Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκλογολογίας το ανάγνωσμα

Δίνουν και παίρνουν σε τηλεπαράθυρα και άρθρα ημερομηνίες για κάλπες, με την εκλογολογία σε συνδυασμό με την ...επιδοματολογία, των κάθε είδους pass που ανακοινώνει η κυβέρνηση ή αντιπροτείνει η αστική αντιπολίτευση «εντός των ορίων» της ΕΕ και των «δημοσιονομικών αντοχών», να επιχειρούν να «κερδίσουν χρόνο» για την αντιλαϊκή πολιτική αλλά και για τη διαμόρφωση των «εναλλακτικών» αντιλαϊκών κυβερνητικών σχημάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα λέγονται, στον σχεδιασμό του Μαξίμου το νωρίτερο που αναμένεται να στηθούν κάλπες είναι τον Μάρτιο. Η Κυριακή 26/3 παρουσιάζεται ως μία πιθανή ημερομηνία - την έδωσε άλλωστε δημόσια ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, αρμόδιος υπουργός για την προετοιμασία των εκλογών.

Ωστόσο πολλοί στη ΝΔ θεωρούν ότι αν οι πρώτες εκλογές γίνουν πριν το Πάσχα (16/4), οι δύο πιθανότερες Κυριακές είναι η 2/4 και η 9/4, Κυριακή των Βαΐων. Σ' αυτήν την περίπτωση οι δεύτερες κάλπες θα πρέπει να στηθούν πριν τις 22/5, οπότε και ξεκινούν οι προαγωγικές εξετάσεις, επομένως ως «ιδανική» ημερομηνία προβάλλεται η Κυριακή 14/5.

Υπάρχει και η άποψη ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει «κάτι ακόμα» το Πάσχα, ως άλλο ένα επίδομα της στέρησης, οπότε να προκηρύξει τις πρώτες εκλογές για τις 14/5 ώστε οι δεύτερες κάλπες να στηθούν αφού ολοκληρωθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις στις 22/6, δηλαδή πιθανότατα την Κυριακή 25/6.

Οσο για το αν θα ισχύσουν τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής ή οι εκλογές θα γίνουν με βάση την απογραφή του 2011, ο υπουργός Εσωτερικών έλεγε χθες στον ΑΝΤ1 ότι «οι εκλογές θα γίνουν με τους νέους εκλογικούς καταλόγους, βάσει της νέας απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, με δεδομένη την πολύ μικρή μέχρι τώρα εγγραφή των αποδήμων στους εκλογικούς καταλόγους (περίπου 4.000 μέχρι τώρα), η κυβέρνηση εξετάζει την αλλαγή των διατάξεων που αφορούν τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της υποψηφιότητας αποδήμων σε εκλόγιμες θέσεις των ψηφοδελτίων επικρατείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ