ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Ισχυρό ΚΚΕ για να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων

Συνάντηση με το Σωματείο στην «ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ» στο Μαντούδι Εύβοιας

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της «ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ» στο Μαντούδι Εύβοιας πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, συνεχίζοντας την πλούσια δραστηριότητα του Κόμματος.

Αρχικά ο Γ. Μαρίνος και το κλιμάκιο του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Λιάσκος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, συναντήθηκαν με στελέχη της διεύθυνσης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των μεταλλείων, όπου ενημερώθηκαν για την δραστηριότητα της εταιρείας, ενώ με αφορμή τα πρόσφατα εργατικά «ατυχήματα» έγινε συζήτηση σχετικά με τη λήψη μέτρων ασφαλείας, με τον Γ. Μαρίνο να επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το ΚΚΕ δίνει αυξημένο βάρος στην ασφάλεια των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε χώρους εργασίας με αυξημένη επικινδυνότητα, όπως οι υπόγειες εξορύξεις.

Στη συνέχεια έγινε συνάντηση με τον πρόεδρο και μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων, καθώς και με εργαζόμενους στην εταιρεία, όπου έγινε συζήτηση για θέματα που αφορούν την επικινδυνότητα και τις συνθήκες εργασίας, την τήρηση των μέτρων ασφαλείας, τις εργασιακές σχέσεις και τα μεροκάματα, καθώς και την ακρίβεια σε Ενέργεια, ηλεκτρικό ρεύμα και αγαθά πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Από την πλευρά του ο Γ. Μαρίνος επεσήμανε μεταξύ άλλων τη μεγάλη σημασία της ενότητας, της οργάνωσης και της συσπείρωσης στο Σωματείο, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και να παλεύει μαζί τους για τα δίκαια αιτήματά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη σημασία ενίσχυσης του ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές, κόντρα στους εκβιασμούς και στα κάλπικα διλήμματα, αναδεικνύοντας ότι οι εργαζόμενοι μόνο με ισχυρό ΚΚΕ θα προβάλουν σθεναρή αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική της οποιαδήποτε κυβέρνησης, θα δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας, θα βελτιώνεται ο συσχετισμός δυνάμεων και θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής του εκμεταλλευτικού συστήματος.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Πέτυχαν την επανασύνδεση ρεύματος σε άνεργη γυναίκα με ανήλικο παιδί ΑμεΑ

Εκτός «κοινωνικού τιμολογίου» άνθρωποι που το έχουν ανάγκη, μετά τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών

Κινητοποίηση στα γραφεία της ΔΕΗ στο Γαλάτσι, απαιτώντας την άμεση επανασύνδεση ρεύματος σε σπίτι όπου κατοικεί άνεργη γυναίκα με ανήλικο παιδί ΑμεΑ, πραγματοποίησαν χθες το πρωί σωματεία και φορείς της Νέας Ιωνίας και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Υπενθυμίζεται ότι σε μία ακόμα απαράδεκτη κίνηση ο ΔΕΔΔΗΕ έκοψε το ρεύμα στην άνεργη γυναίκα και της ζητούσε ένα υπέρογκο ποσό για να γίνει διακανονισμός. Με την παρέμβασή τους οι φορείς πέτυχαν να γίνει ρύθμιση της οφειλής σε ανεκτά πλαίσια και να δοθεί εντολή επανασύνδεσης μέχρι χθες το μεσημέρι.

Η συγκεκριμένη περίπτωση ανέδειξε, πέρα από τους υπέρογκους λογαριασμούς, το γεγονός ότι υπάρχει κόσμος που παρόλο που τα εισοδήματά δεν αλλάζουν, το κράτος τον πετάει εκτός «κοινωνικού τιμολογίου», επειδή αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες των σπιτιών. Ο λόγος είναι ότι δεν έχει αναπροσαρμοστεί ταυτόχρονα και το ύψος της αντικειμενικής αξίας της ιδιόκτητης οικίας που έχει ο καταναλωτής, κάτι που αποτελεί έναν από τους όρους ένταξης στο «κοινωνικό τιμολόγιο». Ετσι, ένας ιδιοκτήτης σπιτιού που με τις προηγούμενες αντικειμενικές αξίες μπορούσε να μπει στο «κοινωνικό τιμολόγιο», με τις νέες αποκλείστηκε απ' αυτό, κάτι που είναι εντελώς παράλογο, καθώς η αυξημένη αντικειμενική αξία σε αυτήν την περίπτωση δεν αποτελεί κανενός είδους εισόδημα και όπως ειπώθηκε στη χθεσινή παρέμβαση «δεν μπορείς να φας ντουβάρια».

Τα σωματεία και οι φορείς απαιτούν: Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα. Καμία σκέψη για διακοπή ρεύματος σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα (μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι, συνταξιούχοι, ΑμεΑ κ.λπ.). Να σταματήσουν άμεσα οι διακοπές ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να το πληρώσουν, να επανασυνδεθεί το ρεύμα όπου έχει κοπεί. Να πάρουν πίσω τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης. Καμία διακοπή παροχής ρεύματος και φυσικού αερίου στις σχολικές μονάδες. Ρεύμα φτηνό για τον λαό.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Οι ανάγκες των συνταξιούχων δεν χωράνε στην πολιτική ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Το άθλιο παιχνίδι της ψιχουλομαχίας, που στήθηκε τις τελευταίες μέρες στις πλάτες των συνταξιούχων από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και τους καλεί με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας τον Φλεβάρη σε όλη τη χώρα, απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις. Σημειώνεται ότι η παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων θα γίνει στις 14 Φλεβάρη στα Προπύλαια στις 10.30 π.μ.

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα στο Αιγάλεω, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει πως «από αυτά που είπε και κυρίως, αυτά που δεν είπε, για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσε το συμπέρασμα και τη διαπίστωση της ΣΕΑ των συνταξιούχων πως οι ανάγκες των συνταξιούχων δεν χωράνε στα προγράμματα της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και όλων όσοι συνδιαμόρφωσαν τα προηγούμενα χρόνια αυτόν τον αντισυνταξιουχικό, αντιλαϊκό εφιάλτη».

Ειδικότερα για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει στην ανακοίνωσή της: «Μας είπε ότι οι συντάξεις μειώθηκαν κύρια με τους νόμους 4051/12 - 4093/12 ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Δεν είπε ότι επί 4 χρόνια που κυβέρνησαν, δεν τους κατήργησαν, τους διατήρησαν, και παρότι το ΣτΕ το 2015 τους έκρινε αντισυνταγματικούς, δεν σεβάστηκαν τη δικαιοσύνη, τουναντίον ένα χρόνο μετά την απόφαση του ΣτΕ ψήφισαν τον ν. 4387/16 (Κατρούγκαλου) που κατά τις δηλώσεις του είναι παρεξηγημένος...!».

Αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζει ότι «με δικούς τους διαδοχικούς νόμους πήραν από τους συνταξιούχους 120 δισ., ψήφισαν την απαγόρευση αυξήσεων στις συντάξεις μέχρι 31/12/2022 και οι όποιες αυξήσεις μετά την 1/1/2023 να μην υπερβαίνουν τον πληθωρισμό», διάταξη που και η ΝΔ εφαρμόζει πιστά.

Επιπλέον, όσον αφορά τον νόμο Κατρούγκαλου σημειώνει πως μεταξύ άλλων «καταργήσατε τα πληρωμένα Δώρα μας, καταργήσατε το ΕΚΑΣ, αυξήσατε τις κρατήσεις για την Υγεία στην κύρια σύνταξη από 4% σε 6% και στην επικουρική από 0% σε 6%, βάλατε στους πεθαμένους να πληρώσουν 6% για την υγεία (σ.σ. συντάξεις χηρείας). Οι κυβερνήσεις πριν από εσάς ψήφισαν την εισφορά αλληλεγγύης και δεν έχει καταργηθεί εδώ και 13 χρόνια... Χωρίσατε τους ανάπηρους σε 3 κατηγορίες σύμφωνα με το ποσοστό αναπηρίας για την απόδοση της εθνικής σύνταξης». Επιπλέον, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας για την «προσωπική διαφορά», αναφέρει: «Η προσωπική διαφορά είναι αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεων στους συνταξιούχους πριν το 2016 με σκοπό να μην μπορούν να πάρουν αύξηση...». Και καταλήγει: «Οι συνταξιούχοι μπορεί να είναι μεγάλοι σε ηλικία, αλλά δεν είναι λωτοφάγοι. Ξέρουν πως ό,τι πέτυχαν, το πέτυχαν με τους αγώνες τους και θα αποδώσουν "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι"».

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Ολοι στον απεργιακό αγώνα για τις ΣΣΕ, δεν θα γυρίσει ούτε προπέλα!

48ωρη απεργία στις 8 - 9 Φλεβάρη

Σε 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία στις 8 και 9 Φλεβάρη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, προχωρούν οι ναυτεργάτες. Η απόφαση πάρθηκε στο Τακτικό Συμβούλιο της ΠΝΟ και στη συνέχεια επικυρώθηκε και σε συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας. Η απεργία θα ξεκινήσει στις 6 το πρωί της Τετάρτης 8 Φλεβάρη και θα ολοκληρωθεί στις 6 το πρωί της Παρασκευής 10 Φλεβάρη.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 8 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στα πλοία «Blue Star» (σταθμός ΗΣΑΠ), ενώ από τα χαράματα της ίδιας μέρας θα δώσουν τη μάχη της απεργιακής περιφρούρησης.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα με πολύτιμη παρακαταθήκη τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 25 Οκτώβρη και 9 Νοέμβρη, με 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία, για την ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, την κατάργηση του 4150/2013 για τις οργανικές συνθέσεις, την απόσυρση των αντιναυτεργατικών διατάξεων του ΚΙΝΔ», σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα τρία σωματεία. Καταγγέλλουν το γεγονός ότι οι εφοπλιστές, οι οποίοι «απολαμβάνουν σωρεία προκλητικών προνομίων, επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών» που τους εξασφαλίζει η κυβέρνηση, στα ποντοπόρα - μεσογειακά - ακτοπλοϊκά φορτηγά δεν ανανεώνουν τις ΣΣΕ από το 2010, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων δεν εφαρμόζουν ακόμα και τα ελάχιστα που προβλέπουν οι ΣΣΕ.

«Ολοι στον απεργιακό αγώνα, στους καταπέλτες των πλοίων, να μη λύσει κάβος, να μη γυρίσει προπέλα» είναι το κάλεσμα που απευθύνουν τα σωματεία. Διεκδικούν: Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με ουσιαστικές αυξήσεις, πάνω από 12%, που να καλύπτουν τον πληθωρισμό. Οργανικές συνθέσεις και συνθήκες εργασίας ενάντια στην υπονόμευση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. Απόσυρση των αντιναυτεργατικών διατάξεων στην αναθεώρηση του ΚΙΝΔ. Θέσεις εργασίας με συγκροτημένα δικαιώματα, μέτρα προστασίας των ανέργων, της υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ