Τρίτη 10 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Ρεκόρ αποχής σε ελεγχόμενες εκλογικές διαδικασίες

Ρεκόρ αποχής σημειώθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στις εκλογές για το υπηρεσιακό συμβούλιο μεταθέσεων πυρονόμων, υπαξιωματικών και πυροσβεστών, οι οποίες έγιναν με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Από τους 8.734 που είχαν δικαίωμα ψήφου συμμετείχαν 5.182, αριθμός που αποτελεί ιστορικά το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής από κάθε άλλη φορά εδώ και 22 χρόνια. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ), 2.926 πυροσβέστες δεν πήγαν να ψηφίσουν και 629 κρίθηκαν απορριπτέοι.

Η ΕΑΚΠ καταγγέλλει ότι «συνολικά, μαζί με τους απορριφθέντες, οι συνάδελφοι που δεν ψήφισαν, είτε λόγω αποκλεισμού είτε λόγω μη έγκαιρης ενημέρωσης, αλλά κυρίως λόγω συνειδητής αποχής από μία εκλογική διαδικασία που αμφισβητείται το αδιάβλητό της λόγω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (γεγονός το οποίο δημιούργησε μεγάλο προβληματισμό και σοβαρές αναστολές σε χιλιάδες συναδέλφους για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος), έφτασαν τους 3.555, δηλαδή το 40,69% όσων είχαν δικαίωμα ψήφου».

Αλλωστε, όπως έχει επισημάνει η ΕΑΚΠ, οι εκλογές στις 12 Δεκέμβρη (τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 22 Δεκέμβρη) πραγματοποιήθηκαν «με πλήθος προβλημάτων, που εγείρουν πολλά ερωτήματα. Σύμφωνα με ενημέρωση του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος (ΑΠΣ), ήταν εκατοντάδες οι συνάδελφοι οι οποίοι δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν, αφού τα e-mail τους δεν είχαν καταχωρηθεί σωστά ή και καθόλου. Μάλιστα μεταξύ αυτών ήταν και υποψήφιοι με την "Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών"». Η ΕΑΚΠ τόνιζε ότι παρόλο που τα προβλήματα είχαν επισημανθεί με παρέμβασή της προς τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος από τις 8 Δεκέμβρη, το αίτημα για αναβολή της διαδικασίας αγνοήθηκε, «ακόμα όμως και όταν κατατέθηκε ένσταση από τον εκπρόσωπο της ΕΑΚΠ τη μέρα των εκλογών, η διαδικασία δεν ακυρώθηκε».

Από τον τρόπο που διεξήχθησαν οι εκλογές, συνεχίζει η ΕΑΚΠ, «μπορούν να εξαχθούν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα: Κύριος σκοπός της διαδικασίας δεν ήταν να εκφραστούν οι πυροσβέστες, αξιοποιώντας ακόμα ένα δικαίωμα που έχουν κατακτήσει, αλλά να τοποθετηθούν οι "βολικοί" για τη κυβέρνηση εκπρόσωποι στις κατάλληλες θέσεις, ώστε να νομιμοποιούν και να συνεπικουρούν στις κατευθύνσεις άνωθεν χωρίς παράπονα και αντιδράσεις. Αυτοί λοιπόν οι "βολικοί" ήταν που πριν ακόμη ανακοινωθούν τα αποτελέσματα πανηγύριζαν και αλληλοσυγχαίρονταν για τα εκλογικά τους "κατορθώματα", με την αποχή και τον αποκλεισμό συναδέλφων, ακόμα και υποψηφίων της ΕΑΚΠ, από την εκλογική διαδικασία (...)

Μπράβο τους που δεν είχαν ούτε μία λέξη να ψελλίσουν για τον απαράδεκτο αποκλεισμό εκατοντάδων συναδέλφων, με πρώτο και καλύτερο το προεδρείο της Ομοσπονδίας! (...) Αυτή ακριβώς η κατάπτυστη στάση τους καταδεικνύει και τον λόγο συμμετοχής τους στα συνδικαλιστικά πράγματα, και ας το πάρουν σοβαρά υπόψη όσοι συνάδελφοι τους δίνουν συγχωροχάρτι με την ανοχή και την ψήφο τους, για την πλάτη που βάζουν σε κάθε κυβερνητικό αντεργατικό σχεδιασμό σε βάρος των εργασιακών τους δικαιωμάτων και του βιοτικού επιπέδου των οικογενειών τους!».

Και προσθέτει: «Η εξαιρετικά μικρή συμμετοχή μαρτυρά ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός πυροσβεστών που αντιλαμβάνεται ότι συνολικότερα η ιδέα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που επιβάλλει ο νόμος Χατζηδάκη (άρθρο 87, ν. 4808/2021) δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και ενισχύει τον φόβο και την απογοήτευση για όλο και πιο ελεγχόμενες, διαβλητές, αναξιοκρατικές και αντιδημοκρατικές διαδικασίες στους εργασιακούς χώρους. Από την άλλη, φαίνεται ότι ένα ποσοστό συναδέλφων αντιλαμβάνεται τη βαρύτητα και το δίκαιο των θέσεων της ΕΑΚΠ σε μεγάλο βαθμό και αυτό αρχίζει να δημιουργεί μία δυναμική μέσα στους πυροσβέστες, και φυσικά αυτό ως γεγονός δεν περνάει απαρατήρητο από τους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Αν λάβουμε επίσης υπόψη το γεγονός ότι πολλοί από όσους απείχαν δεν δείχνουν καμία εμπιστοσύνη όχι μόνο στους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού αλλά και στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, δείχνει ότι πλέον μία μεγάλη μερίδα των συναδέλφων εκφράζει αμφισβήτηση όχι μόνο απέναντι στις τακτικές τους αλλά και στις πολιτικές που υπηρετούν με βαθιά προσήλωση! Αυτός φυσικά είναι και ο λόγος που δεν τόλμησαν να ακυρώσουν τις εκλογές και να γίνει επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας διά ζώσης, όπως ακριβώς ζήτησε η ΕΑΚΠ, παρά τις διάτρητες διαδικασίες και τη μεγάλη αποχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ