Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ
Ανυπεράσπιστος ξανά ο λαός απέναντι στις χιονοθύελλες και τον παγετό

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ΗΠΑ από τις έντονες χιονοθύελλες και τον παγετό που έπληξαν τα Χριστούγεννα μεγάλο τμήμα της χώρας, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων, με τον λαό να μένει για μια ακόμα φορά ανυπεράσπιστος εξαιτίας της πολιτικής που θυσιάζει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του στον βωμό της υπηρέτησης των κερδών των μονοπωλίων.

Με τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι χτες βράδυ, κι ενώ συνεχιζόταν ακόμα η καταγραφή, υπολογιζόταν ότι η κακοκαιρία άφησε πίσω της περίπου 60 νεκρούς, από τους οποίους οι 28 πέθαναν στην κομητεία Ιρι, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Αρκετοί έχασαν τη ζωή τους εγκλωβισμένοι σε σπίτια και αυτοκίνητα που είχαν αποκλειστεί από το χιόνι, άλλοι περιμένοντας μάταια ιατρική βοήθεια που δεν μπορούσε να τους προσεγγίσει, άλλοι στην προσπάθειά τους να φτυαρίσουν χωρίς καμία κρατική βοήθεια το χιόνι και να απεγκλωβιστούν από τα αποκλεισμένα σπίτια τους...

Απροστάτευτοι στον χιονιά παρέμειναν και πολλοί μετανάστες «χωρίς χαρτιά», αφού ακόμα και στις περιπτώσεις που προβλέφθηκε η φιλοξενία τους σε θερμαινόμενους χώρους, διάχυτος ήταν ο φόβος ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με συλλήψεις και απελάσεις.

Το Μπάφαλο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας της Νέας Υόρκης, παραμένει εδώ και τρεις μέρες σχεδόν αποκλεισμένο, με το χιόνι να ξεπερνά τα 1,25 μέτρα.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι σε συνθήκες μεγάλου ψύχους, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος σε πάνω από 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις οι διακοπές αυτές παρέμειναν για πολλές ώρες ή και μέρες.

Παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των συνεργείων τεχνικών και άλλων εργαζομένων, που συχνά παλεύουν με απαρχαιωμένες υποδομές, μέχρι χτες χωρίς ρεύμα παρέμεναν περίπου 100.000 σπίτια και μαγαζιά, με τα περισσότερα προβλήματα να εντοπίζονται στο Ορεγκον και την Καλιφόρνια.

Σοβαρά προβλήματα παρουσίασαν δεκάδες δίκτυα ύδρευσης, με το θερμόμετρο να δείχνει θερμοκρασίες ακόμη και 50 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν σε πολιτείες όπως η Μοντάνα και το Τενεσί. Περίπου 65.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς νερό χτες στο Τενεσί.

Μέχρι και χτες τα οδικά δίκτυα σε πολλές πολιτείες είχαν παραμείνει γεμάτα αυτοκίνητα, λεωφορεία, ασθενοφόρα, ακόμη και εκχιονιστικά μηχανήματα που θάφτηκαν κάτω από το χιόνι, επιδεινώνοντας τη δυσκολία καθαρισμού των δρόμων.

Αλυσιδωτές συνέπειες προκλήθηκαν και στην εφοδιαστική αλυσίδα και την τροφοδοσία καταστημάτων, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στις περισσότερο πληγείσες περιοχές να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης.

Χάος προκλήθηκε στις αεροπορικές συγκοινωνίες, με πολλές χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων, όπως και στις σιδηροδρομικές μεταφορές. Ακόμα και χτες ακυρώθηκαν 3.000 πτήσεις, με εντονότερα προβλήματα να καταγράφονται στα διεθνή αεροδρόμια του Ντένβερ, του Σικάγου, Βαλτιμόρης - Ουάσιγκτον κ.ά.

Κατόπιν εορτής, για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε τη χορήγηση ομοσπονδιακής βοήθειας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Κι όλα αυτά ενώ η σφοδρή χιονοθύελλα που πλήττει εδώ και μέρες τις ΗΠΑ «απέχει πολύ ακόμη από το τέλος της», όπως επισημαίνεται, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι θα πέσουν άλλα 30 εκατοστά χιόνι μέσα στο επόμενο διήμερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ