Τρίτη 3 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Νέα ανησυχία εξαιτίας και της κατάστασης στην Κίνα

Χαρακτηριστικά στοιχεία από τη Βρετανία για την άθλια κατάσταση των δημόσιων συστημάτων Υγείας

Η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία ζητούν πλέον αρνητικό τεστ Covid από όσους φτάνουν στην επικράτειά τους ερχόμενοι από την Κίνα, ενώ ήδη αντίστοιχα μέτρα έχουν ανακοινώσει οι ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ινδία κ.ά., καθώς μετά την απόφαση της Κίνας για μια σειρά από λόγους - με πρώτο τις ανάγκες της καπιταλιστικής της οικονομίας - να άρει τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας, η χώρα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο ενός νέου κύματος.

Η σουηδική προεδρία της ΕΕ - που ξεκίνησε από την 1η Γενάρη - σε χτεσινή ανακοίνωσή της κατέγραψε την ανάγκη «για κοινή προσέγγιση της ΕΕ» στο ζήτημα, ενώ συγκαλεί συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου, αύριο, για να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στην ΕΕ.

Μέχρι χτες, πάντως, καταγράφονταν αποκλίσεις εντός ΕΕ για το εν λόγω θέμα, καθώς και τώρα - όπως και σε όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας - καθοριστικό ρόλο στα μέτρα διαχείρισης που λαμβάνονται από τις αστικές κυβερνήσεις παίζουν πολιτικές και οικονομικές παράμετροι.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, χαρακτήρισε κατανοητά τα μέτρα που λαμβάνονται από μια σειρά χωρών για τις αφίξεις από την Κίνα, λόγω της έλλειψης πληροφόρησης εκ μέρους της, όπως ανέφερε.

Αντιδρώντας, το ΥΠΕΞ της Κίνας υποστήριξε ότι η χώρα «μοιράζεται αξιόπιστα δεδομένα με τη διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένου του ΠΟΥ, με ανοικτό και διαφανή τρόπο».

Βρετανία: Περίπου 500 θάνατοι τη βδομάδα λόγω πολύωρης αναμονής στα Επείγοντα

Την ίδια ώρα, χαρακτηριστικά για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια συστήματα Υγείας μετά από τρία χρόνια πανδημίας, ακόμα και στα πιο ανεπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη, είναι τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται για το βρετανικό NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας).

Οπως δήλωσε στο BBC ο αντιπρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Ιατρικής Επειγόντων, Ιαν Χίγκινσον, κάθε βδομάδα πεθαίνουν τουλάχιστον 500 άτομα εξαιτίας πολύωρης αναμονής (άνω των 12 ωρών) στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων της Βρετανίας!

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τον περασμένο Νοέμβρη τουλάχιστον 37.837 ασθενείς περίμεναν στα ΤΕΠ του NHS επί τουλάχιστον 12 ώρες, αριθμός σημαντικά αυξημένος από τους περίπου 10.646 ασθενείς που περίμεναν άνω των 12 ωρών στα δημόσια νοσοκομεία τον Νοέμβρη του 2021.

«Αυτό που ακούμε τις τελευταίες ημέρες είναι ότι τα υφιστάμενα προβλήματα οφείλονται όλα στην Covid ή στη γρίπη ή ότι είναι κάτι περίπλοκο και δεν πρέπει να εξάγουμε βιαστικά συμπεράσματα. Αν κάποιος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, γνωρίζει ότι είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα. Δεν είναι κάτι πρόσκαιρο. Οσα βλέπουμε κάθε χειμώνα και φαίνεται ότι εξακολουθούν να εκπλήσσουν το NHS», κατήγγειλε ο Ιαν Χίγκινσον.

«Αρκετά καλά στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, τα οποία καταδεικνύουν ότι η μακρά αναμονή στο Τμήμα Επειγόντων συνδέεται με άσχημη εξέλιξη για τους ασθενείς», επισήμανε.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια επιδείνωση όλων όσα ακούγαμε για καιρό: Τους ασθενείς να περιμένουν πολλή ώρα για ένα ασθενοφόρο. Οταν αυτό έρθει, οι ασθενείς ίσως να χρειαστεί να περιμένουν πολλή ώρα έξω από τα Επείγοντα. Και όταν τελικά καταφέρουν να μπουν στα Επείγοντα, τους περιμένει μεγάλη αναμονή μέχρι να τους δει ένας γιατρός. Και αναγκαζόμαστε να εξετάσουμε ασθενείς σε διάφορους χώρους, όπως στους διαδρόμους», υπογράμμισε ο Χίγκινσον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ