Τρίτη 10 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών Ρίχτερ στα βόρεια του νησιού

Η βουλευτής του ΚΚΕ στην περιοδεία στις σεισμόπληκτες περιοχές
Η βουλευτής του ΚΚΕ στην περιοδεία στις σεισμόπληκτες περιοχές
Σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03.52 του Σαββάτου στη Λέσβο. Το επίκεντρο εντοπίζεται 6 χιλιόμετρα δυτικά - βορειοδυτικά του Μανταμάδου και το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 17,5 χιλιόμετρα.

Λίγα λεπτά αργότερα, ακολούθησε και μετασεισμός μεγέθους 3,3 Ρίχτερ 14 χλμ. ανατολικά - βορειοανατολικά του Μανταμάδου στη Λέσβο. Οι δονήσεις συνεχίστηκαν με ακόμα δύο μετασεισμούς μεγέθους 2,6 και 3,5 Ρίχτερ, με επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών ακτών, ανοιχτά των Μοσχονησίων, ενώ λίγο πριν από τις 09.00 υπήρξε και νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ.

Κλειστά ήταν χτες τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Δυτικής Λέσβου στις περιοχές του Μανταμάδου, της Κάπης, της Πελόπης, της Στύψης, του Λεπετύμνου και της Αργένου. Ζημιές εντοπίστηκαν στο χωριό Λεπέτυμνος, το οποίο θεωρείται ότι βρίσκεται στο σεισμικό επίκεντρο. Τόσο στο νηπιαγωγείο του χωριού, στα γραφεία της κοινότητας και στο ιατρείο όσο και σε περισσότερα από 10 σπίτια, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της κοινότητας, Θέμη Καμμένου, διαπιστώθηκαν ρηγματώσεις που χρήζουν ελέγχου. Αναφέρθηκαν κατολισθήσεις βράχων από τα πρανή των γύρω βουνών στο οδικό δίκτυο της περιοχής.

Την κοινότητα Μήθυμνας επιθεώρησε χτες κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) προκειμένου να ελέγξει τα σπίτια και τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό.

Μέχρι χτες είχαν δηλωθεί τουλάχιστον 70 σπίτια με ζημιές και ρηγματώσεις. Οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης επισκέφθηκαν 60 κτίρια τα οποία κρίθηκαν κατάλληλα, εκτός από ένα που χαρακτηρίστηκε «κίτρινο» και θα γίνει επανέλεγχος.

Στην κοινότητα Λεπετύμνου έχουν δηλωθεί τουλάχιστον 50 κτίρια με ζημιές.

Κοντά στους πληγέντες το ΚΚΕ

Περιοδεία σε χωριά της Λέσβου που αντιμετώπισαν προβλήματα από τον σεισμό του Σαββάτου πραγματοποίησε την Κυριακή κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτή Λέσβου του Κόμματος. Επισκέφτηκε τα χωριά Αργενος, Λεπέτυμνος, Κάπη, Πελόπη, όπου συνομίλησε με τους κατοίκους. Η ανησυχία ήταν έκδηλη, κύρια για το ζήτημα της ασφάλειας των κατοικιών και άλλων κτισμάτων, καθώς ο έλεγχος επρόκειτο να γίνει χτες, αν και δεν αποκλειόταν το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα.

Η Μαρία Κομνηνάκα στάθηκε στο ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας, τονίζοντας ότι δεν γίνεται να θυμούνται οι ιθύνοντες τον προσεισμικό έλεγχο και την αντισεισμική προστασία μετά την εκδήλωση των φαινομένων, ειδικά όσον αφορά τα σχολικά κτίρια που παραμένει εδώ και χρόνια σε εκκρεμότητα ο έλεγχός τους. Ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη άμεσα να γίνει η αποκατάσταση των ζημιών και να αποζημιωθούν πλήρως οι πληγέντες και από άλλους σεισμούς, όπως στη Βρίσα, ένα αίτημα πάγιο των κατοίκων, που έρχεται ξανά στην επικαιρότητα όντας ανεκπλήρωτο και για το οποίο σταθερά παλεύει το ΚΚΕ.

Επισήμανε ότι και για την προστασία του λαού από τις φυσικές καταστροφές χρειάζεται αγώνας διαρκής, για να μπουν στο προσκήνιο οι ανάγκες του λαού σε όλες τις περιπτώσεις που αφορούν την πολιτική προστασία, και «αυτό απέδειξε το ΚΚΕ σε κάθε φάση, είτε αντιμετωπίσαμε πλημμύρες, πυρκαγιές είτε σεισμό». Ταυτόχρονα αρκετοί κάτοικοι έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «μέσα στην ακρίβεια και με τον χειμώνα μπροστά ο σεισμός μάς έλειπε», με την βουλευτή του Κόμματος να δηλώνει: «Οπως και να 'χει, σε κάθε δυσκολία, το ΚΚΕ είναι εδώ, είναι δίπλα σας, είναι παρόν καθημερινά με τα μέλη και τους φίλους του. Το κρίσιμο είναι να μην το βάζουμε κάτω, να προτάσσουμε την ικανοποίηση των αναγκών μας γιατί "μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό" χωρίς "σωτήρες" και "μεσσίες" αλλά με την ίδια του τη δύναμη που πρέπει να συνειδητοποιήσει και να αξιοποιήσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ