ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
ΝΑΤΟικά AWACS στη Ρουμανία για την παρακολούθηση των ρωσικών κινήσεων

Στρατολόγηση Σέρβων από τη ρωσική μισθοφορική εταιρεία «Wagner», για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, καταγγέλλει το Βελιγράδι

Η ανάπτυξη των AWACS στη Ρουμανία εντάσσεται στη συνεχή ενίσχυση της αεροπορικής δύναμης του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη
Η ανάπτυξη των AWACS στη Ρουμανία εντάσσεται στη συνεχή ενίσχυση της αεροπορικής δύναμης του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη
Νέες πτυχές της ολοένα και βαθύτερης εμπλοκής των Βαλκανίων στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας έρχονται συνεχώς στο προσκήνιο, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Χτες άρχισαν να καταφθάνουν στη Ρουμανία τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη παρακολούθησης AWACS, στο πλαίσιο της παραπέρα ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας της λυκοσυμμαχίας και της «απάντησης στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Σερβίας επέκρινε τη στρατολόγηση Σέρβων από τη ρωσική μισθοφορική εταιρεία «Wagner», για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, ενώ ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για τη στρατηγική διεύρυνσης της ΕΕ κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς σε επιβολή κυρώσεων στον ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Μ. Ντόντικ, μιλώντας για «μαθητευόμενους του Πούτιν» εκτός Ρωσίας...

Ρουμανία: Ανάπτυξη ΝΑΤΟικών AWACS για την παρακολούθηση της Ρωσίας

Χτες ξεκίνησαν να αναπτύσσονται στη Ρουμανία, σε αεροπορική βάση κοντά στο Βουκουρέστι, ΝΑΤΟικά αεροσκάφη παρακολούθησης AWACS, τα οποία ανήκουν σε έναν στόλο 14 ΝΑΤΟικών AWACS που συνήθως σταθμεύουν στη Γερμανία. Για την υποστήριξή τους θα αναπτυχθεί στην ίδια βάση στρατιωτικό προσωπικό περίπου 180 ατόμων.

«Στο πλαίσιο του παράνομου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ θα παρακολουθεί τη στρατιωτική δραστηριότητα στην ανατολική πλευρά με τη βοήθεια αεροσκαφών AWACS», δήλωσε με ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Αμυνας της Ρουμανίας, Α. Τίλβαρ.

Ηδη από την προηγούμενη βδομάδα, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγέσκου διατυμπάνιζε ότι τα AWACS της λυκοσυμμαχίας «έχουν τη δυνατότητα ανίχνευσης αεροσκαφών σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων».

Συνολικότερα, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μέχρι σήμερα το ΝΑΤΟ ενισχύει συνεχώς την αεροπορική του δύναμη στην Ανατολική Ευρώπη, μεταξύ άλλων με μαχητικά αεροπλάνα, αεροσκάφη παρακολούθησης και αεροπλάνα ανεφοδιασμού, καθώς προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο παραπέρα κλιμάκωσης και γενίκευσης της πολεμικής σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Οπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα της λυκοσυμμαχίας, «από τον Φλεβάρη του 2022, ΝΑΤΟικά AWACS πραγματοποιούν τακτικές περιπολίες πάνω από την Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική Θάλασσα, για να παρακολουθούν τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ».

Αντίδραση Βούτσιτς για τη στρατολόγηση Σέρβων από τη «Wagner»

Την ίδια στιγμή, με χτεσινές δηλώσεις του, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς επέκρινε τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων «Wagner», γιατί προσπαθεί να στρατολογήσει Σέρβους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο ίδιος υπενθύμισε τη σερβική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τη συμμετοχή πολιτών της χώρας σε πολεμικές συγκρούσεις στο εξωτερικό.

Ο δε Σέρβος υπουργός Αμυνας Μ. Βούτσεβιτς προειδοποίησε τους Σέρβους ότι μια ένταξή τους στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων κατά της Ουκρανίας «θα έχει ως αποτέλεσμα νομικές συνέπειες μόλις καταστεί δυνατό να τους αποδοθούν ευθύνες ενώπιον κρατικών φορέων».

«Προειδοποιήσεις» για κυρώσεις στον ηγέτη των Σερβοβόσνιων

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες εντείνονται παράλληλα και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί γύρω από την προοπτική της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Λίγο καιρό μετά την επίσημη έναρξη των συνομιλιών για την ένταξή της στην ΕΕ, ο Κροάτης και σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Τονίνο Πίκουλα, εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για τη Στρατηγική Διεύρυνσης της ΕΕ, δήλωσε ότι «η Ρωσία έχει συμφέρον να αποσταθεροποιήσει πολιτικά τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και όλα τα Δυτικά Βαλκάνια και να τα απομακρύνει από την ΕΕ».

Σχολιάζοντας δε τη στάση και τις «φυγόκεντρες» κινήσεις του ηγέτη των Σερβοβόσνιων (επικεφαλής της «Σερβικής Δημοκρατίας» της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης), Μίλοραντ Ντόντικ, πρόσθεσε ότι «υπολογίζει σε αυτού του είδους τη χορηγία», καταλήγοντας: «Δεν αρκεί να επιβληθούν κυρώσεις μόνο στον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά να επιβληθούν εξίσου κυρώσεις στους μαθητευόμενούς του εκτός Ρωσίας».

Συνεχίζεται η «αστάθεια» σε Μαυροβούνιο και Βουλγαρία

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου Ντανιέα Ντούροβιτς ανακοίνωσε ότι στις 19 Μάρτη θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι ο σημερινός Πρόεδρος, Μίλο Τζουκάνοβιτς, τον Αύγουστο αρνήθηκε να επικυρώσει την επιλογή του εντολοδόχου πρωθυπουργού Μίοντραγκ Λέκιτς, μετά την «πτώση» της κυβέρνησης μειοψηφίας του Ντρίταν Αμπάζοβιτς. Η κυβέρνηση Αμπάζοβιτς είχε μετρήσει μόλις 4 μήνες διακυβέρνησης.

Διεργασίες «τρέχουν» και στη Βουλγαρία, όπου προχτές το Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) έλαβε (την τρίτη κατά σειρά και τελευταία, μετά τις εκλογές του Οκτώβρη) εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Παραδίδοντας την εντολή, ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Ράντεφ δήλωσε ότι «σε μια περίοδο με έντονη την πολιτική πόλωση, το BSP κατάφερε να διατηρήσει τον διάλογο». Το BSP εξέφραζε διαφοροποιήσεις αναφορικά με τον βαθμό στοίχισης της Σόφιας στην κλιμάκωση της αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ωστόσο συμμετείχε μέχρι την τελευταία στιγμή στην κυβέρνηση συνασπισμού του Κ. Πέτκοφ, που προωθούσε αυτήν ακριβώς τη μεγαλύτερη ευθυγράμμιση με το ΝΑΤΟ απέναντι στη Μόσχα.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ούτε η τρίτη απόπειρα θα οδηγήσει στη διασφάλιση νέου κυβερνητικού σχήματος, οπότε ως πολύ πιθανό σενάριο προβάλλει η διενέργεια νέων πρόωρων εκλογών.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Διεκδικούν τα «σκήπτρα» στην πιο άγρια εκμετάλλευση

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίστηκαν την περασμένη βδομάδα στη Βουλή για τα «σκήπτρα» στην πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, Ελλήνων και ξένων, με αφορμή την ψήφιση της διακρατικής συμφωνίας «για την απασχόληση Αιγύπτιων εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα».

Με την παρέμβαση του κράτους γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν ελλείψεις σε εργάτες γης, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των μεγάλων εκμεταλλεύσεων και των ομίλων του αγροτοδιατροφικού τομέα σε φτηνά εργατικά χέρια. Σ' αυτόν τον στόχο η κυβέρνηση βρήκε στη Βουλή έναν άξιο σύμμαχο, τον ΣΥΡΙΖΑ, που «τα έδωσε όλα» για να πείσει κάθε «ενδιαφερόμενο» ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα από τη ΝΔ στο σκλαβοπάζαρο και στο ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Χωρίς να αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη εκτίμησε ότι «το 2023 θα είναι από τις χειρότερες χρονιές» για τους επιχειρηματίες στον αγροτοδιατροφικό τομέα, καθώς «δεν βρίσκουν εργάτες γης να εργαστούν».

Εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία της για το ότι «σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς, η υψηλή ζήτηση αυτού του εργατικού δυναμικού και η μειωμένη προσφορά οδηγούν κατ' ανάγκη σε αύξηση του κόστους απασχόλησής τους. Η έλλειψη εργατών γης κοστίζει πανάκριβα στην παραγωγική διαδικασία»! Γι' αυτό «τέτοιου είδους συμφωνίες είναι στη σωστή κατεύθυνση», καθώς «η Αίγυπτος είναι μια εξαιρετική περίπτωση χώρας προέλευσης εργατών γης». Πάλι καλά που δεν τους κοιτάζουν και στα δόντια!

* * *

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τελικά «παρών» στη συμφωνία, επειδή βρήκε τις προτάσεις της κυβέρνησης όχι και τόσο ...τολμηρές, ζητώντας κι άλλα για τους εργοδότες. Οι βασικές «ενστάσεις», όπως διατυπώθηκαν από την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν οι εξής:

  • «Πρώτη φορά σε μια τέτοιου είδους συμφωνία αναφέρεται ανώτατος αριθμός εισερχομένων εργατών (...) 5.000, τη στιγμή που οι ανάγκες για εργάτες γης είναι πολύ περισσότερες. Γιατί έπρεπε να τεθεί το όριο των 5.000 εργατών και πώς θα ξεπεραστεί τα επόμενα έτη;». Η συζήτηση περί «ορίων» είναι βέβαια αστεία ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που αντιμετωπίζουν τους μετανάστες με τη λογική της «κάνουλας», η οποία ανοιγοκλείνει ανάλογα με τις ανάγκες των μεγάλων ομίλων σε εργαζόμενους, υλοποιώντας τη στρατηγική της ΕΕ.
  • «Μέχρι τώρα (σ.σ. οι Ελληνες εργοδότες) απευθύνονταν άμεσα σε γραφεία ή σε εργαζόμενους που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας, ενώ τώρα θα πρέπει η διαδικασία να περάσει μέσω της αιγυπτιακής κυβέρνησης, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το όλο εγχείρημα». Ο ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί για καθυστερήσεις και «δυσλειτουργίες» στη διακίνηση χιλιάδων εργαζομένων και αντιδικεί με τη ΝΔ για το πόσο «ελεύθεροι» θα είναι οι εργοδότες να επιλέγουν αυτοί το εργατικό δυναμικό, σε συνεργασία με τα δουλεμπορικά, που θα συνεχίσουν βέβαια να κάνουν κανονικά τη δουλειά τους.
  • «Τα έξοδα για αφίξεις και αναχωρήσεις των εργατών καταβάλλονται από τον εργοδότη», ενώ κατά την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ «η πάγια πρακτική είναι ότι ο υποψήφιος εργαζόμενος υποδεικνύεται από συνεργάτη του εργοδότη για την καταλληλότητά του και καλύπτει ο ίδιος τα έξοδά του»! Εκτός από τη μίζα στον δουλέμπορο, δηλαδή, ο μετανάστης εργάτης να πληρώνει και τη μετακίνησή του στην Ελλάδα, όπου θα τον περιμένει το μεροκάματο της πείνας.
* * *

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ δεν έμεινε σε αυτά. Πρότεινε και ορισμένες άλλες ...ρηξικέλευθες «λύσεις» για να εξασφαλιστούν φτηνότερα χέρια σε μεγαλοπαραγωγούς και βιομηχάνους: «Μια δυνατότητα είναι να αξιοποιήσουμε το ελληνικό εργατικό δυναμικό το οποίο παίρνει Ταμείο Ανεργίας, ή το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης. Πρόκειται για έναν σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας, οι οποίοι όμως δεν απασχολούνται στα χωράφια για να μη χάσουν το δικαίωμα στα πάσης φύσεως επιδόματα»!

Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, όσοι παίρνουν σήμερα τις «τρεις κι εξήντα» του ταμείου ανεργίας ή των λεγόμενων «προνοιακών» επιδομάτων είναι αργόσχολοι και «χαραμοφάηδες», που προτιμούν να κάθονται αντί να δουλεύουν στα χωράφια! Η κυβέρνηση βέβαια έχει προλάβει να νομοθετήσει και σ' αυτόν τον τομέα τη χρηματοδότηση μέρους του μισθού από το επίδομα που έπαιρνε ο άνεργος μέχρι να βρει δουλειά.

Και επειδή «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη» για τους ομίλους, η Θ. Τζάκρη τούς μοίρασε και υποσχετικές της «προοδευτικής» διακυβέρνησης, να αυξηθεί η «κινητικότητα του εργατικού δυναμικού από άλλες χώρες», όπως η Ινδία, το Πακιστάν, το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη, με την προϋπόθεση ότι σ' αυτές τις χώρες «θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να είναι συμφέρουσα η μετακίνηση εργατικού δυναμικού για να εργαστεί στην Ελλάδα».

«Συμφέρουσα» για τους εργοδότες βέβαια και όχι για τους φτωχοδιάβολους που θα αναζητήσουν ένα καλύτερο μεροκάματο στα ελληνικά χωράφια, στα κονσερβοποιεία, στα μεταποιητήρια, στις εταιρείες εξαγωγής πρώτων υλών και αγροτικών προϊόντων.

* * *

Η Τζάκρη δεν τα βγάζει βέβαια όλα αυτά από το μυαλό της, αλλά προωθεί την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο Μεταναστευτικό όπως πολύ γλαφυρά την ανέλυσε ο Αλ. Τσίπρας πριν από λίγους μήνες, απευθυνόμενος από τη ΔΕΘ στους χιλιάδες μετανάστες που αναζητούν στη χώρα μας μια καλύτερη ζωή: «Εάν έρθετε εδώ θα ξέρετε ότι έχετε δύο επιλογές: 'Η να γυρίσετε πίσω ή να ενταχθείτε με τους όρους που το ελληνικό κράτος προβλέπει να ενταχθείτε. Που σημαίνει να μπείτε σε μία παραγωγική διαδικασία, που σημαίνει η ερειπωμένη ύπαιθρος να αποκτήσει εργάτες γης, που σημαίνει ότι δεν θα κάθεστε για να σας δίνουμε επιδόματα».

Αυτή είναι η αντίληψη και το πρόγραμμα της «προοδευτικής» διακυβέρνησης, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτό της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ. Από την κόλαση δηλαδή των απελάσεων και της άγριας εκμετάλλευσης, «καθ' εικόνα και ομοίωση» της στρατηγικής της ΕΕ για τους μετανάστες.


Α. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ