ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ
Ρητή εφαρμογή του κατάπτυστου μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου

Αν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα ενδιαφέρονταν για τους μισθούς, θα αποδέχονταν τις τροπολογίες του ΚΚΕ για ουσιαστική ενίσχυση μισθών και εισοδήματος

Το μέγεθος της κοροϊδίας με την τάχα «αύξηση» του κατώτατου μισθού ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου αναμενόταν να ψηφιστεί η σχετική κυβερνητική τροπολογία για το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης σχετικά με την όποια αύξηση, στην οποία βέβαια ορίζεται ρητά ότι το ύψος του μισθού θα καθορίζεται με «εισήγηση του υπουργού στο υπουργικό συμβούλιο», δηλαδή ότι εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση ο κατάπτυστος νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία, καθώς όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης, η τροπολογία η οποία «προφανώς έχει χαρακτηριστικά προεκλογικού περιεχομένου, προβλέπει αλλαγή της ημερομηνίας, προκειμένου να καθορίσει ο υπουργός το ύψος του κατώτερου μισθού με βάση τις προβλέψεις του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, αυτού του απαράδεκτου αντεργατικού νόμου που καταργεί τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις και αποτελεί ορόσημο για το κεφάλαιο στη μείωση του λεγόμενου κόστους εργασίας με τη συγκράτηση και τη μείωση του μέσου μισθού».

Τόνισε ακόμα ότι «εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να καταργηθεί αυτό το νομικό πλαίσιο και να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις», αναδεικνύοντας ότι τα κριτήρια αυτού του νόμου έχουν ως βάση την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων και πως η όποια αύξηση θα έχει το «πράσινο φως» της εργοδοσίας, η οποία θα συμμετέχει και στη διαμόρφωση της εισήγησης της κυβέρνησης για το ύψος του όποιου νέου κατώτατου μισθού από χρόνο σε χρόνο.

Ανέδειξε ότι το ΚΚΕ παλεύει με τους εργαζόμενους «για μισθούς στο ύψος των πραγματικών αναγκών, για την κάλυψη των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι τα τελευταία δέκα - δώδεκα χρόνια». Και πρόσθεσε πως «αν πραγματικά ενδιαφέρεστε και ενδιαφερόσασταν για τον μισθό του εργαζόμενου, θα έπρεπε να είχατε κάνει αποδεκτές τις τροπολογίες του ΚΚΕ για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και για τον δημόσιο τομέα όπως και για την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, αλλά και τις υπόλοιπες τροπολογίες που ανακουφίζουν τον λαό με την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και των ειδικών φόρων στα καύσιμα και τις υπόλοιπες τροπολογίες που έχουμε καταθέσει ως ΚΚΕ. Ούτε εσείς τις κάνατε αποδεκτές, ούτε άχνα έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα για να στηρίξουν από το βήμα της Βουλής αυτές τις τροπολογίες».

Αντίστοιχα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε πως ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού αποκαλύπτει τη φοβία των αστικών κομμάτων για το ταξικό κίνημα, για την όξυνση της ταξικής πάλης, για να καθορίζουν οι εργαζόμενοι την τιμή πώλησης της εργατικής τους δύναμης. Θύμισε ότι η διάταξη αυτή οδήγησε το 2022 ο κατώτατος μισθός να είναι χαμηλότερος του 2011, τονίζοντας πως ο νόμος αυτός είναι ένας μηχανισμός που διαμορφώνει φτηνή εργατική δύναμη, χωρίς δικαιώματα, αναλώσιμη για τις επιχειρήσεις, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Το ΚΚΕ υπερψήφισε την κυβερνητική τροπολογία για τη μονιμοποίηση εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τονίζοντας ότι αποτελεί νίκη τους και δείχνει ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΕΡΓΑΝΗ» 2022
Ροκανίζονται από τον πληθωρισμό οι μισθοί, τσακίζει η μερική απασχόληση

Με μισθό κάτω και από τον κατώτατο ένας στους πέντε εργαζόμενους

Την καθήλωση των μισθών και μέσα στο 2022, αλλά και τις απώλειες της πραγματικής αγοραστικής τους δύναμης εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού, έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα συγκεντρωτικά στοιχεία για όλο το έτος του συστήματος «Εργάνη» που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με αυτά, ένας στους πέντε μισθωτούς με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου είχε μισθό κάτω ή ίσο με τον κατώτατο μισθό. Συγκεκριμένα, μέχρι 700 ευρώ μεικτά τον μήνα λάμβαναν 462.850 μισθωτοί (20,57% του συνόλου των μισθωτών που ανέρχονται σε 2.249.599). Μάλιστα, 336.400 εργαζόμενοι (14,95%) είχαν μέσο μηνιαίο μισθό κάτω ή ίσο με 500 ευρώ και αυτά μεικτά, αφορώντας εργαζόμενους που εργάζονται σε καθεστώς υποαπασχόλησης. Αντίστοιχα, από 701 έως 800 ευρώ μεικτά λάμβαναν 376.542 μισθωτοί (16,74%), από 801 έως 900 ευρώ 274.468 (12,2%) και από 901 έως 1.000 ευρώ μεικτά 247.272 (10,99%) μισθωτοί. Συνολικά, κάτω από το όριο των 1.000 ευρώ μεικτά ήταν έξι στους δέκα μισθωτούς (60,5%) που αντιστοιχούσαν σε 1.361.132 εργαζόμενους.

Οσον αφορά τον μέσο μηνιαίο μισθό, αυτός διαμορφώθηκε στα 1.176,4 ευρώ μεικτά πέρυσι σε σχέση με 1.117,8 ευρώ μεικτά το 2021. Ετσι, η ονομαστική αύξηση του μέσου μισθού περιορίζεται μόλις στο 5,28% σε σύγκριση με το 2021, ποσοστό που υπολείπεται ακόμα και του επίσημου πληθωρισμού (9,3%) του 2022, και διαψεύδει πέρα για πέρα τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του υπουργού Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος έσπευσε προκλητικά να δηλώσει ότι «οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα βελτιώθηκαν σημαντικά. Περισσότεροι εργαζόμενοι έβαλαν περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους, ακόμη και αν συνυπολογίσουμε τον πληθωρισμό». Στην πραγματικότητα, οι απώλειες των μισθωτών ήταν το 2022 ακόμα μεγαλύτερες, αφού η ακρίβεια σε βασικά είδη και υπηρεσίες είναι ακόμα μεγαλύτερη του επίσημου πληθωρισμού. Κατά συνέπεια η αγοραστική δύναμη των μισθωτών μέσα στο 2022 μειώθηκε και δεν ενισχύθηκε, όπως ψευδώς ισχυρίζονται στην κυβέρνηση.

Τα στοιχεία που καταχωρήθηκαν στο σύστημα «Εργάνη» επιβεβαιώνουν την πλατιά διάδοση της υποαπασχόλησης καθώς το 2022, τουλάχιστον ένας στους τέσσερις μισθωτούς (26,09%) εργαζόταν λιγότερες από 35 ώρες τη βδομάδα, με ένα ποσοστό 14,39% να απασχολείται κάτω από 20 ώρες τη βδομάδα.

Παρά τη δραστηριοποίηση μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, ο οποίος πέρυσι έφτασε τις 294.892 και που μαζί με τα παραρτήματά τους αριθμούν 345.576, παρατηρείται παράλληλα και μια μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων σε μια χούφτα επιχειρήσεις. Ετσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ένας αριθμός μόλις 5.188 μεγάλων επιχειρήσεων, που αντιστοιχεί στο 1,75% του συνολικού αριθμού τους, απασχολούν 1.067.773 μισθωτούς, δηλαδή το 45,22% του συνόλου των εργαζομένων με σχέση ιδιωτικού δικαίου. Οσον αφορά στους κλάδους, η μεγαλύτερη συγκέντρωση εργαζομένων καταγράφεται στον κλάδο του λιανικού εμπορίου (13,04%) και ακολουθούν ο κλάδος της εστίασης (10,42%) και του χονδρικού εμπορίου (9,43%).

ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ «HQF ΚΑΝΑΚΙ»
Απήργησαν για τα δεδουλευμένα, διεκδικούν την υπογραφή Σύμβασης

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της εταιρείας «HQF ΚΑΝΑΚΙ» (συμφερόντων Φιλίππου) στη Μαγούλα, απαιτώντας την εξόφληση της μισθοδοσίας του Δεκέμβρη. Η απόφαση για την απεργιακή κινητοποίηση είχε παρθεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την περασμένη Παρασκευή, με αφορμή την καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας. Συγκεκριμένα, η εργοδοσία έχει ανακοινώσει ότι ο μισθός του Δεκέμβρη θα καταβληθεί στις 20 Γενάρη, σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι πασχίζουν να τα φέρουν βόλτα, με την ακρίβεια και τους τσουχτερούς λογαριασμούς να συρρικνώνουν το εισόδημά τους.

Η συμμετοχή στην απεργία ήταν μεγάλη και στις δύο βάρδιες, ενώ στο πλευρό των εργαζομένων και του επιχειρησιακού σωματείου βρέθηκαν η Ομοσπονδία του κλάδου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, αντιπροσωπείες από σωματεία εργαζομένων σε άλλα εργοστάσια του Ομίλου Φιλίππου και άλλες εταιρείες του κλάδου.

Εκτός από το αίτημα για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Σε συντονισμό με τα επιχειρησιακά σωματεία στα άλλα εργοστάσια του ομίλου, έχουν διαμορφώσει αιτήματα για την υπογραφή Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και άλλα ζητήματα που απασχολούν το προσωπικό σε κάθε χώρο. Στην κατεύθυνση αυτή, το σωματείο έχει καταθέσει τα αιτήματά του στην εργοδοσία και αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους της την ερχόμενη βδομάδα.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Την Παρασκευή η εκδήλωση - συζήτηση για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του κινηματογράφου «Studio»

«Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς. Καμία αναμονή. Αγώνας ενάντια στην ακρίβεια και την αντεργατική πολιτική»: Εκδήλωση - συζήτηση με τον τίτλο αυτό οργανώνει το ΠΑΜΕ, την Παρασκευή 20 Γενάρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του κινηματογράφου «Studio» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής).

Με όπλο την πρόσφατη πείρα από σημαντικούς εργατικούς αγώνες, το ΠΑΜΕ απευθύνει πρόσκληση μαζικής συμμετοχής προς τους εργαζόμενους και τα σωματεία. «Το ΠΑΜΕ επαναφέρει το θέμα για τις Συλλογικές Συμβάσεις, για τις αυξήσεις στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, στους μισθούς και στα μεροκάματα, για το ξεπάγωμα των τριετιών, για την υποχρεωτικότητα των Συμβάσεων, διότι η ακρίβεια και η συνολική κατάσταση που διαμορφώνεται στην πίεση του εργατικού εισοδήματος, απαιτούν νέες πρωτοβουλίες, πιο συντονισμένες», σημειώνει στο κάλεσμά του.

«Οι προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού για "αυξήσεις" 30 με 40 ευρώ στον ονομαστικό κατώτατο μισθό τον προσεχή Απρίλη, όπως και τα διάφορα "κουπόνια" που δίνουν ορισμένες επιχειρήσεις, δεν λύνουν το μεγάλο πρόβλημα. Αυτά τα έχουμε ζήσει όλη την προηγούμενη δεκαετία και δεν εμπόδισαν τη ραγδαία μείωση όλων των μισθών, τη συνεχή υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, τη μεγάλη ενίσχυση της "ευελιξίας" - μισοδουλειάς έναντι της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα», τονίζει. Ανάμεσα στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων ξεχωρίζει τα αιτήματα για την ΕΓΣΣΕ και το «ξεπάγωμα» των τριετιών (προϋπηρεσία).

«Η απελευθέρωση των τριετιών, δηλαδή του κόπου και του ιδρώτα των εργαζομένων, που ίσχυε ανέκαθεν στους όρους των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων με τις εργοδοτικές Ενώσεις και καθοριζόταν στο 10% επί του κατώτατου μισθού, θα ενίσχυε κατά πολύ τον τελικό μισθό της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων, δηλαδή τις πιο παραγωγικές ηλικίες που εργάζονται τα τελευταία 12 χρόνια», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ.

«Η συμμετοχή σωματείων, συνδικαλιστών στην εκδήλωση, η πείρα και οι προτάσεις τους θα βοηθήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων και στον σχεδιασμό δράσης, στον δρόμο ενίσχυσης της οργάνωσης του αγώνα στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Να μη λείψει κανείς από τη συζήτηση, τον συντονισμό των σωματείων, από αυτήν τη μάχη!», καταλήγει το ΠΑΜΕ.

ΠΑΜΕ
Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Mohammad Shaban Azouz

Τα συλλυπητήριά του εκφράζει το ΠΑΜΕ για τον θάνατο του Mohammad Shaban Azouz, ιστορικού ηγέτη της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Συρίας και πρώην Προέδρου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

«Ο Shaban Azouz έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δράση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του '90 και των αρχών του 2000. Υπήρξε σημαντική προσωπικότητα για το συνδικαλιστικό κίνημα των αραβικών χωρών και της Συνομοσπονδίας Αραβικών Συνδικάτων, ενώ ως Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Συρίας ανάπτυξε σημαντικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας και το ΠΑΜΕ. Σταθερά στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την καταπίεση, άφησε σημαντική παρακαταθήκη στο παγκόσμιο εργατικό κίνημα για τη φιλία και αδελφοσύνη των λαών», σημειώνει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του.

Εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του, στη Συνομοσπονδία Εργατών Συρίας και την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ