ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 2023
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Αναβαθμίζουν επικίνδυνους σχεδιασμούς απέναντι στις «αυξανόμενες προκλήσεις» της Κίνας

Ξανά στο προσκήνιο οι πυρηνικές «δεσμεύσεις» των ΗΠΑ για την «άμυνα της Ιαπωνίας»

Οι νέες συμφωνίες ΗΠΑ - Ιαπωνίας συσσωρεύουν κι άλλη καύσιμη ύλη και στον Ινδο-Ειρηνικό

Copyright 2023 The Associated

Οι νέες συμφωνίες ΗΠΑ - Ιαπωνίας συσσωρεύουν κι άλλη καύσιμη ύλη και στον Ινδο-Ειρηνικό
Στις «αυξανόμενες προκλήσεις» που συνδέονται με τις «ενέργειες της Κίνας που δεν συνάδουν με την έννομη διεθνή τάξη» εστίασαν οι ηγέτες ΗΠΑ και Ιαπωνίας, Τζο Μπάιντεν και Φούμιο Κισίντα, στην Κοινή Δήλωση που «σφράγισε» την - όπως χαρακτηρίστηκε - «ιστορική» τους συνάντηση, την περασμένη Παρασκευή στον Λευκό Οίκο, μετά και σειρά διμερών επαφών των δύο κυβερνήσεων που αναβάθμισαν τη συνεργασία και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα, ειδικά το στρατιωτικό.

Με φόντο την ολόπλευρη όξυνση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού με το Πεκίνο, η Κοινή Δήλωση τόνισε για ακόμα μια φορά την «ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ για την άμυνα της Ιαπωνίας σύμφωνα με το άρθρο 5 της Συνθήκης Αμοιβαίας Συνεργασίας και Ασφάλειας, χρησιμοποιώντας όλο το εύρος των ικανοτήτων της περιλαμβανομένων των πυρηνικών...».

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών, πριν από τη συνάντηση Μπάιντεν - Κισίντα, συμφώνησαν στην περαιτέρω αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, τόσο ως προς το είδος των μονάδων όσο και ως προς τη διάταξή τους και το είδος του εξοπλισμού.

Από τη μεριά του ο Κισίντα είπε ότι «η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή το πιο απαιτητικό και περίπλοκο περιβάλλον ασφάλειας στην πρόσφατη ιστορία».

Σημειωτέον ότι ειδικό «χώρο» στις διμερείς επαφές είχε και η διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας στο Διάστημα.

Αντιδρώντας, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, υπερασπίστηκε μεταξύ άλλων την «αμυντική - όπως είπε - πυρηνική στρατηγική», στην οποία «η Κίνα είναι σταθερά αφοσιωμένη» και πρόσθεσε ότι «εμείς έχουμε τιμήσει τη δέσμευσή μας για τη "μη πρώτη χρήση" πυρηνικών». Επέστρεψε δε τις κατηγορίες σε Ουάσιγκτον και Τόκιο, επικρίνοντάς τες για τους ρυθμούς και το εύρος με το οποίο εκσυγχρονίζουν το οπλοστάσιό τους, ενώ ειδικά για την Ιαπωνία σημείωσε ότι «κάθεται άνετα κάτω από την "πυρηνική ομπρέλα" των ΗΠΑ».

Επισημάνσεις Στόλτενμπεργκ και κοινά γυμνάσια Ιαπωνίας - Ινδίας

Την ίδια στιγμή, την ανησυχία της Δύσης για την Κίνα ανέδειξε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα, είπε ότι η Κίνα «αποτελεί πρόκληση για την ασφάλεια, τα συμφέροντα και τις αξίες μας. Επειδή η Κίνα δεν μοιράζεται τις δημοκρατικές μας αξίες. Βλέπουμε την Κίνα να επανεξοπλίζεται, να επενδύει σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και να αυξάνει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών της. Τη βλέπουμε να ασκεί πίεση σε γειτονικά κράτη και να απειλεί την Ταϊβάν. Και πώς καταστέλλει τα δημοκρατικά δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ και πώς αντιμετωπίζει τις μειονότητες. Ολα αυτά έχουν αντίκτυπο στην ασφάλειά μας».

Στο μεταξύ, την κινητικότητα επιβεβαιώνουν και οι κοινές αεροπορικές ασκήσεις που έκαναν για πρώτη φορά Ιαπωνία και Ινδία.

Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως η Ινδία έγινε η 5η χώρα με την οποία το Τόκιο διεξήγαγε τέτοια κοινά γυμνάσια, μετά από ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία και Γερμανία.

Την ίδια ώρα, την περασμένη Πέμπτη το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Nimitz» ξεκίνησε μαζί με τα 4 συνοδά πολεμικά πλοία να πλέει στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, για πρώτη φορά στο πλαίσιο τακτικής επιχείρησης τέτοιου αμερικανικού πλοίου στην περιοχή.

Αντιδράσεις και από τη Ρωσία

Στην ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ - Ιαπωνίας αντιδρά και η Ρωσία. Ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επέκρινε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα ότι είναι «απλώς ένας υπάλληλος υπηρεσίας των Αμερικανών» και ότι η στάση που επιδεικνύει σήμερα η ιαπωνική ηγεσία θα μπορούσε να ξεπλυθεί μόνο με «seppuku» (χαρακίρι) του Ιάπωνα πρωθυπουργού σε μια συνεδρίαση του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου μετά την επιστροφή του.

Τα σχόλια αυτά έγιναν με αφορμή την Κοινή Δήλωση ΗΠΑ - Ιαπωνίας και την αναφορά ότι «οποιαδήποτε χρήση πυρηνικού όπλου από τη Ρωσία στην Ουκρανία θα ήταν μια πράξη που δηλώνει εχθρότητα κατά της ανθρωπότητας και αδικαιολόγητη με οποιονδήποτε τρόπο».

Ο Μεντβέντεφ χαρακτήρισε «παράνοια» τις διακηρύξεις ΗΠΑ - Ιαπωνίας, προσθέτοντας ότι αυτές «προδίδουν τη μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων Ιαπώνων που κάηκαν από την πυρηνική επίθεση κατά της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι».

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Εκατέρωθεν κυβερνητικά στελέχη «οργώνουν» την Αφρική

Οι ανταγωνισμοί ΗΠΑ και Κίνας και στην αφρικανική ήπειρο αποτυπώνονται χαρακτηριστικά και στο μπαράζ μεγάλων περιοδειών που πραγματοποιούν στην περιοχή με διαφορά μόλις λίγων ημερών κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Ετσι, ελάχιστα 24ωρα μετά την ολοκλήρωση της αφρικανικής περιοδείας του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Τσιν Γκανγκ, σε πέντε χώρες της ηπείρου (Αιθιοπία, Αγκόλα, Αίγυπτος, Γκαμπόν, Μπενίν), βαλίτσες για την Αφρική ετοιμάζει η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, η οποία θα επισκεφτεί Ζάμπια, Σενεγάλη και Νότια Αφρική, ενώ τον Δεκέμβρη η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής με δεκάδες Αφρικανούς ηγέτες στον Λευκό Οίκο.

Παραμονές της επίσκεψής της στην Αφρική, η Γέλεν θα συναντηθεί στη Ζυρίχη με τον Κινέζο ομόλογό της, Λιού Χε, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, με φόντο την ολόπλευρη κλιμάκωση του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας.

Η Γέλεν, μιλώντας το Σάββατο στο National Public Radio, αναγνώρισε ότι η Κίνα έχει διαδραματίσει «πρωταγωνιστικό ρόλο» στον δανεισμό και στις επενδύσεις σε αφρικανικές χώρες καθώς έχει εξελιχθεί αντικειμενικά στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο αφρικανικών χωρών. Η ίδια ωστόσο υποστήριξε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι «θέλουν να επεκτείνουν το εμπόριο και τις επενδύσεις σε πολλά μέρη του κόσμου και βλέπουν τις ΗΠΑ ως κρίσιμο εταίρο σε αυτήν την ανάπτυξη. Και αυτό είναι κάτι σημαντικό και για εμάς».

Το εμπόριο της Κίνας με την Αφρική είναι περίπου τετραπλάσιο από αυτό των ΗΠΑ και το Πεκίνο έχει γίνει σημαντικός πιστωτής, προσφέροντας μεγάλα δάνεια που παρουσιάζονται να έχουν «προνομιακούς» όρους, ενώ η Ουάσιγκτον, επιχειρώντας να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στον ανταγωνισμό, κάνει λόγο για «θηλιές χρέους» που στήνει η κινεζική πλευρά.

ΚΙΝΑ
Ανακοινώθηκε μεγάλη αύξηση θανάτων από Covid-19

Η Κίνα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τουλάχιστον 60.000 θάνατοι που συνδέονται με την Covid-19 καταγράφηκαν σε νοσοκομεία μέσα στον τελευταίο μήνα, μετά την άρση των περιορισμών υγείας στη χώρα πριν από έναν μήνα.

«Συνολικά 59.938 (θάνατοι) καταγράφηκαν μεταξύ 8 Δεκεμβρίου 2022 και 12 Ιανουαρίου 2023», δήλωσε ο Τζιάο Γιαχούι, αξιωματούχος της κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας, χωρίς μάλιστα στο νούμερο αυτό να περιλαμβάνονται οι θάνατοι εκτός ιατρικών εγκαταστάσεων.

Από τη μεριά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από την Κίνα περισσότερα στοιχεία για την πορεία της διασποράς. Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους συνομίλησε με τον υπουργό Μα Σιαογουέι, διευθυντή της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, «με θέμα την κατάσταση της Covid-19 στη χώρα» και ζήτησε «αυτού του είδους οι λεπτομερείς πληροφορίες να συνεχίσουν να κοινοποιούνται». Ζήτησε ακόμα από τις κινεζικές επιστημονικές αρχές να κοινοποιήσουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με γενετική αλληλουχία, ώστε να βελτιωθεί η παρακολούθηση της εξέλιξης του ιού.

Χτες, το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση για την πρόληψη και τον έλεγχο της Covid-19, αναφέροντας πως πρέπει να στηριχθεί η χρήση ομολόγων των τοπικών κυβερνήσεων και η έκδοση ειδικών τοπικών κυβερνητικών ομολόγων για την οικοδόμηση πιστοποιημένων σχεδίων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Νέο εργατικό δυστύχημα

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο στη βορειοανατολική Κίνα, προχτές Κυριακή, ενώ μέχρι και χτες εξακολουθούσαν να αγνοούνται 8 εργάτες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Το νέο δυστύχημα αφορά εργοστάσιο στην κομητεία Πανσάν, της επαρχίας Λιαονίνγκ, ενώ μετά την έκρηξη ξέσπασε και πυρκαγιά.

Οι τραυματίες έφτασαν τους 34, με τους τέσσερις να νοσηλεύονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι μονάδα αλκυλίωσης και διυλιστήριο, όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης, όπως μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

ΛΙΒΥΗ
Διεργασίες και παζάρια για «σταθεροποίηση»

Οι λιβυκές στρατιωτικές επιτροπές «5+5» - από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές της ενδολιβυκής σύγκρουσης - συνεδρίασαν την Κυριακή στη Σύρτη της ανατολικής Λιβύης, παρουσία του Αμπντουλαγί Μπατάλι, ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη χώρα, με στόχο την ολοκλήρωση ενός σχεδίου εργασίας για την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων (Τούρκων στρατιωτικών και Σύρων φιλότουρκων μισθοφόρων, Ρώσων μισθοφόρων κ.ά.) και τη διαδικασία αφοπλισμού λιβυκών ένοπλων οργανώσεων. Ζητήματα βέβαια που τίθενται συνεχώς στο τραπέζι αλλά δεν προχωρούν, καθώς συνδέονται άρρηκτα με την ενδοαστική σύγκρουση στη Λιβύη και την παρέμβαση ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Το ίδιο 24ωρο συναντήθηκαν στο Κάιρο ο Πρόεδρος του Λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Μένφι, και ο Λίβυος στρατηγός και επικεφαλής του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού», Χαλίφα Χάφταρ. Οι δυο τους συναντήθηκαν στη συνέχεια και με τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής, Αγκίλα Σάλεχ, χωρίς να γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Ανακοινώθηκε μόνο ότι συζήτησαν τη διαδικασία με στόχο τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

«Πρωτοβουλίες» και από την Ιταλία

Στο μεταξύ, την Παρασκευή μετέβη στην Αγκυρα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Ταγιάνι και συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου.

Ο Ταγιάνι δήλωσε ότι η χώρα του επιχειρεί να αναλάβει «ουσιαστικές πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική» και σε σχέση με τη Λιβύη, καθώς τις επόμενες μέρες αναμένεται να επισκεφτεί την Τυνησία, την Αίγυπτο και πιθανώς και την ίδια τη Λιβύη.

Ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica» αναφέρει ότι η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι επιδιώκει τη «σταθεροποίηση» της Λιβύης και εργάζεται με στόχο μια διαμεσολάβηση ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο. Μια άλλη ιταλική εφημερίδα, η «Il Messaggero», υποστηρίζει ότι ο Ταγιάνι έχει αναπτύξει δράση για να πετύχει μια ευρύτερη συμφωνία των χωρών της Μεσογείου, η οποία συμφωνία να μπορέσει να οδηγήσει σε σταθεροποίηση της Λιβύης και να προωθήσει τον διάλογο της Τρίπολης με τη Βεγγάζη.

ΤΣΕΧΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Πάβελ και Μπάμπις στον δεύτερο γύρο

Με μικρό προβάδισμα για τον Πετρ Πάβελ, απόστρατο στρατηγό με θητεία σε υψηλά ΝΑΤΟικά αξιώματα, έναντι του πρώην πρωθυπουργού και μεγαλοεπιχειρηματία Αντρέι Μπάμπις, ολοκληρώθηκε το Σάββατο ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τσεχία. Οι δυο τους θα διεκδικήσουν την προεδρία στον δεύτερο γύρο στις 27 και 28 Γενάρη.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, ο Πάβελ λαμβάνει το 35,4% και ο Μπάμπις το 35%. Η οικονομολόγος πανεπιστημιακός Ντ. Νερούντοβα βρίσκεται στην τρίτη θέση με 13,8% και ο «συντηρητικός» πρώην διπλωμάτης Π. Φίσερ στην τέταρτη με 6,8%.

Ο Πάβελ, πρώην πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, του ανώτατου στρατιωτικού οργάνου της λυκοσυμμαχίας, θεωρείται «πιο Δυτικός» και κέρδισε τη στήριξη των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Π. Φιάλα. Ο Μπάμπις πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν πιο φιλικά προσκείμενος προς τη Ρωσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ