Πέμπτη 12 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποκλείει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Η βρετανική κυβέρνηση διά στόματος της υπουργού Πολιτισμού Μισέλ Ντόνελαν απέκλεισε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα, σε χθεσινή συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του BBC.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο» και δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, επέμεινε η υπουργός Πολιτισμού.

«Η αποστολή των Γλυπτών στην Ελλάδα θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και επομένως θα ακολουθούσαμε έναν επικίνδυνο δρόμο», ανέφερε, καθώς μια τέτοια κίνηση θα «άνοιγε την πόρτα» για το ζήτημα «ολόκληρου του περιεχομένου των μουσείων μας», ανέφερε η υπουργός, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τον νόμο.

Θυμίζουμε ότι βάσει βρετανικού νόμου απαγορεύεται η επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, όμως το τελευταίο διάστημα πλήθος δημοσιευμάτων έκαναν λόγο για μυστικές συνομιλίες του Βρετανικού Μουσείου με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με εύρεση «φόρμουλας» για την επιστροφή των Γλυπτών στη χώρα μας, προκρίνοντας ως «λύση» τον δανεισμό άλλων αρχαίων αντικειμένων που δεν έχουν βγει ποτέ από την Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τις απόψεις του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν, η Βρετανίδα υπουργός είπε ότι «δεν πρόκειται εκείνος να τα στείλει πίσω. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Εχει επίσης συζητηθεί η ιδέα ενός δανεισμού διάρκειας 100 ετών, κάτι που σίγουρα δεν είναι αυτό που σχεδιάζει. Θα συμφωνούσε μαζί μου ότι δεν πρέπει να τα στείλουμε πίσω. Στην πραγματικότητα ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα φροντίζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα και επιτρέπουμε πρόσβαση σε αυτά».

Τις συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο, βέβαια, τις έχει επιβεβαιώσει τις τελευταίες μέρες και η ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενημερώνοντας χθες την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε στην «αθόρυβη» και «συστηματική» προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης γύρω από το θέμα. «Δεν αναμένω άμεσα αποτελέσματα, αλλά πιστεύω ότι ήδη έχουμε κάνει πολύ συστηματικές κινήσεις και, εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί και πάλι μετά τις εκλογές, πιστεύω ότι τελικά αυτόν τον στόχο θα μπορέσουμε να τον πετύχουμε», είπε χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας για άλλη μια φορά στην προεκλογική «φαρέτρα» τα Γλυπτά και γενικότερα την πολιτιστική κληρονομιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ