ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΜΣ
Αποχαιρετά τον στυλοβάτη των συμφωνικών ορχηστρών της χώρας, Ανδρέα Ροδουσάκη

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος αποχαιρετά τον Ανδρέα Ροδουσάκη, έναν σπουδαίο καλλιτέχνη, πραγματικό στυλοβάτη των συμφωνικών ορχηστρών της χώρας μας, ο οποίος «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, σε ηλικία 90 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο. Η κηδεία του έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Νεκροταφείο Νέας Σμύρνης. Ακολουθεί ο αποχαιρετισμός από τον αρχιμουσικό Δρ Χρήστο Ηλ. Κολοβό:

«"Και κοντραμπάσο με δοξάρι, ο Ροδουσάκης ο πολύς..."

Με αυτά τα λόγια ο Διονύσης Σαββόπουλος προσφωνεί στο τραγούδι του, "Αουντουαντάρια", τον πληθωρικότατο σε όλα του, Ανδρέα Ροδουσάκη!

Ο Ροδουσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στα 1932 και "έφυγε" από τη ζωή στις 28/12/2022, δίνοντας τη δική του μάχη με απόλυτη αξιοπρέπεια, σθένος, θετική ενέργεια και δύναμη απέναντι στον καρκίνο, ο οποίος όμως τον νίκησε. Ισως να ήταν και ο μόνος που μπόρεσε να νικήσει αυτόν τον "βράχο" της μουσικής μας ζωής.

Ο Ροδουσάκης σπούδασε κοντραμπάσο (δίπλωμα το '62 με πρώτο βραβείο) με τον Μάριο Σεμιτέκολο στο Εθνικό Ωδείο και θεωρητικά με τους Μιλτιάδη Κουτούγκο και Βασίλη Καρποδίνη. Επίσης ήταν απόφοιτος του Μικρού Πολυτεχνείου. Υπηρέτησε τη μουσική μας επί δεκαετίες, από όλα τα είδη της. Την κλασική μας μουσική και τη σύγχρονη, αλλά και την τζαζ και την ελαφρά. Μάλιστα στα νιάτα του έπαιζε σε διάφορα συγκροτήματα και κιθάρα για το μεροκάματο. Ετσι, πρωτοεμφανίστηκε με το Κουαρτέτο του Μίμη Πλέσσα. Μαζί με τον Αλέκο Τζουμάνη, μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς, "ανέβασαν" το κοντραμπάσο ξανά στο σημείο όπου το είχε φτάσει χρόνια πριν ο θρυλικός Ιωάννης Τζουμάνης, πατέρας του Αλέκου, τον οποίον, ειρήσθω εν παρόδω, για τη μουσικότητά του και την τεχνική του θαύμασαν και επαίνεσαν γραπτώς τόσο ο Ρίχαρντ Στράους όσο και ο Εντουάρ Νανύ. Στυλοβάτης των αθηναϊκών μας συμφωνικών συγκροτημάτων, όπως γράφει και ο Τάκης Καλογερόπουλος στο Λεξικό του της Ελληνικής Μουσικής, "από τον Ορφέα έως σήμερα" των εκδόσεων "Γιαλλέλη", ο Ροδουσάκης εργάστηκε στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών επί 29 χρόνια (1959 - 1988), στην Ορχήστρα της Λυρικής επί 33 χρόνια (1957 - 1990), στη Ραδιοφωνία και στα "Χρώματα" του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και σε κάθε άλλο Σύνολο το οποίο ίδρυσαν και διηύθυναν τόσο ο τελευταίος όσο και ο Μίκης Θεοδωράκης. Ολοι άλλωστε οι Ελληνες συνθέτες και τραγουδοποιοί τον ήθελαν δίπλα τους, να παίζει στις ηχογραφήσεις τους και στις ζωντανές εμφανίσεις τους καθετί που συνέθεταν. Μεταξύ άλλων οι Γ. Χρήστου, Θ. Αντωνίου, Στ. Βασιλειάδης, Μ. Αδάμης, Γ. Μαρκόπουλος, Στ. Ξαρχάκος κ.ά. Επίσης σχημάτισε τάξη κοντραμπάσου, με αποφοίτους ανάμεσα σε άλλους τους κορυφαίους στην Ορχήστρα της ΕΛΣ, Χρήστο Κομισόπουλο και Βασίλη Παπαβασιλείου.

Παράλληλα χρημάτισε επί πολλά έτη πρόεδρος των Μουσικών Υπαλλήλων της ΚΟΑ (ΣΜΥΚΟΑ) και γραμματέας του Σωματείου Εκτελεστών Μουσικών της ΕΛΣ (ΣΕΜΕΛΣ), τιμώντας τον τίτλο του συνδικαλιστή με το παραπάνω, κερδίζοντας πολλά οφέλη για τους μουσικούς. Υπήρξε μοναδικός και ανεπανάληπτος διοργανωτής συναυλιών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεγάλων συμφωνικών συγκροτημάτων, αποφασιστικός και αποτελεσματικός σε αποφάσεις του, αλλά και συνοδοιπόρος σταθερότητας, υψηλής αξίας και ενθάρρυνσης πολλών νέων μουσικών στα πρώτα βήματά τους, αλλά και σε όλη την πορεία τους στον Γολγοθά της ύψιστης τέχνης μας, της μουσικής. Μεταξύ αυτών ήμουν κι εγώ, από τον πρώτο καιρό που ξεκίνησα να μαθαίνω μουσική μέχρι πριν από λίγες μόλις μέρες. Μια σχέση φιλική, πατρική, στοργική και τρυφερή, εμπιστευτική, συμβουλευτική και απαιτητική πολλές φορές, αφού δεν ανεχόταν να μη μαθαίνει πρώτος και δη από μένα τον ίδιο κάθε νέα μου καλλιτεχνική και ακαδημαϊκή εργασία. Παρακολουθούσε δε, όπως ήταν φυσικό, κάθε μου δραστηριότητα, όπως και τόσων ακόμα νέων ή παλαιότερων συναδέρφων μας. Την περίοδο της διευθύνσεως του Λουκά Καρυτινού στην ΕΛΣ (1999 - 2006) υπήρξε στενός ειδικός συνεργάτης του, με καθήκοντα υποδιευθυντή. Ενώ μέχρι τελευταίας ώρας ήταν ενεργός στον Σύλλογο Αποφοίτων Ωδείων.

Κύριε Ανδρέα, από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και εμένα, καλό ταξίδι και θερμά συλλυπητήρια στις δύο πολύ αγαπητές κόρες σας, Μιμή και Μαρίνα, και στις δύο εγγονές σας».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
«Λογοτεχνικό έτος Αλκης Ζέη» το 2023

«Λογοτεχνικό Ετος Αλκης Ζέη» ανακήρυξε το 2023 το υπουργείο Πολιτισμού, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της αγαπημένης συγγραφέα, που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών, στις 28 Φλεβάρη 2020.

Η Αλκη Ζέη, μέσα από τα βιβλία της μιλά στην καρδιά των παιδιών, αλλά και των μεγαλύτερων αναγνωστών της, με έναν μοναδικό τρόπο και τα μηνύματα του έργου της λαμβάνουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο μυαλό και την καρδιά του παιδιού που μεγαλώνει. Τα θέματα των βιβλίων της εμπνέονται συχνά από προσωπικές της εμπειρίες και η υπόθεσή τους ξεδιπλώνεται παράλληλα με ιστορικά και πολιτικά γεγονότα, με τη δράση του λαού μας. «Το καπλάνι της βιτρίνας», «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», «Κοντά στις ράγες», «Μωβ ομπρέλα», «Ο ψεύτης παππούς», «Ο θείος Πλάτων» είναι κάποια μόνο από τα βιβλία της που τόσο έχουν αγαπηθεί.

Η ίδια η Αλκη Ζέη για τη σχέση του συγγραφικού έργου της με την Ιστορία είχε πει: «Από τα μικρά μου χρόνια ως σήμερα, ας μην πω με ακρίβεια πόσα είναι γιατί θα τρομάξω κι εγώ η ίδια, έζησα έναν πόλεμο, δύο εμφύλιους πολέμους, δύο δικτατορίες και δύο προσφυγιές. Δεν τα έζησα σαν απλός παρατηρητής, αλλά παίρνοντας ενεργό μέρος κάθε φορά κι έτσι και να ήθελα, δεν θα μπορούσε το συγγραφικό μου έργο να μην επηρεαστεί από τα γεγονότα αυτά που συγκλόνισαν τον τόπο μας. Αθελά μου η ζωή μου μπλέχτηκε μέσα στην ιστορία κι έγινα κι εγώ ένα κομμάτι της. Το συγγραφικό μου, λοιπόν, έργο, θέλω δεν θέλω, είναι γεμάτο ιστορία... Αν πέτυχα να κάνω τα παιδιά να την ακούσουν τουλάχιστον, το μέλλον θα δείξει».

Μεταξύ των κεντρικών δράσεων στο πλαίσιο του εορτασμού του Λογοτεχνικού Ετους, το ΥΠΠΟΑ προγραμματίζει την κυκλοφορία αφιερωματικού τόμου, μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς 138) στο τέλος Φεβρουαρίου, καθώς και σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Αλκη Ζέη θα τιμηθεί, επίσης, στη Διεθνή Εκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια (6-9 Μαρτίου 2023).

Πέθανε ο Στυλιανός Μπέλλος, μελετητής και ερμηνευτής του παραδοσιακού ηπειρώτικου τραγουδιού

Πέθανε χτες ο Στυλιανός Μπέλλος, καθηγητής φιλόλογος, τέως λυκειάρχης, μελετητής και ερμηνευτής του παραδοσιακού ηπειρώτικου τραγουδιού, ο οποίος ασχολήθηκε και συνέβαλε στη συστηματική συλλογή, διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και προώθησε νέες καλλιτεχνικές δυνάμεις στην παραδοσιακή μουσική της χώρας μας.

Ο Στυλιανός Μπέλλος γεννήθηκε στη Σέλλιανη Παραμυθιάς. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα μελέτησε μεθοδικά και συστηματικά την ελληνική παραδοσιακή μουσική κοντά στον λαογράφο Γεώργιο Μέγα και τον λαϊκό μουσικό Τάσο Χαλκιά. Η γνωριμία του με τον Ελβετό λαογράφο Samuel Baud - Bovy είχε αποτέλεσμα την ηχογράφηση πολλών ραδιοφωνικών εκπομπών καθώς και τον πρώτο του δίσκο, την «Ασημούλα». Από τότε κυκλοφόρησε περισσότερα από 300 παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια εκτελώντας τα, όπως τα έμαθε από τους μεγαλύτερους.

Συνεργάστηκε επί πολλά χρόνια με διακεκριμένους μουσικούς της λαϊκής ζυγιάς και βιρτουόζους του κλαρίνου, καθώς και με εκλεκτούς τραγουδιστές. Υπήρξε συνεργάτης ημερήσιου και περιοδικού Τύπου Ηπείρου και Αθήνας, παρουσίασε εκπομπές δημοτικού τραγουδιού στην τηλεόραση, οργάνωσε και παρουσίασε επί σειρά ετών την ετήσια κοπή πίτας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, στην οποία για χρόνια διετέλεσε έφορος Πολιτισμού. Είχε λάβει εύφημο μνεία από το υπουργείο Παιδείας και τιμητικές διακρίσεις, επαίνους και βραβεία για την προσφορά του.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί αύριο, Τετάρτη, στις 13.00 στην Ι.Μ. Παναγίας Παραμυθιώτισσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ