ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Σάπια κοντέινερ για τα παιδιά και «ατομική ευθύνη» για τους γονείς

Συνάντηση κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, με εκπροσώπους Συλλόγων Γονέων

Από τη συνάντηση στη Χαλκίδα
Από τη συνάντηση στη Χαλκίδα
Τη βασανιστική καθημερινότητα που βιώνουν οι γονείς και γενικότερα οικογένειες με μέλη ΑμεΑ, χωρίς ουσιαστική στήριξη από το κράτος και αφημένοι στην εγκληματική λογική της «ατομικής ευθύνης», περιέγραψαν οι γονείς παιδιών από ειδικά σχολεία της Χαλκίδας, σε συνάντηση που είχαν με τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Μαρίνος, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος στο οποίο συμμετείχε μεταξύ άλλων και η Γρανέττα Τσιβίκα, μέλος της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Χαλκιδέων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Γενάρη στα γραφεία του Κόμματος στη Χαλκίδα, με μέλη των διοικήσεων των Συλλόγων Γονέων των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Χαλκίδας και Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας.

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων έθεσαν τα ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο την καθημερινότητα που βιώνουν, παλεύοντας ουσιαστικά μόνοι να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις. Αναφέρθηκαν στην έλλειψη επαρκούς εξειδικευμένου προσωπικού, όπως λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές. Ανέδειξαν πως ο συνδυασμός των ελλείψεων αυτών οδηγεί στο να ματώνουν οικονομικά, καθώς αναγκάζονται είτε να μετακινηθούν στην Αθήνα, είτε να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, για παροχές και υπηρεσίες που θα έπρεπε να τους παρέχονται δωρεάν και με ευθύνη του κράτους. Στάθηκαν ιδιαίτερα στην έλλειψη κρατικής μέριμνας που θα στηρίζει ολοκληρωμένα τα άτομα με ειδικές ανάγκες και καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους, προσδιορίζοντας παράλληλα το βαρύ φορτίο της ανασφάλειας και της αγωνίας που κουβαλούν για το αύριο των παιδιών τους.

Ακαταλληλότητα υποδομών

Στην τραγική κατάσταση των εγκαταστάσεων, που αποτελούνται από κοντέινερ τα οποία έχουν αρχίσει να σαπίζουν από τα χρόνια δημιουργώντας κινδύνους ακόμη για την υγεία των παιδιών, στάθηκαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων των ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας, τονίζοντας παράλληλα τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης σχετικά με τη μετεγκατάσταση των Εργαστηρίων.

Οπως προσδιόρισαν, από το 2019, κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση διαβεβαιώνουν και δεσμεύονται ότι θα δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα μέσα από την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου κτιρίου και πως μέχρι τότε θα δοθεί προσωρινή λύση, με τη μεταστέγαση των ΕΕΕΕΚ σε έκταση του πρώην στρατοπέδου Τάγματος Πεζοναυτών και σε νέα κοντέινερ που θα τοποθετηθούν. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα τόνισαν οι εκπρόσωποι του συλλόγου, και παρά το γεγονός ότι η αρμόδια επιτροπή χαρακτήρισε ακατάλληλες τις εγκαταστάσεις που στεγάζεται σήμερα το ΕΕΕΕΚ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη, ούτε για την προσωρινή ούτε για την οριστική λύση.

Προσδιόρισαν επίσης ότι στα ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας είναι εγγεγραμμένοι 62 μαθητές, οι μισοί από τους οποίους είναι εκτός Χαλκίδας και αναγκάζονται να μετακινηθούν μεγάλες και πολύωρες αποστάσεις από διάφορες περιοχές της Εύβοιας, ενώ επισήμαναν ότι αρκετοί γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο εξαιτίας των άθλιων συνθηκών που επικρατούν.

Την αδυναμία του κτιρίου να στεγάσει τους 80 συνολικά εγγεγραμμένους μαθητές τόνισαν από την πλευρά τους και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων του Ειδικού Δημοτικού Χαλκίδας, επισημαίνοντας την ανάγκη αποσυμφόρησής του. Προσδιόρισαν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την κατασκευή νέου κτιρίου και ίδρυση δεύτερου ειδικού Δημοτικού Σχολείου, καθώς και μέσα από την αλλαγή των διοικητικών ορίων και τη δυνατότητα εγγραφής και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών, που ξεκίνησε να λειτουργεί τη φετινή σχολική χρονιά.

Παράλληλα επισήμαναν την έλλειψη δημόσιων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μαρίνος χαρακτήρισε απαράδεκτη και εξοργιστική την κατάσταση, επισημαίνοντας τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης.

Επισήμανε ότι οι οικογένειες με παιδιά ΑμεΑ υποφέρουν πολλαπλάσια στις σημερινές βάναυσες συνθήκες και τόνισε τη θέση του ΚΚΕ για ολοκληρωμένη φροντίδα και στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα δομών. Δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται με όλες του τις δυνάμεις στο πλευρό τους και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ανάδειξη και τη διεκδίκηση λύσης των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

ΣΕΑΑΝ
«Μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και δικαιώματα»

Σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα των νέων αναπήρων και χρονίως πασχόντων τη Δευτέρα

Σε ανοιχτή συζήτηση για τα προβλήματα των νέων αναπήρων και χρονίως πασχόντων και οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση λύσεων καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων τη Δευτέρα 16 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος). Η συζήτηση θα γίνει και διαδικτυακά. Θα υπάρξει παρέμβαση «οι αγώνες των νέων αναπήρων χτες και σήμερα».

«Εχουμε ολόκληρη τη ζωή μπροστά μας, μπορούμε με τον αγώνα μας, μαζί με το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, τους εργαζόμενους να τη ζήσουμε με αξιοπρέπεια και δικαιώματα», σημειώνεται στο κάλεσμα προς μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες, ανέργους ή εργαζόμενους. «Ολοι ξέρουμε τι γίνεται στα σχολεία, χωρίς μέσα, σπουδάζουμε, με τεράστια προσπάθεια με πολύ αγώνα των γονιών μας και των εκπαιδευτικών. Κάποιοι από εμάς καταφέρνουμε και μπαίνουμε στο πανεπιστήμιο. Για τμήματα προσβασιμότητας μας λένε, που στις περισσότερες των περιπτώσεων μοιάζει με ανέκδοτο, αγώνας να φτάσουμε στο πανεπιστήμιο και να γυρίσουμε που πολλοί από εμάς δεν τα καταφέρνουν. Διερμηνείς νοηματικής ούτε για δείγμα, για να τυπώσεις βιβλία Braille μόνο αν έχει κάμποσες χιλιάδες ευρώ απόθεμα, πού κουβέντα για εποπτικά μέσα. Αν είσαι σε αμαξίδιο το πολύ να μείνεις στην είσοδο του αμφιθέατρου (σε όσα φτάσεις) και αν ο γονιός σου μπορεί να είναι μαζί σου ή αν έχει να πληρώσει συνοδό. Πολλοί από εμάς τα παρατάνε και όσους τα καταφέρουμε να πάρουμε πτυχίο κατά κανόνα μας πετάνε στο περιθώριο, αφού προσλήψεις δεν γίνονται». Περιγράφοντας τα παραπάνω, η ΣΕΑΑΝ απευθύνει κάλεσμα για συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα Νεολαίας σε συμπόρευση με το αγωνιστικό νεολαιίστικο κίνημα, τους αγωνιστικούς φοιτητικούς συλλόγους, το Συντονιστικό Μαθητών Αθήνας, τα ταξικά συνδικάτα.

«QATARGATE»
Οριστική παραίτηση για την Αρενά

Την οριστική παραίτησή της από την προεδρία της υποεπιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ευρωκοινοβουλίου ανακοίνωσε χτες η Βελγίδα ευρωβουλευτής από το κόμμα των Σοσιαλιστών, Μαρί Αρενά. Η απόφαση αυτή έρχεται ενώ είχε ήδη αποσυρθεί από τα καθήκοντά της στις αρχές Δεκεμβρίου, μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς από το Κατάρ και το Μαρόκο, που ανέδειξε τους «δεσμούς αίματος» της ιμπεριαλιστικής ένωσης με τους επιχειρηματικούς ομίλους, που γεννάνε σήψη, διαφθορά και σκάνδαλα.

Οι βελγικές αρχές δεν έχουν αιτηθεί την άρση της βουλευτικής ασυλίας της Αρενά από το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα του «Politico» η ίδια παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση του Κατάρ τής παρείχε το ταξίδι και τη διαμονή της στην Ντόχα τον Μάιο του 2022, για το οποίο «παρέλειψε» να ενημερώσει για λόγους διαφάνειας την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωβουλής. Στο ταξίδι της αυτό στην Ντόχα, η Αρενά συμμετείχε σε συνέδριο ...για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ, με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα ανθρώπινα δικαιώματα». Αλλος παρευρισκόμενος ήταν ο κατηγορούμενος και προφυλακισθείς για την υπόθεση «Qatargate» Νικολό Φιγκά Ταλαμάνγκα, του οποίου το ταξίδι και τη διαμονή παρείχε επίσης το Κατάρ.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Συγκέντρωση την Παρασκευή ενάντια σε πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας

Σε συγκέντρωση ενάντια σε πλειστηριασμό κατοικίας λαϊκής οικογένειας καλεί το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΠΕΚ), αύριο Παρασκευή 13 Γενάρη, στις 9 π.μ., στην Π. Κουντουριώτη 83 (δίπλα από την εφορία).

Πρόκειται για συνταξιούχο από τη Χίο, ο οποίος, σύμφωνα με το Σωματείο Συνταξιούχων ΕΦΚΑ Χίου, «βρίσκεται μπροστά στην απειλή του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας του επειδή αδυνατεί να πληρώνει το δάνειο που είχε πάρει πριν από χρόνια». Την αλληλεγγύη της στον συνταξιούχο εκφράζει και ο Σύλλογος Γυναικών Χίου, ενώ αντιπροσωπεία των σωματείων του νησιού θα παραβρεθεί στη συγκέντρωση της Παρασκευής στη Λέσβο.

Οπως αναφέρει το Εργατικό Κέντρο, «μια λαϊκή οικογένεια είναι εκτεθειμένη στην επίθεση των τοκογλύφων, των τραπεζών και βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο του πλειστηριασμού της κατοικίας, επειδή αδυνατεί να πληρώνει το δάνειο που είχε πάρει πριν από χρόνια». Και καλεί εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία, επαγγελματικούς φορείς, τους αγροτικούς και φοιτητικούς συλλόγους, όλους τους φορείς και συλλόγους του νησιού, «να στείλουμε μαχητικά και μαζικά το μήνυμα, ότι δεν θα επιτρέψουμε να χάσει καμία οικογένεια το σπίτι της».

Απαιτεί από την κυβέρνηση τη νομοθετική απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, κούρεμα χρεών προς τράπεζες, αλλά και ρυθμίσεις που να μπορεί να ανταποκριθεί η λαϊκή οικογένεια, χωρίς να υποχρεωθεί να υποβαθμίσει παραπέρα τις ανάγκες της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ