ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέα ένταση στρατιωτικής κινητικότητας και «δεσμεύσεων» γύρω από την Ταϊβάν

Την Κυριακή, το «Ανατολικό Θέατρο Επιχειρήσεων» του κινεζικού στρατού, όπως ονομάζεται η δύναμη που είναι αρμόδια και για τη γεωγραφική περιοχή που αφορά την Ταϊβάν, ανακοίνωσε ασκήσεις στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο κοντά στην Ταϊβάν, αναφέροντας ότι «θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά μας».

Μεταξύ άλλων το Πεκίνο φέρεται να ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε τα γυμνάσια και ως απάντηση στις «προκλήσεις» και τη «συνεργία» ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις αρχές του νησιού.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου εξέφρασε την «ανησυχία» για τη στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν, χαρακτηρίζοντάς την «προκλητική» και «αποσταθεροποιητική». Υπογράμμισε δε ότι «θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ταϊβάν για να διατηρήσει επαρκείς ικανότητες αυτοάμυνας, σύμφωνα με τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις μας και με την πολιτική μας της μίας Κίνας».

Οι αρχές της Ταϊβάν ανέφεραν ότι 71 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων ήταν και πολλά μαχητικά και μη επανδρωμένα, μπήκαν μέσα σε 24 ώρες στη λεγόμενη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν (όπως αποκαλείται μια ζώνη που καθορίστηκε μονομερώς από την Ταϊπέι και είναι μεγαλύτερη από τον «εναέριο χώρο» του νησιού), αριθμός που χαρακτηρίστηκε «ρεκόρ».

Επιπλέον, η Πρόεδρος του νησιού, Τσάι Ινγκ-Ουέν, ανακοίνωσε ότι η Ταϊβάν θα αυξήσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στον έναν χρόνο, από τέσσερις μήνες που είναι σήμερα, από το 2024, «λόγω της αυξανόμενης απειλής που αντιμετωπίζει από την Κίνα».

Χαρακτηρίζοντας ανεπαρκές το ισχύον σύστημα εκπαίδευσης εφέδρων, ανέφερε ότι είναι αναποτελεσματικό για την αντιμετώπιση μιας γρήγορης επίθεσης της Κίνας στο νησί.

Σύμφωνα με το νέο δόγμα εκπαίδευσης των ταϊβανέζικων Ενόπλων Δυνάμεων, οι κληρωτοί θα εκπαιδεύονται σε βαρέα όπλα, ενώ θα τους ανατεθεί η προστασία υποδομών, κάτι που θα «απελευθερώσει» τις επαγγελματικές δυνάμεις να ανταποκριθούν πιο γρήγορα στην περίπτωση ενδεχόμενης προσπάθειας της Κίνας να εισβάλει, ανέφερε το υπουργείο Αμυνας στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Ανεβαίνει η ένταση και στην Κορεατική Χερσόνησο

Στο μεταξύ, πολεμικά αεροπλάνα και επιθετικά ελικόπτερα της Νότιας Κορέας απογειώθηκαν τη Δευτέρα για να αναχαιτίσουν βορειοκορεατικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παραβίασαν τον εναέριο χώρο της χώρας, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεών της.

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο «Γιονάπ» ανέφερε ότι αρχικά ρίχτηκαν προειδοποιητικά πυρά και στη συνέχεια επιχειρήθηκε η κατάρριψη των βορειοκορεατικών drones, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Μάλιστα, ένα από τα νοτιοκορεατικά αεροσκάφη συνετρίβη μετά την απογείωσή του και τα δύο μέλη του πληρώματος νοσηλεύονται. Μετά από σχετικό αίτημα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ν. Κορέας διακόπηκαν για ένα διάστημα οι αναχωρήσεις πτήσεων από τα αεροδρόμια Ιντσον και Γκίμπο.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι στις δραστικά αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες για τη νέα χρονιά, θα περιλαμβάνονται 1,6 δισ. δολάρια για την αγορά αμερικανικής κατασκευής πυραύλων Κρουζ «Τόμαχοκ».

Οι στρατιωτικές δαπάνες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 26,3% και το αντίστοιχο ποσό θα φτάσει στα επίπεδα - ρεκόρ των 6,82 τρισ. γεν (51,7 δισ. δολάρια) για το έτος που ξεκινά την 1η Απρίλη.

Μεταξύ άλλων, υπολογίζεται ότι από αυτά, τα 897 δισ. γεν θα διατεθούν για ανάπτυξη όπλων, περισσότερα απ' όσα είχαν διατεθεί τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια μαζί. Σχεδόν τα μισά θα αφορούν την ανάπτυξη νέων πυραύλων, με βεληνεκές μεγαλύτερο από 1.000 χιλιόμετρα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αλλαγή χρονιάς με απεργίες και νέες αγωνιστικές αποφάσεις

Πανό υπέρ των απεργιών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη Βρετανία ανάρτησαν οι φίλαθλοι της Celtic
Πανό υπέρ των απεργιών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη Βρετανία ανάρτησαν οι φίλαθλοι της Celtic
Με απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις μέρες των Χριστουγέννων αλλά και αποφάσεις για νέες απεργίες τον Γενάρη του 2023 συνεχίζεται ο πολύμηνος αγώνας των εργαζομένων στη Βρετανία για Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, απέναντι στον τεράστιο πληθωρισμό και την επίθεση της εργοδοσίας.

Από τις 24 Δεκέμβρη μέχρι και σήμερα συνεχίζονται οι απεργίες δεκάδων χιλιάδων σιδηροδρομικών από το κλαδικό συνδικάτο RMT, καθώς απέβησαν άκαρπες οι διαπραγματεύσεις με τις σιδηροδρομικές εταιρείες και τη Network Rail, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου και των συναφών υποδομών της Βρετανίας.

Από τις 23 Δεκέμβρη έως το τέλος του μήνα απεργούν περίπου 1.000 συνοριοφύλακες με συνέπειες στην ομαλή λειτουργία των αεροδρομίων σε Χίθροου, Γκάτγουικ και Μάντσεστερ.

Την Τρίτη απήργησαν χιλιάδες νοσηλευτές σε πλήθος δομών Υγείας σε όλη τη χώρα, ενώ ήδη αποφασίστηκε και η συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. Το συνδικάτο Royal College of Nursing (RCN) ανακοίνωσε ότι τα μέλη του θα απεργήσουν ξανά στις 18 και 19 Γενάρη. Τη νέα χρονιά αναμένεται να ανακοινωθούν και οι ημερομηνίες απεργιών των μελών του RCN στη Σκωτία, καθώς αυτή τη βδομάδα τάχθηκαν υπέρ της απόρριψης της μισθολογικής προσφοράς από την τοπική κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα και την άμεση βοήθεια αποφάσισαν άλλες δύο 24ωρες απεργίες, στις 11 και 23 Γενάρη.

Παράλληλα, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και εργοδοτικών επιτελείων να συκοφαντήσουν τους απεργούς, δυναμώνει η αλληλεγγύη στις κινητοποιήσεις τους.

Πανό υπέρ των απεργιών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη Βρετανία ανάρτησαν παραμονή Χριστουγέννων οι φίλαθλοι της Celtic σε ποδοσφαιρικό αγώνα στη Σκωτία με την St. Johnstone.

«Αλληλεγγύη στους απεργούς», «Στήριξη στους απεργούς» και «Το μόνο που θέλω για τα Χριστούγεννα είναι αξιοπρεπής μισθός», είναι μερικά από τα συνθήματα που ήταν γραμμένα στα πανό.

ΠΕΡΟΥ
«Εκκαθαρίσεις» στον κρατικό μηχανισμό

Σε «εκκαθαρίσεις» του κρατικού μηχανισμού του Περού από υποστηρικτές και συνεργάτες του αποπεμφθέντος και συλληφθέντος σοσιαλδημοκράτη Προέδρου της χώρας Π. Καστίγιο προχωρά η κυβέρνηση της Ντίνα Μπολουάρτε, πρώην αντιπρόεδρου του Καστίγιο που ανέλαβε την προεδρία μετά την αποπομπή του.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα ανακοινώθηκε η απόλυση 312 υπονομαρχών που κατηγορούνται για «υποκίνηση» των διαδηλώσεων που αντιμετωπίστηκαν με δολοφονική κρατική καταστολή, με 30 διαδηλωτές να χάνουν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, οι αξιωματούχοι αυτοί που στηρίζουν τον αποπεμφέντα Πρόεδρο, οφείλουν «να παραδώσουν τις θέσεις τους και να προσκομίσουν τις ένορκες δηλώσεις περιουσίας και εισοδημάτων τους, καθώς και τις ένορκες δηλώσεις συμφερόντων για να προχωρήσουν οι αντίστοιχες διαδικασίες ελέγχου».

Με την κατηγορία της διαφθοράς ελέγχεται και ο πρώην υπουργός Αμυνας επί προεδρίας Καστίγιο, Βάλτερ Αγιάλα, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν έφοδο στο σπίτι του, στο πλαίσιο έρευνας στην οποία εμπλέκονται με αντίστοιχες κατηγορίες και μια σειρά στρατηγοί της αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι υπό την πίεση των λαϊκών κινητοποιήσεων, το Κογκρέσο ψήφισε τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών το 2024 (αντί του 2026). Η κίνηση αυτή ωστόσο έχει απορριφθεί από μαζικούς φορείς, οργανώσεις ιθαγενών, αγροτών, συνδικάτα, που διαδηλώνουν με αιτήματα για άμεση διάλυση της Βουλής, παραίτηση της Μπολουάρτε, απελευθέρωση του Καστίγιο, άμεση προκήρυξη εκλογών και σύγκληση Συντακτικής Συνέλευσης.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Απαγόρευση της εργασίας γυναικών σε ΜΚΟ

Νέα τροφή στην αντιπαράθεση αλλά και στο παζάρι μεταξύ των Ταλιμπάν και διαφόρων ιμπεριαλιστικών επιτελείων δίνει η απόφαση της σκοταδιστικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν να απαγορεύσει στις γυναίκες και την εργασία σε ΜΚΟ, με τον ισχυρισμό ότι δεν τηρήθηκαν οδηγίες για τον ισλαμικό κώδικα ένδυσης.

Στο Αφγανιστάν δραστηριοποιείται πλήθος ξένων ΜΚΟ, μέσω των οποίων διοχετεύεται μεγάλο μέρος της διεθνούς «ανθρωπιστικής» βοήθειας, η οποία στο έδαφος των τεράστιων προβλημάτων πείνας, φτώχειας κ.λπ. αξιοποιείται από διάφορες δυνάμεις ως μοχλός επιρροής στις εξελίξεις στη χώρα.

Την αντίδραση του ΟΗΕ ενάντια στην απόφαση της αφγανικής κυβέρνησης εξέφρασε ο υπηρεσιακός διευθυντής και συντονιστής ανθρωπιστικών αποστολών, Ραμίζ Αλακμπάροφ, που συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας των Ταλιμπάν, Μοχάμεντ Χανίφ, και ζήτησε την ανάκληση της απόφασης.

Μια σειρά ΜΚΟ ανακοίνωσαν τη διακοπή της δράσης τους, ενώ έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΟΗΕ και εκπροσώπων δεκάδων ΜΚΟ, κατά την οποία διατυπώθηκαν ανησυχίες και απόψεις για τη διαχείριση των εξελίξεων.

Την περασμένη βδομάδα, θυμίζουμε, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις η απόφαση των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν την πρόσβαση των γυναικών και στα πανεπιστήμια.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ρωσικό «στοπ» στις εξαγωγές πετρελαίου σε κράτη που υιοθέτησαν το πλαφόν

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν υπέγραψε χτες διάταγμα που απαγορεύει την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που υιοθέτησαν το πλαφόν στην τιμή πώλησή του, το οποίο επέβαλαν το G7, η ΕΕ και η Αυστραλία.

Η απόφαση της Μόσχας τίθεται σε ισχύ από 1η Φεβρουαρίου και για πέντε μήνες, αλλά υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω παζάρια. Μεταξύ άλλων το διάταγμα συμπεριλαμβάνει μια ρήτρα που επιτρέπει στον Βλ. Πούτιν να ακυρώσει την απαγόρευση «σε ειδικές περιπτώσεις».

Την προηγούμενη βδομάδα, η Ρωσία γνωστοποίησε ότι η επιβολή πλαφόν ενδέχεται να την οδηγήσει σε απόφαση για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 5%-7% στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Στο μεταξύ, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα κόμιστρα μεταφοράς του ρωσικού πετρελαίου που περνά μέσα από τον αγωγό Druzhba από την 1η Γενάρη. Σε ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας εξαγωγής πετρελαίου «Transneft», αναφέρεται ότι το ύψος των δασμών διέλευσης του ρωσικού αργού προς Ουγγαρία και Σλοβακία θα αυξηθεί κατά 2,10 ευρώ ανά τόνο, φθάνοντας τα 13,60 ευρώ (αύξηση 18,3%).

Ο δε Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλ. Νόβακ μιλώντας τη Δευτέρα στο πρακτορείο ειδήσεων TASS εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συνεχίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Γιαμάλ από τη νέα χρονιά. Τόνισε δε πως η λειτουργία του συγκεκριμένου αγωγού «σταμάτησε για πολιτικούς λόγους και παραμένει αχρησιμοποίητος».

Ο Νόβακ πρόσθεσε ότι η Μόσχα αναμένει ότι θα έχει στείλει 21 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη έως το τέλος του 2022.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ