ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Ψήνεται» η επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας στα Κατεχόμενα

Ενώ σήμερα ξεκινάει η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ

Copyright 2021 The Associated

Νέες πληροφορίες για το πώς μεθοδεύεται η αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στα Κατεχόμενα της Κύπρου μετέδωσαν χτες τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες το ψευδοκράτος άναψε «πράσινο φως» για να χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο στο Λευκόνοικο ο τουρκικός στρατός.

Τα σχετικά δημοσιεύματα επικαλούνται μάλιστα απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» της (όπως η Αγκυρα έχει αναγνωρίσει το ψευδοκράτος) «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» ΤΔΒΚ, με βάση την οποία θα υπογραφεί «πρωτόκολλο μεταξύ Τουρκίας και "ΤΔΒΚ" για την παραχώρηση και χρήση του αεροδρομίου του Λευκονοίκου στη διοίκηση των τουρκικών ειρηνευτικών δυνάμεων», όπως αναφέρεται ο στρατός κατοχής.

Σημειωτέον ότι τη Δευτέρα ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ βρέθηκε στο Λονδίνο, όπου σε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Γουάλας, συζήτησαν τις εξελίξεις στην ασφάλεια αλλά και τη συνεργασία σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Ο Ακάρ έγινε δεκτός με επίσημη στρατιωτική τελετή, ενώ σύμφωνα με το Λονδίνο οι δύο υπουργοί επιδίωξαν «να συζητήσουν την ενίσχυση των αμυντικών δεσμών και θέματα περιφερειακής ασφάλειας, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας». Πρόσθετε δε ότι οι δύο πλευρές «απολαμβάνουν μια στενή σχέση ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ με μια ιστορία κοινών ευθυνών».

Στη Βρετανία βρέθηκε και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης που, ενόψει και της λήξης της (10ετούς συνολικά) θητείας του τον Φλεβάρη, είχε σειρά συναντήσεων, μεταξύ άλλων και με τον βασιλιά Κάρολο. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μάριο Πελεκάνο, ο Κύπριος Πρόεδρος «προέβη σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ενώ, μεταξύ άλλων, συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίες έχουν ενισχυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό κατά τη δεκαετή θητεία του Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, με τη σύναψη πολύ σημαντικών διμερών Συμφωνιών και Μνημονίων Συναντίληψης, όπως είναι, για παράδειγμα, το Μνημόνιο για τη Στρατηγική Συνεργασία και το Μνημόνιο για μη στρατιωτική ανάπτυξη της περιοχής των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο προς όφελος των κατοίκων αυτών των περιοχών».

Ο Κύπριος ηγέτης τιμήθηκε και σε εκδήλωση της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου παραβρέθηκε και ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για θέματα Ευρώπης Λίο Ντοχέρτι. Ο Βρετανός αξιωματούχος έσπευσε να επισημάνει σε παρέμβασή του ότι μια «δίκαιη» και «με διάρκεια» λύση του Κυπριακού είναι σημαντική ώστε «να ενισχυθούν οι επενδύσεις, το εμπόριο και ο τουρισμός δημιουργώντας έτσι τις προοπτικές για ένα πιο σταθερό μέλλον για όλους».

Στο μεταξύ σε χτεσινό άρθρο που φιλοξενεί η Deutsche Welle, αναφερόμενη στνη πρόσφατη μυστική συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας σημειώνει πως «κάτι κινείται ανάμεσα σε Αθήνα, Αγκυρα και Λευκωσία με τη διαμεσολάβηση του Βερολίνου, αλλά σε καθεστώς πλήρους μυστικότητας», λέγοντας πως «θα ακολουθήσουν κι άλλες επαφές, αλλά όλα τα υπόλοιπα παραμένουν εμπιστευτικά». Ενώ προσθέτει πως «Η γερμανική διαμεσολάβηση δεν περιορίζεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τη στενή έννοια αλλά περιλαμβάνει και την Κύπρο. Τελευταία παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου αύξηση των διπλωματικών επαφών μεταξύ του Βερολίνου και της Λευκωσίας».

Σε αυτό το πλαίσιο «τρέχουν» και τα πλάνα ενεργειακών κολοσσών για τη «γειτονιά» μας. Χτες, η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου δήλωσε ότι εντός ημερών η αμερικανική «Chevron» θα υποβάλει πλάνο ανάπτυξης του οικοπέδου «Αφροδίτη» (στο οικόπεδο «12») και το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα προχωρήσει στη νέα γεώτρηση. Αναφέρθηκε και σε «πλάνο ανάπτυξης» που ετοιμάζει η ιταλική ΕΝΙ για το «6» - που αμφισβητεί η Τουρκία - ενώ συνολικά έκανε λόγο για εντατικοποίηση αναζήτησης πιθανών συνεργιών για βέλτιστη αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, την έναρξη συζήτησης με την ΕΕ για έμπρακτη συμβολή της Κύπρου στη διαδικασία απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, τον ρόλο του EMGF (Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο), αλλά και για την πρωτοβουλία για «απανθρακοποίηση του Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου».

Τσαβούσογλου με Μπλίνκεν αλλά και Ιρανό ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, ενδεικτική του σκληρού παζαριού από το οποίο η Αγκυρα έχει μια σειρά προσδοκίες είναι η επίσκεψη που ο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου ξεκινά σήμερα στις ΗΠΑ, όπου αναμένεται να συζητήσει όλα τα «ανοικτά» θέματα με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν.

Ας καταγραφεί ότι πριν φτάσει Ουάσιγκτον, ο Τσαβούσογλου υποδέχτηκε στην Αγκυρα τον Ιρανό ομόλογό του, Χουσεΐν Αμιραμποντολαχιάν, με τον οποίο συζήτησε και τις εξελίξεις γύρω από τη Συρία, με τις σχετικές διεργασίες, όπως και την «κινητικότητα» για πιθανή αναθέρμανση των σχέσεων Αγκυρας - Δαμασκού να βρίσκονται στο «μενού» και των παζαριών με τις ΗΠΑ.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ατζέντα «μπαρούτι», με φόντο και τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η ανώτατη Στρατιωτική Αρχή του ΝΑΤΟ, η Στρατιωτική Επιτροπή της λυκοσυμμαχίας, συνέρχεται σε Σύνοδο σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ άλλων η ατζέντα θα επικεντρωθεί σε «παρατηρήσεις» από τον πόλεμο στην Ουκρανία και στην επιτάχυνση της εφαρμογής του NATO Warfighting Capstone Concept και της Warfare Development Agenda, κείμενα - πολεμικές κατευθυντήριες του ΝΑΤΟ, με βάση και τις πολυεπίπεδες εξελίξεις στο σύγχρονο πεδίο μάχης, με «συζήτηση για επιχειρήσεις σε πολλαπλούς τομείς, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη διαλειτουργικότητα» των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, όπως αναφέρεται σχετικά στην ατζέντα της Συνόδου.

Παραπέρα, ο Saceur Cavoli θα παράσχει ενημέρωση σχετικά με την εφαρμογή από τη Συμμαχία της Αντίληψης για την Αποτροπή και Αμυνα του Ευρωατλαντικού Χώρου, η οποία «συνδέει στενά τα εθνικά σχέδια με τα στρατιωτικά σχέδια του ΝΑΤΟ», όπως τονίζεται επισήμως σε άλλη μια απόδειξη πως όλες οι αναδιαρθρώσεις στη Δομή Δυνάμεων στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη - μέλη, οι εξοπλισμοί κ.λπ. κουμπώνουν πάνω στα ΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα.

Αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των αρχηγών Αμυνας με τους «επιχειρησιακούς εταίρους» της KFOR - Αρμενία, Αυστρία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Μολδαβία, Σουηδία, Ελβετία και Ουκρανία. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην επιτόπια κατάσταση, στο περιβάλλον ασφαλείας και στην αποστολή της KFOR, ενώ συζήτηση θα γίνει και για την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ με τους «επιχειρησιακούς εταίρους» Σουηδία, Φινλανδία και Αυστραλία.

Στην τελική συνεδρίαση η Στρατιωτική Επιτροπή θα συζητήσει τη «συνεχιζόμενη υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία», με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρο να αναμένεται να επαναλάβει τις υπηρεσίες που παράσχει η ελληνική αστική τάξη στον ευρωατλαντικό άξονα, π.χ. τις συνεχείς αποστολές πυρομαχικών, την αποστολή επίσης τεθωρακισμένων οχημάτων στην κυβέρνηση Ζελένσκι, όπως και το γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει ο βασικός δίαυλος διεκπεραίωσης αμερικανοΝΑΤΟικών πολεμοφοδίων προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, ενώ σχεδιάζονται κι άλλα.

Ολα αυτά και σαν προάγγελος σύγκλισης της υπό αμερικανική καθοδήγηση «Ομάδας Επαφής» για την ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η αποστολή δυτικών κύριων αρμάτων μάχης «με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ» και την Ουκρανία, όπως σημείωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και πρόσθεσε: «Οι πρόσφατες υποσχέσεις για εξοπλισμό βαρέως πολέμου είναι σημαντικές - και αναμένω κι άλλες στο εγγύς μέλλον».

Ειδικά επ' αυτού θυμίζουμε τις συζητήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο για παροχή ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων, ενώ πρόσφατα ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στη γερμανική «Bild», τόνιζε ότι η Αθήνα έστειλε ήδη 20 τεθωρακισμένα οχήματα ΒΜP1 στο Κίεβο, παραλαμβάνοντας σε «ανταλλαγή» 14 οχήματα «Marder» από τη Γερμανία.

Σε υλοποίηση της σχετικής συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Γερμανίας για τέτοια ανταλλαγή συνολικά 40 τεθωρακισμένων, πρόσθεσε ότι «εντός του Ιανουαρίου θα παραλάβουμε κι άλλα "Marder", ενώ θα παραδώσουμε κι άλλα BMP».

ΕΕΔΥΕ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΙΛΙΟΥ - «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
Πολύμορφες εκδηλώσεις για την ειρήνη, τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου και οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» διοργανώνουν ένα πλαίσιο πολύμορφων δράσεων με θεματικούς άξονες την ειρήνη, τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών, και τίτλο που δανείζονται από τα λόγια του μεγάλου αγωνιστή - διεθνιστή Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ: «...Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα».

Οι δράσεις θα διαρκέσουν από το Σάββατο 21 Γενάρη έως το Σάββατο 28 Γενάρη και θα πραγματοποιηθούν στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο Ιλίου «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην ΒΙΟΦΙΑΛ - Πωγωνίου 80 και Ηροδότου).

Ολες τις μέρες θα λειτουργεί έκθεση εικαστικών (Καθημερινές 9 π.μ. -2 μ.μ. και 5.30 μ.μ. - 8 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.), όπου θα παρουσιαστούν έργα των ζωγράφων Τάκη Βαρελά και Irfan Ertel, καθώς και της Αϊσέ Γιαλτιρίμ, ζωγράφου - γλύπτριας, ανιψιάς του Ναζίμ Χικμέτ.

Σε όλο το διάστημα θα πραγματοποιηθούν επίσης ξεναγήσεις - δράσεις σε προγραμματισμένες επισκέψεις μαθητών από σχολεία του δήμου και άλλους φορείς, τοιχογραφίες σε σχολεία του δήμου, ενώ όλες τις μέρες θα λειτουργεί έκθεση βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής».

Το πρόγραμμα ξεκινάει αυτό το Σάββατο 21 Γενάρη στις 7 μ.μ. με τα εγκαίνια της έκθεσης(θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 6 μ.μ.) και αφιέρωμα στον αγωνιστή - διεθνιστή Τούρκο ποιητή Ναζίμ Χικμέτ (7.45 μ.μ.). Στο αφιέρωμα συμμετέχουν το μουσικό σχήμα «Ρωμιοσύνη», το Μουσικό Σχολείο Ιλίου και μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου.

Θα προβληθούν μαγνητοσκοπημένα βίντεο με χαιρετισμούς της Αϊσέ Γιαλτιρίμ καθώς και εκπροσώπου της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας.

  • Εκδήλωση με θέμα «Πώς μιλάμε στα παιδιά μας για τον πόλεμο» διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, την Κυριακή 22 Γενάρη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της (Κύπρου & Ηλιουπόλεως 100, κοντά στο σταθμό Μετρό «Νίκαια»). Εισηγήτριες στη εκδήλωση θα είναι η Ρούλα Καραγιάννη, δασκάλα στο 10ο Δημοτικό Νίκαιας και η Λουίζα Κουστουμπάρδη, καθηγήτρια στο 7ο Γυμνάσιο Νίκαιας.
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η σουηδική προεδρία επιταχύνει την αντιλαϊκή στρατηγική

Παρέμβαση στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την «παρουσίαση του προγράμματος δραστηριοτήτων της σουηδικής προεδρίας» πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, τόνισε τα εξής:

«Στην ατζέντα της σουηδικής προεδρίας διευρύνεται και επιταχύνεται η αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, που ταλανίζει τους λαούς, οι οποίοι αναγνωρίζουν τον ένοχο, όπως καταγράφεται στην πολύ χαμηλή αποδοχή της ΕΕ.

Αποτελεί προτεραιότητα η κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας, και με ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Στόχος, η ΕΕ να παρεμβαίνει όπου Γης, υλοποιώντας τις επιταγές της πολεμοκάπηλης ΚΕΠΠΑ / ΚΠΑΑ, της "Στρατηγικής Πυξίδας", της "Παγκόσμιας Στρατηγικής", παίρνοντας παράλληλα πρόσθετα μέτρα για τη συνέχιση της πολιτικής καταστολής της ΕΕ σε βάρος των μεταναστών.

Η Σουηδία, πρωτοπόρος στην υλοποίηση της "πράσινης στρατηγικής" της ΕΕ, με ΑΠΕ, πυρηνική ενέργεια και απεξάρτηση από τη Ρωσία, προανήγγειλε πρόσφατα διακοπές ρεύματος για τον λαό. Αποδεικνύεται ότι οι λαοί θα πληρώνουν βαρύ τίμημα για την εγγυημένη κερδοφορία των ομίλων.

Στα πιεστικά προβλήματα των εργαζομένων - ακρίβεια, πληθωρισμός, μείωση εισοδήματος - λύση δεν μπορεί να δώσει η ΕΕ των μονοπωλίων. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, όταν συνειδητοποιήσει τη δύναμή του, διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες του, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ