ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΜΕ
Να πάρουμε τον αγώνα για την περίθαλψη των παιδιών μας στα χέρια μας

Κάλεσμα πάλης στα σωματεία για την ενίσχυση της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης

Από πρόσφατες κινητοποιήσεις υγειονομικών για τα παιδιατρικά νοσοκομεία
Από πρόσφατες κινητοποιήσεις υγειονομικών για τα παιδιατρικά νοσοκομεία
Κάλεσμα στα συνδικάτα, στις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων, τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα προβλήματα της παιδιατρικής περίθαλψης, να οργανώσουν την πάλη για ενίσχυση της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, απευθύνει το ΠΑΜΕ.

«Τα παιδιατρικά νοσοκομεία είναι στο κόκκινο!», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του. Η έξαρση των ιώσεων «σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη ΠΦΥ και τις τραγικές ελλείψεις των ΚΥ σε παιδίατρους για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά που δεν χρήζουν νοσηλείας, να συμβουλεύσουν και να καθοδηγήσουν τους γονείς, διαμορφώνει μία κατάσταση εκρηκτική», υπογραμμίζει. Ετσι, στη «λίστα της ντροπής» που απασχόλησε το προηγούμενο διάστημα την επικαιρότητα, με χιλιάδες παιδιά στην αναμονή για να υποβληθούν σε χειρουργείο, έρχονται σήμερα να προστεθούν «οι πολύωρες αναμονές και η μεγάλη ταλαιπωρία των μικρών παιδιών και των οικογενειών τους στις εφημερίες των παιδιατρικών νοσοκομείων», αλλά και οι συχνές διακομιδές μικρών ασθενών «από την περιφέρεια στα αστικά κέντρα, από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη, λόγω των εγκληματικών ελλείψεων σε ΜΕΘ παίδων». Οπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει, «σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν μόλις 8 κρεβάτια ΜΕΘ για παιδιά».

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα του διαχρονικού ξηλώματος της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης, της συνειδητής διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των παιδιατρικών νοσοκομείων και των ΚΥ, της λειτουργίας των ίδιων των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά επιχειρηματικά κριτήρια. Το έγκλημα σε βάρος της υγείας και της ζωής των παιδιών μας έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων. Δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να υπηρετήσουν την πολιτική του κόστους - οφέλους, την πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία και το φάρμακο ως εμπόρευμα», τονίζει το ΠΑΜΕ.

Στο φόντο αυτό, στηλιτεύει το θράσος κυβερνητικών παραγόντων που κατηγορούν τους γονείς ότι «στοκάρουν» φάρμακα και ευθύνονται για τις ελλείψεις, ενώ την ίδια στιγμή «"χαϊδεύουν" τους εμπόρους του φαρμάκου και τους επιτρέπουν να εξάγουν φάρμακα σε άλλες χώρες για να αυγατίζουν τα κέρδη τους».

«Η παιδιατρική περίθαλψη είναι φλέβα χρυσού για τους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας! Βάζουν πλάτη για να κερδοσκοπούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα με τον πιο ωμό εκβιασμό! Τον εκβιασμό σε βάρος του γονιού που αρρωσταίνει το παιδί του. Παίρνουμε την υπόθεση της υπεράσπισης της υγείας και της ζωής των παιδιών μας στα χέρια μας!», καταλήγει το ΠΑΜΕ.

Διεκδικεί:

-- Αποφασιστική ενίσχυση της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης σε όλα τα επίπεδα από το πρωτοβάθμιο μέχρι το τριτοβάθμιο με κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, υποδομές και εξοπλισμό. Αμεσα να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας με τον αναγκαίο αριθμό μόνιμων παιδιάτρων!

-- Απαγόρευση χωρίς αστερίσκους των παράλληλων εξαγωγών για να εξασφαλιστεί η επάρκεια στα φάρμακα. Καμία αύξηση στην τιμή των φαρμάκων.

-- Εξασφάλιση δωρεάν χορήγησης από τις δημόσιες μονάδες Υγείας (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας) των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη, σε όλους όσοι τα έχουν ανάγκη.

Μέτρα για σχολεία, νοσοκομεία και φάρμακα ζητούν οι εκπαιδευτικοί

«Για μια ακόμα φορά τα σχολεία, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στο έλεος της κυβερνητικής αναλγησίας της ατομικής ευθύνης!», σημειώνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Σωκράτης», που αναφέρεται στο νέο κύμα έξαρσης των ιώσεων, του κορονοϊού και άλλων λοιμώξεων, που πλήττουν κυρίως τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς, και την ανησυχία της εκπαιδευτικής κοινότητας για την εξέλιξη της κατάστασης.

«Η επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις γιορτές χωρίς να παρθεί στην ουσία κανένα μέτρο προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς διαμορφώνει το έδαφος πάνω στο οποίο ήδη η πίεση προς τα παιδιατρικά νοσοκομεία έχει ενταθεί. Ηδη οι απουσίες των παιδιών από τις πρώτες μέρες λειτουργίας των σχολείων επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Το κυβερνητικό αφήγημα περί ατομικής ευθύνης στη διαχείριση της κατάστασης αποτελεί συνέχεια της άθλιας διαχείρισης της πανδημίας και της συνειδητής κυβερνητικής επιλογής να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοΐου», σημειώνει το σωματείο των εκπαιδευτικών, προσθέτοντας πως «η πραγματικότητα στα σχολεία είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολυπληθή τμήματα, ακατάλληλες αίθουσες που συμβάλλουν αρνητικά στην εξάπλωση των λοιμώξεων, ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας, ελλείψεις ακόμα και σε αντισηπτικά, σε προϊόντα καθαρισμού. Επιπλέον, σημειώνονται αρκετές απουσίες και εκπαιδευτικών, των οποίων τα κενά καλύπτονται "εκ των έσω" με αποκλειστική ευθύνη του Συλλόγου Διδασκόντων, ή με μετακινούμενους αναπληρωτές».

Ο Σύλλογος «Σωκράτης» αναφέρεται στην κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και ειδικά στα παιδιατρικά τμήματα και τις ελλείψεις σε στοιχειώδη φάρμακα, σημειώνοντας πως στην πίεση που δέχονται τα παιδιατρικά νοσοκομεία αποτυπώνεται ανάγλυφα και η δραματική απουσία δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Απευθύνει τέλος κάλεσμα σε κάθε εκπαιδευτικό να δυναμώσει ο οργανωμένος και συλλογικός αγώνας για να μη μείνει κανένας χωρίς δωρεάν περίθαλψη και φάρμακο με συγκεκριμένα μέτρα.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα σχολεία, ζητά να παρθούν μέτρα για εξασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας με βάση τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών σωματείων και των Ενώσεων Γονέων, να καλυφθούν με νέες προσλήψεις όλα τα υπάρχοντα κενά, αλλά και αυτά που θα προκύψουν. Ειδικά στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που νοσούν, να δοθεί ειδική άδεια ασθενείας πλέον της αναρρωτικής, χωρίς περικοπή σε μισθό και προϋπηρεσία.

Σήμερα η κινητοποίηση για το φαρμακείο στο «Μεταξά»

Σε στάση εργασίας από 10 π.μ. έως 12 μ. και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου προχωρά σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Μεταξά», διεκδικώντας τη στελέχωση του Φαρμακευτικού Τμήματος. Στην κινητοποίηση καλεί και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα στο νοσοκομείο σταμάτησε να λειτουργεί το φαρμακείο, επειδή αρρώστησε ο ένας και μοναδικός μόνιμος εργαζόμενος σε αυτό (!), με αποτέλεσμα να ανασταλούν κρίσιμες ιατρικές πράξεις, όπως χημειοθεραπείες. Παρά την αποφασιστική σημασία του για τη λειτουργία του νοσοκομείου, το Φαρμακευτικό Τμήμα αντιμετωπίζει πρόβλημα υποστελέχωσης ήδη από το 2019. Σήμερα έχει απομείνει με έναν και μοναδικό μόνιμο φαρμακοποιό, ο οποίος την περασμένη βδομάδα νόσησε με κορονοϊό, με αποτέλεσμα να φορτωθεί όλη η λειτουργία του σε επικουρική εργαζόμενη, η οποία είχε μετακινηθεί προσωρινά από το «Τζάνειο». Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η μετακίνηση της εργαζόμενης ανακλήθηκε και έπρεπε να επιστρέψει στο «Τζάνειο».

«Στη βάση της ακραίας υποστελέχωσης, ούτε να νοσήσει δεν μπορεί κανένας, αφού οι απουσίες λόγω COVID άρκεσαν για να μείνει πλήρως ακάλυπτο το κομβικό αυτό τμήμα του νοσοκομείου», σχολιάζει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο νοσοκομείο. Απαιτεί την άμεση στελέχωση του Φαρμακευτικού Τμήματος με τον απαραίτητο αριθμό φαρμακοποιών, «με την πρόσληψη τουλάχιστον τριών ατόμων, δύο ακόμα βοηθών φαρμακοποιών, ενός ακόμα παρασκευαστή και ενός ακόμα διοικητικού υπαλλήλου», προκειμένου να είναι δυνατή η εύρυθμη λειτουργία του.

  • Την άμεση και πλήρη στελέχωση του Φαρμακευτικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Μεταξά» απαιτεί το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας.
Σύσκεψη για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Κρήτης

Σε σύσκεψη με θέμα την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης, καθώς και στα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού, καλεί συνδικάτα και φορείς το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ την Τρίτη 17 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

«Οι ελλείψεις, η υπερεργασία και η υπερεφημέρευση, οι αναγκαστικές μετακινήσεις, οι χαμηλές αμοιβές και οι αυταρχικές συμπεριφορές των διοικήσεων οδηγούν σε κύμα παραιτήσεων ανάμεσα στους νοσοκομειακούς γιατρούς και σε άλλους εργαζόμενους, που ούτε να αρρωστήσουν δεν μπορούν πια», σημειώνει το Σωματείο. Εκφράζει τη συμπαράστασή του στους υγειονομικούς σε μια σειρά περιοχές της Κρήτης και συγκεκριμένα σε Ρέθυμνο, Αγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για να μην υποβαθμιστούν κι άλλο τα νοσοκομεία.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - ΓΡΙΠΗ
Δεκάδες οι θάνατοι, αυξάνονται οι νοσηλείες, ανιχνεύθηκε και η «Κράκεν»

Μέσα στο εκρηκτικό κοκτέιλ ιώσεων, η κυβέρνηση αυξάνει τις τιμές στα διαγνωστικά τεστ!

Την αύξηση των εισαγωγών ασθενών με λοίμωξη COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ μια σειρά από ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV) παραμένουν σε έξαρση, αποτυπώνει η έκθεση του ΕΟΔΥ για τις αναπνευστικές λοιμώξεις για την πρώτη βδομάδα του έτους (2 έως 8 Γενάρη).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών για COVID-19 ήταν 1.632 (+7% εβδομαδιαία μεταβολή) και ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών ήταν 233. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 128 ενώ καταγράφηκαν 149 θάνατοι.

Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 7 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι. Συνολικά σε διάστημα 13 εβδομάδων (από τη βδομάδα 40/2022 έως και τη βδομάδα 1/2023) ανιχνεύτηκαν 221 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, νοσηλεύτηκαν 36 άτομα σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 9 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Στην έκθεση ανακοινώνεται η ανίχνευση της υποπαραλλαγής ΧΒΒ.1.5, που έχει γίνει γνωστή ως «Κράκεν», σε 6 δείγματα (3 εκ των οποίων προέκυψαν με αναδρομικό έλεγχο των δειγμάτων της υπο-παραλλαγής XBB προηγούμενων βδομάδων).

Οσον αφορά το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα, το διάστημα 4 έως 10 Γενάρη παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε σχέση με την περίοδο 28 Δεκέμβρη μέχρι 3 Γενάρη σε τρεις από τις έξι περιοχές που ελέγχθηκαν.

Αυξάνεται το κόστος των διαγνωστικών τεστ

Κι ενώ η παραπάνω εικόνα αποτυπώνει το «ναρκοπέδιο» ιώσεων για τον λαό, που σε συνδυασμό με τις ελλείψεις στα νοσοκομεία τον φέρνει μπροστά σε μεγάλους κινδύνους, η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξηθούν οι τιμές στα διαγνωστικά τεστ (rapid, self, pcr). Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση της ΑΑΔΕ πλέον τα παραπάνω θα υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ της τάξεως του 6%, καταργώντας αυτό που ίσχυε λόγω της πανδημίας ότι ο ΦΠΑ για τα συγκεκριμένα είδη ήταν μηδενικός.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, μηδενικός ΦΠΑ ίσχυε μέχρι τις 31/12/2022 όπως όριζε ρητά η σχετική Οδηγία της ΕΕ και πλέον μετά τη λήξη των ανωτέρω ρυθμίσεων, τα εν λόγω αγαθά και υπηρεσίες υπάγονται στον κατά περίπτωση ισχύοντα συντελεστή ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως Rapid test, τα οποία τώρα ακριβαίνουν, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν με δικά τους έξοδα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, υγειονομικοί και γιατροί, ενώ πολλοί είναι οι πολίτες που προμηθεύονται self test λόγω της έξαρσης του κορονοϊού και της γρίπης το τελευταίο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ