ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Προκρίθηκαν τα φαβορί, ιστορική επιτυχία για το Παραλίμνι

Με δύο ντέρμπι τα προημιτελικά

Τη δική του ιστορία στον θεσμό του Κυπέλλου έγραψε ο Απόλλων Παραλιμνίου με την πρόκριση στα προημιτελικά

Eurokinissi

Τη δική του ιστορία στον θεσμό του Κυπέλλου έγραψε ο Απόλλων Παραλιμνίου με την πρόκριση στα προημιτελικά
Εχοντας θέσει τις βάσεις από τους πρώτους αγώνες της φάσης των «16» του Κυπέλλου, τα φαβορί πήραν την πρόκριση στα προημιτελικά μετά το χθεσινό κυρίως μέρος των επαναληπτικών αγώνων. Ξεχώρισε η ιστορική πρόκριση του Απόλλωνα Παραλιμνίου, της πρώτης ομάδας από την Γ' Εθνική που καταφέρνει να βρεθεί στα προημιτελικά. Στα ζευγάρια που σχηματίστηκαν δεσπόζουν τα ντέρμπι ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός (επανάληψη του περσινού τελικού) και Ολυμπιακός - Αρης.

Στο Πανθεσσαλικό Στάδιο ο Κυπελλούχος Παναθηναϊκός νίκησε για δεύτερη φορά τον Βόλο, με 2-0, μετά το 3-0 του πρώτου αγώνα. Οι «πράσινοι», αν και με αρκετές αλλαγές στη σύνθεσή τους, ήταν καλύτεροι των γηπεδούχων και έφτασαν στη νίκη με τα γκολ των Τσέριν (40') και Σπόραρ (80'), βγάζοντας αντίδραση μετά την ήττα από την ΑΕΚ για το πρωτάθλημα.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ, επίσης με αρκετές αλλαγές στο βασικό σχήμα, έφτασε εύκολα στη νίκη απέναντι στην Κηφισιά με 3-0 και προκρίθηκε με συνολικό σκορ 5-0 μετά το 2-0 του πρώτου αγώνα. Οι Μουστακόπουλος (27'), Ραντόνια (48') και Μαχαίρας (82) πέτυχαν τα γκολ για την «Ενωση», αξιοποιώντας την ευκαιρία που τους έδωσε ο Ματίας Αλμέιδα.

Στο Περιστέρι Ατρόμητος και Ολυμπιακός αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2 (8' Τζοβάρας, 51' Κοτσόπουλος - 38' Σισέ, 45'+1 Μαρσέλο), με τους «ερυθρόλευκους» να προκρίνονται χάρη στο υπέρ τους 4-1 του πρώτου αγώνα.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ο Αρης νίκησε 1-0 τον Λεβαδειακό στου Χαριλάου (τον είχε νικήσει και στη Λιβαδειά με 2-1), χάρη σε εύστοχο πέναλτι του Μαντσίνι στο 36', το οποίο όμως αμφισβήτησαν οι φιλοξενούμενοι.

Με αρκετούς νεαρούς παίκτες στη σύνθεσή του, ο ΠΑΟΚ δεν δυσκολεύτηκε στην Τούμπα να νικήσει την Καλαμάτα με 2-0 (Τόμας 11', 13'), το ίδιο σκορ με το οποίο είχε επικρατήσει και εκτός έδρας.

Ο Απόλλων Παραλιμνίου συνέχισε τη σπουδαία πορεία του στο φετινό Κύπελλο, παίρνοντας την πρόκριση στα προημιτελικά μετά τη νίκη του στην Κρήτη επί του Αγίου Νικόλαου με 2-1 στην παράταση (1-1 στην κανονική διάρκεια), ενώ το πρώτο ματς είχε λήξει ισόπαλο 2-2. Πρωταγωνιστής και δις σκόρερ για τους φιλοξενούμενους ήταν ο Γεωργιάδης (9', 109'), ενώ οι γηπεδούχοι είχαν ισοφαρίσει με τον Μηνά (30').

  • Στην Καλαμαριά θα κριθεί σήμερα η τελευταία θέση της οκτάδας, στην αναμέτρηση Απόλλωνα Πόντου και Πανσερραϊκού (14.00 - Cosmote Sport 1), με την ομάδα των Σερρών να έχει σαφές προβάδισμα μετά τη νίκη της με 3-0 στο πρώτο παιχνίδι.
Τα ζευγάρια στα προημιτελικά

ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός - Αρης, Απόλλων Παραλιμνίου - Λαμία, Πανσερραϊκός ή Απόλλων Πόντου - ΑΕΚ

EUROLEAGUE
Νέα δοκιμασία για τον Ολυμπιακό

Να επανακάμψει άμεσα μετά την ήττα από τη Μονακό, που τον έριξε από την κορυφή της Euroleague, καλείται απόψε ο Ολυμπιακός, και πάλι εκτός έδρας, με αντίπαλο τη Βίρτους Μπολόνια για τη 19η αγωνιστική (21.30 - Novasports Prime). Οι πρωταθλητές Ελλάδας με 11-7 συντελεστή έπεσαν 4οι, ισοβαθμώντας με τις Μπαρτσελόνα, Φενερμπαχτσέ και Μπασκόνια, και στο αποψινό ματς θέλουν τη νίκη για να παραμείνουν στην τετράδα, που δίνει πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Αλλωστε ψάχνουν και αντίδραση για ψυχολογικούς λόγους μετά την ήττα στο Μονακό, ενόψει της ακόμα πιο δύσκολης συνέχειας στην διοργάνωση. Στις δηλώσεις του πριν το ματς στην Μπολόνια, ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων» Γιώργος Μπαρτζώκας ξεκαθάρισε ότι θα είναι εντελώς διαφορετικό απ' ό,τι το προηγούμενο, απέναντι σε μια ομάδα με αρκετό ταλέντο και βάθος στο ρόστερ, η οποία θέλει να διατηρήσει τις ελπίδες της για μια θέση στην πρώτη οκτάδα.

Σκεπτικισμού συνέχεια στον Παναθηναϊκό

Συνέχεια στο κλίμα εσωστρέφειας έδωσε η νέα ήττα του Παναθηναϊκού, από τη Φενερμπαχτσέ με 94-88 στην παράταση στο ΟΑΚΑ (78-78 στην κανονική διάρκεια), που έριξε τους «πράσινους» στο 6-12, στη 17η και προτελευταία θέση της Euroleague. Αυτήν τη φορά βέβαια ο Παναθηναϊκός, που είχε και πολλά παράπονα για τη διαιτησία σε κρίσιμα σημεία του αγώνα, έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του, κυριαρχώντας στα ριμπάουντ (45 έναντι 31), με καλή αμυντική λειτουργία και βασικά ατού της ομάδας σε εξαιρετική μέρα (Μπέικον 27 πόντοι, Πονίτκα 14 π., Γκουντάιτις 10 π.). Οι «πράσινοι» είχαν έτσι το προβάδισμα στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, ωστόσο τα λάθη στην τέταρτη περίοδο και στην παράταση έφεραν τη νέα ήττα.

SUPER LEAGUE
Επέκτειναν τη συνεργασία τους ΑΕΚ και Αλμέιδα

Σε μια ιδιαίτερη κίνηση για ελληνική ομάδα, η ΑΕΚ ανακοίνωσε την επέκταση του συμβολαίου συνεργασίας με τον τεχνικό της ομάδας Ματίας Αλμέιδα μέχρι το 2028. Ο Αργεντίνος προπονητής ήρθε στην «Ενωση» το περασμένο καλοκαίρι, υπογράφοντας αρχικά συνεργασία για 2+1 χρόνια, η οποία τώρα επεκτάθηκε για άλλα 3. Στους οκτώ μήνες που ο Αλμέιδα βρίσκεται στο «τιμόνι» της ΑΕΚ μαζί με την επταμελή ομάδα βοηθών του, αρκετές φορές εκφράστηκε από τον ίδιο η επιθυμία παραμονής του στην ομάδα για πολλά χρόνια, ενώ και από πλευράς της διοίκησης από την πρώτη στιγμή ο Αλμέιδα έδειξε να χαίρει εκτίμησης, η οποία εκδηλώθηκε πολλές φορές μέχρι σήμερα.

Παναθηναϊκός: Τα τυπικά απομένουν για Κλαϊνχάισλερ

Πολύ κοντά στην απόκτηση του Ούγγρου διεθνούς μεσοεπιθετικού Λάσλο Κλαϊνχάισλερ βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, καθώς έχει έρθει σε συμφωνία τόσο με τον παίκτη όσο και με την κροατική Οσιγιεκ, στην οποία αγωνίζεται. Ο 28χρονος ήρθε χθες στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρώσει το τυπικό μέρος και να ανακοινωθεί - το αργότερο μέχρι σήμερα - από το «τριφύλλι», στο οποίο αναμένεται να υπογράψει για τα επόμενα 3,5 χρόνια. Θα είναι η δεύτερη μεταγραφική κίνηση των «πρασίνων» στη χειμερινή περίοδο, μετά την απόκτηση του Πολωνού μπακ Τιμοτέους Πούχατς με τη μορφή δανεισμού από την Ουνιόν Βερολίνου.

Ολυμπιακός: Στην τελική ευθεία για Σουάσο

Στην τελική ευθεία φέρεται να έχει μπει η υπόθεση της απόκτησης του Χιλιανού αριστερού μπακ Γκάμπριελ Σουάσο από τον Ολυμπιακό, παρά το ενδιαφέρον και άλλων ομάδων γι' αυτόν. Ο Σουάσο αγωνίζεται στην Κόλο - Κόλο του Σαντιάγκο από την αρχή της καριέρας του, ενώ έχει κληθεί και στην Εθνική ομάδα της Χιλής και δηλώνει έτοιμος πλέον να δοκιμάσει την τύχη του στην Ευρώπη.

ΓΑΛΛΙΑ
Εξελίξεις στην κορυφή της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας

Την αποπομπή του μέχρι σήμερα προέδρου της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Νοέλ Λε Γκραέ, αποφάσισε η Εκτελεστική της Επιτροπή, μετά τις καταγγελίες σε βάρος του τις τελευταίες μέρες. Ο 82χρονος παράγοντας βρέθηκε αρχικά στο επίκεντρο της κριτικής όταν αποκαλύφθηκαν τουλάχιστον άστοχες δηλώσεις του για το σπουδαίο όνομα του γαλλικού ποδοσφαίρου, Ζινεντίν Ζιντάν, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών. Ακολούθησαν καταγγελίες από την μάνατζερ στο γυναικείο ποδόσφαιρο Σόνια Σουίντ και μία υπάλληλο της Ομοσπονδίας για σεξουαλική παρενόχληση. Με το κλίμα για τον Λε Γκραέ να είναι ιδιαίτερα βαρύ, σε χθεσινή συνεδρίασή της η διοίκηση της Γαλλικής Ομοσπονδίας αποφάσισε να ζητήσει την παραίτησή του, τουλάχιστον μέχρι τη διερεύνηση των συγκεκριμένων καταγγελιών. Προσωρινά θα πάρει τη θέση του ο Φιλίπ Ντιαλό.

Επιστροφή του Πλατινί επιδιώκει ο Μακρόν

Πάντως η φημολογία στη Γαλλία φέρει τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να προωθεί την επάνοδο του Μισέλ Πλατινί, παλιάς δόξας του γαλλικού ποδοσφαίρου, στην ηγεσία της εγχώριας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Ρόλο σ' αυτό παίζει το γεγονός ότι φέτος εκπνέει η ποινή οκταετούς αποκλεισμού που είχε επιβληθεί στον Πλατινί το 2015, όταν ήταν πρόεδρος της UEFA, για ανάμειξή του στο σκάνδαλο διαφθοράς στη FIFA. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, Μακρόν και Πλατινί έχουν ήδη συναντηθεί και συζητήσει για το θέμα, με τον παλαίμαχο άσσο να εμφανίζεται θετικός απέναντι στο ενδεχόμενο επανενεργοποίησής του στα διοικητικά του γαλλικού ποδοσφαίρου.

FIBA CHAMPIONS LEAGUE
Διατηρεί ελπίδες πρόκρισης ο ΠΑΟΚ

Ζωντανός στη διεκδίκηση της πρόκρισης στους «16» του FIBA Champions League παρέμεινε ο ΠΑΟΚ μετά τη χθεσινή του νίκη 81-78 επί της Ρίτας στην Πυλαία, στο δεύτερο μεταξύ τους ματς για τα μπαράζ της διοργάνωσης. Η ελληνική ομάδα, που είχε χάσει εκτός έδρας το πρώτο ματς, έκανε το 1-1 στη σειρά και την έστειλε σε τρίτο και καθοριστικό αγώνα, ξανά στη Λιθουανία.

Σε ένα ανοιχτό παιχνίδι στο μεγαλύτερο μέρος του, καταλύτη για τη νίκη του ΠΑΟΚ - που βρέθηκε στο -10 στα μισά της τέταρτης περιόδου - αποτέλεσε η εμφάνιση στο τελευταίο πεντάλεπτο, όταν τρέχοντας ένα σερί 11-1 άλλαξε τα δεδομένα, με τον Ράιλι να σημειώνει καθοριστικό τρίποντο στα τελευταία δευτερόλεπτα και να δίνει τη νίκη στον «Δικέφαλο του Βορρά».

Ο όμιλος της ΑΕΚ στους «16»

Στον απόηχο της επιτυχίας της κόντρα στην Τόφας, την οποία απέκλεισε με νίκες μέσα - έξω παίρνοντας την πρόκριση στους «16», η ΑΕΚ στη νέα φάση καλείται να αντεπεξέλθει για μια ακόμα φορά στα δύσκολα. Βάσει του συστήματος διεξαγωγής η «Ενωση» θα πάρει μέρος στον νέο όμιλο που σχηματίστηκε μαζί με τις Μάλαγα και Γαλατασαράι, που θεωρούνται εκ των φαβορί του φετινού Champions League, καθώς και με τον νικητή του ζευγαριού Λούντβιχσμπουργκ - Λιμόζ (χθες το βράδυ ήταν ο δεύτερος αγώνας, με τη γερμανική ομάδα να προηγείται 1-0 στις νίκες). Η φάση των «16» αποτελείται από 4 ομίλους των 4 ομάδων και οι 2 πρώτες κάθε ομίλου θα πάρουν την πρόκριση στα προημιτελικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ