Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ρωσικό «στοπ» στις εξαγωγές πετρελαίου σε κράτη που υιοθέτησαν το πλαφόν

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν υπέγραψε χτες διάταγμα που απαγορεύει την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που υιοθέτησαν το πλαφόν στην τιμή πώλησή του, το οποίο επέβαλαν το G7, η ΕΕ και η Αυστραλία.

Η απόφαση της Μόσχας τίθεται σε ισχύ από 1η Φεβρουαρίου και για πέντε μήνες, αλλά υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω παζάρια. Μεταξύ άλλων το διάταγμα συμπεριλαμβάνει μια ρήτρα που επιτρέπει στον Βλ. Πούτιν να ακυρώσει την απαγόρευση «σε ειδικές περιπτώσεις».

Την προηγούμενη βδομάδα, η Ρωσία γνωστοποίησε ότι η επιβολή πλαφόν ενδέχεται να την οδηγήσει σε απόφαση για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 5%-7% στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Στο μεταξύ, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα κόμιστρα μεταφοράς του ρωσικού πετρελαίου που περνά μέσα από τον αγωγό Druzhba από την 1η Γενάρη. Σε ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας εξαγωγής πετρελαίου «Transneft», αναφέρεται ότι το ύψος των δασμών διέλευσης του ρωσικού αργού προς Ουγγαρία και Σλοβακία θα αυξηθεί κατά 2,10 ευρώ ανά τόνο, φθάνοντας τα 13,60 ευρώ (αύξηση 18,3%).

Ο δε Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλ. Νόβακ μιλώντας τη Δευτέρα στο πρακτορείο ειδήσεων TASS εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συνεχίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Γιαμάλ από τη νέα χρονιά. Τόνισε δε πως η λειτουργία του συγκεκριμένου αγωγού «σταμάτησε για πολιτικούς λόγους και παραμένει αχρησιμοποίητος».

Ο Νόβακ πρόσθεσε ότι η Μόσχα αναμένει ότι θα έχει στείλει 21 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη έως το τέλος του 2022.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ