Τετάρτη 18 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαχρονικά προβλήματα στα στρατιωτικά νοσοκομεία

Τα στρατιωτικά νοσοκομεία, από την αρχή εφαρμογής των μνημονίων και στη συνέχεια με την πανδημία και την καπιταλιστική κρίση, δέχονται διαδοχικά χτυπήματα αδιαφορίας από τους εκάστοτε κυβερνώντες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων (ΣΝΕΝ), που βρίσκεται στην Πεντέλη.

Στις 26 Νοεμβρίου 2012 εγκαινιάστηκαν 2 Διακλαδικές Μονάδες με υπαγωγή ΔΥΓ/ΓΕΕΘΑ, το «Διακλαδικό Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης» (ΔΚΦΙΑΠ) και το «Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων» (ΔΚΨΥΕΔ).

Το ΔΚΦΙΑΠ είναι μια πρωτοβάθμια δομή παροχής υπηρεσιών υγείας και αποκατάστασης. Απευθύνεται τόσο στο μόνιμο όσο και στο έφεδρο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους. Διαθέτει σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και σε συνδυασμό με την υψηλή εκπαίδευση και εμπειρία του προσωπικού, μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες αποκατάστασης σε εξωτερικούς ασθενείς. Οι υπηρεσίες που παρέχει είναι:

-- Εξωτερικά ιατρεία φυσιατρικής εκτίμησης

-- Φυσικοθεραπεία

-- Εργοθεραπεία

-- Λογοθεραπεία

-- Υδροθεραπεία

-- Νευροφυσιολογικός έλεγχος / ηλεκτρομυογράφημα

-- Ανάλυση βάδισης / πελματογράφημα

-- Θεραπευτική άσκηση / γυμναστήριο

Διαθέτει μία ολόκληρη Πτέρυγα Νοσηλείας στον 3ο όροφο του Νοσοκομείου, πλήρως ανεπτυγμένη, σύγχρονη και εξοπλισμένη. Αλλά στο ΔΚΦΙΑΠ λειτουργούν μόνο εξωτερικά ιατρεία στον 2ο όροφο και οι 2 υδατοδεξαμενές (πισίνες).

Συνέπεια αυτού είναι οι δικαιούχοι νοσηλείας να μη νοσηλεύονται για μακρά περίοδο ανάρρωσης και να απευθύνονται σε ιδιωτικά κέντρα, με υψηλότατο κόστος, λόγω της συνήθως μακροχρόνιας και απαιτητικής αποκατάστασης.

Σημειώνεται ότι ανάλογα περιστατικά απαντώνται σε όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Ανοίγουν νέες πτέρυγες και λόγω έλλειψης προσωπικού παραμένουν κλειστές!

Αλλο μεγάλο πρόβλημα είναι τα χρέη των στρατιωτικών νοσοκομείων.

Ο ρυθμός εξόφλησης των οφειλών των στρατιωτικών νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων παραμένει εξαιρετικά προβληματικός.

Με την τελευταία νομιμοποιητική πράξη προμηθειών, που ψηφίστηκε την 21η Ιουλίου 2022, δινόταν η δυνατότητα εξόφλησης παλαιών οφειλών έως και την ημερομηνία αυτή. Λογικό επόμενο θα ήταν η ομαλοποίηση της εξόφλησης των προμηθευτών ιατρικών υλικών. Η κατάσταση όμως παραμένει ιδιαίτερα προβληματική σε τρία στρατιωτικά νοσοκομεία, το ΝΝΑ, το 401 ΓΣΝΑ και το 424 ΓΣΝΕ, τα οποία μετά βίας ενταλματοποιούν προς πληρωμή τιμολόγια του 2020! Αντίθετα, τόσο το 251 ΓΝΑ όσο και το ΝΙΜΤΣ εξοφλούν ήδη τιμολόγια Μαρτίου 2022.

Το πρόβλημα εστιάζεται σε μη πληρωμή οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τα τρία αυτά στρατιωτικά νοσοκομεία, για αποζημίωση ιατρικών πράξεων. Η λύση περνάει μέσα από το υπουργείο Οικονομικών, χρηματοδοτώντας τα τρία νοσοκομεία, είτε άμεσα είτε μέσω του ΕΟΠΥΥ. Και, φυσικά, αυτό δεν είναι θέμα του υπουργείου, αλλά της κυβέρνησης και των κομμάτων που κυβέρνησαν συνολικά, που αντιμετωπίζουν με αδιαφορία τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Το παιχνίδι να ρίχνει ευθύνες το ένα υπουργείο στο άλλο, αφήνοντας άλυτα χρονίζοντα προβλήματα, είναι γνωστό.

Επίσης, το στρατιωτικό ιατρικό προσωπικό εκτελεί εφημερίες, χωρίς αμοιβή, τη στιγμή που στο ίδιο νοσοκομείο οι μη στρατιωτικοί γιατροί αμείβονται. Η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει αποζημίωση στους στρατιωτικούς γιατρούς για τις εφημερίες που εκτελούν σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα και τις υγειονομικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ολα τα προβλήματα έχουν έναν αποδέκτη, τον λαό. Ειδικά για τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι ανάγκη να γίνει αντιληπτό από μόνιμους και έφεδρους πως και στον χώρο της Υγείας μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Γιατί η πραγματικότητα που βιώνουμε στρέφεται εναντίον μας. Και, φυσικά, με όσα συμβαίνουν, στρέφουν τον κόσμο προς την ιδιωτική Υγεία, όπου οι επιχειρηματικοί όμιλοι ετοιμάζονται για το μεγάλο πάρτι εις βάρος του λαού.


Γιάννης ΑΓΓΕΛΟΥ
Σχης (ΜΧ) ε.α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
31 θετικά κρούσματα σε στρατόπεδο(2020-12-01 00:00:00.0)
Δεύτερο κρούσμα μηνιγγίτιδας μέσα σε λίγες μέρες(2015-03-03 00:00:00.0)
Εξηγήσεις για τα κρούσματα μηνιγγίτιδας(2014-07-03 00:00:00.0)
Ανακλήθηκε η μήνυση κατά των συνδικαλιστών(1998-03-31 00:00:00.0)
Μην ποινικοποιείτε το συνδικαλισμό(1998-03-28 00:00:00.0)
Οι τραυματίες στρατιώτες(1997-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ