ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Εντατικά προετοιμάζεται η νέα μεγάλη σύσκεψη για την κλιμάκωση της πάλης

Την Κυριακή 15 Γενάρη, στις 10 π.μ., στον οικισμό της Λάρυμνας

«Μόνο με ενότητα και αγώνα θα διασφαλίσουμε τις εργασίες και τα σπίτια μας»: Τα παραπάνω τόνισε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του σωματείου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, μιλώντας το μεσημέρι της Πέμπτης σε συναδέλφους του στην πύλη του εργοστασίου, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη συνδικάτων και φορέων την Κυριακή 15 Γενάρη, στις 10 π.μ., στον κινηματογράφο Ιλιον του οικισμού.

Μπροστά στη νέα αυτή πρωτοβουλία οργάνωσης και συντονισμού της πάλης, μέλη της διοίκησης του σωματείου και πρωτοπόροι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συνέχισαν και χτες με αμείωτη ένταση τη δράση τους για την επιτυχία της, ώστε να προετοιμαστεί η κλιμάκωση του αγώνα.

Στο πλαίσιο αυτό αντιπροσωπεία της διοίκησης του σωματείου βρέθηκε το μεσημέρι στην πύλη του εργοστασίου ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Παναγιώτης Πολίτης, η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται μέχρι σήμερα στο αίτημα των Σωματείων για συνάντηση και ενημέρωση, αλλά αντίθετα μέσα από διαρροές επιχειρεί να καλλιεργήσει τον εφησυχασμό.

«Δεν καλούν τα σωματεία για να μας πουν τι σχεδιάζουν και τι σκοπεύουν να κάνουν, αλλά διαρρέουν ότι από μέρα σε μέρα θα ανακοινώσουν το αποτέλεσμα των διαγωνισμών, ότι θα δοθεί παράταση στις συμβάσεις μας και άλλα. Εμείς το μόνο δεδομένο που έχουμε είναι ότι στις 31 Γενάρη πάμε όλοι στο ταμείο ανεργίας. Και το μόνο όπλο που έχουμε στα χέρια μας είναι η ενότητα και ο αγώνας που μας έχει κρατήσει εδώ όλα αυτά τα χρόνια. Και τον αγώνα αυτό πρέπει να συνεχίσουμε για να μετατραπούν οι συμβάσεις μας σε αορίστου χρόνου, να παραμείνουμε στις εργασίες μας, μέσα στο εργοστάσιο, ανεξάρτητα το πότε και το ποια θα είναι η έκβαση των διαγωνισμών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Πολίτης, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν να έχουν στο πλευρό τους τη στήριξη ολόκληρης της εργατικής τάξης της χώρας, κάτι που φαίνεται και από την ανταπόκριση για συμμετοχή στη σύσκεψη της Κυριακής και τα μηνύματα αλληλεγγύης που φτάνουν στο Σωματείο.

Παράλληλα, χτες αντιπροσωπεία της διοίκησης του Σωματείου επισκέφτηκε σχολεία στα χωριά γύρω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, ενημερώνοντας τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για τις εξελίξεις και τη νέα κλιμάκωση του αγώνα για να μη μαραζώσει ολόκληρη η περιοχή τους. Αντίστοιχες επισκέψεις και συναντήσεις θα γίνουν και σήμερα, ενώ θα πραγματοποιηθούν εξορμήσεις στα χωριά της περιοχής, αλλά και νέα παρέμβαση στην πύλη του εργοστασίου.

Στο μεταξύ, καθημερινά στο Σωματείο καταφθάνουν μηνύματα από συνδικάτα και φορείς από όλη τη χώρα που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, δηλώνοντας τη συμμετοχή τους στη σύσκεψη της Κυριακής 15 Γενάρη και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στέκονται Εργατικά Κέντρα και Σωματεία της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, που προετοιμάζουν την παρουσία τους στη σύσκεψη της Κυριακής. Τη συμμετοχή τους έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, Θήβας Αμφισσας και Εύβοιας.

  • Πούλμαν για τη σύσκεψη της Κυριακής θα αναχωρήσουν: Στις 7.30 π.μ., από τα Ψαχνά, στις 7.45 π.μ., από Νέα Αρτάκη και στις 8 π.μ., από το πάρκο Βούρκου της Χαλκίδας. Επίσης από τη Λαμία, στις 8 π.μ., από το πάρκο Τσαλτάκη.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Απεργούν στις 17 Γενάρη για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας

Ετοιμάζεται μαχητική απάντηση στα εργοδοτικά εγκλήματα που έχουν γίνει «καθημερινότητα» στους ΟΤΑ

Με 24ωρη απεργία την Τρίτη 17 Γενάρη απαντούν στο καθεστώς που κάνει «καθημερινότητα» τα εργοδοτικά εγκλήματα οι εργαζόμενοι στους δήμους και τις Περιφέρειες. Την απόφαση της Ομοσπονδίας για την κήρυξη απεργίας προκάλεσε το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα», με θύμα την εργαζόμενη στην καθαριότητα στον δήμο Ξυλόκαστρου.

Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας

«Μόνο οργή μπορεί να νιώσει κανείς με τις καθημερινές αποκαλύψεις για την άτυχη συνάδελφο του δήμου Ξυλόκαστρου - Ευρωστίνης που σκοτώθηκε από αυτοκίνητο ενώ συνόδευε απορριμματοφόρο», σημειώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλώντας σε μαζική συμμετοχή και σε απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας (προσυγκέντρωση στις 9 π.μ. στα Προπύλαια).

Και θυμίζει ότι «η εργαζόμενη και ο οδηγός του απορριμματοφόρου δεν είχαν σχέση εργασίας με τον δήμο και δούλευαν αδήλωτοι και ανασφάλιστοι. Αφού σκοτώθηκε, στις 8/1/2023, εμφανίστηκε ως διά μαγείας αναγγελία της πρόσληψής της στις 9/1/2023, για πέντε ημέρες (!) από 5/1/2023 έως 9/1/2023, για να αποφύγουν τις ευθύνες.

Κυβέρνηση και δήμαρχοι παίζουν κάθε μέρα με τις ζωές των συναδέλφων, είναι κατ' εξακολούθηση δολοφόνοι, αφού έχουν φτιάξει ένα τέτοιο αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, που αφήνει τους εργαζόμενους έκθετους».

«Αρκετά τους ανεχτήκαμε και αυτούς και την πολιτική τους. Αρκετούς συναδέλφους έχουμε θάψει, αρκετά παιδιά θα μείνουν ορφανά», τονίζει το Συνδικάτο, ξεδιπλώνοντας τις διεκδικήσεις του για ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε συμμετοχή στην απεργία την Τρίτη 17/1 και στη συγκέντρωση που οργανώνει στις 10.30 π.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης.

ΑΠΕΡΓΟΙ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
Συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις

Ανυποχώρητοι συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Μαλαματίνας» στη Θεσσαλονίκη, με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες μέχρι και τα τέλη Γενάρη.

Σήμερα Παρασκευή και τη Δευτέρα 16 Γενάρη, στις 8 το πρωί, καλούν σε συγκεντρώσεις συμπαράστασης έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, καθώς είναι προγραμματισμένες να εκδικαστούν προσφυγές που κατέθεσε το Σωματείο Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» ενάντια στις παράνομες απολύσεις και ενάντια στον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έστησε η εργοδοσία.

Χθες το Σωματείο παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ο Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρός του όπως και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ), επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα» διανύουν τον έκτο μήνα απεργιακών κινητοποιήσεων και συνεχίζουν με τη δύναμη της αλληλεγγύης που εκφράζεται πολύμορφα από την εργατική τάξη και τον λαό.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στην αυθαιρεσία στην οποία επιδίδεται η εργοδοσία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι όσα δικαστήρια έχουν γίνει μέχρι σήμερα δικαιώνουν τους εργαζόμενους και γι' αυτό η επιχείρηση τελευταία επιστρατεύει την τακτική των αναβολών.

Κόντρα στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας «εμείς συνεχίζουμε. Και τη δύναμη έχουμε και τον κόσμο έχουμε. Και αποκτάμε ακόμα μεγαλύτερη δύναμη με την αλληλεγγύη του κόσμου. Είμαστε αποφασισμένοι αν χρειαστεί και Πάσχα να κάνουμε έξω από το εργοστάσιο», είπε.

Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους φιλάθλους των ομάδων της Θεσσαλονίκης οι οποίοι πολύμορφα εκφράζουν τη στήριξη στον αγώνα τους, καθώς και στην προσπάθεια της εργοδοσίας να προχωρήσει σε διαφημιστική συμφωνία με τη διοίκηση του ΠΑΟΚ, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των φιλάθλων της ομάδας.

Στη συνέντευξη παρευρέθηκε και μίλησε και ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος υπογράμμισε ότι και αυτός ο αγώνας, πλάι στους μεγαλειώδεις αγώνες σε άλλους χώρους, δείχνει ότι η πραγματική δύναμη βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων. Ανέφερε ότι ο αγώνας των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» έχει δεχτεί στο σβέρκο του όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις, «από τις αντεργατικές διατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ για το χτύπημα της απεργίας, που τις υπερέβησαν οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους, μέχρι το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, το οποίο γρήγορα απέκτησε σύνδρομο πρόωρης γήρανσης και λόγω του αγώνα στη "Μαλαματίνα", γιατί ακριβώς οι εργαζόμενοι έδειξαν ποιος έχει πραγματικά τη δύναμη στα χέρια του».

Τόνισε επίσης ότι «η μόνη επιλογή της εργοδοσίας, παντού, είναι η καταστολή και η Δικαιοσύνη που είναι ενταγμένη στους αντεργατικούς σχεδιασμούς. Αυτό δείχνει ποιο είναι το αμέσως επόμενο εμπόδιο που πρέπει να υπερβεί η εργατική τάξη, και θα το κάνει. Εχει τη δύναμη, είναι θέμα οργάνωσης του αγώνα».

ΑΘΗΝΑ
Θανατηφόρος τραυματισμός οικοδόμου σε εργοτάξιο

Τα ελλιπή μέτρα προστασίας καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων

Στη λίστα των εργαζομένων που έχουν χάσει τη ζωή τους στο μεροκάματο προστέθηκε χτες ένας οικοδόμος, που τραυματίστηκε θανάσιμα σε εργοτάξιο ανακαίνισης κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας. Το δυστύχημα σημειώθηκε χτες το πρωί στο εργοτάξιο της εταιρείας «ΕΧΙΝΟΣ» στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ομήρου. Στο σημείο έσπευσαν συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ενώ στον χώρο βρέθηκε και κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας. Ο εργαζόμενος Ελτιόν Γκίκα φαίνεται πως τραυματίστηκε στο κεφάλι από κομμάτι μπετόν που αποκολλήθηκε, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια, στους συγγενείς και στους φίλους του εργαζόμενου, ενώ καταγγέλλει την έλλειψη μέτρων προστασίας που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει το δυστύχημα.

Στο πολυώροφο κτίριο, το οποίο ανακαινίζεται με σκοπό να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο, το φρεάτιο του ασανσέρ χρησιμοποιούνταν για τη ρίψη μπάζων. Ωστόσο, δεν ήταν εντελώς κλειστό, σε όλο το ύψος του ανοίγματος που υπάρχει στον κάθε όροφο. Επίσης, το χωνί που είχε τοποθετηθεί ξεκινούσε από τον όγδοο αλλά έφτανε μέχρι τον τέταρτο μόνο όροφο (ο εργαζόμενος σύμφωνα με τις πληροφορίες βρισκόταν στον πρώτο όροφο όταν τραυματίστηκε). «Το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί εάν τα φρεάτια του ασανσέρ ήταν πλήρως κλειστά», τονίζει το Συνδικάτο.

«Τα μέτρα ασφαλείας είναι κόστος για τους εργοδότες, μπορεί ακόμη και να δημιουργούν καθυστέρηση στις εργασίες, γι' αυτό και δεν τηρούνται όπως οφείλεται, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλονται εξαντλητικά ωράρια, πολλές φορές 7ήμερη εργασία με μόνο στόχο να πιαστούν τα χρονοδιαγράμματα και να παραδοθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται το έργο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της "ανάπτυξης" για την οποία καμαρώνουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Από τη μία αυξήσεις των κερδών για τις κατασκευαστικές εταιρείες και τους μεγαλοεργολάβους και από την άλλη νεκροί και τσακισμένοι εργάτες, ένας εργασιακός μεσαίωνας, με εισοδήματα που έχουν συμπιεστεί προς τα κάτω εδώ και 15 χρόνια», αναφέρει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του.

Το Συνδικάτο υπογραμμίζει πως ο δρόμος για να μπει τέλος στα εργατικά «ατυχήματα» είναι ο συλλογικός και οργανωμένος αγώνας, η μαχητική διεκδίκηση των ίδιων των οικοδόμων, και απαιτεί να ενταθούν οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ. Σημειώνει μάλιστα τις «εγκληματικές ευθύνες του κράτους και όλων των κυβερνήσεων, που χρόνο με τον χρόνο υποστελέχωσαν όλες τις υπηρεσίες ελέγχου (ΣΕΠΕ, ΙΚΑ κ.τ.λ.) ανάβοντας έτσι το "πράσινο φως" στους μεγαλοεργοδότες, για να κάνουν ό,τι είναι πιο επικερδές», τονίζει. Απαιτεί να αποδοθούν ευθύνες για τον θάνατο του εργαζόμενου και να παρασχεθεί η απαραίτητη στήριξη στην οικογένειά του.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη σύσκεψη για τη ΛΑΡΚΟ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτούμπας, την Κυριακή 15 Γενάρη στις 10 π.μ. θα παρευρεθεί στην ανοιχτή σύσκεψη συνδικάτων και φορέων στη Λάρυμνα, στον κινηματογράφο «Ιλιον» του οικισμού του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ