ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ

Σε λιγότερο από έναν μήνα, στις 10, 11 και 12 Φλεβάρη, θα διεξαχθεί στην Αθήνα το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ, με σύνθημα «Είμαστε η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως - Με τη δύναμη των επαναστατικών ιδεών. Για τον σοσιαλισμό. Τολμάμε το μεγάλο βήμα στο μέλλον, με το ΚΚΕ - ΚΝΕ δυνατή παντού!».

Η προσυνεδριακή διαδικασία που εγκαινιάστηκε στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη, με τη δημοσίευση των Θέσεων του ΚΣ με τον «Οδηγητή», κορυφώνεται αυτήν την περίοδο με τη διεξαγωγή των Συνδιασκέψεων των Οργανώσεων Περιοχής της ΚΝΕ.

Ο «Ριζοσπάστης» ξεκινάει σήμερα και θα συνεχίσει σε επόμενα φύλλα τη δημοσίευση ανταποκρίσεων από τις Συνδιασκέψεις των Οργανώσεων Περιοχής της ΚΝΕ.

ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Κρίσιμη η ολόπλευρη ισχυροποίηση της Οργάνωσης μέσα σε σύνθετες συνθήκες

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η προσυνεδριακή διαδικασία της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της ΚΝΕ, στις 15 Γενάρη, με τη Συνδιάσκεψή της και την εκλογή αντιπροσώπων για το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησαν αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής του Κόμματος και ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Η Συνδιάσκεψη εξέλεξε το νέο Συμβούλιο Περιοχής και τη νέα ΕΟΕ. Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής επανεξελέγη η Αρτεμις Ανδρονικίδου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη Συνδιάσκεψη αναδείχθηκε η πείρα από την προσπάθεια της Οργάνωσης να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα για την προβολή και ανάδειξη πλευρών από τις Θέσεις του ΚΣ, που αποτυπώθηκε και στον δείκτη της στρατολογίας, ιδιαίτερα στα πανεπιστημιακά Τμήματα της περιοχής. Τονίστηκε ότι αυτό το μαζικό άνοιγμα είναι που πρέπει ακόμα πιο αποφασιστικά να συνεχιστεί και να δυναμώσει με οδηγό την πρόσφατη Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ μπροστά στις νέες εξελίξεις και τις επικείμενες εκλογές, για την ενίσχυση του Κόμματος.

Ως ένας βασικός παράγοντας που θα συνεχίσει να επιδρά καθοριστικά στις εξελίξεις στην περιοχή αναδείχθηκαν η ισχυροποίηση της οικονομικής και στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ, η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ανατ. Μακεδονίας και της Θράκης στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με την αξιοποίηση στρατηγικών υποδομών, όπως τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Σημειώθηκαν επίσης το ιδιαίτερο αποτύπωμα που αφήνει στην περιοχή η όξυνση του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, η ειδικά επεξεργασμένη παρέμβαση αστικών επιτελείων που επιχειρούν να στρατεύσουν τους εργαζόμενους της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της μουσουλμανικής μειονότητας, στα σχέδιά τους, η όξυνση του Προσφυγικού και καταγράφηκε μια σημαντική πείρα από την παρέμβαση της ΟΠ ώστε να επιδρά σε συνειδήσεις, να βελτιώνει τον συσχετισμό δυνάμεων, να κερδίζει νεανικές συνειδήσεις με τις κρυστάλλινες θέσεις του ΚΚΕ γι' αυτά τα σημαντικά ζητήματα.

Στη Συνδιάσκεψη συζητήθηκαν ακόμα η πλούσια πείρα της ΟΠ από την παρέμβαση στο φοιτητικό κίνημα, για την ενίσχυση των Συλλόγων, για τη διεκδίκηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές της περιοχής, την πολύμορφη δραστηριότητα με επίκεντρο το σύνολο της ζωής των φοιτητών, η πλούσια πείρα από τη δράση της κατά την περίοδο των φοιτητικών εκλογών, με την ανάδειξη του ψηφοδελτίου που στηρίζει η ΚΝΕ σε 1η δύναμη σε 10 συλλόγους της περιοχής.

Μέσα από τις τοποθετήσεις ήρθε πλούσια πείρα από την προσπάθεια προβολής της ρεαλιστικότητας και επικαιρότητας του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, παίρνοντας υπόψη τους παράγοντες που επιδρούν στη διαμόρφωση της συνείδησης της νέας γενιάς, το γεγονός ότι η αστική τάξη παρεμβαίνει ιδεολογικά μέσα από το περιεχόμενο των μαθημάτων στα διάφορα πανεπιστημιακά Τμήματα, την οξυμένη διαπάλη που διεξάγεται εκεί με επίκεντρο πολλές φορές τον αντικομμουνισμό, τη δράση και παρέμβαση άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Με αισιοδοξία και μαχητική διάθεση εκφράστηκε συμφωνία γύρω από τους στόχους οικοδόμησης και το σχέδιο δράσης που τέθηκε από τη Συνδιάσκεψη ώστε όλη η Οργάνωση να ανέβει ένα μπόι ψηλότερα στη μάχη για το κέρδισμα περισσότερων νέων στην υπόθεση του σοσιαλισμού.

ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑ
Γόνιμη συζήτηση προσανατολισμένη στις Θέσεις του ΚΣ για το 13ο Συνέδριο

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Γενάρη η Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ. Στη Συνδιάσκεψη παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Μπάτσικα, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, καθώς και αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Μπιργάλια, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Η Συνδιάσκεψη εξέλεξε το νέο Συμβούλιο Περιοχής όπου Γραμματέας εκλέχθηκε ο σύντροφος Κώστας Θεοδωρόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Πραγματοποιήθηκε γόνιμη συζήτηση, προσανατολισμένη στις Θέσεις του ΚΣ για το 13ο Συνέδριο, που βγάζει πιο δυνατή την Οργάνωση Περιοχής. Οι αντιπρόσωποι μετέφεραν πείρα από τη δράση των ΟΒ σε σχέση με την οργάνωση των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος, την προσπάθεια στρατολογίας και οικοδόμησης στην περιοχή, ενώ τέθηκαν με αυξημένη απαίτηση ζητήματα που αφορούν τη βελτίωση της καθοδήγησης των ΟΒ της ΚΝΕ. Ιδιαίτερα ζωντανή ήταν η πείρα που μεταφέρθηκε από την προσπάθεια του προηγούμενου διαστήματος για συγκρότηση Φοιτητικών Συλλόγων στα Τμήματα του Πανεπιστήμιου στα Ψαχνά και στη Λαμία, αναδείχθηκαν οι αυξημένες απαιτήσεις για την κατοχύρωσή τους με ζωντανή λειτουργία και δράση, με την πρωτοπόρα δράση των δυνάμεων της ΚΝΕ. Τον δικό τους τόνο στη συζήτηση έδωσαν και οι μαθητές, που με ζωντάνια και μαχητικότητα μετέφεραν πείρα για τη στρατολογία και τη δράση τους μπροστά στους μαθητικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή. Εκτιμήθηκαν οι δυνατότητες και μπήκαν οι στόχοι μέχρι το Συνέδριο αλλά και την επόμενη Συνδιάσκεψη.

Η Συνδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με αισιοδοξία και μαχητικότητα, με τους αντιπροσώπους να κρατάνε ψηλά τις γροθιές τους τραγουδώντας τον Υμνο της ΚΝΕ.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Τα ουσιαστικά βήματα που μέτρησε η Οργάνωση δημιουργούν αυξημένες απαιτήσεις

Την Κυριακή 15 Γενάρη πραγματοποιήθηκε η Συνδιάσκεψη Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Τις εργασίες παρακολούθησαν αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας, με επικεφαλής τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Θανάσης Σγουρός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Εξελέγη νέο Συμβούλιο Περιοχής και Γραμματέας επανεξελέγη η Αναστασία Γεωργιάδου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο επίκεντρο της Συνδιάσκεψης βρέθηκαν τα θετικά βήματα που μέτρησε η Οργάνωση σε στρατολογία και οικοδόμηση το προηγούμενο διάστημα.

Οι αντιπρόσωποι της Συνδιάσκεψης συζήτησαν με ενθουσιασμό τα συμπεράσματα από το άνοιγμα που πραγματοποιήθηκε για τη διακίνηση των Θέσεων του ΚΣ για το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ, από τη ζωντανή επαφή με εκατοντάδες νέους και νέες που τις προμηθευτήκαν.

Ξεχωριστό τόνο στη συζήτηση έδωσαν οι σύντροφοι της νεοσύστατης Τομεακής Οργάνωσης Φλώρινας. Μετέφεραν την πείρα μιας δουλειάς με μετρήσιμα αποτελέσματα στην ανάπτυξη, τροφοδότησαν το κλίμα για άμιλλα μπροστά και στην επιτυχία της μάχης της Οικονομικής Εξόρμησης.

Συζητήθηκαν τα θετικά συμπεράσματα από έναν τρόπο δουλειάς ο οποίος χρειάζεται να πατήσει πιο «στέρεα» και να γενικευτεί σε όλα τα μέτωπα όπου παρεμβαίνει η Οργάνωση. Εκτιμήθηκε θετικά η δουλειά στους φοιτητές, με αφετηρία τις φοιτητικές εκλογές, την ουσιαστική παρέμβαση των μελών της ΚΝΕ στη δημιουργία φοιτητικών συλλόγων και την πείρα από τη συζήτηση με βάση την πρόταση για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων.

Η Συνδιάσκεψη στάθηκε στις εξελίξεις γύρω από την Ενέργεια και την ακρίβεια με γνώμονα την περιοχή. Ξεχώρισαν ζητήματα που προβληματίζουν τη νεολαία της περιοχής.

Τονίστηκε η αναγκαιότητα να δυναμώσει σχεδιασμένα η παρέμβαση στις νέες γυναίκες, ειδικά στα Τμήματα των Παιδαγωγικών Σχολών, της Μαιευτικής και της Εργοθεραπείας, όπου οι φοιτήτριες αποτελούν την πλειοψηφία.

Ταυτόχρονα αναδείχθηκε η νέα φάση στην οποία περνάει η Οργάνωση, με την αύξηση των απαιτήσεων γύρω από το περιεχόμενο παρέμβασής της και τις μορφές του ανοίγματός της, καθώς και τις νέες και μεγάλες απαιτήσεις που γεννά η δράση της Οργάνωσης όσον αφορά τη στοχοπροσηλωμένη δουλειά που χρειάζεται να γίνει στους μαθητές της περιοχής. Επίσης, σε αυτήν την βάση τέθηκε ο στόχος για καλύτερο προσανατολισμό της Οργάνωσης γύρω από θέματα πολιτισμού.

Με μαχητικότητα τέθηκαν οι νέοι υψηλοί στόχοι της Οργάνωσης στη σταθερή πορεία ανόδου των ρυθμών στρατολογίας και μεγάλης συμπόρευσης της νεολαίας της περιοχής με το ΚΚΕ, και στις εκλογικές μάχες του επόμενου διαστήματος.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Συζήτηση για την πλούσια πείρα από τη δράση της Οργάνωσης

Την Κυριακή 8 Γενάρη, πραγματοποιήθηκε η Συνδιάσκεψη Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ. Στις εργασίες της Συνδιάσκεψης παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία από το Γραφείο Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Κουτουμάνο, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα Περιοχής Πελοποννήσου του Κόμματος, και από την ΚΝΕ ο Αντώνης Κωσταδήμας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ.

Γραμματέας του νέου Συμβουλίου Περιοχής εκλέχτηκε ο Παναγιώτης Κοσκινάς.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκαν τα βήματα στην παρέμβαση της Οργάνωσης και στην ανάπτυξή της στους χώρους νεολαίας που ιεραρχεί η ΚΝΕ. Ηρθε ζωντανή πείρα από τη δράση των Μαθητικών ΟΒ όλο το προηγούμενο διάστημα. Από την οργάνωση των μαθητικών Φεστιβάλ, το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, τα κεντρικά Φεστιβάλ των πόλεων και από τη νέα σχολική χρονιά και όποιες πρωτοβουλίες αναπτύχθηκαν. Ειδικά για κάποιες μαθητικές οργανώσεις σε πόλεις όπως στην Καλαμάτα, στο Ναύπλιο και στην Τρίπολη, ξεχώρισαν τα βήματα που έκαναν οι Μαθητικές ΟΒ στη δράση τους, στη συσπείρωση συμμαθητών τους γύρω από την ΟΒ και στη στρατολογία.

Επίσης, αποτυπώθηκε η παρέμβαση στους χώρους των πανεπιστημίων. Ξεχώρισε η δράση των ΟΒ και εκλεγμένων μελών της Οργάνωσης στην Τρίπολη, όπου η «Πανσπουδαστική ΚΣ» μετράει πρωτιά σε δυο Φοιτητικούς Συλλόγους. Ηρθε πείρα για την προσπάθεια να αναπτυχθούν αγώνες και διεκδικήσεις, να φτιαχτούν επιτροπές ετών, να γίνει πιο μαζική η συζήτηση στον Φοιτητικό Σύλλογο, ειδικά μπροστά στην Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ. Αναδείχθηκαν και πολιτιστικές - αθλητικές πρωτοβουλίες που βοηθάνε στη μαζική συμμετοχή φοιτητών στη δραστηριότητα των Φοιτητικών Συλλόγων. Προβλημάτισε και το πώς θα είναι πιο αποτελεσματική η αντιπαράθεση με ιδεολογήματα που καλλιεργούνται από καθηγητές και εταιρείες που παρεμβαίνουν με διάφορους τρόπους.

Εγινε συζήτηση για τη σημαντική πείρα από τη δημιουργία Φοιτητικού Συλλόγου στο τμήμα της Φυσικοθεραπείας στη Σπάρτη, πείρα που μπορεί να συμβάλει άμεσα σε άλλα Τμήματα που η ΚΝΕ έχει στόχο τη δημιουργία Φοιτητικών Συλλόγων.

Ειδική αναφορά από αντιπροσώπους έγινε στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε, στην προσπάθεια που γίνεται και στις δυνατότητες που ανοίγονται να φτάσει η ΚΝΕ σε ακόμα περισσότερους νέους.

Εγινε σημαντική αναφορά στους δρόμους που άνοιξε και πρέπει ακόμα περισσότερο να ανοίξει η παρέμβαση της ΚΝΕ στον Πολιτισμό, ειδικά μέσα από τον Πολυχώρο Δημιουργίας «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας» στην Καλαμάτα, αλλά και στον Αθλητισμό με όπλο την πείρα από την παρέμβαση της ΚΝΕ το προηγούμενο διάστημα και την Απόφαση του ΚΣ.

Υπήρξε προβληματισμός και εντοπίστηκε από κάποιες τοποθετήσεις πως πρέπει να αναβαθμιστεί η καθοδηγητική δουλειά. Με επίκεντρο την ιδεολογική και πολιτική αναβάθμιση που περνά μέσα από τα μαθήματα, τις σχολές αλλά και μέσα από την καθημερινή συζήτηση και προετοιμασία για την ανάπτυξη της δράσης της ΟΒ και των μελών της ΚΝΕ στον χώρο τους, μπορούν να γίνουν βήματα στην καθοδήγηση της Οργάνωσης.

Τέλος, εκφράστηκε συμφωνία με τις Θέσεις του ΚΣ για το 13ο Συνέδριο και αισιοδοξία για τους στόχους οικοδόμησης που έθεσε η Συνδιάσκεψη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ