Παρασκευή 13 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - ΓΡΙΠΗ
Δεκάδες οι θάνατοι, αυξάνονται οι νοσηλείες, ανιχνεύθηκε και η «Κράκεν»

Μέσα στο εκρηκτικό κοκτέιλ ιώσεων, η κυβέρνηση αυξάνει τις τιμές στα διαγνωστικά τεστ!

Την αύξηση των εισαγωγών ασθενών με λοίμωξη COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ μια σειρά από ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV) παραμένουν σε έξαρση, αποτυπώνει η έκθεση του ΕΟΔΥ για τις αναπνευστικές λοιμώξεις για την πρώτη βδομάδα του έτους (2 έως 8 Γενάρη).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών για COVID-19 ήταν 1.632 (+7% εβδομαδιαία μεταβολή) και ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών ήταν 233. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 128 ενώ καταγράφηκαν 149 θάνατοι.

Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 7 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι. Συνολικά σε διάστημα 13 εβδομάδων (από τη βδομάδα 40/2022 έως και τη βδομάδα 1/2023) ανιχνεύτηκαν 221 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, νοσηλεύτηκαν 36 άτομα σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 9 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Στην έκθεση ανακοινώνεται η ανίχνευση της υποπαραλλαγής ΧΒΒ.1.5, που έχει γίνει γνωστή ως «Κράκεν», σε 6 δείγματα (3 εκ των οποίων προέκυψαν με αναδρομικό έλεγχο των δειγμάτων της υπο-παραλλαγής XBB προηγούμενων βδομάδων).

Οσον αφορά το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα, το διάστημα 4 έως 10 Γενάρη παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε σχέση με την περίοδο 28 Δεκέμβρη μέχρι 3 Γενάρη σε τρεις από τις έξι περιοχές που ελέγχθηκαν.

Αυξάνεται το κόστος των διαγνωστικών τεστ

Κι ενώ η παραπάνω εικόνα αποτυπώνει το «ναρκοπέδιο» ιώσεων για τον λαό, που σε συνδυασμό με τις ελλείψεις στα νοσοκομεία τον φέρνει μπροστά σε μεγάλους κινδύνους, η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξηθούν οι τιμές στα διαγνωστικά τεστ (rapid, self, pcr). Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση της ΑΑΔΕ πλέον τα παραπάνω θα υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ της τάξεως του 6%, καταργώντας αυτό που ίσχυε λόγω της πανδημίας ότι ο ΦΠΑ για τα συγκεκριμένα είδη ήταν μηδενικός.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, μηδενικός ΦΠΑ ίσχυε μέχρι τις 31/12/2022 όπως όριζε ρητά η σχετική Οδηγία της ΕΕ και πλέον μετά τη λήξη των ανωτέρω ρυθμίσεων, τα εν λόγω αγαθά και υπηρεσίες υπάγονται στον κατά περίπτωση ισχύοντα συντελεστή ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως Rapid test, τα οποία τώρα ακριβαίνουν, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν με δικά τους έξοδα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, υγειονομικοί και γιατροί, ενώ πολλοί είναι οι πολίτες που προμηθεύονται self test λόγω της έξαρσης του κορονοϊού και της γρίπης το τελευταίο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ