Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Απαγόρευση της εργασίας γυναικών σε ΜΚΟ

Νέα τροφή στην αντιπαράθεση αλλά και στο παζάρι μεταξύ των Ταλιμπάν και διαφόρων ιμπεριαλιστικών επιτελείων δίνει η απόφαση της σκοταδιστικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν να απαγορεύσει στις γυναίκες και την εργασία σε ΜΚΟ, με τον ισχυρισμό ότι δεν τηρήθηκαν οδηγίες για τον ισλαμικό κώδικα ένδυσης.

Στο Αφγανιστάν δραστηριοποιείται πλήθος ξένων ΜΚΟ, μέσω των οποίων διοχετεύεται μεγάλο μέρος της διεθνούς «ανθρωπιστικής» βοήθειας, η οποία στο έδαφος των τεράστιων προβλημάτων πείνας, φτώχειας κ.λπ. αξιοποιείται από διάφορες δυνάμεις ως μοχλός επιρροής στις εξελίξεις στη χώρα.

Την αντίδραση του ΟΗΕ ενάντια στην απόφαση της αφγανικής κυβέρνησης εξέφρασε ο υπηρεσιακός διευθυντής και συντονιστής ανθρωπιστικών αποστολών, Ραμίζ Αλακμπάροφ, που συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας των Ταλιμπάν, Μοχάμεντ Χανίφ, και ζήτησε την ανάκληση της απόφασης.

Μια σειρά ΜΚΟ ανακοίνωσαν τη διακοπή της δράσης τους, ενώ έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΟΗΕ και εκπροσώπων δεκάδων ΜΚΟ, κατά την οποία διατυπώθηκαν ανησυχίες και απόψεις για τη διαχείριση των εξελίξεων.

Την περασμένη βδομάδα, θυμίζουμε, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις η απόφαση των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν την πρόσβαση των γυναικών και στα πανεπιστήμια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ