, με στόχο την περιφρούρηση της απεργίας. Συγκεκριμένα, η εργοδοσία προσπάθησε να στείλει τους εργαζόμενους στη δουλειά, κίνηση που αποτράπηκε μετά από παρέμβαση των συνδικαλιστών. Τότε η εργοδοσία κινήθηκε ενάντια στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου με ερπυστριοφόρο όχημα, τραυματίζοντάς τον στο πόδι και στο χέρι! Ακολούθησαν μηνύσεις από την πλευρά της εργοδοσίας, η οποία σήμερα σέρνει στα δικαστήρια τα συνδικαλιστικά στελέχη για «εξυβριστική διάθεση, απειλή σωματικής ακεραιότητας και ασφάλειας των μηχανημάτων».

Πρόκληση χαρακτηρίζει την παραπάνω στάση της εργοδοσίας η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι «είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι τέτοιες τακτικές θα τρομοκρατήσουν τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους». Προσθέτει δε ότι η κατασκευαστική αντί να τρέχει στα δικαστήρια τους πρωτοπόρους συνδικαλιστές πρέπει να εφαρμόσει άμεσα, όπως υποχρεούται, τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Οικοδόμων σε όποια έργα αναλαμβάνει, να πάρει μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και να κολλάει όλα τα ένσημα με το σωστό ημερομίσθιο, και όχι το αντίθετο, όπως έχει καταγγελθεί από εργαζόμενους.

Η ΚΟ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ

Αντίστοιχα, η ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη δίωξη έρχεται να προστεθεί στις εκατοντάδες διώξεις αγωνιστών συνδικαλιστών σε όλη την Ελλάδα που τολμούν να διεκδικούν, να απεργούν, να αγωνίζονται για αξιοπρεπή μεροκάματα, για να μη δουλεύουν ήλιο με ήλιο, να μη σακατεύονται καθημερινά λόγω της έλλειψης μέτρων υγείας και ασφάλειας στα εργοτάξια, όπως σε αυτό του συγκεκριμένου εργολάβου.

Υπογραμμίζεται επίσης στην ανακοίνωση ότι οι οικοδόμοι αλλά και οι άλλοι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει κυριολεκτικά με το αίμα τους το «θαύμα της τουριστικής ανάπτυξης» που διαφημίζουν διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις, ενώ τονίζονται και οι ευθύνες των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που όλα αυτά τα χρόνια συναγωνίζονται σε αντεργατικά μέτρα και νόμους, στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

«Δυστυχώς για τον συγκεκριμένο τραμπούκο μεγαλοεργολάβο, εδώ δεν είναι Κατάρ. Ούτε μπορεί να κάνει λόμπινγκ με την Καϊλή. Για κακή του τύχη, δεν έχει να κάνει με τον Luca Vincentini (γγ της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων - ITUC) και τους ομοϊδεάτες του, εργοδοτικούς συνδικαλιστές στη ΓΣΕΕ του Παναγόπουλου», αναφέρει χαρακτηριστικά η Επιτροπή Περιοχής και απευθύνει κάλεσμα στους οικοδόμους της Λευκάδας, συνολικά στους εργαζόμενους της περιοχής να γίνουν ασπίδα για τους πρωτοπόρους εργάτες και συνδικαλιστές, να δυναμώσουν τα σωματεία και το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας.

  • Την απαράδεκτη δίωξη καταγγέλλει και η Τομεακή Επιτροπή Λευκάδας του ΚΚΕ.
ΚΙΛΚΙΣ
Την εργοδοσία που απολύει στην ΑΛΟΥΜΙΛ στηρίζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Την στάση των δημοτικών συμβούλων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Κιλκίς καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Κιλκίς του ΚΚΕ. Οι παραπάνω κατά τη συζήτηση πρότασης ψηφίσματος αλληλεγγύης στους απολυμένους εργάτες της ΑΛΟΥΜΙΛ όχι μόνο δεν το στήριξαν, αλλά κατέληξαν σε ψήφισμα στήριξης της εργοδοσίας, στη λογική ότι «οι επενδύσεις φέρνουν θέσεις εργασίας». «Τέτοιο ψήφισμα ούτε η εργοδοσία της ΑΛΟΥΜΙΛ δεν θα έγραφε τόσο καλά!», σχολιάζει η ΤΕ Κιλκίς στην ανακοίνωσή της και προσθέτει ότι «οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν για ακόμα μία φορά τα διαπιστευτήριά τους στους βιομήχανους».

Σημειωτέον, οι απολύσεις στην ΑΛΟΥΜΙΛ έχουν ξεπεράσει το τελευταίο διάστημα τις 50 ενώ η εταιρεία τα τελευταία δυόμισι χρόνια εμφάνισε λειτουργικά κέρδη πάνω από 120 εκατ. ευρώ, μόνο δε το πρώτο μισό του 2022 έφτασαν τα 40 εκατ. ευρώ.

«Δεν φτάνει που δεν βρήκαν ούτε λέξη να πουν για τους πάνω από 50 απολυμένους της ΑΛΟΥΜΙΛ ή να αποφασίσουν έστω και ένα μέτρο ανακούφισής τους σε συνθήκες ανεργίας, ακρίβειας και ενεργειακής φτώχειας, οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ διαγωνίζονταν και για το ποιος θα εκθειάσει παραπάνω τους βιομήχανους της περιοχής», επισημαίνει η ΤΕ Κιλκίς.

Στο ψήφισμα στο οποίο κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Δεν κρίνουμε τις αποφάσεις και τα κίνητρα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας επί της διακοπής της εργασιακής σχέσης (...) Αναγνωρίζουμε τον καθοριστικό ρόλο που διαχρονικά διαδραματίζουν στην απασχόληση (...) οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά όρια του δήμου μας».

«Οι μάσκες έπεσαν για ακόμα μία φορά! ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε της αντιπολίτευσης, βρίσκονται σταθερά απέναντι από τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, για να μη θιχτούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών και των βιομηχάνων του Κιλκίς», υπογραμμίζει η Οργάνωση του ΚΚΕ. Και καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής να μη δείξουν καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική, είτε αυτή εκφράζεται σε επίπεδο κυβέρνησης είτε σε επίπεδο Τοπικής Διοίκησης, αντίθετα να γίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές στη ζωή τους «με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ παντού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ