ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
Σελ. /28
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Για ευρωατλαντικό «μαστίγιο» και ανάγκη «συμβιβασμού» μιλάει ο Βούτσιτς

Τις έντονες «προειδοποιήσεις» από ΗΠΑ και ΕΕ για τις συνέπειες σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου τους επανέλαβε ο Αλ. Βούτσιτς

Copyright 2023 The Associated

Τις έντονες «προειδοποιήσεις» από ΗΠΑ και ΕΕ για τις συνέπειες σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου τους επανέλαβε ο Αλ. Βούτσιτς
Υπέρ ενός συμβιβασμού για την «εξομάλυνση» των σχέσεων της Σερβίας με το Κόσοβο, με άξονα το σχέδιο ευρωατλαντικής κοπής που κατέθεσε στις δύο πλευρές αντιπροσωπεία των ΗΠΑ και της ΕΕ στα τέλη της περασμένης βδομάδας, τάχθηκε ο Σέρβος Πρόεδρος της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς.

Προς υποστήριξη της στάσης του, επανέλαβε τις μεγάλες πιέσεις και τις «προειδοποιήσεις» που δέχθηκε από ΗΠΑ και ΕΕ για την αποδοχή του σχεδίου.

Για την περίπτωση απόρριψης του σχεδίου ανέφερε: «Μου είπαν: Θα αντιμετωπίσετε, πρώτον, τη διακοπή της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δεύτερον, τη διακοπή και απόσυρση των επενδύσεων, τρίτον, θα ληφθούν ολοκληρωμένα μέτρα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο που θα βλάψουν τη Σερβία. Αυτό μου επαναλήφθηκε τρεις φορές κατά τη διάρκεια της συνομιλίας και κάθε φορά αντιδρούσα έντονα».

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά ειπώθηκαν από τον Βούτσιτς προχτές βράδυ, σε συνέντευξη που έδωσε μετά και από την έντονη κριτική που δέχεται - και εντός του κόμματός του - για μεγάλες παραχωρήσεις που έκανε.

Μεταξύ άλλων ο Βούτσιτς υποστήριξε ότι η διατήρηση μιας «παγωμένης σύγκρουσης» αποτελεί τη χειρότερη επιλογή, την οποία κάποιος μπορεί να εκμεταλλευτεί και να την «ξεπαγώσει», όπως είπε, και για αυτό χαρακτήρισε ανάγκη την επίτευξη συμβιβασμού. Ανέφερε δε προς το παρόν ότι δεν υπέγραψε κανένα έγγραφο και κατέληξε πως στο «τελικό στάδιο» τις αποφάσεις θα πάρει «η βουλή» και «ο λαός».

Χαρακτηριστική των παζαριών, αλλά και των έντονων πιέσεων προς το Βελιγράδι, είναι και η φράση του ότι «αυτή την φορά έφεραν μόνο το μαστίγιο», που όμως συμπλήρωσε με την προσδοκία ότι «στο μέλλον θα έχουμε καλύτερα νέα. Ζήτησα διάφορα πράγματα, υποστήριξη και βοήθεια από την ΕΕ».

Επέμεινε δε ότι «δεν υπάρχει πρόοδος για εμάς στην Ευρώπη αν δεν συνεργαστούμε σε αυτό το θέμα» και ότι «εάν η επιλογή είναι να έχουμε απομόνωση και κυρώσεις όπως αυτή ή εκείνη, και δεν υπάρχουν χειρότερες κυρώσεις από την απόσυρση των επενδύσεων, που μου έχουν πει τρεις φορές, ή να πούμε ότι αποδεχόμαστε τα πάντα και αμέσως και το Κοσσυφοπέδιο στα Ηνωμένα Εθνη. Είμαι υπέρ ενός δρόμου συμβιβασμού, όσο το δυνατόν περισσότερο να αγωνιστούμε», δήλωσε, προσθέτοντας πάντως ότι ο συμβιβασμός που είναι απαραίτητος δεν είναι εφικτός με το «καθεστώς του Κούρτι».

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ, Ιβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι «η Σερβία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον διάλογο ως τον μόνο τρόπο επίλυσης όλων των ανοικτών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου. Φυσικά, σε όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι πτυχές, λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά και κρατικά μας συμφέροντα, αλλά και για το μέλλον της χώρας μας, πώς θα επιτευχθεί μια συμβιβαστική λύση με όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη και με όσο το δυνατόν λιγότερη ζημιά».

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας «Ipsos», η υποστήριξη για την ένταξη στην ΕΕ συγκέντρωσε το 35% των ερωτηθέντων, έναντι 44% που τάχθηκε κατά. Οι υπόλοιποι δήλωσαν αβέβαιοι. Τον Αύγουστο παρόμοια έρευνα είχε καταγράψει ότι μόλις το 20% βλέπει θετικά την ΕΕ.

  • Η Σέρβα υπουργός Ενέργειας και Εξόρυξης, Ντουμπράβκα Ντέντοβιτς Νέγκρε, δήλωσε προχτές ότι ανακαλύφθηκε νέο μεγάλο κοίτασμα χρυσού, «υψηλής καθαρότητας», που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην οικονομία της χώρας. Το κοίτασμα εντόπισε η καναδική εταιρεία εξόρυξης χρυσού «Dundee Precious Metals», που είπε ότι αναμένει «εξαιρετικά αποτελέσματα» από τις πρόσφατες γεωτρήσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, τα αποθέματα 38,1 τόνων χρυσού της Σερβίας την καθιστούν την κορυφαία οικονομία των Βαλκανίων από άποψη αποθεμάτων χρυσού και την 54η στον κόσμο.
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Νέες βουλευτικές εκλογές για 5η φορά σε δυο χρόνια

Κάλπες βουλευτικών εκλογών θα στηθούν στη Βουλγαρία, για 5η φορά μέσα στα τελευταία 2 χρόνια, μετά και από τη νέα αποτυχία των προσπαθειών σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ οξύνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση σε όλα τα Βαλκάνια, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Η τρίτη και τελευταία απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης (μετά τις εκλογές που έγιναν τον Οκτώβρη) έγινε με συνομιλίες για τις οποίες εντολή είχε λάβει το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Είχαν προηγηθεί αποτυχημένες απόπειρες, τόσο από το GERB του Μπ. Μπορίσοφ που ήρθε πρώτο τον Οκτώβρη, όσο και από το κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» του Κ. Πετκόφ.

Με βάση χτεσινές δηλώσεις του Προέδρου της χώρας Ρ. Ράντεφ, ως πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των νέων εκλογών φαίνεται να είναι η 2 Απρίλη, ενώ η Βουλή αναμένεται να διαλυθεί στις 3 Φεβρουαρίου. Ο Ράντεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο χρόνος που μεσολαβεί θα αξιοποιηθεί για να «τρέξουν» ζητήματα που είναι αναγκαία για το μεγάλο κεφάλαιο, όπως π.χ. η χρήση των ευρωενωσιακών κονδυλίων προς όφελος των μεγάλων ομίλων.

Ο σημερινός μεταβατικός πρωθυπουργός Γκάλαμπ Ντόνεφ θα διοριστεί εκ νέου επικεφαλής της κυβέρνησης που θα κρατά τα «ηνία» της χώρας μέχρι να σχηματιστεί καινούριο σχήμα, μετά τις νέες εκλογές.

Θυμίζουμε ότι οι εκλογές του περασμένου Οκτώβρη έγιναν αφού η προηγούμενη κυβέρνηση (όπου συμμετείχαν το «Συνεχίζουμε την αλλαγή», ο συνασπισμός «Δημοκρατική Βουλγαρία» και το Σοσιαλιστικό Κόμμα) «έπεσε», υπό το βάρος και διαφωνιών για τους όρους και τον βαθμό συστράτευσης με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Η τότε κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε μια σειρά κινήσεις απέναντι στη Μόσχα: Χαρακτηριστικό ήταν για παράδειγμα το «μπλόκο» που είχαν κάνει Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Μαυροβούνιο, εμποδίζοντας το αεροπλάνο που μετέφερε τον Ιούνη τον Ρώσο ΥΠΕΞ στο Βελιγράδι, αλλά και οι απελάσεις δεκάδων Ρώσων διπλωματών. Ωστόσο, παρέμεναν μια σειρά διαφωνίες και «επιφυλάξεις» στο εσωτερικό του τρικομματικού συνασπισμού (πιο έντονες από το Σοσιαλιστικό Κόμμα), για τις συνέπειες που θα έχει για τη Βουλγαρία μια βαθύτερη εμπλοκή στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, ενώ εξαιτίας αυτών των διαφωνιών δεν είχε αποφασιστεί η αποστολή όπλων στο Κίεβο, δημοσίευμα της γερμανικής «Welt» αναφέρει ότι ο τότε πρωθυπουργός Πετκόφ και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, είχαν καταλήξει σε μια σειρά βήματα, υπό τις παρεμβάσεις ΗΠΑ και ΕΕ, για τη στήριξη του ουκρανικού στρατού, μεταξύ άλλων με καθοριστικές αποστολές καυσίμων για τα οχήματά του, αλλά και για πυρομαχικά κ.ά., τα οποία εμφανίζονταν να φτάνουν στην Ουκρανία μέσω «τρίτων» αγοραστών, χωρίς επίσημη εμπλοκή του βουλγαρικού κράτους και της κυβέρνησης.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σχέδια απάντησης στο τεράστιο κρατικό πακέτο για τα μονοπώλια των ΗΠΑ

Οι σχεδιαζόμενες κινήσεις της ΕΕ για την υπεράσπιση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων - έναντι των τεράστιων κρατικών πακέτων της Ουάσιγκτον που διατίθενται μέσω του νόμου για τη «μείωση του πληθωρισμού», για τη στήριξη της αμερικανικής καπιταλιστικής οικονομίας - βρίσκονται στο επίκεντρο επαφών και διαβουλεύσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν το Σαββατοκύριακο οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας, ενώ για το ίδιο ζήτημα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, διεμήνυσε ότι σχεδιάζει να παρουσιάσει κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ στις 9 Φλεβάρη ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων ως βάση συζήτησης.

Ο Μισέλ προτείνει «χαλάρωση» των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις, ταχύτερη εκταμίευση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δημιουργία προγράμματος στα χνάρια του «Sure», που δόθηκε στη διάρκεια της πανδημίας σε κράτη με διαφορετική δημοσιονομική ισχύ, καθώς και ένα «Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας», που θα χρηματοδοτηθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το προηγούμενο διάστημα η πρόταση της Κομισιόν σχετικά με ένα ευρωενωσιακό ταμείο για το χρέος προκάλεσε αντιδράσεις σε χώρες όπως η Γερμανία, με τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (από το FDP) να απορρίπτει αυστηρά ένα νέο ευρωενωσιακό χρέος.

Από την άλλη, το Οικονομικό Φόρουμ του SPD ανακοίνωσε προ ημερών ότι είναι υπέρ μιας μαζικής ευρωπαϊκής επενδυτικής «επίθεσης» χωρίς σταθερό οικονομικό ανώτατο όριο, η οποία θα χρηματοδοτείται από περαιτέρω ευρωπαϊκό χρέος.

«Στην Ευρώπη θα πρέπει αρχικά να τεθεί σε εφαρμογή ένα εξίσου υψηλό ποσό (σ.σ. σε σχέση με τις ΗΠΑ) μέσω των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των κρατών - μελών, το οποίο όμως μπορεί να υπερβεί αυτό το όριο προς τα πάνω», αναφέρει το έγγραφο του Οικονομικού Φόρουμ του SPD, που είναι στη διάθεση της «Handelsblatt». Προτείνουν επίσης, για να μη χαθεί χρόνος, να υπάρξει «χρηματοδότηση εκκίνησης», με την άντληση νέων κεφαλαίων από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, π.χ. με την έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων.

ΤΣΕΧΙΑ
Προεδρικές εκλογές εν μέσω «σάλου» για δήλωση σχετικά με το ΝΑΤΟ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει - λίγες μέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τσεχία - η δήλωση του υποψήφιου Προέδρου και πρώην πρωθυπουργού, Αντρ. Μπάμπις, ο οποίος ουσιαστικά αμφισβήτησε το άρθρο 5 της σύμβασης του ΝΑΤΟ για τη «συλλογική άμυνα».

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος μέχρι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τουλάχιστον, θεωρούνταν «φίλα προσκείμενος» στη Ρωσία, είναι αντιμέτωπος με τον απόστρατο ΝΑΤΟικό στρατηγό Πετρ Πάβελ, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών (27 - 28 Γενάρη). Δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Πάβελ να προηγείται (58,8%) έναντι του Μπάμπις (41,2%).

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού ντιμπέιτ την Κυριακή, όταν ερωτήθηκε εάν θα έστελνε μέλη των τσέχικων Ενόπλων Δυνάμεων να πολεμήσουν στην Πολωνία ή στα κράτη της Βαλτικής σε περίπτωση που δέχονταν επίθεση, ο Μπάμπις απάντησε: «Οχι, ασφαλώς όχι. Θέλω ειρήνη, δεν θέλω πόλεμο. Και σε καμία περίπτωση δεν θα έστελνα τα παιδιά μας (...) στον πόλεμο».

Ο Πάβελ αντέδρασε έντονα στο ντιμπέιτ, επιμένοντας ότι το άρθρο 5 οφείλει να τηρηθεί. Ο αντιπρόεδρος της τσεχικής κυβέρνησης, Ιβάν Μπάρος, έφθασε στο σημείο τη Δευτέρα να καταγγείλει πως ο Μπάμπις εγείρει «άμεσο κίνδυνο» για την τσεχική εθνική ασφάλεια, λέγοντας: «Θα πρόδιδε κι εμάς και τους συμμάχους μας».

Ο Μπάμπις αναγκάστηκε εν μέσω του σάλου να ανασκευάσει την τοποθέτησή του, αναφέροντας ότι θα προτιμούσε να μην είχε κληθεί να απαντήσει σε μια τέτοια υποθετική ερώτηση, ωστόσο «αν συνέβαινε τέτοια επίθεση, φυσικά θα συμμορφωνόμουν προς το άρθρο 5».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ