Τετάρτη 18 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ατζέντα «μπαρούτι», με φόντο και τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η ανώτατη Στρατιωτική Αρχή του ΝΑΤΟ, η Στρατιωτική Επιτροπή της λυκοσυμμαχίας, συνέρχεται σε Σύνοδο σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ άλλων η ατζέντα θα επικεντρωθεί σε «παρατηρήσεις» από τον πόλεμο στην Ουκρανία και στην επιτάχυνση της εφαρμογής του NATO Warfighting Capstone Concept και της Warfare Development Agenda, κείμενα - πολεμικές κατευθυντήριες του ΝΑΤΟ, με βάση και τις πολυεπίπεδες εξελίξεις στο σύγχρονο πεδίο μάχης, με «συζήτηση για επιχειρήσεις σε πολλαπλούς τομείς, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη διαλειτουργικότητα» των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, όπως αναφέρεται σχετικά στην ατζέντα της Συνόδου.

Παραπέρα, ο Saceur Cavoli θα παράσχει ενημέρωση σχετικά με την εφαρμογή από τη Συμμαχία της Αντίληψης για την Αποτροπή και Αμυνα του Ευρωατλαντικού Χώρου, η οποία «συνδέει στενά τα εθνικά σχέδια με τα στρατιωτικά σχέδια του ΝΑΤΟ», όπως τονίζεται επισήμως σε άλλη μια απόδειξη πως όλες οι αναδιαρθρώσεις στη Δομή Δυνάμεων στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη - μέλη, οι εξοπλισμοί κ.λπ. κουμπώνουν πάνω στα ΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα.

Αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των αρχηγών Αμυνας με τους «επιχειρησιακούς εταίρους» της KFOR - Αρμενία, Αυστρία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Μολδαβία, Σουηδία, Ελβετία και Ουκρανία. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην επιτόπια κατάσταση, στο περιβάλλον ασφαλείας και στην αποστολή της KFOR, ενώ συζήτηση θα γίνει και για την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ με τους «επιχειρησιακούς εταίρους» Σουηδία, Φινλανδία και Αυστραλία.

Στην τελική συνεδρίαση η Στρατιωτική Επιτροπή θα συζητήσει τη «συνεχιζόμενη υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία», με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρο να αναμένεται να επαναλάβει τις υπηρεσίες που παράσχει η ελληνική αστική τάξη στον ευρωατλαντικό άξονα, π.χ. τις συνεχείς αποστολές πυρομαχικών, την αποστολή επίσης τεθωρακισμένων οχημάτων στην κυβέρνηση Ζελένσκι, όπως και το γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει ο βασικός δίαυλος διεκπεραίωσης αμερικανοΝΑΤΟικών πολεμοφοδίων προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, ενώ σχεδιάζονται κι άλλα.

Ολα αυτά και σαν προάγγελος σύγκλισης της υπό αμερικανική καθοδήγηση «Ομάδας Επαφής» για την ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η αποστολή δυτικών κύριων αρμάτων μάχης «με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ» και την Ουκρανία, όπως σημείωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και πρόσθεσε: «Οι πρόσφατες υποσχέσεις για εξοπλισμό βαρέως πολέμου είναι σημαντικές - και αναμένω κι άλλες στο εγγύς μέλλον».

Ειδικά επ' αυτού θυμίζουμε τις συζητήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο για παροχή ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων, ενώ πρόσφατα ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στη γερμανική «Bild», τόνιζε ότι η Αθήνα έστειλε ήδη 20 τεθωρακισμένα οχήματα ΒΜP1 στο Κίεβο, παραλαμβάνοντας σε «ανταλλαγή» 14 οχήματα «Marder» από τη Γερμανία.

Σε υλοποίηση της σχετικής συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Γερμανίας για τέτοια ανταλλαγή συνολικά 40 τεθωρακισμένων, πρόσθεσε ότι «εντός του Ιανουαρίου θα παραλάβουμε κι άλλα "Marder", ενώ θα παραδώσουμε κι άλλα BMP».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ