ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συνεχίζεται η μάχη με τον χιονιά δίχως ουσιαστική κρατική στήριξη

Το χάος από την ανύπαρκτη πρόληψη για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Copyright 2022. The Buffalo Ne

Το χάος από την ανύπαρκτη πρόληψη για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας
Εκατομμύρια Αμερικανοί, ιδιαίτερα στις πλέον πληγείσες περιοχές, όπως στην κομητεία Ιρι της Νέας Υόρκης όπου έχουν ήδη θρηνήσει τουλάχιστον 34 νεκρούς, συνεχίζουν να δίνουν μάχη επιβίωσης απέναντι στον χιονιά και στις ελλείψεις βασικών αγαθών και υπηρεσιών, υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, αντιμέτωποι για μια ακόμα φορά με την πολιτική που αφήνει ανοχύρωτο τον αμερικανικό λαό απέναντι στα φυσικά φαινόμενα.

Μέχρι και χτες, περίπου 1.000 νοικοκυριά στην πολιτεία της Νέας Υόρκης παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή και νερό, ενώ εκατοντάδες άλλοι παρέμεναν εγκλωβισμένοι είτε στα αυτοκίνητά τους είτε σε παγωμένα σπίτια και επιχειρήσεις.

Ο αριθμός των πάνω από 62 νεκρών από το δριμύ ψύχος δεν αποκλείεται να αυξηθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα, καθώς αρκετοί οδηγοί και επιβάτες σε ΙΧ φέρεται πως παραμένουν «θαμμένοι» κάτω από μεγάλες ποσότητες χιονιού. Στο φως μάλιστα έρχονται τραγικές περιπτώσεις, όπως της 22χρονης Αντελ Τέιλορ που έχασε τη ζωή της στο Μπάφαλο, μένοντας εγκλωβισμένη στο αυτοκίνητό της, περιμένοντας μάταια για πολλές ώρες βοήθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες που είχε ειδοποιήσει. Η οικογένειά της αναφέρει ότι ειδοποιήθηκε ότι θα ξεκινήσει επιχείρηση απεγκλωβισμού της μία μέρα αφότου το άψυχο πλέον σώμα της είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο...

Την ίδια ώρα στη Δυτική Ακτή, περίπου 90.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα, μετά από τη συνεχιζόμενη κακοκαιρία.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης η κυβερνήτης Κάθι Χότσουλ επέμεινε να αρκείται σε εκκλήσεις για αποφυγή μετακινήσεων... Η ίδια προειδοποίησε πως τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη περάσει, καθώς έως τη Δευτέρα αναμένεται νέο σφοδρό κύμα χιονόπτωσης. Πιθανόν να πέσει χιόνι 20 ή και 30 εκατοστών στο ήδη υπάρχον, που ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 1,20 μέτρα.

Επιχειρώντας να «μπαλώσουν» την απουσία στελεχωμένων σωστικών υπηρεσιών, οι αρχές έδωσαν εντολή σε εκατοντάδες μέλη της Εθνοφρουράς στη Ν. Υόρκη, που ανέλαβαν ρόλο συνεργείων διάσωσης εγκλωβισμένων πολιτών.

Παράλληλα, πολλοί άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές έχουν ξεμείνει από είδη πρώτης ανάγκης και τα περισσότερα καταστήματα (λόγω του κλεισίματος δρόμων) παραμένουν κλειστά.

Μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση, για την οποία ευθύνεται η αντιλαϊκή πολιτική, ήρθε να προστεθεί και η πρόκληση της κίνησης του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έφθασε χτες στις ζεστές Παρθένες Νήσους με την σύζυγό του, όπου θα αλλάξουν χρόνο...

Απελάσεις μεταναστών με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Νωρίτερα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία (5 υπέρ - 4 κατά) τη διατήρηση της απέλασης των λεγόμενων «παράτυπων» μεταναστών που βρίσκονται στα νότια σύνορα της χώρας, με συνοπτικές διαδικασίες.

Τις απελάσεις είχε ξεκινήσει από τον Μάρτη του 2020 η κυβέρνηση Τραμπ και τις συνεχίζει ακάθεκτη και η σημερινή κυβέρνηση Μπάιντεν.

Εναντίον της άρσης του αμφιλεγόμενου μέτρου (γνωστού με την ονομασία «Title 42») είχαν ταχθεί 19 αμερικανικές πολιτείες, εκφράζοντας φόβους για αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα νότια σύνορα με το Μεξικό.

Κατά τη ΜΚΟ «International Rescue Committee», το «Title 42» αποτέλεσε τη νομική βάση για την απέλαση σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων από τον Μάρτη του 2020.

ΙΣΡΑΗΛ
Σήμερα η ψηφοφορία στην Κνέσετ για τη νέα κυβέρνηση

Απειλές κατά του Ιράν από τον απερχόμενο υπουργό Αμυνας

Την ψήφο εμπιστοσύνης της ισραηλινής Βουλής (Κνέσετ) θα ζητήσει σήμερα Πέμπτη ο εντολοδόχος πρωθυπουργός και αρχηγός του «Λικούντ», Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχοντας ολοκληρώσει χτες τις συμφωνίες για τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας με τον ακροδεξιό «Θρησκευτικό Σιωνισμό» και μικρότερα εθνικιστικά κόμματα ορθόδοξων Εβραίων.

Σχετικό δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το «Λικούντ» αναφέρει προκλητικά ότι «ο εβραϊκός λαός έχει αποκλειστικό και αναφαίρετο δικαίωμα σε όλα τα μέρη της γης του Ισραήλ. Η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει και θα προωθήσει τον εποικισμό σε Γαλιλαία, Νεγκέβ, Γκολάν, Ιουδαία και Σαμάρεια». Αναφέρεται επίσης στις απαιτήσεις των ακροδεξιών εταίρων του να δοθούν μεγαλύτερα περιθώρια στις δυνάμεις ασφαλείας για χρήση βίας στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι οι πρώτες του προτεραιότητες αφορούν τη διεύρυνση των εβραϊκών εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και τη «μεταρρύθμιση» του δικαστικού συστήματος (καθώς ο ίδιος αντιμετωπίζει τρεις διαφορετικές δίκες για διαφθορά, δωροδοκία κ.λπ.).

Μεταξύ άλλων δημιουργείται το νέο υπουργείο Εβραϊκής Κρατικής Συνείδησης, με «προίκα» 350 εκατ. σέκελ και επικεφαλής τον αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος ΝΟΑΜ, Αβι Μαόζ.

Απειλές Γκαντς κατά του Ιράν

Νέος υπουργός Αμυνας αναλαμβάνει ο 64χρονος στρατηγός ε.α. Γιοάβ Γκάλαντ (στο ίδιο πόστο και επί Ε. Ολμέρτ), ενώ ο απερχόμενος υπουργός Μπένι Γκαντς στις τελευταίες δηλώσεις του εκτίμησε ότι το Ισραήλ δεν αποκλείεται να εξαπολύσει επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στα επόμενα 2 - 3 χρόνια. Οι ανακοινώσεις για τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ.

Κατά τ' άλλα, ανακοινώθηκε ότι νέος πρόεδρος της Κνέσετ θα είναι ο βουλευτής του «Λικούντ», Αμίρ Οχανά, και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του Νετανιάχου ο Οφρίρ Κατζ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αξιωματούχοι των ισραηλινών υπηρεσιών «εσωτερικής ασφάλειας», Shin Bet, ανακοίνωσαν τη σύλληψη του 26χρονου Αραβα, Ισραηλινού πολίτη και κατοίκου της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, Ισλάμ Φρουχ, ως βασικού υπόπτου για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις στις 23 Νοέμβρη σε δύο στάσεις λεωφορείων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με 2 νεκρούς και πάνω από 20 τραυματίες.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β' δήλωσε «έτοιμος για σύγκρουση με το Ισραήλ σε περίπτωση που διακυβευτεί ή απειληθεί το καθεστώς της Ιορδανίας ως κηδεμόνα των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ».


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τα 25 έφτασαν τα θύματα από τις πλημμύρες που συνεχίζουν να πλήττουν τις Φιλιππίνες από τα Χριστούγεννα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν, αφού ολόκληρα χωριά, πόλεις και δρόμοι βυθίστηκαν μετά από καταρρακτώδεις βροχές. Τουλάχιστον 26 άνθρωποι αγνοούνταν μέχρι και χτες.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Τουλάχιστον 60 είναι οι νεκροί, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, από τις επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει το τελευταίο 48ωρο ομάδες ενόπλων στην περιοχή Πίμπορ στο Νότιο Σουδάν, ενώ άλλοι 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επιθέσεις ενόπλων σε κοινότητες της περιφέρειας Τζονγκλέι. Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, τα περίχωρα της πόλης Πίμπορ έχουν λεηλατηθεί και πυρποληθεί, ενώ οι βαριά οπλισμένοι δράστες απήγαγαν κατοίκους και έκλεψαν τα κοπάδια τους.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι άνω των 67 ετών εργάζονται...

...για να καταφέρουν να «βγάλουν» τον μήνα

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι στη Γερμανία είναι 67 ετών και άνω, καθώς η φτώχεια στα γηρατειά αναδεικνύεται στη νέα μάστιγα των τελευταίων χρόνων στην ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία της ΕΕ, ενώ παράλληλα οι κυβερνήσεις των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) με απανωτές αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις προωθούν την εργασία «μέχρι τον τάφο»...

Οπως δείχνουν στοιχεία της κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - Φιλελευθέρων μετά από σχετική Ερώτηση στη Βουλή, ο αριθμός των ηλικιωμένων που εργάζονται μετά την ηλικία συνταξιοδότησης είναι υψηλότερος από ποτέ.

Συγκεκριμένα 1,066 εκατ. άνω των 67 ετών εργάζονταν στη Γερμανία το 2022. Δηλαδή 15.000 περισσότεροι από πέρυσι και τουλάχιστον 200.000 περισσότεροι από το 2015.

Μάλιστα, περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι είναι σήμερα άνω των 70 ετών και περίπου 138.000 είναι άνω των 75 ετών.

Υπάρχουν περισσότεροι από 13.000 εργαζόμενοι που είναι 85 ετών και άνω και 446 από αυτούς εξακολουθούν να απασχολούνται ως οδηγοί! Περίπου 1.100 άνθρωποι 85 ετών και άνω εργάζονται ως καθαριστές.

Εκτός από οδηγοί, οι περισσότεροι εργαζόμενοι ηλικίας 67 ετών και άνω απασχολούνται σε γραφεία, στην καθαριότητα, σε αποθήκες, στο ταχυδρομείο, στη διανομή ή σε μηχανικές υπηρεσίες κτιρίων.

Η φτώχεια στα γηρατειά και οι χαμηλές συντάξεις εξωθούν τους ηλικιωμένους σε εργασία. Για τους περισσότερους δεν είναι μια εθελοντική απόφαση, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για να «βγει» ο μήνας, σημειώνουν τα ρεπορτάζ στον γερμανικό Τύπο.

Από τους ηλικιωμένους 67 ετών και άνω που εργάζονται η συντριπτική πλειοψηφία, 835.000, απασχολούνται «άτυπα», σε επισφαλείς εργασιακές θέσεις και μόλις 230.000 υπόκεινται σε εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης. Επιπλέον, περίπου 21.000 είναι «επισφαλείς» εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης.

ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ
Για πρώτη φορά κοινή σύνοδος υπουργών Αμυνας

Την πραγματοποίηση τακτικών τριμερών συναντήσεων με στόχο τη συζήτηση της «συριακής κρίσης», του προσφυγικού ζητήματος και των προσπαθειών για από κοινού «καταπολέμηση όλων των τρομοκρατικών οργανισμών στο συριακό έδαφος» αποφάσισαν μεταξύ άλλων χτες στη Μόσχα οι υπουργοί Αμυνας Ρωσίας, Τουρκίας και Συρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός από τους υπουργούς Αμυνας της Ρωσίας, Σεγκέι Σόιγκου, της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, και της Συρίας, Αλί Μαχμούντ Αμπάς, και οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των τριών χωρών. Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία που κάθισαν στο ίδιο τραπέζι οι υπουργοί Αμυνας και των τριών χωρών.

Αυτό ενώ από 20 Νοεμβρίου η Τουρκία πραγματοποιεί αεροπορική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων της οργάνωσης YPG, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), οι οποίες συνεργάζονται με τον αμερικανικό στρατό στη βόρεια Συρία.

Σε σχετικό ρεπορτάζ του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων «Αναντολού» αναφέρεται ότι η συνάντηση έγινε σε «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» και ότι συμφωνήθηκε να συνεχιστούν αυτές οι τριμερείς επαφές, «για να διασφαλιστεί και να διατηρηθεί η σταθερότητα στη Συρία και συνολικά στην περιοχή».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, η οποία αναρτήθηκε στο κανάλι του «Telegram», οι τρεις υπουργοί συζήτησαν «τρόπους επίλυσης της συριακής κρίσης και του προβλήματος των προσφύγων, καθώς και τις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση των εξτρεμιστικών ομάδων στη Συρία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ