Παρασκευή 13 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΘΗΝΑ
Θανατηφόρος τραυματισμός οικοδόμου σε εργοτάξιο

Τα ελλιπή μέτρα προστασίας καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων

Στη λίστα των εργαζομένων που έχουν χάσει τη ζωή τους στο μεροκάματο προστέθηκε χτες ένας οικοδόμος, που τραυματίστηκε θανάσιμα σε εργοτάξιο ανακαίνισης κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας. Το δυστύχημα σημειώθηκε χτες το πρωί στο εργοτάξιο της εταιρείας «ΕΧΙΝΟΣ» στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ομήρου. Στο σημείο έσπευσαν συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ενώ στον χώρο βρέθηκε και κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας. Ο εργαζόμενος Ελτιόν Γκίκα φαίνεται πως τραυματίστηκε στο κεφάλι από κομμάτι μπετόν που αποκολλήθηκε, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια, στους συγγενείς και στους φίλους του εργαζόμενου, ενώ καταγγέλλει την έλλειψη μέτρων προστασίας που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει το δυστύχημα.

Στο πολυώροφο κτίριο, το οποίο ανακαινίζεται με σκοπό να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο, το φρεάτιο του ασανσέρ χρησιμοποιούνταν για τη ρίψη μπάζων. Ωστόσο, δεν ήταν εντελώς κλειστό, σε όλο το ύψος του ανοίγματος που υπάρχει στον κάθε όροφο. Επίσης, το χωνί που είχε τοποθετηθεί ξεκινούσε από τον όγδοο αλλά έφτανε μέχρι τον τέταρτο μόνο όροφο (ο εργαζόμενος σύμφωνα με τις πληροφορίες βρισκόταν στον πρώτο όροφο όταν τραυματίστηκε). «Το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί εάν τα φρεάτια του ασανσέρ ήταν πλήρως κλειστά», τονίζει το Συνδικάτο.

«Τα μέτρα ασφαλείας είναι κόστος για τους εργοδότες, μπορεί ακόμη και να δημιουργούν καθυστέρηση στις εργασίες, γι' αυτό και δεν τηρούνται όπως οφείλεται, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλονται εξαντλητικά ωράρια, πολλές φορές 7ήμερη εργασία με μόνο στόχο να πιαστούν τα χρονοδιαγράμματα και να παραδοθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται το έργο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της "ανάπτυξης" για την οποία καμαρώνουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Από τη μία αυξήσεις των κερδών για τις κατασκευαστικές εταιρείες και τους μεγαλοεργολάβους και από την άλλη νεκροί και τσακισμένοι εργάτες, ένας εργασιακός μεσαίωνας, με εισοδήματα που έχουν συμπιεστεί προς τα κάτω εδώ και 15 χρόνια», αναφέρει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του.

Το Συνδικάτο υπογραμμίζει πως ο δρόμος για να μπει τέλος στα εργατικά «ατυχήματα» είναι ο συλλογικός και οργανωμένος αγώνας, η μαχητική διεκδίκηση των ίδιων των οικοδόμων, και απαιτεί να ενταθούν οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ. Σημειώνει μάλιστα τις «εγκληματικές ευθύνες του κράτους και όλων των κυβερνήσεων, που χρόνο με τον χρόνο υποστελέχωσαν όλες τις υπηρεσίες ελέγχου (ΣΕΠΕ, ΙΚΑ κ.τ.λ.) ανάβοντας έτσι το "πράσινο φως" στους μεγαλοεργοδότες, για να κάνουν ό,τι είναι πιο επικερδές», τονίζει. Απαιτεί να αποδοθούν ευθύνες για τον θάνατο του εργαζόμενου και να παρασχεθεί η απαραίτητη στήριξη στην οικογένειά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ