ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΟΒΕ
Θυσίες χωρίς τέλος για τον λαό για να θωρακιστούν κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα

Χαμηλότερες προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης 1,4% βλέπει το Ινστιτούτο

Eurokinissi

Επανεκτίμηση προς τα κάτω των προβλέψεών του για την ελληνική οικονομία έκανε το ΙΟΒΕ, το οποίο προβλέπει ανάπτυξη 1,4% για το 2023, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,6%, λόγω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και διατήρησης του πληθωρισμού και της «αβεβαιότητας».

Η έκθεση προβλέπει ετήσια διεύρυνση των επενδύσεων κατά 8,5%, ενώ η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά μόλις 0,3%, με πιο ανθεκτική την ιδιωτική κατανάλωση στο +0,8%.

Επίσης προβλέπει αύξηση των εξαγωγών κατά 2,1%, που θα υπερκεραστούν από τις εισαγωγές (+2,7%), επιδεινώνοντας παραπέρα το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Και για το 2022 εξάλλου, η έκθεση καταγράφει επιδείνωση του ισοζυγίου, με το έλλειμμα να αυξάνεται (για το διάστημα Ιανουάριος - Νοέμβριος) κατά 36,5%, παρά την αύξηση των εξαγωγών κατά 22% και την «έντονη ανάκαμψη του τουρισμού μετά την πανδημία». Με τα πετρελαιοειδή, η επιδείνωση στο έλλειμμα είναι ακόμη μεγαλύτερη, στο 58,5%.

Ενώ χαρακτηριστικό για τα «κέρδη» του «εξαγωγικού προσανατολισμού» για τον οποίο μιλάνε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως στις εξαγωγές «πρωτοπόρησαν» - πέρα από το αλουμίνιο - τα φαρμακευτικά σκευάσματα, με εξαγωγές αξίας 509 εκατ. ευρώ για το γ' τρίμηνο. Αυτά την ώρα που ο λαός έψαχνε φάρμακο με το κιάλι...

Σε ό,τι αφορά τον «εθνικό» στόχο του κεφαλαίου για την «ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας», «που είναι σημαντική συνθήκη για την αύξηση των επενδύσεων», διασφαλίζοντας φτηνότερο δανεισμό για το κεφάλαιο με «αντάλλαγμα» και νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις, το ΙΟΒΕ αναμένει ότι αυτή θα γίνει στο β' εξάμηνο του έτους.

Ανησυχία εκφράζεται και για τον πληθωρισμό, αφού αν και προβλέπεται σχετική υποχώρησή του από το - υψηλό 27ετίας - 9,6% πέρυσι, στο διόλου «ευκαταφρόνητο» 4%, σημειώνεται πως ο δομικός πληθωρισμός στη χώρα μας καταγράφεται υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Με το ίδρυμα να επισημαίνει πως«αν αυτή η εικόνα παγιωθεί, θα είναι πολύ ανησυχητική και θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα και τη δυνατότητα αύξησης εισοδημάτων στη συνέχεια», προαναγγέλλοντας και νέα βάρη δηλαδή στις λαϊκές πλάτες για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας, και την «αποκλιμάκωση» του πληθωρισμού και το «κλείσιμο» της ψαλίδας με τις άλλες καπιταλιστικές οικονομίες.

Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου πως παρά την υποχώρηση του δείκτη τιμών παραγωγού τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, αυτός παραμένει αυξημένος κατά 20%, προαναγγέλλοντας και τις νέες αυξήσεις σε μια σειρά εμπορεύματα, αυξήσεις που «έκαναν ποδαρικό» με τη νέα χρονιά.

Η έκθεση καταγράφει και τη «σταθεροποίηση» της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για Νοέμβρη και Δεκέμβρη, στα δυσθεώρητα πάντα επίπεδα που έχει ανέβει ελέω «πράσινης μετάβασης» και συνολικά της στρατηγικής του κεφαλαίου, στα 239 ευρώ/Mwh.

Ενώ η εκτίμηση του ΙΟΒΕ για το ποσοστό της ανεργίας είναι στην περιοχή του 11,5%.

«ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ»
Στη Βουλή από το ΚΚΕ η απαράδεκτη προσπάθεια διακοπής ρεύματος

Να δοθεί άμεσα έκτακτη χρηματοδότηση στην «Κιβωτό της Αγάπης», ίδρυμα της Πάτρας που φιλοξενεί 70 παιδιά με πολύ βαριές αναπηρίες, προκειμένου να διασφαλίζονται όλες οι ανάγκες των εξυπηρετούμενων, τα δικαιώματα και οι μισθοί των εργαζομένων, αλλά και να μην επαναληφθεί κανένα παρόμοιο περιστατικό προσπάθειας διακοπής του ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ, απαίτησαν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Λιάνα Κανέλλη και Νίκος Παπαναστάσης.

Με αφορμή την απαράδεκτη προσπάθεια του ΔΕΔΔΗΕ να κόψει το ρεύμα από το ίδρυμα το περασμένο Σάββατο, απαιτούν επιπλέον να εξασφαλιστούν όλες οι ανάγκες σε υποδομές και εξοπλισμό, με την προοπτική ένταξής του στο Δημόσιο και εξασφάλιση όλων των εργαζομένων και των παιδιών σε αυτό.

«Οι εργαζόμενοι του ιδρύματος καταγγέλλουν ότι αν το συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ προχωρούσε στη διακοπή το Σάββατο, πέντε παιδιά με μηχανική υποστήριξη που τη χρησιμοποιούν κατά διαστήματα, θα είχαν άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους.

Να θυμίσουμε ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τον θάνατο καρκινοπαθούς συνταξιούχου στην Πάτρα, μετά τη διακοπή ρεύματος στην οποία προχώρησε ο ΔΕΔΔΗΕ για οφειλές του. Τώρα, ο όμιλος που "ταΐζεται" διαρκώς με "ζεστό" χρήμα από το υστέρημα του λαού μας, κλιμακώνει τις απάνθρωπες προσπάθειές του για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κέρδη του, δείχνοντας τη βαρβαρότητά του στα φιλοξενούμενα παιδιά του ιδρύματος, παιδιά με νοητική υστέρηση, βαριά κινητικά προβλήματα, με προβλήματα όρασης κ.ά.», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην Ερώτηση, επισημαίνοντας:

«Η άμεση και αποφασιστική παρέμβαση των εργαζομένων του ιδρύματος και του σωματείου τους γλίτωσε από τα χειρότερα. Είναι σίγουρο ότι μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό από τα δεινά που του φορτώνουν στις πλάτες του ο ανταγωνισμός των επιχειρηματικών ομίλων, το κυνήγι της μεγιστοποίησης του κέρδους τους, η ευρωενωσιακή πολιτική που λογαριάζει τα πάντα στη λογική του "κόστους - οφέλους".

Να σημειωθεί ότι στον χώρο εργάζονται 52 εργαζόμενοι, σε ένα κτίριο με πεπαλαιωμένες υποδομές, που στο παρελθόν, λόγω της μη χρηματοδότησης του ιδρύματος, αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα στη μισθοδοσία τους».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σειρά συναντήσεων με σωματεία επαγγελματιών

Μεγάλα προβλήματα οι αυξημένες τιμές στην Ενέργεια και η ακρίβεια

Σειρά συναντήσεων με σωματεία αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών της Πάτρας πραγματοποίησε πρόσφατα η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ. Επικεφαλής στις συζητήσεις που έγιναν ήταν οι Δημήτρης Βιτάλης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, και Χάρης Βουρδουμπάς, μέλος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ.

Συγκεκριμένα, έγιναν συναντήσεις με τους Συλλόγους Καταστηματαρχών Εστίασης Αναψυχής Αχαΐας, Εμπόρων, Κουρέων - Κομμωτών, Ιδιοκτητών ταξί, Συντηρητών Εγκαταστάσεων Ανελκυστήρων, Εργοληπτών Ηλεκτρικών Εργων «Ο ΒΑΤΤ» και Αρτοποιών και απασχόλησαν τα προβλήματα που πλήττουν τους εν λόγω επαγγελματίες.

Μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι η ακριβή Ενέργεια και οι αυξήσεις πρώτων υλών, όπως και η συνολική ακρίβεια που πλήττει τα λαϊκά στρώματα, έχουν αρνητικά αποτελέσματα στη λειτουργία των καταστημάτων και άλλων επιχειρήσεων αλλά και στην προσπάθειά τους να τα φέρουν βόλτα.

Σημειώθηκαν, επίσης, τα προβλήματα με το αφορολόγητο όριο, το τέλος επιτηδεύματος κ.ά., ενώ κατά τη συζήτηση αναδείχτηκαν και ιδιαίτερα ζητήματα κάθε κλάδου.

Εκ μέρους των εκπροσώπων του ΚΚΕ αναφέρθηκαν όλες οι παρεμβάσεις του Κόμματος για τους βιοπαλαιστές επαγγελματίες, το γεγονός ότι αυτές έχουν απορριφθεί από τα υπόλοιπα κόμματα. Σημειώθηκε ότι θα συνεχιστούν αυτές οι δράσεις απ' την πλευρά του ΚΚΕ, με όλες του τις δυνάμεις, στο Κοινοβούλιο και όπου αλλού. Επισημάνθηκαν δε οι ευθύνες όλων των έως και σήμερα κυβερνήσεων που έφεραν τους μικρούς επαγγελματίες αντιμέτωπους με τα «λουκέτα», που ειδικά σε ορισμένους κλάδους, όπως οι αρτοποιοί, αποτελούν και για την Πάτρα πραγματικότητα.

Επιπλέον, αναδείχθηκε η ανάγκη ισχυροποίησης των πρωτοβάθμιων σωματείων, απόκτησης διεκδικητικού χαρακτήρα απέναντι στις συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ.

Οι συναντήσεις, τέλος, πραγματοποιήθηκαν και στο πλαίσιο της προετοιμασίας της σύσκεψης που διοργανώνει η ΤΕ Αχαΐας την 1η Φλεβάρη στην Πάτρα, (6.30 μ.μ., Αγορά Αργύρη) με ομιλητή τον Θανάση Τζίμα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνο του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ.

Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Διαβεβαιώσεις και έργα για το κεφάλαιο

Στην Κρήτη περιόδευσε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, διαφημίζοντας προεκλογικά ξανά μια σειρά έργα που προωθούνται με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Επισκέφτηκε το εργοτάξιο του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου, στο Καστέλι, διαφημίζοντας ότι αυτό «τελικά θα είναι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο είχε αρχικά προβλεφθεί» με βάση τις «θετικές εξελίξεις» για τις αυξημένες τουριστικές ροές. «Ξέχασε» βέβαια να πει πως για τον σκοπό αυτό μόλις τον περασμένο μήνα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ψήφισαν η κοινοπραξία που το κατασκευάζει να πάρει άλλον έναν «μποναμά» 104 εκατομμυρίων ευρώ που θα φορτωθούν στις λαϊκές πλάτες.

Αναφορά έκανε και στην «αξιοποίηση» του παλιού αεροδρομίου «Καζαντζάκη», με δηλωτικές των προθέσεων για την παράδοσή του στο κεφάλαιο να είναι οι αναφορές του στην αντίστοιχη αξιοποίηση του Ελληνικού στην Αττική.

Παραπέρα, έστησε φιέστα και σε ένα από τα εργοτάξια για την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης, τον οποίο αφού πρώτα ακριβοπληρώσει ο λαός με εκατοντάδες εκατομμύρια κρατικής χρηματοδότησης από την τσέπη του για την κατασκευή του, θα ακριβοπληρώσει άλλα τόσα και για τη χρήση του, που θα γίνεται με διόδια, εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο.

Διόλου τυχαία, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πρόοδο στο τμήμα Νεάπολη - Αγιος Νικόλαος, ένα από τα πέντε επιμέρους τμήματα μήκους 14 χιλιομέτρων, το οποίο συμβασιοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και προχωρά μέσω «δημόσιας επένδυσης» ύψους 186 εκατομμυρίων ευρώ, που καλύπτεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αργότερα, μιλώντας σε εκδήλωση για το «Αναπτυξιακό Σχέδιο» της κυβέρνησης για την Κρήτη, διαβεβαίωνε ότι αυτό «δεν είναι άσκηση επί χάρτου», αλλά έχουν λαμβάνειν άμεσα οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αφού πρόκειται για «σχέδιο με μεγάλη μελετητική ωριμότητα, χρονοδιαγράμματα, χρηματοδοτήσεις και φορείς υλοποίησης». Στη δε κοινή στρατηγική βάση όπου κινούνται όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην «άριστη», όπως χαρακτήρισε, συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, όπου περιφερειάρχης είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ