ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Πολυεπίπεδη» στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα στις αποκεντρωμένες διοικήσεις σημαίνουν οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» που ήδη συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη 17 Γενάρη.

Πολύ συνοπτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει έναν ευρύ «μηχανισμό συντονισμού» αρμοδιοτήτων, στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς που «έχουν την ευθύνη για την υλοποίηση του Εθνικού Συστήματος Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης», υπουργεία, δήμοι, Περιφέρειες και «Αποκεντρωμένοι Οργανισμοί» με στόχο την πιο αποτελεσματική παρακολούθηση και προώθηση του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου, με κύριο συντονιστή όλου αυτού του πλέγματος τον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών. Ταυτόχρονα, η «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» θα έχει ως βασικό εργαλείο την εφαρμογή νέων ψηφιακών και πληροφοριακών συστημάτων που «θα συνδράμουν υποστηρικτικά στην καταγραφή, κατηγοριοποίηση και κατανομή των αρμοδιοτήτων».

Μιλώντας χτες στην Επιτροπή, κατά τη διαδικασία της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων, ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδος, επισήμανε όσον αφορά το νομοσχέδιο πως πρόκειται για μεταρρύθμιση που εντάσσεται «καθαρά στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του μικρού επιτελικού κράτους, που επιδιώκει σε αυτήν τη φάση η κυβέρνηση» και «που ολοφάνερα και μαθηματικά οδηγεί σε μείωση διοικητικών δομών, με επακόλουθο τη φυσική εξέλιξη, τη μείωση μόνιμων θέσεων εργασίας στο δημόσιο. Και αυτό θέλουμε να το τονίσουμε». Πρόσθεσε ακόμα πως ουσιαστικά πρόκειται για «τη γενικότερη πολιτική αντίληψη στην ΕΕ, που επιδιώκει σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης λιγότερο κοινωνικό κράτος, ιδιωτικοποιήσεις, συμπράξεις και το βασικότερο, νέες ελαστικές μορφές εργασίας, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους. Αυτό θεωρούμε ότι κρύβεται πίσω και από αυτό το νομοσχέδιο».

Πρόσθεσε ακόμα πως το νομοσχέδιο «υπηρετεί την κοινή θέση, μεθόδευση όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, για την ουσιαστική αποδυνάμωση των δημόσιων υπηρεσιών, σε προσωπικό, μέσα και πόρους, προκειμένου, να ανοίξει ο δρόμος ώστε αρμοδιότητες να ιδιωτικοποιηθούν ή να εκχωρηθούν».

Η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας επισήμανε πως με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση «έρχεται για να εκσυγχρονίσει το αστικό κράτος ενισχύοντας την ταξική του επιτελικότητα, τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση. Να προσαρμόσει κυρίως τις οργανωτικές και οικονομικές του λειτουργίες, ώστε να μπορεί πιο αποτελεσματικά να υποστηρίζει την καπιταλιστική κερδοφορία, να εκχωρήσει με πιο ολοκληρωμένο τρόπο αρμοδιότητες» στους ιδιώτες. Εφερε ως παραδείγματα τη διαρκή υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων για να βρίσκουν χώρο να αλωνίζουν οι ιδιωτικοί φορείς Υγείας. Τις συνεχώς υποβαθμιζόμενες τεχνικές υπηρεσίες σε δήμους και Περιφέρειες για να αναλαμβάνουν δράση οι όμιλοι κ.ο.κ.

Για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων

Στη συζήτηση επί των άρθρων που ακολούθησε στην Επιτροπή, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης ανέδειξε πως το νομοσχέδιο αφορά τις αυξανόμενες ανάγκες προσαρμογής του επιτελικού κράτους στις νέες απαιτήσεις της καπιταλιστικής αγοράς του κεφαλαίου, για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του, να γίνει πιο ευέλικτο, πιο επιτελικό, πιο προσαρμοστικό στις νέες καπιταλιστικές συνθήκες. Δηλαδή, «σχετίζεται με τους επιδιωκόμενους σχεδιασμούς της κυρίαρχης τάξης, τον τρόπο, την ικανότητα στην επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής και παράλληλα, να γίνει πιο αποτελεσματική στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων».

Αναφερόμενος δε στη συζήτηση των ημερών, τόνισε ότι ο λαός υπέστη τα χειρότερα και με τη βασιλεία και με τη δικτατορία, επισημαίνοντας τον βρώμικο ρόλο που έπαιξε η βασιλεία στην επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας. Αλλωστε, ανέφερε «οι διαφορετικές μορφές της δικτατορίας του κεφαλαίου, κατά την άποψή μας, δεν χωρίζονται με σινικά τείχη. Ακόμα και στην πιο εξελιγμένη της μορφή, δηλαδή, την κοινοβουλευτική δημοκρατία, το περιεχόμενο της απόλυτης εξουσίας, δηλαδή, της δικτατορίας της κυρίαρχης τάξης, που είναι σήμερα απέναντι στον λαό, δεν αλλάζει».

Τελευταίο «αντίο» στον Φώτη Κοντόπουλο

Σε φορτισμένο κλίμα τον αποχαιρετήσαμε χτες στην Πετρούπολη

Με μεγάλη θλίψη, συνάδελφοι, συγγενείς και φίλοι, όλοι όσοι τον ζήσαμε στην εφημερίδα τα 28 χρόνια που υπήρξε συντάκτης του «Ριζοσπάστη», αποχαιρετήσαμε χτες στο νεκροταφείο της Πετρούπολης τον Φώτη Κοντόπουλο, που «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή στα 48 του χρόνια, χτυπημένος από τον καρκίνο.

Στην κηδεία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη», και ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Αν και νέος στην ηλικία, ο Φώτης ήταν από τους παλιότερους δημοσιογράφους της εφημερίδας, δοκιμασμένος σε πολλά ρεπορτάζ, αρχικά στο τμήμα της Νεολαίας και μετά στο Ελεύθερο και στην Οικονομία. Υπηρέτησε τον «Ριζοσπάστη» περισσότερο από τη μισή ζωή του: Απ' όταν ήρθε στην εφημερίδα για να κάνει τα πρώτα του βήματα, νεολαίος τότε της ΚΝΕ, μέχρι τα δύσκολα χρόνια της αρρώστιας του.

Τον χαρακτήριζαν η μεθοδικότητα στη δημοσιογραφική δουλειά και η ευθύνη που αισθανόταν να είναι τεκμηριωμένα τα ρεπορτάζ, να εξαντλούν όσο το δυνατόν περισσότερες πηγές, να δίνουν απαντήσεις από τη σκοπιά της πολιτικής του ΚΚΕ. Παρά την ασθένειά του, κατάφερε να μη χάσει την επαφή με την εφημερίδα, ακόμα κι όταν αυτό γινόταν σχεδόν ακατόρθωτο, στις δύσκολες καμπές του καρκίνου με τον οποίο πάλευε.

Εκ μέρους του «Ριζοσπάστη», τον Φώτη αποχαιρέτησε ο Περικλής Κουρμούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αρχισυντάκτης της εφημερίδας. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αν και είχαμε προετοιμαστεί εδώ και μέρες, ξέροντας ότι η μάχη που έδινε ο Φώτης στο νοσοκομείο ήταν άνιση και ίσως η τελευταία, ο πρόωρος θάνατός του μας συγκλόνισε.

Οπως μας συγκλονίζει και η μάχη που έδωσε όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό του η Ελένη, αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο της φροντίδας, αλλά και της διαχείρισης της αρρώστιας μέσα στην οικογένεια, χωρίς να λείψει από τη δουλειά της εφημερίδας. Και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, όπως αυτή της πανδημίας, με μεγάλες απαιτήσεις για το ρεπορτάζ της Υγείας, στο οποίο είναι χρεωμένη.

Φώτη, είμαστε σίγουροι ότι η στράτευσή σου ως νεολαίος στην ΚΝΕ, η προσφορά σου στην εφημερίδα και η συμμετοχή σου στον συλλογικό αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, υπήρξε καθοριστική για αυτό το αίσθημα της πληρότητας που νιώθουν όλοι όσοι "δεν έζησαν μάταια", ακόμα κι αν η ζωή τους υπήρξε σύντομη, όπως η δική σου. Σ' αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη και συγκίνηση».

Στη στενή τους φιλιά αναφέρθηκε στον αποχαιρετισμό του ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, ενώ ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η στιγμή που η μικρότερη κόρη του Φώτη, η μικρή Αννα, διάβασε ένα συγκινητικό κείμενο που είχε γράψει για τον πατέρα της, εκ μέρους και της μεγαλύτερης αδελφής της, Αναστασίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Θετικές» οι διεργασίες με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Για «πολύ θετική εξέλιξη» έκανε λόγο χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τις προχτεσινές δηλώσεις του Λίβυου υπουργού Πετρελαίου (πως είναι καιρός η χώρα του να έρθει σε έναν «φιλικό διακανονισμό» με Ελλάδα και Αίγυπτο για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αναγνωρίζοντας επίσης πως οι χώρες - γενικά - έχουν δικαίωμα να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ν.μ. και από εκεί με την αρχή της μέσης γραμμής να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες).

Θύμισε ότι σε αυτό το πολυεπίπεδο παζάρι για τις μερίδες της καπιταλιστικής λείας στην Ανατ. Μεσόγειο, ο Ελληνας πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη παρουσία του στη Γαύδο, κάλεσε τη Λιβύη να δρομολογήσουν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με μπούσουλα βέβαια τα συμφέροντα των ενεργειακών ομίλων όπως της «Exxon», που πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή, και οδηγό τις προηγούμενες επικίνδυνες διευθετήσεις με Ιταλία και Αίγυπτο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ιώβ Γκάλαντ. Επισήμως, στη συνομιλία, «αναδείχθηκε η σημασία της στρατηγικής αμυντικής σχέσεως Ελλάδος - Ισραήλ, για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή». Εκφράστηκε, επίσης, «ικανοποίηση για το εξαιρετικό επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και της αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας». Τέλος, τονίστηκε ότι η ευρωατλαντικής κοπής «τριμερής συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ συμβάλλει στην προώθηση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ