ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Τηλεδιάσκεψη Πούτιν - Σι για ενίσχυση της «στρατηγικής συνεργασίας»

Ενώ ΗΠΑ και Νότια Κορέα σχεδιάζουν κοινές πυρηνικές ασκήσεις

Τον προσανατολισμό περαιτέρω αναβάθμισης της «στρατηγικής συνεργασίας» Κίνας και Ρωσίας - διατηρώντας βέβαια σημαντικές διαφορές - στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με το ευρωατλαντικό μπλοκ αποτύπωσε η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς οι Πρόεδροι των δύο χωρών.

Ο Βλ. Πούτιν αναφέρθηκε στον «συντονισμό ανάμεσα στη Μόσχα και το Πεκίνο στη διεθνή σκηνή», ισχυριζόμενος ότι «χρησιμεύει στη δημιουργία μιας δίκαιης και βασισμένης στο Διεθνές Δίκαιο παγκόσμιας τάξης», και τόνισε ότι η «στρατιωτική και τεχνική συνεργασία, που συμβάλλει στην ασφάλεια των χωρών μας, και η διατήρηση της σταθερότητας στις περιφέρειες - κλειδιά έχουν ξεχωριστή θέση» στη ρωσοκινεζική συνεργασία. Προσκάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του να επισκεφτεί τη Μόσχα την άνοιξη, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη «θα δείξει στον κόσμο την εγγύτητα των ρωσοκινεζικών σχέσεων», και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες, «στο πλαίσιο των άνευ προηγουμένων πιέσεων και προκλήσεων της Δύσης, υπερασπιζόμαστε τις θέσεις αρχών μας».

Από τη μεριά του ο Σι Τζινπίνγκ ανέφερε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να αυξήσει τη «στρατηγική συνεργασία» με τη Ρωσία, με φόντο μια «δύσκολη» κατάσταση ευρύτερα στον κόσμο, όπως είπε. Αναφορικά με την Ουκρανία, είπε ότι ο δρόμος προς τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών δεν θα είναι ομαλός και ότι η Κίνα θα διατηρήσει την «αντικειμενική και δίκαιη στάση» της. Κινεζικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Σι στάθηκε ιδιαίτερα στην οικοδόμηση ρωσοκινεζικής συνεργασίας στο Εμπόριο, στην Ενέργεια, στον χρηματοοικονομικό τομέα, στη γεωργία κ.α.

Συνομιλία του Μπλίνκεν με τον νέο ΥΠΕΞ της Κίνας

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο ΥΠΕΞ της Κίνας, Τσιν Γκανγκ, ο οποίος μέχρι πρότινος εκτελούσε χρέη πρέσβη της Κίνας στην Ουάσιγκτον.

Σε ανάρτησή του ο Τσιν είπε ότι «κάλεσα τον Μπλίνκεν για να τον αποχαιρετήσω. Εκτίμησε διάφορες ειλικρινείς, εις βάθος και εποικοδομητικές συναντήσεις που είχαμε στη διάρκεια της θητείας μου. Ανυπομονώ για τη συνέχιση στενών σχέσεων εργασίας μαζί του, για μια καλύτερη σχέση ΗΠΑ - Κίνας». Από τη μεριά του ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι «συζητήσαμε για τη διατήρηση ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας».

Ο μέχρι τώρα ΥΠΕΞ της Κίνας, Γουάνγκ Γι, αναλαμβάνει επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος, θέση που θεωρείται ανώτερη στη σχετική ιεραρχία. Σε δηλώσεις του είπε ότι Κίνα και ΗΠΑ πρέπει να επιδιώξουν τον διάλογο αντί της αντιπαράθεσης και να αποφύγουν λάθη όπως αυτά που έγιναν στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Επανέλαβε τα περί ανάγκης για «αμοιβαίο σεβασμό» και «αμοιβαία επωφελή συνεργασία» ΗΠΑ - Κίνας, την ώρα που κλιμακώνεται ο μεταξύ τους ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός. Κάλεσε δε τις «μεγάλες χώρες» «να δώσουν το παράδειγμα» μπροστά στις «πολλαπλές προκλήσεις», επικαλούμενος τη συνεργασία Κίνας - Ρωσίας, που ενισχύθηκε στη διάρκεια του 2022.

ΗΠΑ - Νότια Κορέα σχεδιάζουν ασκήσεις με πυρηνικά

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γελ, δήλωσε ότι ΗΠΑ και Ν. Κορέα συζήτησαν το ενδεχόμενο διεξαγωγής κοινών στρατιωτικών γυμνασίων στα οποία θα χρησιμοποιήσουν στοιχεία του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ, στο όνομα της απάντησης στις «αυξανόμενες απειλές» της Βόρειας Κορέας.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Chosun Ilbo», ισχυρίστηκε ότι «η πυρηνική ομπρέλα» των ΗΠΑ και «η διευρυμένη αποτρεπτική της ικανότητα» δεν αρκούν για να καθησυχάσουν τους Νοτιοκορεάτες, πρόσθεσε δε ότι «τα πυρηνικά όπλα ανήκουν στις ΗΠΑ, αλλά η προετοιμασία, η κατανομή πληροφοριών, τα γυμνάσια και η εκπαίδευση πρέπει να γίνονται από κοινού από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ», σημειώνοντας μάλιστα ότι η Ουάσιγκτον έχει δεχτεί «μάλλον θετικά» την ιδέα αυτή.

Λίγες ώρες μετά την αλλαγή του χρόνου η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα βαλλιστική δοκιμή, ενώ είχε κάνει άλλες τρεις παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι «η σημερινή κατάσταση απαιτεί να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για να ενισχυθεί μαζικά η στρατιωτική ισχύς» της Βόρειας Κορέας, αντιδρώντας στους «ανησυχητικούς στρατιωτικούς ελιγμούς των ΗΠΑ και άλλων εχθρικών δυνάμεων». Μίλησε ακόμα για την «ανάγκη» να υπάρξουν «μαζική παραγωγή τακτικών πυρηνικών όπλων» και «εκθετική μεγέθυνση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας».

Συνολικά το 2022 η Πιονγιάνγκ προχώρησε σε αριθμό ρεκόρ πυραυλικών δοκιμών, συμπεριλαμβανομένου - όπως εκτιμάται - του τύπου ICBM, μεγάλου βεληνεκούς.

  • Το υπουργείο Αμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε χτες ότι εντόπισε κινεζικό στρατιωτικό drone κοντά στα ιαπωνικά νησιά της Οκινάουα και της Μιγιακοτζίμα ανήμερα την Πρωτοχρονιά. Το σκάφος αναγνώρισης πέταξε από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας προς τον Ειρηνικό Ωκεανό, πριν κάνει στροφή και κινηθεί δυτικά, χωρίς όμως - σύμφωνα με το Τόκιο - να παραβιάσει τον ιαπωνικό εναέριο χώρο.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Νέα ανησυχία εξαιτίας και της κατάστασης στην Κίνα

Χαρακτηριστικά στοιχεία από τη Βρετανία για την άθλια κατάσταση των δημόσιων συστημάτων Υγείας

Η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία ζητούν πλέον αρνητικό τεστ Covid από όσους φτάνουν στην επικράτειά τους ερχόμενοι από την Κίνα, ενώ ήδη αντίστοιχα μέτρα έχουν ανακοινώσει οι ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ινδία κ.ά., καθώς μετά την απόφαση της Κίνας για μια σειρά από λόγους - με πρώτο τις ανάγκες της καπιταλιστικής της οικονομίας - να άρει τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας, η χώρα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο ενός νέου κύματος.

Η σουηδική προεδρία της ΕΕ - που ξεκίνησε από την 1η Γενάρη - σε χτεσινή ανακοίνωσή της κατέγραψε την ανάγκη «για κοινή προσέγγιση της ΕΕ» στο ζήτημα, ενώ συγκαλεί συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου, αύριο, για να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στην ΕΕ.

Μέχρι χτες, πάντως, καταγράφονταν αποκλίσεις εντός ΕΕ για το εν λόγω θέμα, καθώς και τώρα - όπως και σε όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας - καθοριστικό ρόλο στα μέτρα διαχείρισης που λαμβάνονται από τις αστικές κυβερνήσεις παίζουν πολιτικές και οικονομικές παράμετροι.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, χαρακτήρισε κατανοητά τα μέτρα που λαμβάνονται από μια σειρά χωρών για τις αφίξεις από την Κίνα, λόγω της έλλειψης πληροφόρησης εκ μέρους της, όπως ανέφερε.

Αντιδρώντας, το ΥΠΕΞ της Κίνας υποστήριξε ότι η χώρα «μοιράζεται αξιόπιστα δεδομένα με τη διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένου του ΠΟΥ, με ανοικτό και διαφανή τρόπο».

Βρετανία: Περίπου 500 θάνατοι τη βδομάδα λόγω πολύωρης αναμονής στα Επείγοντα

Την ίδια ώρα, χαρακτηριστικά για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια συστήματα Υγείας μετά από τρία χρόνια πανδημίας, ακόμα και στα πιο ανεπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη, είναι τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται για το βρετανικό NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας).

Οπως δήλωσε στο BBC ο αντιπρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Ιατρικής Επειγόντων, Ιαν Χίγκινσον, κάθε βδομάδα πεθαίνουν τουλάχιστον 500 άτομα εξαιτίας πολύωρης αναμονής (άνω των 12 ωρών) στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων της Βρετανίας!

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τον περασμένο Νοέμβρη τουλάχιστον 37.837 ασθενείς περίμεναν στα ΤΕΠ του NHS επί τουλάχιστον 12 ώρες, αριθμός σημαντικά αυξημένος από τους περίπου 10.646 ασθενείς που περίμεναν άνω των 12 ωρών στα δημόσια νοσοκομεία τον Νοέμβρη του 2021.

«Αυτό που ακούμε τις τελευταίες ημέρες είναι ότι τα υφιστάμενα προβλήματα οφείλονται όλα στην Covid ή στη γρίπη ή ότι είναι κάτι περίπλοκο και δεν πρέπει να εξάγουμε βιαστικά συμπεράσματα. Αν κάποιος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, γνωρίζει ότι είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα. Δεν είναι κάτι πρόσκαιρο. Οσα βλέπουμε κάθε χειμώνα και φαίνεται ότι εξακολουθούν να εκπλήσσουν το NHS», κατήγγειλε ο Ιαν Χίγκινσον.

«Αρκετά καλά στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, τα οποία καταδεικνύουν ότι η μακρά αναμονή στο Τμήμα Επειγόντων συνδέεται με άσχημη εξέλιξη για τους ασθενείς», επισήμανε.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια επιδείνωση όλων όσα ακούγαμε για καιρό: Τους ασθενείς να περιμένουν πολλή ώρα για ένα ασθενοφόρο. Οταν αυτό έρθει, οι ασθενείς ίσως να χρειαστεί να περιμένουν πολλή ώρα έξω από τα Επείγοντα. Και όταν τελικά καταφέρουν να μπουν στα Επείγοντα, τους περιμένει μεγάλη αναμονή μέχρι να τους δει ένας γιατρός. Και αναγκαζόμαστε να εξετάσουμε ασθενείς σε διάφορους χώρους, όπως στους διαδρόμους», υπογράμμισε ο Χίγκινσον.


ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Στον Λούλα και πάλι η σκυτάλη της αντιλαϊκής διαχείρισης

Στον 77χρονο Λουίς Ινάσιου ντα Σίλβα πέρασε ξανά χτες η προεδρία της Βραζιλίας, μίας από τις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες καπιταλιστικές οικονομίες του πλανήτη, μέλους των BRICS και άλλων ανερχόμενων διακρατικών σχημάτων, που παζαρεύει σκληρά με όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη.

Επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Εργατών (ΡΤ) και έχοντας καταθέσει δείγματα γραφής προς εξυπηρέτηση των βραζιλιάνικων μονοπωλίων, στο διάστημα 2003 - 2010 (σε δύο θητείες στην προεδρία της χώρας), ο Λούλα ορκίστηκε μοιράζοντας τις γνωστές υποσχέσεις για «αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και πείνας», κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου για πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά του παράλληλα με ορισμένα μέτρα εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Ηδη, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Φ. Χαντάντ, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί το «έξω από κάθε λογική» πρωτογενές έλλειμμα (περίπου 41 δισ. δολάρια) που προβλέπει ο ψηφισμένος από το Κογκρέσο προϋπολογισμός για το 2023, αναγγέλλοντας ουσιαστικά νέα μέτρα για τον «έλεγχό» του.

Ενδεικτική είναι και η υποδοχή που επιφύλαξαν στην επιστροφή Λούλα μια σειρά ηγέτες, όπως ο Γερμανός Πρόεδρος Φ. Β. Σταϊνμάγερ, που σχολίασε ότι η Βραζιλία ανακτά το μερίδιό της ως ένας «βασικός διεθνής παράγοντας». Από την ίδια την τελετή ορκωμοσίας του Λούλα, ο Σταϊνμάγερ εμφανίστηκε σίγουρος για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων.

Σε «πραγματιστικές πολιτικές» προσβλέπει κι ο Μαδούρο

Διεργασίες «τρέχουν» όμως και στη Βενεζουέλα, όπου οι βουλευτές τριών εκ των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ της κατάργησης του λεγόμενου «κυβερνητικού» σχήματος του αχυράνθρωπου των ΗΠΑ - επίδοξου πραξικοπηματία Χ. Γκουαϊδό (με 72 υπέρ, 29 κατά και 8 αποχές).

Στις 5/1 η Εθνοσυνέλευση που ελέγχεται από την αντιπολίτευση (και δεν αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση) αναμένεται να αναλάβει προσωρινά ορισμένες αρμοδιότητες του Γκουαϊδό, κυρίως για την «προστασία» των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας στο εξωτερικό που «πάγωσαν» οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, για να στηρίξουν τα σχέδια ανατροπής του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου της χώρας, Ν. Μαδούρο.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Ν. Μαδούρο δήλωσε χτες ότι η κυβέρνησή του είναι «έτοιμη, απόλυτα έτοιμη, να κατευθυνθεί προς διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων, διπλωματικών, προξενικών, πολιτικών, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και όσες άλλες μπορεί να ακολουθήσουν».

Θυμίζουμε ότι με φόντο και τις επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας στον διεθνή ενεργειακό εφοδιασμό, ο Λευκός Οίκος έστειλε το 2022 απεσταλμένους στο Καράκας για διαπραγματεύσεις και χαλάρωσε κυρώσεις σε βάρος του Καράκας, ενώ ο αμερικανικός κολοσσός «Chevron» θα δραστηριοποιηθεί στη Βενεζουέλα καταρχήν για το επόμενο εξάμηνο.

«Ελπίζω πως μια αχτίδα φωτός θα οδηγήσει τις ΗΠΑ να γυρίσουν σελίδα, να αφήσουν κατά μέρος την εξτρεμιστική πολιτική και να υιοθετήσουν πιο πραγματιστικές πολιτικές έναντι της Βενεζουέλας» σημείωσε ο Μαδούρο.

Πρόσθεσε δε ότι «τα πράγματα προχωράνε καλά» με την ΕΕ και ότι διεξάγεται «διαρκής διάλογος» με τον επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ