ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποκλείει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Η βρετανική κυβέρνηση διά στόματος της υπουργού Πολιτισμού Μισέλ Ντόνελαν απέκλεισε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα, σε χθεσινή συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του BBC.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο» και δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, επέμεινε η υπουργός Πολιτισμού.

«Η αποστολή των Γλυπτών στην Ελλάδα θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και επομένως θα ακολουθούσαμε έναν επικίνδυνο δρόμο», ανέφερε, καθώς μια τέτοια κίνηση θα «άνοιγε την πόρτα» για το ζήτημα «ολόκληρου του περιεχομένου των μουσείων μας», ανέφερε η υπουργός, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τον νόμο.

Θυμίζουμε ότι βάσει βρετανικού νόμου απαγορεύεται η επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, όμως το τελευταίο διάστημα πλήθος δημοσιευμάτων έκαναν λόγο για μυστικές συνομιλίες του Βρετανικού Μουσείου με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με εύρεση «φόρμουλας» για την επιστροφή των Γλυπτών στη χώρα μας, προκρίνοντας ως «λύση» τον δανεισμό άλλων αρχαίων αντικειμένων που δεν έχουν βγει ποτέ από την Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τις απόψεις του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν, η Βρετανίδα υπουργός είπε ότι «δεν πρόκειται εκείνος να τα στείλει πίσω. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Εχει επίσης συζητηθεί η ιδέα ενός δανεισμού διάρκειας 100 ετών, κάτι που σίγουρα δεν είναι αυτό που σχεδιάζει. Θα συμφωνούσε μαζί μου ότι δεν πρέπει να τα στείλουμε πίσω. Στην πραγματικότητα ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα φροντίζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα και επιτρέπουμε πρόσβαση σε αυτά».

Τις συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο, βέβαια, τις έχει επιβεβαιώσει τις τελευταίες μέρες και η ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενημερώνοντας χθες την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε στην «αθόρυβη» και «συστηματική» προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης γύρω από το θέμα. «Δεν αναμένω άμεσα αποτελέσματα, αλλά πιστεύω ότι ήδη έχουμε κάνει πολύ συστηματικές κινήσεις και, εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί και πάλι μετά τις εκλογές, πιστεύω ότι τελικά αυτόν τον στόχο θα μπορέσουμε να τον πετύχουμε», είπε χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας για άλλη μια φορά στην προεκλογική «φαρέτρα» τα Γλυπτά και γενικότερα την πολιτιστική κληρονομιά.

ΚΚΕ
Συνεχίζονται οι περιοδείες σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες

Λάρισα
Λάρισα
Συνεχίζονται οι επισκέψεις του ΚΚΕ σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.

Χτες Τετάρτη, ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, επισκέφτηκε την Πυροσβεστική Ακαδημία. Στη συνάντηση με το προσωπικό και τους σπουδαστές στάθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες καθώς και τις προτάσεις του ΚΚΕ για την πυροπροστασία και τα γενικότερα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Αντίστοιχα, ο Xρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, επισκέφθηκε τον 7ο και 8ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών. Επίσης, απασχόλησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες που είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που έφερε την κατάργηση του 8ωρου, τη μείωση των μισθών με τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, τη μετατροπή της υπερεργασίας σε ρεπό (που πολλά έχουν μείνει ως χρωστούμενα), την ακρίβεια στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, την ενεργειακή φτώχεια κ.λπ.

Επίσης, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε την Τρίτη, τον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό Λάρισας και την 8η ΕΜΑΚ, που εδρεύουν στην ΒΙΠΕ Λάρισας. Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τους Αλέξη Ζορμπά, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας, Τάσο Tσιαπλέ, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και Αγγελο Σίμο, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας.

ΠΣ Αθηνών
ΠΣ Αθηνών
Τα στελέχη του ΚΚΕ ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ όπως και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί χρόνια τώρα, η αντιπυρική προστασία και η δασοπροστασία στη χώρα μας αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, λόγω της συνειδητής πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και μη προμήθειας των απαιτούμενων μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΜΑΚ. Αυτή η κριτική του ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε και από την κατάσταση που υφίσταται και στις δύο υπηρεσίες (3ο ΠΣ Λάρισας και 8η ΕΜΑΚ) και πιο συγκεκριμένα:

Ο 3ος ΠΣ, με 35 υπαλλήλους, που κάποιοι είναι κοντά στη συνταξιοδότηση, ενώ στο οργανόγραμμα προβλέπονται τουλάχιστον 45 και με παλαιωμένο στόλο οχημάτων που φτάνουν και τα 40 χρόνια λειτουργίας, καλείται να καλύψει 30 χωριά του δήμου Τεμπών, πολλές βιομηχανικές και άλλες επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και μια μεγάλη δασική έκταση του Κάτω Ολύμπου και του Δυτικού Κισσάβου.

Αντίστοιχα η 8η ΕΜΑΚ, που καλείται να καλύψει πολύπλευρες ανάγκες, από συνδρομή στο έργο της ΠΥ, μέχρι τη διάσωση και την αντιμετώπιση κάθε είδους προβλημάτων στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας, σε όλη τη Θεσσαλία, αλλά και άλλες περιοχές, έχει μόλις 23 άτομα προσωπικό, ενώ το οργανόγραμμα προβλέπει 150!!!

Ως αποτέλεσμα της μη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες, ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων ξεπερνά τα 45 χρόνια, κάτι που αντικειμενικά «βαραίνει» στην ικανότητα δράσης των υπηρεσιών, σε συνδυασμό και με τις πάρα πολλές ώρες και μέρες συνεχούς εξαντλητικής εργασίας σε περιόδους αιχμής ή προβλημάτων, που σημειωτέον είναι και απλήρωτες εδώ και μεγάλο διάστημα, ενώ μισθοί τους παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, την ώρα που η ακρίβεια εκτινάχθηκε στα ουράνια.

Τα στελέχη του ΚΚΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να μην αποδεχθούν αυτήν την κατάσταση, να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ τόσο σε όλες τις εκλογές, αλλά και στους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Σήμερα, Πέμπτη, κλιμάκια του ΚΚΕ θα επισκεφτούν τις παρακάτω Πυροσβεστικές Υπηρεσίες: 5ο ΠΣ Αθηνών (Καλλιθέα), 6ο ΠΣ Αθηνών (Μενίδι), ΠΥ στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ιάσμου, Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σαπών, ΠΥ Κομοτηνής, ΠΣ Ελασσόνας.

Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον Φώτη Κοντόπουλο

Το τελευταίο «αντίο» θα πούμε σήμερα Πέμπτη στις 3 μ.μ. στο Νεκροταφείο Πετρούπολης συνάδελφοι, συγγενείς και φίλοι στον επί 28 χρόνια δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Φώτη Κοντόπουλο, ο οποίος «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή έχοντας παλέψει γενναία με τον καρκίνο.

Ο Φώτης έκανε τα πρώτα του βήματα στην εφημερίδα ως συντάκτης στο τμήμα της Νεολαίας. Στη μακρά του θητεία ασχολήθηκε επίσης με το Ελεύθερο και το Οικονομικό ρεπορτάζ. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούσε και τη συνδικαλιστική δράση των βιοπαλαιστών ΕΒΕ.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975 και ήταν παντρεμένος με την Ελένη Τζιβρά, δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη», με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ
Προκάλυμμα της βαρβαρότητας που υποτάσσει το περιβάλλον στο κέρδος

Το λίφτινγκ της σαπίλας και της βαρβαρότητας του συστήματος που επιχειρείται με τις διάφορες διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις για την προστασία τάχα του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας ανέδειξε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής κατά τη συζήτηση και ψήφιση τριών τέτοιων συμβάσεων.

Η πρώτη αφορά τη «διατήρηση των αποδημητικών υδρόβιων πτηνών Αφρικής και Ευρασίας (AEWA)», η δεύτερη τη «διατήρηση των κητωδών του Εύξεινου Πόντου, της Μεσογείου και της παρακείμενης περιοχής του Ατλαντικού» και η τρίτη την επικύρωση του Πρωτοκόλλου του Γκέτεμποργκ σχετικό με «τη διασυνοριακή ατμοσφαιρική ρύπανση σε μεγάλη απόσταση» και τη μείωση των επικίνδυνων εκπεμπόμενων ρύπων.

Οι τρεις κυρώσεις ψηφίστηκαν από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΜάΡΑ25.

Οπως επισήμανε ο Γιάννης Δελής ως ειδικός αγορητής όλες οι συμβάσεις χαρακτηρίζονται από τεράστια υποκρισία, καθώς είναι κομμένες και ραμμένες στη λογική «κόστους - οφέλους», για την προστασία όχι βέβαια του περιβάλλοντος αλλά της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων στο όνομα της οποίας πίνουν νερό όλα τα αστικά κόμματα.

Για παράδειγμα, στην πρώτη σύμβαση σημειώνεται ότι «κάθε απόληψη αποδημητικών υδρόβιων πτηνών πρέπει να διενεργείται σε βιώσιμη βάση». Οπως σημείωσε ο Γιάννης Δελής η συμφωνία δεν θέτει ουσιαστικά κανέναν περιορισμό στην ανθρώπινη δραστηριότητα που απειλεί τα αποδημητικά πουλιά, όπως είναι οι ΑΠΕ με εκατομμύρια πουλιά (σύμφωνα με μελέτες των ΗΠΑ και της ΕΕ) κάθε χρόνο να θανατώνονται στα πτερύγια των τεράστιων ανεμογεννητριών που δημιουργούν ένα τεχνητό τείχος στις κορυφογραμμές, αλλά «ούτε καν αναφέρει την ανάγκη ύπαρξης της καταγραφής - της καταγραφής έστω! - των διαδρόμων διάβασης αυτών των υδρόβιων αποδημητικών πτηνών», δηλαδή καμία προστασία.

Αντίστοιχα για τα κητώδη, με τα σημαντικότερα από αυτά να ζουν στις ελληνικές θάλασσες, οι στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες μετατρέπουν τις θάλασσες σε πεδίο βολής και χρησιμοποιούν σόναρ, οι ακουστικές έρευνες για πετρέλαιο, οι εξορύξεις για υδρογονάνθρακες, οι εκρήξεις, οι δονήσεις και η ρύπανση που προκαλούν όλα αυτά, η διέλευση των πλοίων, με το Αιγαίο να χαρακτηρίζεται από αυξημένη συγκέντρωση διερχόμενων πλοίων αποτελούν τρομερές απειλές για τα θηλαστικά αυτά.

Αλλά και σε ό,τι αφορά το Πρωτόκολλο είναι προσαρμοσμένο, ώστε να αποτρέπεται κάθε ρύθμιση που μπορεί να βλάψει τα προσδοκώμενα κέρδη των επενδυτών. «Κάθε μέρος, αναφέρει, εφόσον είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό και λαμβάνοντας υπόψη το κόστος και τα πλεονεκτήματα, εφαρμόζει τις οριακές τιμές που ορίζονται στα παραρτήματα» κ.λπ.

Το ΚΚΕ καταψήφισε και τις τρεις συμβάσεις.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Στις 14 και 15 Γενάρη το 16ο Συνέδριο

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνει το 16ο Συνέδριό της το Σαββατοκύριακο 14 - 15 Γενάρη στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα 2 του Πάντειου Πανεπιστημίου. Ηδη έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις στα Παραρτήματα σε όλη τη χώρα, όπου έχουν εκλεγεί οι αντιπρόσωποι που θα πάρουν μέρος στο Συνέδριο, το οποίο θα εκλέξει νέο Γενικό Συμβούλιο και την Κεντρική Διοίκηση για την επόμενη τριετία. Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκινούν το Σάββατο 14 Γενάρη στις 10 π.μ., ενώ η προσέλευση των αντιπροσώπων στον χώρο αρχίζει από τις 9 π.μ.

Πρωτοχρονιάτικη πίτα της ΕΔΥΕΘ

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης προγραμματίζει εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, το Σάββατο 14 Γενάρη, στις 6 μ.μ., στην Αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ