Τρίτη 10 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στην ανεργία δεκάδες συμβασιούχοι, χωρίς προσωπικό οι υπηρεσίες

Στην ανεργία πετιούνται 51 εργαζόμενοι στο «Μπενάκειο» Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, μετά τη λήξη των συμβάσεων με τις οποίες δούλευαν για σειρά ετών τόσο στο Ινστιτούτο όσο και σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι εργαζόμενοι έλαβαν την Πέμπτη 5 Γενάρη ηλεκτρονικό μήνυμα «με το οποίο ενημερώθηκαν ότι από 31/12 (!) έληξαν οι συμβάσεις τους». Το ίδιο μήνυμα τους ενημέρωνε ότι «μετά από συνεννόηση με τους αρμόδιους προϊσταμένους θα τους επιτραπεί να παραλάβουν τα προσωπικά τους αντικείμενα» από τον χώρο εργασίας τους!

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας προκήρυξε για χτες στάση εργασίας και έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο, διεκδικώντας την άμεση επαναφορά όλων των απολυμένων στις θέσεις τους και τη μονιμοποίησή τους. Σε συνάντηση με αντιπροσωπεία ο υπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι θα βρεθεί το επόμενο διάστημα λύση ώστε οι εργαζόμενοι να παραμείνουν στη δουλειά. Ωστόσο, η «λύση» αυτή δεν βάζει και τέρμα στην ομηρία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου με τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι, σε ορισμένες περιπτώσεις για περισσότερα από δέκα χρόνια, στο μόνιμο άγχος αν θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά από σύμβαση σε σύμβαση και πρόγραμμα σε πρόγραμμα. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση για να συζητήσουν για τα επόμενα βήματά τους.

«Οι 51 απολυμένοι συνάδελφοι, όλοι με υψηλή εξειδίκευση και αυξημένα τυπικά προσόντα, εργάζονται εδώ και χρόνια (έως και 15 συναπτά έτη), τόσο στο "Μπενάκειο" όσο και σε υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, σε προγράμματα που σχετίζονται άμεσα με τη δημόσια υγεία και την προστασία του καταναλωτή ("Υπολείμματα Γεωργικών Φαρμάκων", "Ελεγχος και Αξιολόγηση Βιοκτόνων Προϊόντων", κ.α.)», σημειώνει η Ομοσπονδία. Εκτός από τις δραματικές επιπτώσεις στο οικογενειακό τους εισόδημα, η μη ανανέωση των συμβάσεων θα έχει βαριές συνέπειες στις υπηρεσίες όπου απασχολούνταν, οι οποίες «είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσουν αφού το ποσοστό των απολυμένων σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 80%».

Την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας έχει καταθέσει Αναφορά στη Βουλή το ΚΚΕ. Παράλληλα, με Επίκαιρη Ερώτηση ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να λάβει μέτρα για την επαναπρόσληψη των 51 απολυμένων και τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, εξασφαλίζοντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για το προσωπικό και απρόσκοπτη λειτουργία του Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ