Τετάρτη 18 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
ΝΑΤΟικά AWACS στη Ρουμανία για την παρακολούθηση των ρωσικών κινήσεων

Στρατολόγηση Σέρβων από τη ρωσική μισθοφορική εταιρεία «Wagner», για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, καταγγέλλει το Βελιγράδι

Η ανάπτυξη των AWACS στη Ρουμανία εντάσσεται στη συνεχή ενίσχυση της αεροπορικής δύναμης του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη
Η ανάπτυξη των AWACS στη Ρουμανία εντάσσεται στη συνεχή ενίσχυση της αεροπορικής δύναμης του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη
Νέες πτυχές της ολοένα και βαθύτερης εμπλοκής των Βαλκανίων στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας έρχονται συνεχώς στο προσκήνιο, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Χτες άρχισαν να καταφθάνουν στη Ρουμανία τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη παρακολούθησης AWACS, στο πλαίσιο της παραπέρα ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας της λυκοσυμμαχίας και της «απάντησης στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Σερβίας επέκρινε τη στρατολόγηση Σέρβων από τη ρωσική μισθοφορική εταιρεία «Wagner», για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, ενώ ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για τη στρατηγική διεύρυνσης της ΕΕ κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς σε επιβολή κυρώσεων στον ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Μ. Ντόντικ, μιλώντας για «μαθητευόμενους του Πούτιν» εκτός Ρωσίας...

Ρουμανία: Ανάπτυξη ΝΑΤΟικών AWACS για την παρακολούθηση της Ρωσίας

Χτες ξεκίνησαν να αναπτύσσονται στη Ρουμανία, σε αεροπορική βάση κοντά στο Βουκουρέστι, ΝΑΤΟικά αεροσκάφη παρακολούθησης AWACS, τα οποία ανήκουν σε έναν στόλο 14 ΝΑΤΟικών AWACS που συνήθως σταθμεύουν στη Γερμανία. Για την υποστήριξή τους θα αναπτυχθεί στην ίδια βάση στρατιωτικό προσωπικό περίπου 180 ατόμων.

«Στο πλαίσιο του παράνομου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ θα παρακολουθεί τη στρατιωτική δραστηριότητα στην ανατολική πλευρά με τη βοήθεια αεροσκαφών AWACS», δήλωσε με ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Αμυνας της Ρουμανίας, Α. Τίλβαρ.

Ηδη από την προηγούμενη βδομάδα, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγέσκου διατυμπάνιζε ότι τα AWACS της λυκοσυμμαχίας «έχουν τη δυνατότητα ανίχνευσης αεροσκαφών σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων».

Συνολικότερα, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μέχρι σήμερα το ΝΑΤΟ ενισχύει συνεχώς την αεροπορική του δύναμη στην Ανατολική Ευρώπη, μεταξύ άλλων με μαχητικά αεροπλάνα, αεροσκάφη παρακολούθησης και αεροπλάνα ανεφοδιασμού, καθώς προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο παραπέρα κλιμάκωσης και γενίκευσης της πολεμικής σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Οπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα της λυκοσυμμαχίας, «από τον Φλεβάρη του 2022, ΝΑΤΟικά AWACS πραγματοποιούν τακτικές περιπολίες πάνω από την Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική Θάλασσα, για να παρακολουθούν τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ».

Αντίδραση Βούτσιτς για τη στρατολόγηση Σέρβων από τη «Wagner»

Την ίδια στιγμή, με χτεσινές δηλώσεις του, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς επέκρινε τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων «Wagner», γιατί προσπαθεί να στρατολογήσει Σέρβους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο ίδιος υπενθύμισε τη σερβική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τη συμμετοχή πολιτών της χώρας σε πολεμικές συγκρούσεις στο εξωτερικό.

Ο δε Σέρβος υπουργός Αμυνας Μ. Βούτσεβιτς προειδοποίησε τους Σέρβους ότι μια ένταξή τους στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων κατά της Ουκρανίας «θα έχει ως αποτέλεσμα νομικές συνέπειες μόλις καταστεί δυνατό να τους αποδοθούν ευθύνες ενώπιον κρατικών φορέων».

«Προειδοποιήσεις» για κυρώσεις στον ηγέτη των Σερβοβόσνιων

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες εντείνονται παράλληλα και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί γύρω από την προοπτική της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Λίγο καιρό μετά την επίσημη έναρξη των συνομιλιών για την ένταξή της στην ΕΕ, ο Κροάτης και σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Τονίνο Πίκουλα, εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για τη Στρατηγική Διεύρυνσης της ΕΕ, δήλωσε ότι «η Ρωσία έχει συμφέρον να αποσταθεροποιήσει πολιτικά τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και όλα τα Δυτικά Βαλκάνια και να τα απομακρύνει από την ΕΕ».

Σχολιάζοντας δε τη στάση και τις «φυγόκεντρες» κινήσεις του ηγέτη των Σερβοβόσνιων (επικεφαλής της «Σερβικής Δημοκρατίας» της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης), Μίλοραντ Ντόντικ, πρόσθεσε ότι «υπολογίζει σε αυτού του είδους τη χορηγία», καταλήγοντας: «Δεν αρκεί να επιβληθούν κυρώσεις μόνο στον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά να επιβληθούν εξίσου κυρώσεις στους μαθητευόμενούς του εκτός Ρωσίας».

Συνεχίζεται η «αστάθεια» σε Μαυροβούνιο και Βουλγαρία

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου Ντανιέα Ντούροβιτς ανακοίνωσε ότι στις 19 Μάρτη θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι ο σημερινός Πρόεδρος, Μίλο Τζουκάνοβιτς, τον Αύγουστο αρνήθηκε να επικυρώσει την επιλογή του εντολοδόχου πρωθυπουργού Μίοντραγκ Λέκιτς, μετά την «πτώση» της κυβέρνησης μειοψηφίας του Ντρίταν Αμπάζοβιτς. Η κυβέρνηση Αμπάζοβιτς είχε μετρήσει μόλις 4 μήνες διακυβέρνησης.

Διεργασίες «τρέχουν» και στη Βουλγαρία, όπου προχτές το Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) έλαβε (την τρίτη κατά σειρά και τελευταία, μετά τις εκλογές του Οκτώβρη) εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Παραδίδοντας την εντολή, ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Ράντεφ δήλωσε ότι «σε μια περίοδο με έντονη την πολιτική πόλωση, το BSP κατάφερε να διατηρήσει τον διάλογο». Το BSP εξέφραζε διαφοροποιήσεις αναφορικά με τον βαθμό στοίχισης της Σόφιας στην κλιμάκωση της αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ωστόσο συμμετείχε μέχρι την τελευταία στιγμή στην κυβέρνηση συνασπισμού του Κ. Πέτκοφ, που προωθούσε αυτήν ακριβώς τη μεγαλύτερη ευθυγράμμιση με το ΝΑΤΟ απέναντι στη Μόσχα.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ούτε η τρίτη απόπειρα θα οδηγήσει στη διασφάλιση νέου κυβερνητικού σχήματος, οπότε ως πολύ πιθανό σενάριο προβάλλει η διενέργεια νέων πρόωρων εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ