ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Νέο σχέδιο «εξομάλυνσης» με τους όρους των ΗΠΑ - ΕΕ

Το ευρωατλαντικό σχέδιο για ουσιαστική αναγνώριση του προτεκτοράτου συνοδεύεται από «προειδοποιήσεις» για συνέπειες στο Βελιγράδι σε περίπτωση απόρριψης

Την προσπάθεια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ να προωθήσουν ακόμα πιο εντατικά τους σχεδιασμούς τους στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία με τη σειρά της εντείνει επικίνδυνα τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με Ρωσία και Κίνα για το «προβάδισμα» σε αυτήν την κρίσιμη περιοχή, αποτυπώνει το νέο σχέδιο που μετέφεραν σε Βελιγράδι και Πρίστινα οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ και της ΕΕ, για την «εξομάλυνση» των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου με όρους που υπηρετούν τα ευρωατλαντικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, το σχέδιο προωθεί την ουσιαστική αναγνώριση του προτεκτοράτου του Κοσόβου από το Βελιγράδι και το άνοιγμα του δρόμου για την ένταξή του σε διεθνείς οργανισμούς, με «αντάλλαγμα» υποσχέσεις για διασφάλιση επενδυτικών πακέτων από τη Δύση. Τα παραπάνω συνοδεύονται από «προειδοποιήσεις» για συνέπειες στη Σερβία σε περίπτωση απόρριψης του ευρωατλαντικού σχεδίου.

Ενδεικτικό είναι ότι μετά τις επαφές με τη σερβική ηγεσία, ο απεσταλμένος της ΕΕ Μ. Λάιτσακ δήλωσε ότι ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς έδειξε διάθεση «να λάβει δύσκολες αποφάσεις», ενώ πρόσθεσε πως «έγινε ανοιχτός, εποικοδομητικός διάλογος».

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Γκ. Εσκομπάρ και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των ηγετών των κυβερνήσεων Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Σύμφωνα με «διαρροή» του σχεδίου στο σερβικό δίκτυο «Danas», οι συντάκτες του επικαλούνται τη «συμβολή για την γόνιμη περιφερειακή συνεργασία και ασφάλεια στην Ευρώπη» και την ανάγκη για «προστασία των εθνικών μειονοτήτων», ενώ οι άξονές του - υποστηρίζουν - διατυπώνονται «με βάση ιστορικά γεγονότα και χωρίς να προδικάζονται οι διαφορετικές απόψεις των μερών για βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του καθεστώτος».

Από τα πρώτα άρθρα τονίζεται ότι οι δύο πλευρές «θα αναπτύξουν αμοιβαία κανονικές σχέσεις καλής γειτονίας στη βάση ίσων δικαιωμάτων» και «θα αναγνωρίζουν αμοιβαία έγγραφα και κρατικά σύμβολα, συμπεριλαμβανομένων διαβατηρίων, διπλωμάτων, πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων και τελωνειακών σφραγίδων». Ακόμα, ότι «θα καθοδηγούνται από τον σκοπό και τις αρχές που καθορίζονται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, ιδίως εκείνες για τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών, τον σεβασμό της ανεξαρτησίας, της αυτονομίας και της εδαφικής τους ακεραιότητας, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση».

Ενώ δηλαδή υποτίθεται ότι μένει ανοιχτό το ζήτημα του «καθεστώτος» του Κοσόβου, στην πραγματικότητα θα αναγνωρίζονται όλες οι βασικές λειτουργίες ενός ανεξάρτητου κράτους.

Στην ίδια κατεύθυνση, τονίζεται ότι «η Σερβία δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη του Κοσόβου σε κανέναν διεθνή οργανισμό», όπως και ότι «οι δύο πλευρές θα στηρίξουν τις προσδοκίες τους να γίνουν μέλη της ΕΕ».

Σημειώνεται δε ότι μετά τη συμφωνία «οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τη διαδικασία διαλόγου υπό την αιγίδα της ΕΕ με νέα δυναμική, που θα οδηγήσει σε μια νομικά δεσμευτική, συνολική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων», εμβαθύνοντας τη συνεργασία σε όλους τους κρίσιμους τομείς στους οποίους ο ευρωατλαντικός άξονας προσδοκά να διασφαλίσει προβάδισμα έναντι Ρωσίας - Κίνας στα Δυτικά Βαλκάνια (κυκλοφορία, συνδεσιμότητα, τηλεπικοινωνίες, Υγεία, προστασία περιβάλλοντος κ.λπ.).

Ακόμα, διατυπώνεται «η δέσμευση της ΕΕ και άλλων χορηγών να δημιουργήσουν ειδικό πακέτο οικονομικής βοήθειας για κοινά έργα των δύο μερών για την οικονομική ανάπτυξη, τη συνδεσιμότητα, τη μετάβαση στην πράσινη Ενέργεια και άλλους βασικούς τομείς».

Ενδεικτικό των πιέσεων που ασκούνται στο Βελιγράδι είναι και το γεγονός ότι στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στη δημιουργία Σερβικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων στις περιοχές όπου συγκεντρώνεται η σερβική μειονότητα στο Κόσοβο (Βελιγράδι και Πρίστινα είχαν συμφωνήσει τη δημιουργία της, ωστόσο η Πρίστινα μπλοκάρει την εφαρμογή της).

Το σχέδιο κάνει λόγο μόνο για «συγκεκριμένες ρυθμίσεις» που θα προωθηθούν «χρησιμοποιώντας υπάρχουσες ευρωπαϊκές εμπειρίες, προκειμένου να εξασφαλιστούν κατάλληλο επίπεδο αυτοδιοίκησης για τη σερβική κοινότητα στο Κόσοβο και η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε συγκεκριμένους τομείς, μεταξύ τους στη δυνατότητα λήψης οικονομικής βοήθειας από τη Σερβία και στη δημιουργία απευθείας διαύλων επικοινωνίας μεταξύ της σερβικής κοινότητας και της κυβέρνησης του Κοσόβου».

Σημειωτέον, προβλέπεται επίσης η σύσταση κοινής επιτροπής «υπό την προεδρία της ΕΕ» η οποία «θα παρακολουθεί την εφαρμογή της συμφωνίας».

«Ετοιμότητα αποδοχής» από τον Βούτσιτς, αντιδράσεις στο Βελιγράδι

Ο Σέρβος Πρόεδρος δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ και της ΕΕ ήταν οι πιο δύσκολες συνομιλίες που είχε έως τώρα και ότι οι συνομιλητές του εξέθεσαν τις «συνέπειες που θα έχει για τη Σερβία ενδεχόμενη απόρριψη του σχεδίου».

Ανέφερε ότι «υπό αυτές τις συνθήκες εκφράζω ετοιμότητα να αποδεχθώ το σχέδιο της συμφωνίας και να εργαστώ για την υλοποίησή του», αν και εξέφρασε επιφυλάξεις για βασικό άρθρο του σχεδίου, χωρίς διευκρινίσεις.

Χθες ο Βούτσιτς αναμενόταν να απευθύνει σχετικό διάγγελμα, μετά και από έντονες αντιδράσεις που φέρεται ότι εκφράστηκαν και στο εσωτερικό του κόμματός του, του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), που ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού.

Μια σειρά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι έγινε «συζήτηση σε υψηλούς τόνους», με διάφορους να ζητούν αποχώρηση του Βελιγραδίου από το συγκεκριμένο διάλογο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εκτελεστικής Επιτροπής του SNS, Ντάρκο Γκλίσιτς, ο Βούτσιτς αντέδρασε έντονα στις επικρίσεις και είπε ότι «εάν κάποιος νομίζει ότι μπορεί να κυβερνήσει καλύτερα τη Σερβία, θα αποσυρθώ. Εάν κάποιος πιστεύει ότι είναι προτιμότερο να καταστραφεί οικονομικά η χώρα, τότε παραδίδω την διακυβέρνηση σε όποιον είναι εξυπνότερος από εμένα».

Οσον αφορά τις επαφές της στην Πρίστινα, η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ - ΕΕ φέρεται να εξέφρασε δυσαρέσκεια για τη στάση των κοσοβάρικων αρχών, με τον Λάιτσακ να σχολιάζει ότι περίμενε «μεγαλύτερη ανταπόκριση».

Πυροβολισμοί Κοσοβάρων αστυνομικών εναντίον αυτοκινήτου με Σέρβους

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, νέο περιστατικό με πυροβολισμούς στο βόρειο Κόσοβο «υπενθυμίζει» την τεταμένη κατάσταση εκεί.

Συγκεκριμένα, η σερβική κυβέρνηση καταγγέλλει ότι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της Πρίστινας πυροβόλησαν εναντίον οχήματος στο οποίο επέβαιναν Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο, με αποτέλεσμα ο ένας απ' αυτούς να τραυματιστεί στο στήθος.

Οι κοσοβάρικες αρχές από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι το αυτοκίνητο δεν σταμάτησε σε σταθμό ελέγχου και οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ «για να εξουδετερώσουν τον κίνδυνο».

ΠΕΡΟΥ
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις κόντρα στην καταστολή

Από την καταστολή στο πανεπιστήμιο Σαν Μάρκος της Λίμα
Από την καταστολή στο πανεπιστήμιο Σαν Μάρκος της Λίμα
Κλιμακώνονται οι μαζικές λαϊκές διαμαρτυρίες στο Περού ενάντια στην κυβέρνηση της σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, κόντρα στην εντεινόμενη κρατική καταστολή στην πρωτεύουσα Λίμα και άλλες πόλεις.

Από τις 7/12, όταν η Μπολουάρτε αντικατέστησε τον πρώην Πρόεδρο, επίσης σοσιαλδημοκράτη, Π. Καστίγιο, που αποπέμφθηκε και κρατείται, οι διαδηλωτές ζητάνε να σταματήσει η κρατική βια, να παραιτηθεί η κυβέρνηση, να διαλυθεί η Βουλή και μετά από νέες εκλογές να προχωρήσει και η συνταγματική αναθεώρηση.

Σε αυτό το διάστημα, μετά και τους νέους θανάτους από την αστυνομική βία στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην επαρχία Βίρου, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 55, οι τραυματίες υπολογίζονται σε πάνω από 1.200, ενώ πολλοί είναι οι συλληφθέντες.

Στη Λίμα, πάνω από 200 φοιτητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Σαν Μάρκος, που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας το Σάββατο, αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι χτες. Οργανώσεις καταγγέλλουν ότι κατά την αστυνομική επέμβαση στο Πανεπιστήμιο και τις συλλήψεις, μια ομάδα γυναικών υποχρεώθηκε από τους αστυνομικούς να γδυθούν. Φοιτητική κινητοποίηση ενάντια στην αστυνομική επέμβαση στο πανεπιστήμιο της Λίμα έγινε και στην πόλη Αρεκίπα.

ΚΙΝΑ
Επίσημα στοιχεία για την πολύ μεγάλη έξαρση της πανδημίας

Την πολύ μεγάλη έξαρση της πανδημίας στην Κίνα αποτυπώνουν και τα επίσημα κρατικά στοιχεία για την τεράστια άνοδο των μολύνσεων, τη μεγάλη αύξηση των νοσηλειών με Covid-19, καθώς και για τους χιλιάδες θανάτους που προστίθενται κάθε βδομάδα (ακόμα και αν το τελευταίο στοιχείο θεωρείται αρκετά υποτιμημένο σε σχέση με την πραγματικότητα).

Οπως και στον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο, η υγεία του λαού και στην Κίνα μένει απροστάτευτη: Μετά από σχεδόν 3 χρόνια πολιτικής «μηδενικής Covid», το «άνοιγμα» και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων γίνεται με όρους που αφήνει εκτεθειμένο τον λαό, στην ισχυρότατη καπιταλιστική οικονομία, της Κίνας, που διαφήμιζε στις αρχές της πανδημίας την οικοδόμηση νοσοκομείου μέσα σε μόλις 10 μέρες στη Γουχάν...

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι κινεζικές αρχές, στο διάστημα 13 - 19 Γενάρη καταγράφηκαν σχεδόν 13.000 επιπλέον θάνατοι από Covid-19 σε νοσοκομεία, ενώ δεν καταγράφονται οι θάνατοι εκτός νοσοκομείων. Στις 14 Γενάρη η Κίνα είχε ανακοινώσει σχεδόν 60.000 θανάτους από Covid-19 από τις 8 Δεκέμβρη έως τις 12 Γενάρη.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ωστόσο ιδιαίτερα υποτιμημένα τα παραπάνω στοιχεία, με βάση και τη μεγάλη αύξηση σε νοσηλευόμενους αλλά και τις επίσημες παραδοχές για τεράστια διασπορά του κορονοϊού στον πληθυσμό.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων με Covid-19 ανερχόταν σε 63.307 τη βδομάδα 9/1 - 15/1, αυξημένος κατά 70% σε σύγκριση με την προηγούμενη, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που επικαλείται τα επίσημα στοιχεία από το Πεκίνο.

Ακόμα πιο χαρακτηριστικά, ο Γου Ζουνγιού, επικεφαλής επιδημιολόγος στο Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, εκτίμησε ότι το 80% του πληθυσμού της Κίνας έχει ήδη μολυνθεί με κορονοϊό.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι με τις μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων στη διάρκεια της τρέχουσας εορταστικής περιόδου του κινεζικού Νέου Ετους μπορεί να αυξηθούν οι μολύνσεις σε ορισμένες περιοχές της χώρας, επικαλούμενος ωστόσο το ήδη πολύ μεγάλο ποσοστό διασποράς του κορονοϊού στον πληθυσμό εκτίμησε ότι η πιθανότητα μιας μεγάλης αναζωπύρωσης της Covid-19 στην Κίνα κατά τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες είναι μικρή.

ΙΣΡΑΗΛ
Διαδηλώσεις και έντονη ενδοαστική αντιπαράθεση

Νεκρός από πυρά Εβραίου εποίκου έπεσε το Σάββατο 42χρονος Παλαιστίνιος, με το πρόσχημα πως επιχείρησε να «μαχαιρώσει» τον δράστη. Το φονικό έγινε σε αγρόκτημα κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Καφρ Νάμα, που απέχει μερικά χιλιόμετρα από τη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Από την αρχή του 2023 έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά 18 Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους οποίους τέσσερα παιδιά και έφηβοι.

Στο μεταξύ, το βράδυ του Σαββάτου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ ενάντια στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου. Η δε «Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Πολιτειακή Εκτροπή» ανακοίνωσε για σήμερα απεργιακές κινητοποιήσεις σε μια σειρά από επιχειρήσεις, καθώς και νέα αντικυβερνητική διαδήλωση στις 25 Γενάρη.

Οι κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης στηρίζονται από την αντιπολίτευση, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός, Γ. Λαπίντ, πρότεινε τη συγκρότηση μιας «προεδρικής επιτροπής» για «ισορροπημένες δικαστικές μεταρρυθμίσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ