Πέμπτη 12 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Σάπια κοντέινερ για τα παιδιά και «ατομική ευθύνη» για τους γονείς

Συνάντηση κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, με εκπροσώπους Συλλόγων Γονέων

Από τη συνάντηση στη Χαλκίδα
Από τη συνάντηση στη Χαλκίδα
Τη βασανιστική καθημερινότητα που βιώνουν οι γονείς και γενικότερα οικογένειες με μέλη ΑμεΑ, χωρίς ουσιαστική στήριξη από το κράτος και αφημένοι στην εγκληματική λογική της «ατομικής ευθύνης», περιέγραψαν οι γονείς παιδιών από ειδικά σχολεία της Χαλκίδας, σε συνάντηση που είχαν με τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Μαρίνος, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος στο οποίο συμμετείχε μεταξύ άλλων και η Γρανέττα Τσιβίκα, μέλος της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Χαλκιδέων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Γενάρη στα γραφεία του Κόμματος στη Χαλκίδα, με μέλη των διοικήσεων των Συλλόγων Γονέων των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Χαλκίδας και Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας.

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων έθεσαν τα ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο την καθημερινότητα που βιώνουν, παλεύοντας ουσιαστικά μόνοι να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις. Αναφέρθηκαν στην έλλειψη επαρκούς εξειδικευμένου προσωπικού, όπως λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές. Ανέδειξαν πως ο συνδυασμός των ελλείψεων αυτών οδηγεί στο να ματώνουν οικονομικά, καθώς αναγκάζονται είτε να μετακινηθούν στην Αθήνα, είτε να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, για παροχές και υπηρεσίες που θα έπρεπε να τους παρέχονται δωρεάν και με ευθύνη του κράτους. Στάθηκαν ιδιαίτερα στην έλλειψη κρατικής μέριμνας που θα στηρίζει ολοκληρωμένα τα άτομα με ειδικές ανάγκες και καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους, προσδιορίζοντας παράλληλα το βαρύ φορτίο της ανασφάλειας και της αγωνίας που κουβαλούν για το αύριο των παιδιών τους.

Ακαταλληλότητα υποδομών

Στην τραγική κατάσταση των εγκαταστάσεων, που αποτελούνται από κοντέινερ τα οποία έχουν αρχίσει να σαπίζουν από τα χρόνια δημιουργώντας κινδύνους ακόμη για την υγεία των παιδιών, στάθηκαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων των ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας, τονίζοντας παράλληλα τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης σχετικά με τη μετεγκατάσταση των Εργαστηρίων.

Οπως προσδιόρισαν, από το 2019, κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση διαβεβαιώνουν και δεσμεύονται ότι θα δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα μέσα από την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου κτιρίου και πως μέχρι τότε θα δοθεί προσωρινή λύση, με τη μεταστέγαση των ΕΕΕΕΚ σε έκταση του πρώην στρατοπέδου Τάγματος Πεζοναυτών και σε νέα κοντέινερ που θα τοποθετηθούν. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα τόνισαν οι εκπρόσωποι του συλλόγου, και παρά το γεγονός ότι η αρμόδια επιτροπή χαρακτήρισε ακατάλληλες τις εγκαταστάσεις που στεγάζεται σήμερα το ΕΕΕΕΚ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη, ούτε για την προσωρινή ούτε για την οριστική λύση.

Προσδιόρισαν επίσης ότι στα ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας είναι εγγεγραμμένοι 62 μαθητές, οι μισοί από τους οποίους είναι εκτός Χαλκίδας και αναγκάζονται να μετακινηθούν μεγάλες και πολύωρες αποστάσεις από διάφορες περιοχές της Εύβοιας, ενώ επισήμαναν ότι αρκετοί γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο εξαιτίας των άθλιων συνθηκών που επικρατούν.

Την αδυναμία του κτιρίου να στεγάσει τους 80 συνολικά εγγεγραμμένους μαθητές τόνισαν από την πλευρά τους και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων του Ειδικού Δημοτικού Χαλκίδας, επισημαίνοντας την ανάγκη αποσυμφόρησής του. Προσδιόρισαν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την κατασκευή νέου κτιρίου και ίδρυση δεύτερου ειδικού Δημοτικού Σχολείου, καθώς και μέσα από την αλλαγή των διοικητικών ορίων και τη δυνατότητα εγγραφής και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών, που ξεκίνησε να λειτουργεί τη φετινή σχολική χρονιά.

Παράλληλα επισήμαναν την έλλειψη δημόσιων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μαρίνος χαρακτήρισε απαράδεκτη και εξοργιστική την κατάσταση, επισημαίνοντας τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης.

Επισήμανε ότι οι οικογένειες με παιδιά ΑμεΑ υποφέρουν πολλαπλάσια στις σημερινές βάναυσες συνθήκες και τόνισε τη θέση του ΚΚΕ για ολοκληρωμένη φροντίδα και στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα δομών. Δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται με όλες του τις δυνάμεις στο πλευρό τους και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ανάδειξη και τη διεκδίκηση λύσης των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ