ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
«Η μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση» συμφωνούν ΗΠΑ - Ιαπωνία

Σήμερα η συνάντηση Κισίντα - Μπάιντεν, ενώ οι δύο χώρες ενισχύουν τη στρατιωτική τους συνεργασία»

Στον Λευκό Οίκο αναμένεται σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, όπου σε συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν θα συζητηθεί η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, σε όλους τους τομείς και με προτεραιότητα την Ασφάλεια, με φόντο τις διαρκείς επισημάνσεις για την «απειλή» που συνιστά η Κίνα και η γοργή ανέλιξή της διεθνώς, σε όλα τα πεδία.

Σε συνάντηση «2+2» των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών (που έγινε στην Ουάσιγκτον πριν φτάσει ο Κισίντα), Λόιντ Οστιν και Αντονι Μπλίνκεν και Γιασουκάζου Χαμάντα και Γιοσιμάσα Χαγιάσι, αντίστοιχα, οι δύο πλευρές διακήρυξαν τη «στρατηγική ευθυγράμμισή» τους όσον αφορά την Αμυνα και - όπως δήλωσε ο Μπλίνκεν - συμφώνησαν «πως η Κίνα εγείρει τη μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση».

Φυσικά, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ «υποδέχονται θερμά» τον νέο αμυντικό προσανατολισμό της Ιαπωνίας, που τον Δεκέμβρη αποφάσισε να εκτοξεύσει τις στρατιωτικές της δαπάνες και έως το 2027 να φτάνουν το 2% του ΑΕΠ.

Ακόμα, αναγγέλλοντας περαιτέρω κλιμάκωση των στρατιωτικών ανταγωνισμών και σχεδιασμών, οι δύο πλευρές υπέγραψαν διμερή συμφωνία, σύμφωνα με την οποία, οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της μιας ή της άλλης πλευράς θα μπορεί να σημάνει την ενεργοποίηση της άλλης.

Από την πλευρά του, ο Οστιν ανακοίνωσε μάλιστα ότι έως το 2025 θα αναπτυχθεί δύναμη ταχείας αντίδρασης των Αμερικανών Πεζοναυτών στην Οκινάουα, για να «ενισχυθεί η άμυνα της Ιαπωνίας».

Θυμίζουμε ότι πριν τις ΗΠΑ ο Κισίντα είχε μια σειρά επαφές (στο πλαίσιο και της ανάληψης της προεδρίας του G7 για το 2023), στο πλαίσιο των οποίων υπογράφτηκαν και αποκαλυπτικές συμφωνίες: Χαρακτηριστική ήταν αυτή που «έκλεισε» ο Κισίντα με τον Βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ, για «αμοιβαία πρόσβαση» των Ενόπλων Δυνάμεων της μίας χώρας στην επικράτεια της άλλης.

Ο Χαγιάσι ανέφερε ότι οι δύο χώρες εξέφρασαν ικανοποίηση για την «εκσυγχρονισμένη συμμαχία» τους μπροστά στη νέα εποχή «στρατηγικού ανταγωνισμού με την Κίνα».

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε (ανώνυμα) ότι το ζήτημα της Ταϊβάν και της Βόρειας Κορέας βρέθηκαν στο επίκεντρο των διμερών υπουργικών επαφών, ενώ επέκρινε την «ολοένα πιο πολεμοχαρή συμπεριφορά» της Κίνας που - συμπλήρωσε - απαιτεί «να δείξουμε πως διαθέτουμε επαρκή μέσα για την αποτροπή κάθε δυνητικού αντιπάλου». Κατέληγε δε ότι «οι Ιάπωνες δεν θέλουν να ριχτούν στον δρόμο του πυρηνικού εξοπλισμού και αυτό είναι κάτι που δεν θα θέλαμε ούτε εμείς, αλλά αποτροπή είναι να έχεις τη δυνατότητα να ανταποδώσεις...».

ΠΕΡΟΥ
Δυναμώνουν οι εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις

Από κινητοποιήσεις στο Κούσκο
Από κινητοποιήσεις στο Κούσκο
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων του Περού (CGTP) κάλεσε χθες τις οργανώσεις της σε όλη τη χώρα σε πανεθνική κινητοποίηση για να απαιτήσουν την παραίτηση της Προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, το κλείσιμο του Εθνικού Κογκρέσου, την προκήρυξη εκλογών και τη σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης. Στα θύματα της κρατικής καταστολής προστέθηκε άλλος ένας νεκρός διαδηλωτής χθες, στο Κούσκο, και τα συνολικά θύματα από τις 7 Δεκέμβρη υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 50 άτομα.

Η CGTP ζητά «την άμεση παύση της καταστολής και της δίωξης πολιτικών κομμάτων, λαϊκών και συνδικαλιστικών ηγετών, και να σταματήσουν οι δολοφονίες». Επίσης, απορρίπτει την ψήφο εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας του Κογκρέσου στην κυβέρνηση Μπολουάρτε και τη χαρακτηρίζει «υπουργικό συμβούλιο της αστικής - στρατιωτικής - επιχειρηματικής δικτατορίας».

Μπλόκα διαδηλωτών έχουν στηθεί από χθες σε 78 σημεία σε 10 επαρχίες της χώρας, ενώ στη νότια πόλη Αγιακούτσο οι λαϊκές οργανώσεις προετοιμάζουν κινητοποιήσεις μνήμης για τη σφαγή 10 διαδηλωτών εκεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στις 15/12/2022. Παράλληλα, ο τοπικός Δικηγορικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι συγκεντρώνει στοιχεία για να τεκμηριώσει μια καταγγελία κατά της Μπολουάρτε ως υπεύθυνης για τις δολοφονίες διαδηλωτών από αστυνομία και στρατό. Στην επαρχία Πούνο, η Εισαγγελία Οργανωμένου Εγκλήματος επιβεβαίωσε ότι μετά τη διενέργεια αυτοψιών στους 17 πολίτες που έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Χουλιάκα, διαπιστώθηκε ότι όλοι πέθαναν από βλήμα πυροβόλου όπλου.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Μεγάλες ζημιές αποκαλύπτονται στην Πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας από πλημμύρες, όπου τμήμα αρκετών πόλεων έχει βυθιστεί. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλοί κτηνοτρόφοι, για παράδειγμα στην Κίμπερλι, όπου πλημμύρισε έκταση τριπλάσια με τη Βρετανία.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Στους 18 έφτασαν χτες οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες και καταιγίδες που πλήττουν πολλές περιοχές της Καλιφόρνια από την περασμένη βδομάδα.

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-- Ο υπουργός Βιομηχανίας των ΗΑΕ και διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού ADNOC (Abu Dhabi National Oil Company), σουλτάνος Αχμεντ Αλ Τζαμπέρ, διορίστηκε χτες πρόεδρος της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, η οποία φέτος έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Θα είναι ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος επιχείρησης ο οποίος θα προεδρεύσει σε Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Τουλάχιστον 6 εργάτες σκοτώθηκαν και άλλοι 11 τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε χτες στην επαρχία Μαρκαζί του κεντρικού Ιράν. Το δυστύχημα έγινε όταν ένα λεωφορείο που μετέφερε 20 εργάτες κλωστοϋφαντουργείου εξετράπη της πορείας του τη στιγμή που ο οδηγός έχασε τον έλεγχο, λόγω βλάβης στα φρένα, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με φορτηγό, δήλωσε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας κρίθηκε προφυλακιστέος ο 20χρονος που προχτές τραυμάτισε συνολικά 6 άτομα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Παρισιού, «Γκαρ ντι Νορ». Η απόφαση λήφθηκε ενώ ο άνδρας νοσηλεύεται με τραύματα στον θώρακα, αφού μετά τις επιθέσεις δύο αστυνομικοί τον τραυμάτισαν. Η Εισαγγελία ωστόσο εκτίμησε ότι η κατάσταση της υγείας του επιτρέπει την προφυλάκισή του. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, ο δράστης είναι Λίβυος και εναντίον του είχε εκδοθεί απόφαση απέλασης, η οποία δεν εφαρμόστηκε, λόγω της κατάστασης στη Λιβύη.

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Αντιπαραθέσεις στον ΟΗΕ για τη Δυτική Αφρική

«Κονταροχτυπήθηκαν» το βράδυ της Τετάρτης σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Δυτική Αφρική και το Σαχέλ οι διπλωματικοί εκπρόσωποι των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών με τη διπλωματική επιτετραμμένη της Ρωσίας, με αφορμή τη συνεχιζόμενη δράση τζιχαντιστών σε χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Ο διπλωματικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Μιλς, κατηγόρησε τη ρωσική μισθοφορική εταιρεία «Wagner Group» πως αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις αφρικανικών χωρών και αυξάνει την «πιθανότητα αύξησης του βίαιου εξτρεμισμού». Ο Μιλς με τον τρόπο αυτό αναφερόταν στη δράση οργανώσεων της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους», που δημιουργήθηκαν προ ετών σε «θερμοκήπια» της CIA και άλλων δυτικών μυστικών υπηρεσιών. Υποστήριξε ακόμη πως οι παραστρατιωτικές δυνάμεις και οι μισθοφόροι της ρωσικής εταιρείας «κλέβουν τον πλούτο των χωρών» και «διαπράττουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» διακυβεύοντας την ασφάλεια των κυανόκρανων και του προσωπικού του ΟΗΕ σε χώρες της περιοχής.

Σε παρόμοιο μοτίβο κινήθηκαν οι τοποθετήσεις διπλωματών της Βρετανίας και της Γαλλίας. Η διπλωματική επιτετραμμένη της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ανα Εβστιγνίεβα απέρριψε τους ισχυρισμούς και τις αιτιάσεις Δυτικών διπλωματών εκτιμώντας πως επιχειρούν να «αμαυρώσουν τη ρωσική βοήθεια» στο Μάλι. Πρόσθεσε πως η ρωσική βοήθεια δίνεται «στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας», ώστε να βοηθηθεί «η μεταβατική κυβέρνηση και άλλες χώρες στην Αφρική». Η ίδια κατηγόρησε δυτικές χώρες πως στην πραγματικότητα κατηγορούν τη Ρωσία για αυτά που κάνουν εδώ και χρόνια «ληστεύοντας τον πλούτο της Αφρικής και διευκολύνοντας την ανάπτυξη τρομοκρατικής απειλής», προσθέτοντας πως κάνουν το ίδιο «σε όλο τον κόσμο, και στην Αφρική και κυρίως στη Λιβύη που έχει αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή».

Η ίδια πάντως δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στο όνομα της εταιρείας «Wagner Group» που προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες όχι μόνο στο Μάλι αλλά και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ και τη Λιβύη.

Νέες συγκρούσεις στο Μάλι

Συντονισμένες επιθέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα» προκάλεσαν χτες το θάνατο τουλάχιστον 14 στρατιωτών του Μάλι και τον τραυματισμό πάνω από 10 άλλων. Οι επιθέσεις έγιναν μεταξύ των χωριών Ντία και Ντιαφαράμπε στο κεντρικό Μάλι. Ο στρατός ανακοίνωσε πως τις απέκρουσε σκοτώνοντας «πάνω από 30 τρομοκράτες».

Εδώ και μία δεκαετία, το Μάλι σπαράσσεται από επιθέσεις τζιχαντιστών με αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων πολιτών και στρατιωτικών, ενώ για τον πλούτο του βρίσκεται στο επίκεντρο της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Γαλλία να πρωτοστατεί. Από τον Δεκέμβρη του 2021 η στρατιωτική κυβέρνηση συνταγματαρχών συνεργάζεται με τη Ρωσία και τη ρωσική μισθοφορική εταιρεία «Wagner Group».

ΗΠΑ
Ερευνα για τα απόρρητα έγγραφα στο γκαράζ του Μπάιντεν

Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ διόρισε χτες βράδυ τον ειδικό σύμβουλο του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Χουρ, προκειμένου να ερευνήσει τον εντοπισμό και άλλων απόρρητων κρατικών εγγράφων που βρέθηκαν σε χώρους που χρησιμοποιεί ή χρησιμοποιούσε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη πως κρατικά έγγραφα των ΗΠΑ βρέθηκαν σε παλιότερο γραφείο του Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον από τον καιρό που ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (επί Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα) ανακοινώθηκε πως βρέθηκαν και άλλα απόρρητα έγγραφα στο γκαράζ του σπιτιού του Μπάιντεν στο Ντελαγουέαρ.

Οπως αποδεικνύεται, δεν ήταν μόνο ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που έπαιρνε κρατικά έγγραφα σε προσωπικούς χώρους αλλά και ο νυν Πρόεδρος, όχι μόνο τώρα αλλά και πριν χρόνια, όταν διατελούσε Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση έγινε επίσημα από τον Ρίτσαρντ Σάουμπερ, ειδικό σύμβουλο του Μπάιντεν, και έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι μια παλαιότερη παρτίδα εγγράφων είχε ανακαλυφθεί τον Νοέμβριο στο ντουλάπι ενός γραφείου μίας «δεξαμενής σκέψης» του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια που χρησιμοποιούσε ο Μπάιντεν μετά την αποχώρησή του από την αντιπροεδρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ