Πέμπτη 12 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ
Προκάλυμμα της βαρβαρότητας που υποτάσσει το περιβάλλον στο κέρδος

Το λίφτινγκ της σαπίλας και της βαρβαρότητας του συστήματος που επιχειρείται με τις διάφορες διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις για την προστασία τάχα του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας ανέδειξε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής κατά τη συζήτηση και ψήφιση τριών τέτοιων συμβάσεων.

Η πρώτη αφορά τη «διατήρηση των αποδημητικών υδρόβιων πτηνών Αφρικής και Ευρασίας (AEWA)», η δεύτερη τη «διατήρηση των κητωδών του Εύξεινου Πόντου, της Μεσογείου και της παρακείμενης περιοχής του Ατλαντικού» και η τρίτη την επικύρωση του Πρωτοκόλλου του Γκέτεμποργκ σχετικό με «τη διασυνοριακή ατμοσφαιρική ρύπανση σε μεγάλη απόσταση» και τη μείωση των επικίνδυνων εκπεμπόμενων ρύπων.

Οι τρεις κυρώσεις ψηφίστηκαν από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΜάΡΑ25.

Οπως επισήμανε ο Γιάννης Δελής ως ειδικός αγορητής όλες οι συμβάσεις χαρακτηρίζονται από τεράστια υποκρισία, καθώς είναι κομμένες και ραμμένες στη λογική «κόστους - οφέλους», για την προστασία όχι βέβαια του περιβάλλοντος αλλά της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων στο όνομα της οποίας πίνουν νερό όλα τα αστικά κόμματα.

Για παράδειγμα, στην πρώτη σύμβαση σημειώνεται ότι «κάθε απόληψη αποδημητικών υδρόβιων πτηνών πρέπει να διενεργείται σε βιώσιμη βάση». Οπως σημείωσε ο Γιάννης Δελής η συμφωνία δεν θέτει ουσιαστικά κανέναν περιορισμό στην ανθρώπινη δραστηριότητα που απειλεί τα αποδημητικά πουλιά, όπως είναι οι ΑΠΕ με εκατομμύρια πουλιά (σύμφωνα με μελέτες των ΗΠΑ και της ΕΕ) κάθε χρόνο να θανατώνονται στα πτερύγια των τεράστιων ανεμογεννητριών που δημιουργούν ένα τεχνητό τείχος στις κορυφογραμμές, αλλά «ούτε καν αναφέρει την ανάγκη ύπαρξης της καταγραφής - της καταγραφής έστω! - των διαδρόμων διάβασης αυτών των υδρόβιων αποδημητικών πτηνών», δηλαδή καμία προστασία.

Αντίστοιχα για τα κητώδη, με τα σημαντικότερα από αυτά να ζουν στις ελληνικές θάλασσες, οι στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες μετατρέπουν τις θάλασσες σε πεδίο βολής και χρησιμοποιούν σόναρ, οι ακουστικές έρευνες για πετρέλαιο, οι εξορύξεις για υδρογονάνθρακες, οι εκρήξεις, οι δονήσεις και η ρύπανση που προκαλούν όλα αυτά, η διέλευση των πλοίων, με το Αιγαίο να χαρακτηρίζεται από αυξημένη συγκέντρωση διερχόμενων πλοίων αποτελούν τρομερές απειλές για τα θηλαστικά αυτά.

Αλλά και σε ό,τι αφορά το Πρωτόκολλο είναι προσαρμοσμένο, ώστε να αποτρέπεται κάθε ρύθμιση που μπορεί να βλάψει τα προσδοκώμενα κέρδη των επενδυτών. «Κάθε μέρος, αναφέρει, εφόσον είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό και λαμβάνοντας υπόψη το κόστος και τα πλεονεκτήματα, εφαρμόζει τις οριακές τιμές που ορίζονται στα παραρτήματα» κ.λπ.

Το ΚΚΕ καταψήφισε και τις τρεις συμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ