ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Νέες έρευνες υδρογονανθράκων, με φόντο τα σχέδια συνεκμετάλλευσης

«Το μέλλον βρίσκεται στη συνεργασία», λένε οι ΗΠΑ

Την ανακάλυψη νέας ποσότητας φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οπως υποστήριξε μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μετά από έρευνες του γεωτρύπανου «Φατίχ» εντοπίστηκαν 58 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε βάθος 3.023 μέτρων κάτω από τη θάλασσα, στο «οικόπεδο» «Τσαϊτζούμα 1».

Ο ίδιος επισήμανε ότι με αυτήν την ανακάλυψη τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ανέρχονται συνολικά σε 710 δισ. κυβικά μέτρα και η εμπορική τους αξία φτάνει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, τονίζοντας ότι στόχος της χώρας είναι να ανεξαρτητοποιηθεί από το ξένο πετρέλαιο και φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατόν. «Οι νέες γεωτρήσεις μας θα ανοίξουν τον δρόμο για παρόμοιες σε άλλα, γειτονικά "οικόπεδα". Θα ξεκινήσουμε νέες γεωτρήσεις όσο το δυνατόν συντομότερα», πρόσθεσε.

Η «κινητικότητα» γύρω από την αξιοποίηση νέων - διαπιστωμένων και πιθανών - κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή είναι όλο και μεγαλύτερη: Στην προκήρυξη νέου διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Δέλτα του Νείλου αλλά και στη Μεσόγειο Θάλασσα προχώρησε η Αίγυπτος. Ο διαγωνισμός αφορά την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας σε 12 μπλοκ, τόσο χερσαία όσο και θαλάσσια, όπως μετέδωσε το «Ρόιτερς», επικαλούμενο αιγυπτιακά κρατικά ΜΜΕ.

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τη συμφωνία των ΗΠΑ με Ισραήλ και Λίβανο ως «οδηγό» για ανάλογες συμφωνίες συνεκμετάλλευσης με σφραγίδα ΗΠΑ και επιχειρηματικών ομίλων, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Τζέφρι Πάιατ, τόνισε: «Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως το μέλλον έγκειται στη συνεργασία. Είτε πρόκειται για συνεργασία ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο, τον μηχανισμό συνεργασίας "3+1" ανάμεσα στην Ελλάδα, στο Ισραήλ, στην Κύπρο και τις ΗΠΑ, είτε για τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας. Υπάρχει μεγάλη ευκαιρία σήμερα να αυξηθεί η συλλογικότητα στην περιοχή, υπάρχουν αξιόλογες πηγές αερίου που θα ανακαλυφθούν ενόσω η Ευρώπη αναζητεί εναλλακτικές από τις αντίστοιχες ρωσικές και υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές σε αυτήν τη νέα ενεργειακή οικονομία. Από το υδρογόνο έως τις συνδέσεις ανάμεσα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Κατέληξε ότι «οι ΗΠΑ εστιάζουν στο πώς θα δημιουργήσουμε αυτήν την εταιρική δυναμική και στο να αποφύγουμε τις διαμάχες που συνοδεύονται από ένα οικονομικό κόστος».

Σημειωτέον, στο σχετικό δημοσίευμα επισημαινόταν ότι στις σχετικές επαφές με Ισραήλ και Λίβανο, ενεργοποιήθηκε ο Αμερικανός πρώην ειδικός απεσταλμένος των επιτελείων Εξωτερικών και Ενέργειας και νυν ανώτερος σύμβουλος Ενεργειακής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αμος Χοκστάιν, ο οποίος, «σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να ενεργοποιηθεί στο μέλλον για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Αθήνας, Αγκυρας και Λευκωσίας».

Ολα αυτά, ενώ, χτες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε για το νέο κοίτασμα αερίου που εντοπίστηκε στην κυπριακή ΑΟΖ ότι «όλοι όσοι ζουν στο νησί της Κύπρου έχουν δικαίωμα να επωφεληθούν από αυτούς τους πόρους. Θεωρούμε ότι ενέργειες που γίνονται αγνοώντας τη μία πλευρά δεν είναι δίκαιες. Σε αυτό το πλαίσιο, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των συμπατριωτών μας που ζουν στη Βόρεια Κύπρο πρέπει να προστατεύονται».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και ενώ φουντώνουν οι παροτρύνσεις για νέες «διευθετήσεις» (μεταξύ άλλων και στα Ελληνοτουρκικά) που θα επιταχύνουν και τις επενδυτικές συνεργασίες στην Ενέργεια, η Αγκυρα δεν σταματά τις προκλήσεις. Ετσι, ο υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κάλεσε πάλι τους Ελληνες να... «διδαχθούν από την Ιστορία δίχως να ξεχάσουν το 1922», επαναδιατυπώνοντας την ετοιμότητα του τουρκικού κεφαλαίου για όξυνση του παζαριού: «Αν και είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο στην Κύπρο, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν επιτρέψαμε κανένα τετελεσμένο. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση και στο εξής. Είμαστε επίμονοι και αποφασισμένοι να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και των Κύπριων αδερφών μας».

Στο μεταξύ, την περασμένη Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ - Τουρκίας, Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου, αντίστοιχα. Στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκαν η εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η διαδικασία προμήθειας F-16, όπως και η Συρία.

Νέες αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις

Πρόσθετα στοιχεία για τις παρακολουθήσεις ήρθαν στο φως τις προηγούμενες μέρες, επιβεβαιώνοντας ξανά το διαχρονικό δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων», το οποίο από κοινού εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Νεότερο δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» κάνει λόγο για παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου από την ΕΥΠ. Κατονομάζοντάς τον ως «στόχο 519c», σημειώνει ότι το πραγματικό ενδιαφέρον για την παρακολούθησή του σχετίζεται με τις προμήθειες οπλικών συστημάτων και τα οικονομικά του στοιχεία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα θα έπρεπε πρώτα να έχουν περάσει από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αναφέρει ότι ήταν στόχος παρακολούθησης τουλάχιστον από το πρώτο τρίμηνο του 2022, ωστόσο φαίνεται ότι και ο ίδιος έπαιρνε μέτρα προστασίας προκειμένου στις συνομιλίες του να μην αγγίζει θέματα που μπορούσαν να τον εκθέσουν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κ. Φλώρος έχει παρακολουθηθεί σε συνομιλίες του που αφορούσαν ισραηλινά συστήματα αλλά και τα ελικόπτερα «Black Hawk», τα οποία ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος είχε πει στη Βουλή ότι θα προμηθευτεί η Ελλάδα από τις ΗΠΑ, και όπως φαίνεται από τις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί υπήρχε σαφής διάσταση μεταξύ του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ και του υπουργού. Επιπλέον, φαίνεται ότι η ΕΥΠ έχει καταγράψει τον Κ. Φλώρο να εκφράζεται κατά του υπουργού και συνολικά κατά της πολιτικής ηγεσίας.

Τέλος, η εφημερίδα αναφέρει ότι στα ενημερωτικά δελτία από την παρακολούθηση του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ που έφταναν στο Μαξίμου, ο Κ. Φλώρος εμφανίζεται ως μη συνεργάσιμος με το υπουργείο, ενώ έχουν καταγραφεί συνομιλίες του ίδιου με ισχυρό επιχειρηματία, με την ΕΥΠ να επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι' αυτήν τη σχέση.

Στα παραπάνω προστέθηκε δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», σύμφωνα με το οποίο η παρακολούθηση αφορούσε τη στάση του αρχηγού (και δύο στελεχών της αρμόδιας Διεύθυνσης) στα εξοπλιστικά προγράμματα και την πιθανότητα να έχουν τυχόν διαφθαρεί ο ίδιος και η οικογένειά του, της οποίας οι αγορές ελέγχονταν εξονυχιστικά μέσω του κοριού.

Οτι ο κοριός τον παρακολουθούσε για να δει ποιες είναι οι θέσεις του σχετικά με κρίσιμες αναθέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων (ελικόπτερα, πύραυλοι, φρεγάτες κ.λπ.) και ποιες οι σχέσεις του με επιχειρηματία της συγκεκριμένης αγοράς, με τον οποίο φέρεται ότι συνομιλούσε.

Αναφέρεται τέλος ότι όπως προκύπτει από τη σχετική λίστα, υπό παρακολούθηση ήταν συνολικά η ηγεσία του Πενταγώνου, συμπεριλαμβανομένων του υπουργού, των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών.

Εκλογολογίας το ανάγνωσμα

Δίνουν και παίρνουν σε τηλεπαράθυρα και άρθρα ημερομηνίες για κάλπες, με την εκλογολογία σε συνδυασμό με την ...επιδοματολογία, των κάθε είδους pass που ανακοινώνει η κυβέρνηση ή αντιπροτείνει η αστική αντιπολίτευση «εντός των ορίων» της ΕΕ και των «δημοσιονομικών αντοχών», να επιχειρούν να «κερδίσουν χρόνο» για την αντιλαϊκή πολιτική αλλά και για τη διαμόρφωση των «εναλλακτικών» αντιλαϊκών κυβερνητικών σχημάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα λέγονται, στον σχεδιασμό του Μαξίμου το νωρίτερο που αναμένεται να στηθούν κάλπες είναι τον Μάρτιο. Η Κυριακή 26/3 παρουσιάζεται ως μία πιθανή ημερομηνία - την έδωσε άλλωστε δημόσια ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, αρμόδιος υπουργός για την προετοιμασία των εκλογών.

Ωστόσο πολλοί στη ΝΔ θεωρούν ότι αν οι πρώτες εκλογές γίνουν πριν το Πάσχα (16/4), οι δύο πιθανότερες Κυριακές είναι η 2/4 και η 9/4, Κυριακή των Βαΐων. Σ' αυτήν την περίπτωση οι δεύτερες κάλπες θα πρέπει να στηθούν πριν τις 22/5, οπότε και ξεκινούν οι προαγωγικές εξετάσεις, επομένως ως «ιδανική» ημερομηνία προβάλλεται η Κυριακή 14/5.

Υπάρχει και η άποψη ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει «κάτι ακόμα» το Πάσχα, ως άλλο ένα επίδομα της στέρησης, οπότε να προκηρύξει τις πρώτες εκλογές για τις 14/5 ώστε οι δεύτερες κάλπες να στηθούν αφού ολοκληρωθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις στις 22/6, δηλαδή πιθανότατα την Κυριακή 25/6.

Οσο για το αν θα ισχύσουν τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής ή οι εκλογές θα γίνουν με βάση την απογραφή του 2011, ο υπουργός Εσωτερικών έλεγε χθες στον ΑΝΤ1 ότι «οι εκλογές θα γίνουν με τους νέους εκλογικούς καταλόγους, βάσει της νέας απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, με δεδομένη την πολύ μικρή μέχρι τώρα εγγραφή των αποδήμων στους εκλογικούς καταλόγους (περίπου 4.000 μέχρι τώρα), η κυβέρνηση εξετάζει την αλλαγή των διατάξεων που αφορούν τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της υποψηφιότητας αποδήμων σε εκλόγιμες θέσεις των ψηφοδελτίων επικρατείας.

ΚΟΒ ΠΕΡΙΣΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με ανείπωτη θλίψη αποχαιρετά τον σύντροφο Γιάννη Παυλίδη

Η Κομματική Οργάνωση Βάσης Περισσού του ΚΚΕ αποχαιρετά με ανείπωτη θλίψη τον πρωτοπόρο σύντροφο - αγωνιστή Γιάννη Παυλίδη, που «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή, ανήμερα των Χριστουγέννων.

Σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Ο σύντροφος Γιάννης γεννήθηκε το 1938 στον Περισσό από γονείς πρόσφυγες από την Μπάρλα της Μικράς Ασίας. Ο πατέρας του ήταν βιοπαλαιστής αυγουλάς, ενώ η μητέρα του ασχολούνταν με το μεγάλωμα των παιδιών. Από μικρό παιδί ήρθε σε επαφή με τις ιδέες του Μαρξισμού - Λενινισμού, μέσω ενός θείου του που πήγαινε στην οικογένεια τον "Ριζοσπάστη", γεγονός που αποτυπώθηκε βαθιά στο μυαλό και στη συνείδησή του και καθόρισε τη δράση του όλα τα επόμενα χρόνια της ζωής του.

Ηταν ένα από τα ζωντανά κύτταρα του Κόμματος στον Περισσό και τη Νέα Ιωνία. "Οποια πέτρα κι αν σήκωνες στην περιοχή, ο Παυλίδης ήταν από κάτω", όπως έλεγε χαρακτηριστικά. Δυναμικός, αεικίνητος, οξυδερκής, ένας πολεμιστής της ζωής με όπλο του τον "Ριζοσπάστη" και τη φωνή. Η έγνοια του να βοηθήσει όποιον ήξερε και όποιον του ζήταγε το παραμικρό ήταν τέτοια, που σε συνδυασμό με τη συνείδησή του να μην αφήσει ποτέ κανέναν φιλοκομματικό χωρίς υλικά και "Ριζοσπάστη", καθιστούσαν τις 24 ώρες που έχει η μέρα λίγες. Παράλληλα, η αγάπη του για τη μάθηση και τη ζωή τον οδήγησε σε ηλικία 70 χρονών, ενώ ήδη ήξερε Αγγλικά και Γαλλικά, να μάθει και την τουρκική γλώσσα.

Πρωτοπόρο στέλεχος επί σειρά πολλών δεκαετιών σε οποιαδήποτε χρέωση κι αν του ανατέθηκε από το Κόμμα. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Νέας Ιωνίας, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ν. Ιωνίας, μέλος του ΔΣ του Ιωνικού Συνδέσμου, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Σπάρτης κ.ά. ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας.

Με ιδιαίτερο ζήλο πάντοτε διακρινόταν στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης και της διακίνησης του "Ριζοσπάστη" μέχρι και την τελευταία μέρα της ζωής του, ενώ δεν έλειψε ποτέ από καμιά μικρή ή μεγάλη μάχη του Κόμματος. Εκφράζουμε τα ειλικρινή και βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στις κόρες του Ερατώ και Κατερίνα και στα εγγόνια του».

Η κηδεία του σ. Γιάννη θα γίνει στην Αγία Αναστασία Περισσού, την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου στις 10.30 π.μ. Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν στο ΚΚΕ.

Συλλυπητήρια της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους συντρόφους Σήφη και Κώστα Κωτσαντή, στελέχη του ΚΚΕ, και τις οικογένειές τους για την απώλεια της μητέρας τους Βασιλικής. Το ΚΣ της ΚΝΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στον σ. Θ. Κωτσαντή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ, για την απώλεια της γιαγιάς του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ