ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών Ρίχτερ στα βόρεια του νησιού

Η βουλευτής του ΚΚΕ στην περιοδεία στις σεισμόπληκτες περιοχές
Η βουλευτής του ΚΚΕ στην περιοδεία στις σεισμόπληκτες περιοχές
Σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03.52 του Σαββάτου στη Λέσβο. Το επίκεντρο εντοπίζεται 6 χιλιόμετρα δυτικά - βορειοδυτικά του Μανταμάδου και το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 17,5 χιλιόμετρα.

Λίγα λεπτά αργότερα, ακολούθησε και μετασεισμός μεγέθους 3,3 Ρίχτερ 14 χλμ. ανατολικά - βορειοανατολικά του Μανταμάδου στη Λέσβο. Οι δονήσεις συνεχίστηκαν με ακόμα δύο μετασεισμούς μεγέθους 2,6 και 3,5 Ρίχτερ, με επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών ακτών, ανοιχτά των Μοσχονησίων, ενώ λίγο πριν από τις 09.00 υπήρξε και νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ.

Κλειστά ήταν χτες τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Δυτικής Λέσβου στις περιοχές του Μανταμάδου, της Κάπης, της Πελόπης, της Στύψης, του Λεπετύμνου και της Αργένου. Ζημιές εντοπίστηκαν στο χωριό Λεπέτυμνος, το οποίο θεωρείται ότι βρίσκεται στο σεισμικό επίκεντρο. Τόσο στο νηπιαγωγείο του χωριού, στα γραφεία της κοινότητας και στο ιατρείο όσο και σε περισσότερα από 10 σπίτια, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της κοινότητας, Θέμη Καμμένου, διαπιστώθηκαν ρηγματώσεις που χρήζουν ελέγχου. Αναφέρθηκαν κατολισθήσεις βράχων από τα πρανή των γύρω βουνών στο οδικό δίκτυο της περιοχής.

Την κοινότητα Μήθυμνας επιθεώρησε χτες κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) προκειμένου να ελέγξει τα σπίτια και τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό.

Μέχρι χτες είχαν δηλωθεί τουλάχιστον 70 σπίτια με ζημιές και ρηγματώσεις. Οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης επισκέφθηκαν 60 κτίρια τα οποία κρίθηκαν κατάλληλα, εκτός από ένα που χαρακτηρίστηκε «κίτρινο» και θα γίνει επανέλεγχος.

Στην κοινότητα Λεπετύμνου έχουν δηλωθεί τουλάχιστον 50 κτίρια με ζημιές.

Κοντά στους πληγέντες το ΚΚΕ

Περιοδεία σε χωριά της Λέσβου που αντιμετώπισαν προβλήματα από τον σεισμό του Σαββάτου πραγματοποίησε την Κυριακή κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτή Λέσβου του Κόμματος. Επισκέφτηκε τα χωριά Αργενος, Λεπέτυμνος, Κάπη, Πελόπη, όπου συνομίλησε με τους κατοίκους. Η ανησυχία ήταν έκδηλη, κύρια για το ζήτημα της ασφάλειας των κατοικιών και άλλων κτισμάτων, καθώς ο έλεγχος επρόκειτο να γίνει χτες, αν και δεν αποκλειόταν το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα.

Η Μαρία Κομνηνάκα στάθηκε στο ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας, τονίζοντας ότι δεν γίνεται να θυμούνται οι ιθύνοντες τον προσεισμικό έλεγχο και την αντισεισμική προστασία μετά την εκδήλωση των φαινομένων, ειδικά όσον αφορά τα σχολικά κτίρια που παραμένει εδώ και χρόνια σε εκκρεμότητα ο έλεγχός τους. Ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη άμεσα να γίνει η αποκατάσταση των ζημιών και να αποζημιωθούν πλήρως οι πληγέντες και από άλλους σεισμούς, όπως στη Βρίσα, ένα αίτημα πάγιο των κατοίκων, που έρχεται ξανά στην επικαιρότητα όντας ανεκπλήρωτο και για το οποίο σταθερά παλεύει το ΚΚΕ.

Επισήμανε ότι και για την προστασία του λαού από τις φυσικές καταστροφές χρειάζεται αγώνας διαρκής, για να μπουν στο προσκήνιο οι ανάγκες του λαού σε όλες τις περιπτώσεις που αφορούν την πολιτική προστασία, και «αυτό απέδειξε το ΚΚΕ σε κάθε φάση, είτε αντιμετωπίσαμε πλημμύρες, πυρκαγιές είτε σεισμό». Ταυτόχρονα αρκετοί κάτοικοι έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «μέσα στην ακρίβεια και με τον χειμώνα μπροστά ο σεισμός μάς έλειπε», με την βουλευτή του Κόμματος να δηλώνει: «Οπως και να 'χει, σε κάθε δυσκολία, το ΚΚΕ είναι εδώ, είναι δίπλα σας, είναι παρόν καθημερινά με τα μέλη και τους φίλους του. Το κρίσιμο είναι να μην το βάζουμε κάτω, να προτάσσουμε την ικανοποίηση των αναγκών μας γιατί "μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό" χωρίς "σωτήρες" και "μεσσίες" αλλά με την ίδια του τη δύναμη που πρέπει να συνειδητοποιήσει και να αξιοποιήσει».

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Ρεκόρ αποχής σε ελεγχόμενες εκλογικές διαδικασίες

Ρεκόρ αποχής σημειώθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στις εκλογές για το υπηρεσιακό συμβούλιο μεταθέσεων πυρονόμων, υπαξιωματικών και πυροσβεστών, οι οποίες έγιναν με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Από τους 8.734 που είχαν δικαίωμα ψήφου συμμετείχαν 5.182, αριθμός που αποτελεί ιστορικά το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής από κάθε άλλη φορά εδώ και 22 χρόνια. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ), 2.926 πυροσβέστες δεν πήγαν να ψηφίσουν και 629 κρίθηκαν απορριπτέοι.

Η ΕΑΚΠ καταγγέλλει ότι «συνολικά, μαζί με τους απορριφθέντες, οι συνάδελφοι που δεν ψήφισαν, είτε λόγω αποκλεισμού είτε λόγω μη έγκαιρης ενημέρωσης, αλλά κυρίως λόγω συνειδητής αποχής από μία εκλογική διαδικασία που αμφισβητείται το αδιάβλητό της λόγω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (γεγονός το οποίο δημιούργησε μεγάλο προβληματισμό και σοβαρές αναστολές σε χιλιάδες συναδέλφους για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος), έφτασαν τους 3.555, δηλαδή το 40,69% όσων είχαν δικαίωμα ψήφου».

Αλλωστε, όπως έχει επισημάνει η ΕΑΚΠ, οι εκλογές στις 12 Δεκέμβρη (τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 22 Δεκέμβρη) πραγματοποιήθηκαν «με πλήθος προβλημάτων, που εγείρουν πολλά ερωτήματα. Σύμφωνα με ενημέρωση του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος (ΑΠΣ), ήταν εκατοντάδες οι συνάδελφοι οι οποίοι δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν, αφού τα e-mail τους δεν είχαν καταχωρηθεί σωστά ή και καθόλου. Μάλιστα μεταξύ αυτών ήταν και υποψήφιοι με την "Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών"». Η ΕΑΚΠ τόνιζε ότι παρόλο που τα προβλήματα είχαν επισημανθεί με παρέμβασή της προς τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος από τις 8 Δεκέμβρη, το αίτημα για αναβολή της διαδικασίας αγνοήθηκε, «ακόμα όμως και όταν κατατέθηκε ένσταση από τον εκπρόσωπο της ΕΑΚΠ τη μέρα των εκλογών, η διαδικασία δεν ακυρώθηκε».

Από τον τρόπο που διεξήχθησαν οι εκλογές, συνεχίζει η ΕΑΚΠ, «μπορούν να εξαχθούν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα: Κύριος σκοπός της διαδικασίας δεν ήταν να εκφραστούν οι πυροσβέστες, αξιοποιώντας ακόμα ένα δικαίωμα που έχουν κατακτήσει, αλλά να τοποθετηθούν οι "βολικοί" για τη κυβέρνηση εκπρόσωποι στις κατάλληλες θέσεις, ώστε να νομιμοποιούν και να συνεπικουρούν στις κατευθύνσεις άνωθεν χωρίς παράπονα και αντιδράσεις. Αυτοί λοιπόν οι "βολικοί" ήταν που πριν ακόμη ανακοινωθούν τα αποτελέσματα πανηγύριζαν και αλληλοσυγχαίρονταν για τα εκλογικά τους "κατορθώματα", με την αποχή και τον αποκλεισμό συναδέλφων, ακόμα και υποψηφίων της ΕΑΚΠ, από την εκλογική διαδικασία (...)

Μπράβο τους που δεν είχαν ούτε μία λέξη να ψελλίσουν για τον απαράδεκτο αποκλεισμό εκατοντάδων συναδέλφων, με πρώτο και καλύτερο το προεδρείο της Ομοσπονδίας! (...) Αυτή ακριβώς η κατάπτυστη στάση τους καταδεικνύει και τον λόγο συμμετοχής τους στα συνδικαλιστικά πράγματα, και ας το πάρουν σοβαρά υπόψη όσοι συνάδελφοι τους δίνουν συγχωροχάρτι με την ανοχή και την ψήφο τους, για την πλάτη που βάζουν σε κάθε κυβερνητικό αντεργατικό σχεδιασμό σε βάρος των εργασιακών τους δικαιωμάτων και του βιοτικού επιπέδου των οικογενειών τους!».

Και προσθέτει: «Η εξαιρετικά μικρή συμμετοχή μαρτυρά ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός πυροσβεστών που αντιλαμβάνεται ότι συνολικότερα η ιδέα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που επιβάλλει ο νόμος Χατζηδάκη (άρθρο 87, ν. 4808/2021) δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και ενισχύει τον φόβο και την απογοήτευση για όλο και πιο ελεγχόμενες, διαβλητές, αναξιοκρατικές και αντιδημοκρατικές διαδικασίες στους εργασιακούς χώρους. Από την άλλη, φαίνεται ότι ένα ποσοστό συναδέλφων αντιλαμβάνεται τη βαρύτητα και το δίκαιο των θέσεων της ΕΑΚΠ σε μεγάλο βαθμό και αυτό αρχίζει να δημιουργεί μία δυναμική μέσα στους πυροσβέστες, και φυσικά αυτό ως γεγονός δεν περνάει απαρατήρητο από τους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Αν λάβουμε επίσης υπόψη το γεγονός ότι πολλοί από όσους απείχαν δεν δείχνουν καμία εμπιστοσύνη όχι μόνο στους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού αλλά και στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, δείχνει ότι πλέον μία μεγάλη μερίδα των συναδέλφων εκφράζει αμφισβήτηση όχι μόνο απέναντι στις τακτικές τους αλλά και στις πολιτικές που υπηρετούν με βαθιά προσήλωση! Αυτός φυσικά είναι και ο λόγος που δεν τόλμησαν να ακυρώσουν τις εκλογές και να γίνει επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας διά ζώσης, όπως ακριβώς ζήτησε η ΕΑΚΠ, παρά τις διάτρητες διαδικασίες και τη μεγάλη αποχή».

Σεισμική δόνηση στο Λασίθι

Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε χτες λίγο μετά τις 9 π.μ. στην Κρήτη. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 4,2 Ρίχτερ, το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 14,4 χλμ. και το επίκεντρο 38 χλμ. βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου.

Νωρίτερα είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση μεγέθους 3,8 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 38 χλμ. βόρεια - βορειοανατολικά της Νεάπολης και το εστιακό βάθος στα 13,8 χλμ. Είχε προηγηθεί λίγα λεπτά νωρίτερα άλλη μία, μικρότερη δόνηση, της τάξης των 2,7 Ρίχτερ. Την Κυριακή, δόνηση 3,6 Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Νεάπολης, με εστιακό βάθος 5 χλμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ