ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΚΣ ΣΤΟ ΔΠΘ
Να ακυρωθεί το αποτέλεσμα των ψευτοεκλογών!

Την ακύρωση του αποτελέσματος των «ψευτοεκλογών», όπως τις αποκαλούν, για τα όργανα διοίκησης του Ιδρύματος, απαιτούν σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Στις 24 Νοέμβρη το ΔΠΘ, εφαρμόζοντας διατάξεις του νόμου - πλαίσιο της ΝΔ, προσπάθησε να προχωρήσει στη διεξαγωγή ηλεκτρονικών εκλογών - παρωδία για την ανάδειξη «εκπροσώπων» των φοιτητών.

Οι φοιτητές για άλλη μια φορά τους γύρισαν την πλάτη, πετώντας στα σκουπίδια τα σχέδιά τους. Παρά τις προσπάθειες της διοίκησης του ΔΠΘ να διεξάγει τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, αφού αρνήθηκε το αίτημα των φοιτητικών συλλόγων για ακύρωσή τους, η πλειοψηφία των φοιτητών απείχε. Συγκεκριμένα, από τα 20 Τμήματα του ΔΠΘ οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν τελικά μόνο στα 9, στα 4 εκ των οποίων μάλιστα το αποτέλεσμα ακυρώθηκε εν τέλει, αφού υπήρξε εκλογή φοιτητών που δεν είχαν καν δικαίωμα συμμετοχής!

Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται στην ανακοίνωση, φοιτητές που συμμετείχαν στις εφορευτικές παραδέχθηκαν πως μπορούσαν με βάση τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών να επηρεάσουν τις εκλογικές λίστες, αφαιρώντας ή δίνοντας το δικαίωμα ψήφου σε όποιον ήθελαν, ακόμα και σε κάποιον που δεν είναι καν φοιτητής!

Παράλληλα, η ανακοίνωση τονίζει: «Εγείρει πολλά ερωτήματα το πώς μέλη της ΔΑΠ για παράδειγμα ήξεραν τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών προτού αυτά ανακοινωθούν και επίσημα από τα πανεπιστημιακά τμήματα. Χαρακτηριστικά, στο Τμήμα των Παρευξείνιων στην Κομοτηνή, φοιτητής, που τυγχάνει να είναι και γραμματέας της ΟΝΝΕΔ του Τμήματος, ανακοίνωσε την εκλογή του πριν να έχει βγει επίσημη ανακοίνωση στο site της σχολής. Είναι απορίας άξιο το πώς ο εν λόγω υποψήφιος έμαθε τα αποτελέσματα πριν από όλους».

Οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ καταγγέλλουν τη στάση της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, που επέλεξε να συμμετάσχει στις «εκλογές», ενάντια στις συλλογικές αποφάσεις των φοιτητών μέσα από τους συλλόγους τους, και τονίζουν: «Τώρα χρειάζεται πιο αποφασιστικά να δυναμώσει ο οργανωμένος αγώνας μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους για τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης των οικογενειών μας από την ακρίβεια, για δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών σε όλες τις πόλεις της Θράκης χωρίς εισιτήριο, για σπουδές και ζωή με δικαιώματα», απαιτώντας ακόμα να μην επαναληφθούν οι εκλογές - παρωδία, να συμμετάσχουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Φοιτητικών Συλλόγων στις συνεδριάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων και στα υπόλοιπα όργανα διοίκησης, αλλά και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξασφάλιση δωρεάν μετακίνησης για τους φοιτητές στο ΔΠΘ.

  • Σε κινητοποίηση προχωρούν την Τρίτη 17 Γενάρη στις 12 μ. στην Πρυτανεία του ΑΠΘ οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Ιδρύματος, απαιτώντας την ακύρωση των αντίστοιχων ηλεκτρονικών εκλογών - παρωδία που οργανώνουν οι πρυτανικές αρχές για τις 22 Φλεβάρη.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Εκτός δωρεάν σίτισης πετάχτηκαν 470 φοιτητές!

Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση της Πρυτανείας απαιτούν οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ

Να παρθεί άμεσα πίσω η απαράδεκτη απόφαση περικοπής δικαιούχων φοιτητών από τη δωρεάν σίτιση, την οποία έλαβε πρόσφατα η Πρυτανεία, απαιτούν οι εκλεγμένοι της «Πανσπουδαστικής» στους φοιτητικούς συλλόγους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Με το «καλημέρα» στο νέο έτος, 470 φοιτητές έμειναν εκτός λιστών σίτισης μετά τη σχετική ανάρτηση, τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου. Οι συγκεκριμένοι βρίσκονται πλέον σε λίστα επιλαχόντων, αναμένοντας «να κερδίσουν το "φλουρί της βασιλόπιτας" για να έχουν δικαίωμα στη σίτιση» ή «να "κοπούν" άλλοι συμφοιτητές τους για να πάρουν ένα πιάτο φαγητό», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ.

Πρόκειται για εξέλιξη που αφορά φοιτητές σε Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη, Κόρινθο και Ναύπλιο, που η σίτισή τους είχε ανατεθεί σε δύο εταιρείες, οι οποίες μείωσαν τις παρεχόμενες ποσότητες τροφίμων, λόγω μείωσης και των κονδυλίων.

«Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει αποκλειστικά τη σφραγίδα της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που μέσω της υποχρηματοδότησης υποβαθμίζουν τα πανεπιστήμια και τη φοιτητική μέριμνα. Αντιμετωπίζουν το δικαίωμά μας για σπουδές ως κόστος και γι' αυτό επινοούν διάφορους κόφτες», αναφέρουν, προσθέτοντας:

«Είναι γνωστό πως οι συνθήκες στη σημερινή εποχή είναι πολύ δύσκολες, αν όχι απαγορευτικές, για να καταφέρει να σπουδάσει ένας φοιτητής, πόσο μάλλον σε Τμήμα μακριά από την πόλη της μόνιμης κατοικίας του. Συνδυαστικά με την ακρίβεια, τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια (θέρμανση, ρεύμα) αλλά και στα είδη πρώτης ανάγκης, και ενώ οι μισθοί των οικογενειών μας παραμένουν σταθεροί ή μειώνονται, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τη στήριξη των φοιτητών. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με την έλλειψη φοιτητικών εστιών (232 κλίνες σε όλο το ΠΑ.ΠΕΛ.!) και δωρεάν μεταφοράς για τους φοιτητές, υποβάθμιση των υποδομών, ελλείψεις εργαστηριακού εξοπλισμού και αναλωσίμων κ.λπ.».

Συνεχίζοντας υπογραμμίζουν ότι «κόντρα στις ανάγκες μας δίνουν λεφτά για την εισαγωγή της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης εντός των πανεπιστημίων», ενώ δεν λαμβάνονται μέτρα υποστήριξης και ανακούφισης των φοιτητών. Οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ τονίζουν ότι δεν περιμένουν κανέναν «σωτήρα» και καλούν σε οργάνωση της πάλης μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους, απαιτώντας να μη μείνει χωρίς δωρεάν σίτιση κανένας φοιτητής που έκανε αίτηση, να μην εφαρμοστεί κανένας «κόφτης» με οποιοδήποτε πρόσχημα, να εξασφαλιστεί για όλους δωρεάν σίτιση και να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση.

Να μονιμοποιηθούν άμεσα οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί

Κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας αύριο Παρασκευή

Αμεση μονιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών που συμπλήρωσαν την προβλεπόμενη από τον νόμο διετία απαιτούν οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας αύριο Παρασκευή.

Στην Αθήνα, διοργανώνεται συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στη 1 το μεσημέρι και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ έχουν κηρύξει τρίωρες στάσεις εργασίας. Στη Θεσσαλονίκη, σε συγκέντρωση στις 2 το μεσημέρι στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης καλούν οι ΕΛΜΕ και οι Σύλλογοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οπως σημειώνεται στο κάλεσμα της ΔΟΕ, οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί «δεν έχουν μονιμοποιηθεί με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, ώστε να τους χρησιμοποιήσει για να εφαρμοστεί η αξιολόγηση του νόμου 4823/21, την οποία εξακολουθεί να αντιπαλεύει ο κλάδος με βάση τις ψηφισμένες θέσεις του. Αποδεικνύει έτσι ότι οι ισχυρισμοί του περί "μη τιμωρητικής αξιολόγησης" είναι ψευδείς και αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις του», σημειώνει καλώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να δώσει άμεσα εντολή για ολοκλήρωση των διαδικασιών στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, χωρίς καμία σύνδεση των διαδικασιών μονιμοποίησης των εκπαιδευτικών με την αξιολόγηση.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνουν εκπαιδευτικά σωματεία που με παρεμβάσεις τους το προηγούμενο διάστημα είχαν απαιτήσει να υπογραφούν οι διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης των συναδέλφων τους οι οποίοι, όπως τονίζουν, διορίστηκαν μετά από πολύχρονη υπηρεσία και μετά από αγώνες. Τα σωματεία δηλώνουν πως ο αγώνας για να μπει τέλος στην ομηρία τους θα ενταθεί.

Νέο audio podcast της ΚΝΕ

Το μόνο φάρμακο που δεν υπάρχει είναι για τον καπιταλισμό! Τι σχέση έχουν η Εύα Καϊλή, ο «Παπαρατσένκο», ο Σάντσεθ και η Χαρούλα Πεπονάκη;

Θα τα μάθετε όλα στο νέο audio podcast της ΚΝΕ, που κυκλοφορεί σε όλες τις πλατφόρμες οι οποίες φιλοξενούν podcasts και είναι αναρτημένο και στο «902.gr». Μην το χάσετε!

Υπό εισαγγελική επιτήρηση το Γυμνάσιο Αργαλαστής

Υπό εισαγγελική επιτήρηση τέθηκε από την επαναλειτουργία του μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων το Γυμνάσιο Αργαλαστής Μαγνησίας, ύστερα από καταγγελίες για υπόθεση σχολικού εκφοβισμού κατά δεκατετράχρονης μαθήτριας, που οδήγησε στον τραυματισμό της. Η μαθήτρια έχει επιστρέψει στο σχολείο και σύμφωνα με δημοσιεύματα στήριγμα για την μαθήτρια στάθηκαν οι συμμαθητές του 5μελούς της τάξης της που κατήγγειλαν τα γεγονότα στη διεύθυνση του σχολείου και κατόπιν συνάντησης μαθητών, γονιών και της διεύθυνσης του σχολείου με την Εισαγγελέα Ανηλίκων Βόλου, αποφασίστηκε η εισαγγελική επιτήρηση του σχολείου και η στήριξη του μαθητικού δυναμικού από κοινωνικούς λειτουργούς και παιδοψυχολόγους.

Ωστόσο, παρά τη γενικευμένη διαπίστωση ότι τα περιστατικά βίας στα σχολεία έχουν αυξηθεί, παραμένει ζητούμενο ακόμα για το υπουργείο Παιδείας η αποτίμηση των επιπτώσεων της πανδημίας στους μαθητές, παραμένει ζητούμενο η στελέχωση όλων των σχολείων με το απαραίτητο επιστημονικό δυναμικό και η ανάπτυξη παρεμβάσεων πρόληψης, αντί για την εκ των υστέρων αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Διαμαρτυρία για τις υποχρεωτικές υπερωρίες

Σε κινητοποίηση στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας προχώρησαν χτες το μεσημέρι οι ΕΛΜΕ της περιοχής, ζητώντας να αποσυρθεί η εντολή της Διεύθυνσης για την επιβολή υπερωριών και να καλυφθούν τα κενά με προσλήψεις.

Οπως καταγγέλλει η Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κάλεσε τους διευθυντές των σχολείων να αναθέσουν υποχρεωτικές υπερωρίες χωρίς περιθώρια επιλογής από πλευράς διδασκόντων, με τα σχολεία κλειστά. «Δεν είναι αποδεκτό να ανατίθεται υπερωριακή απασχόληση σε εκπαιδευτικούς του σχολείου, για κενά που οφείλουν να καλυφθούν από μόνιμο εκπαιδευτικό ή αναπληρωτή», σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί.

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν βρισκόταν εκεί για να συναντήσει τους εκπαιδευτικούς, ωστόσο από τη συνάντηση με τον προϊστάμενο προσωπικού επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη κενών. Οι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ δήλωσαν πως θα παρθούν όλα τα μέτρα για να μην εφαρμοστεί η απόφαση που, όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί, είναι αποτέλεσμα του αντεργατικού και αντιεκπαιδευτικού νόμου 4823/21, κατά τον οποίο ο διευθυντής της σχολικής μονάδας δύναται να μοιράζει επιπλέον ώρες δίχως την απόφαση του συλλόγου διδασκόντων. «Αυτός ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί χάρη στα αγωνιστικά αντανακλαστικά του κλάδου και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε», σημειώνει η Γ' ΕΛΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ