ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Το κράτος που αφήνει απροστάτευτο τον λαό έχει συνέχεια

Eurokinissi

Στο Μάτι και τον Μαραθώνα βρέθηκε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε άλλη μια προεκλογικού τύπου φιέστα πέρα και μακριά από τις ανάγκες του λαού της περιοχής.

Στο Μάτι επισκέφτηκε, μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (η οποία χρηματοδοτεί και το έργο), έκταση όπου στήνουν ένα πάρκο, «ένας χώρος μνήμης, για να θυμόμαστε αυτά τα οποία έγιναν και να δώσουμε όλοι μαζί μία δέσμευση: Ποτέ ξανά. Ποτέ ξανά απροστάτευτη ανθρώπινη ζωή από τέτοια κρατική αδιαφορία και αδυναμία», όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, αποσιωπώντας ότι μια πενταετία από την τραγωδία τα προβλήματα των κατοίκων παραμένουν, οι αιτίες που οδήγησαν στην πρωτοφανή τραγωδία είναι εδώ με πρώτο πρώτο το εχθρικό στον λαό αστικό κράτος, ενώ η κυβέρνηση αναλώνεται σε φιέστες και παρεμβάσεις για το θεαθήναι που καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, αλλά με τα σχέδια του κεφαλαίου για την περιοχή.

Αλλωστε, τον προεκλογικό χαρακτήρα της περαντζάδας του από την περιοχή επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, σπεύδοντας αμέσως μετά να συναντηθεί με στελέχη της ΝΔ στον Μαραθώνα, όπου αναλώθηκε σε μια θριαμβολογία περί των κυβερνητικών επιτευγμάτων αυτά τα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, από τη σκοπιά τού τι πέτυχε για το κεφάλαιο. Ενώ τις «δυσκολίες» και τα «προβλήματα» τα απέδωσε όλα σε δήθεν «εξωτερικούς παράγοντες», π.χ. στην «πρωτοφανή εισαγόμενη ακρίβεια, αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της έκρηξης των τιμών του φυσικού αερίου», αποσιωπώντας τα κύματα ακρίβειας από τη στρατηγική της περιλάλητης «πράσινης μετάβασης», την «επεκτατική διαχείριση» της ΕΕ για τη θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων, την «εξωστρέφεια» της καπιταλιστικής οικονομίας. Για, δε, τη διαχείριση της ακρίβειας παρέπεμψε στις «επιδοτήσεις», τα κάθε είδους «pass» διαχείρισης της φτώχειας, που ούτε κατά διάνοια καλύπτουν τις ανάγκες, ενώ τα παίρνει η κυβέρνηση διπλά από την άλλη τσέπη για τη «δημοσιονομική ισορροπία» του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, παίρνοντας την πάσα από τον ΣΥΡΙΖΑ και την απόφασή του να απόσχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, έριξε «καύσιμο» στη δικομματική κοκορομαχία, κατηγορώντας τον Αλ. Τσίπρα ότι «περιφρονεί ανοιχτά το Κοινοβούλιο και τη συνταγματική τάξη» και «καταφεύγει σε έναν αδιανόητο ακτιβισμό», με στόχο σε κάθε περίπτωση να κρύψει τη σύμπλευσή τους στα μεγάλα και κρίσιμα για τον λαό.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Στην πεπατημένη των κάλπικων υποσχέσεων και διλημμάτων η «πορεία στον λαό»

Το ψευτοδίλημμα «με τη δημοκρατία ή την εκτροπή» έθεσε με το «καλησπέρα» ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας χτες βράδυ στο Περιστέρι, απ' όπου επιβεβαίωσε ότι η περιβόητη «πορεία στον λαό» του ΣΥΡΙΖΑ κινείται στα γνώριμα χνάρια των κάλπικων για τον λαό διλημμάτων και υποσχέσεων για «κοινωνική δικαιοσύνη» μέσα στο άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα, προκειμένου να βάλει στο χέρι τη λαϊκή ψήφο. Αλλωστε, αυτή η μέθοδος είναι προσφιλής για τον ΣΥΡΙΖΑ, που πότε με διλήμματα του τύπου «Παλιό ή νέο» το 2015 ή το «Πρόοδος ή συντήρηση» το 2019, προσπαθούσε να κρύψει τη στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ.

Ζήτησε άλλωστε «καθαρή νίκη» του ΣΥΡΙΖΑ απ' την πρώτη Κυριακή, προκειμένου να συγκροτηθεί ισχυρή «προοδευτική» κυβέρνηση, ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για «ανιστόρητο διμέτωπο» που «διευκολύνει το καθεστώς Μητσοτάκη».

Για το περιεχόμενο της κατ' όνομα «προοδευτικής διακυβέρνησης» ο Αλ. Τσίπρας επιδόθηκε σε ένα ακατάσχετο υποσχεσιολόγιο, που συνόψισε στο σύνθημα «δικαιοσύνη παντού», και που η αξία του εκμηδενίστηκε αυτοστιγμεί με τη δέσμευσή του για στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας, που ναρκοθετεί την ικανοποίηση των στοιχειωδέστερων λαϊκών αναγκών.

Απευθυνόμενος στο εγχώριο κεφάλαιο, διαβεβαίωσε ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πετύχει την «κοινωνική συνοχή», την υποταγή των εργαζομένων στην αντιλαϊκή «σταθερότητα» που έχει ανάγκη. Του θύμισε άλλωστε το πόσο σκληρά εργάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για να πετύχει «δημοσιονομική εξυγίανση» με «ματωμένα πλεονάσματα» και το πόσες φορές αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία υποβαθμίζοντας τις ανάγκες του λαού, κραδαίνοντας το αντιλαϊκό του έργο που μάτωσε τον λαό σαν τα διαχρονικά διαπιστευτήρια της ικανότητάς του για μια δεύτερη θητεία στην αστική διαχείριση.

Στον αντίποδα, ως «παράγοντα και παραγωγό της αστάθειας» κατέδειξε τον πρωθυπουργό, τον οποίο για πολλοστή φορά ενοχοποίησε προσωπικά «ξεπλένοντας» εμμέσως πλην σαφώς και τη ΝΔ, για όλα τα δεινά του λαού και της χώρας, παρουσιάζοντας την πολιτική που ιεραρχεί τις ανάγκες του κεφαλαίου σαν παρέκκλιση και υποσχόμενος «επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα». Την ευρωενωσιακή βαρβαρότητα δηλαδή που ασπάζεται και ο ίδιος, με τις δεσμεύσεις που ανέπτυξε περί «αξιοποίησης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων», ενίσχυση της «υγιούς επιχειρηματικότητας», επενδύσεις κ.ο.κ. «Ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε αυτό το όραμα πράξη», διαβεβαίωσε.

Για να κάνει το όραμα των επιχειρηματικών ομίλων πράξη χρειάζεται βέβαια την ψήφο του λαού, στον οποίο δεν δίστασε να μοιράσει σαν μαρουλόφυλλα υποσχέσεις που συνόψισε στο ανεκδιήγητο - κατά το αλησμόνητο «μ' ένα νόμο κι ένα άρθρο» - «θα καταργήσουμε απ' τις πρώτες μέρες όλους εκείνους τους νόμους και διατάξεις που βάζουν φραγμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα». Δηλαδή όλους εκείνους τους νόμους που ο ίδιος ψήφισε και στήριξε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, πάνω στους οποίους έχτισε η ΝΔ, καταγγέλλοντας σαν να μην ξέρει τίποτα για το έγκλημα την εργασιακή ζούγκλα, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τη φορολογική ασυλία επιχειρήσεων, την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, την ενεργειακή ακρίβεια, τους καθηλωμένους μισθούς και τις πετσοκομμένες συντάξεις, το πάγωμα των τριετιών, τη φορολεηλασία, τις ελλείψεις στην Παιδεία κ.ά.

Για όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα είχε και μια υπόσχεση να εκφωνήσει, ανεβάζοντας σε άλλα επίπεδα το σύγχρονο «μαυρογιαλουρισμό».

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΝΑΤΟ
Παζαριών συνέχεια για τη διεύρυνση

Στο ενδεχόμενο ξεχωριστής έγκρισης για την ένταξη της Φινλανδίας στη ΝΑΤΟική λυκοσυμμαχία επανήλθε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας ότι «στο θέμα της Φινλανδίας η άποψή μας είναι θετική, αλλά για τη Σουηδία είναι αρνητική».

Παράλληλα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στα παζάρια που τρέχουν, επανέλαβε ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ανησυχίες μας για την ασφάλεια», ενώ με το ίδιο πρόσχημα, τις «ανησυχίες για την ασφάλειά» της, η Αγκυρα επανήλθε χτες και στις κατηγορίες κατά της Αθήνας για παραβίαση «του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών».

Χτες το βράδυ, σε συνέντευξη του στο TRT, ο Ερντογάν εξαπέλυσε νέες απειλές: «Η Ελλάδα συνεχίζει την εχθρική προπαγάνδα, αυξάνει την ένταση με παραβιάσεις και στρατιωτικοποίηση των νησιών, οπότε εμείς τι περιμένετε να κάνουμε; Οι πύραυλοί μας μπορούν να φτάσουν τα 500 χιλιόμετρα. Αν συνεχίσουν τις παραβιάσεις θα απαντήσουμε και σε νομικό επίπεδο και στο πεδίο, δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια».

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η συζήτηση για την προσφορά της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, με τον ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας, Πίτερ Σιγιάρτο, να δηλώνει πως «το να περιγράφεται ως "ελευθερία έκφρασης" το κάψιμο του ιερού βιβλίου μιας άλλης θρησκείας είναι βλακεία» και να σχολιάζει ότι «αν μια χώρα θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» και «να κερδίσει και τη στήριξη της Τουρκίας, τότε πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτική».

Αξίζει να καταγραφούν και οι δηλώσεις του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον, ότι «ομάδες και άτομα που διεξήγαγαν τέτοιες ενέργειες (σ.σ. καύσης αντιγράφων του Κορανιού) μέσα στις σημερινές συνθήκες ασφαλείας μετατρέπονται σε χρήσιμους ηλίθιους για δυνάμεις που εύχονται να ζημιωθεί η Σουηδία».

Ολα αυτά ενώ ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας κάλεσε τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών να προχωρήσουν σε «αυστηρά ποινικά μέτρα» κατά ατόμων που «βεβήλωσαν το ιερό Κοράνι», ενώ έγινε λόγος για ανοιχτή προσβολή κατά των μουσουλμάνων συνολικά.

Στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος

Στο μεταξύ, χτες στην Αθήνα ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη.

Στις δηλώσεις τους, ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε τον στόχο για «μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού», ο δε Ν. Αναστασιάδης, λίγο πριν το τέλος της θητείας του, ισχυρίστηκε ότι απέναντι στους «κινδύνους από τον τουρκικό αναθεωρητισμό», «μέσα από τη διπλωματία, την καλή γειτονία που διδάξαμε πως χτίζεται μέσα από τις τριμερείς, τετραμερείς, πολυμερείς συμμαχίες», όπως και από τη συμμετοχή στην ΕΕ, «θωρακίσαμε αρκετά την Κυπριακή Δημοκρατία, για να μπορεί από θέση ισχύος να διαπραγματεύεται μια λύση που να είναι λειτουργική και συνεχώς βιώσιμη, αλλά και να συνάδει και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Κάτι που θα διασφαλίζει όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους αλλά και τους Τουρκοκύπριους», παραπέμποντας κι αυτός ως εγγύηση στις λυκοφιλίες του κεφαλαίου και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που δρομολογούν επικίνδυνες εξελίξεις στην Κύπρο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός της περιοχής να γυρίσει την πλάτη στα κόμματα που υπονομεύουν διαχρονικά τις ανάγκες του

Σε ανακοίνωσή του για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μάτι το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Πέντε χρόνια μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, με τις συγκλονιστικές καταθέσεις των συγγενών στη σχετική δίκη να γεμίζουν οργή και με τα προβλήματα των κατοίκων να παραμένουν, ο κύριος Μητσοτάκης επισκέπτεται προεκλογικά τον τόπο της τραγωδίας και του εγκλήματος, επιβεβαιώνοντας την αντιλαϊκή συνέχεια του κράτους. Ενα κράτος που, από τη μία, αφήνει απροστάτευτο τον λαό και στο απυρόβλητο τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτήν την πρωτοφανή τραγωδία, ενώ, από την άλλη, υλοποιεί πάνω στα αποκαΐδια σχέδια δήθεν "ανάπλασης" που καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

Αυτό το γνωρίζει πλέον πολύ καλά ο λαός της περιοχής, όπως γνωρίζει και τον εμπαιγμό, τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλωστε, το βαθιά αντιλαϊκό αποτύπωμα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στην περιοχή δεν εκφράζεται μόνο στα αποτελέσματα της πυρκαγιάς στο Μάτι, αλλά και σε πολλά ακόμη ζητήματα. Εκφράζεται με την υποβάθμιση των δημόσιων δομών Υγείας, με την αναζήτηση ιδιωτών ιατρών για να καλυφθούν οι εφημερίες των Κέντρων Υγείας της περιοχής και με την απουσία δημόσιου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, η έλλειψη του οποίου φάνηκε και κατά την τραγωδία στο Μάτι. Εκφράζεται με τα σχέδια λειτουργίας ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, την ώρα που στην περιοχή απουσιάζουν στοιχειώδεις υποδομές για τις ανάγκες του λαού.

Ο λαός της περιοχής χρειάζεται να γυρίσει την πλάτη στα κόμματα που διαχρονικά υπονομεύουν τις ανάγκες και τη ζωή του, να κρίνει με βάση τη συσσωρευμένη πείρα ετών και να δυναμώσει τον αγώνα του με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ».

Νεκρός και ο κυβερνήτης του «Phantom»

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωσε χτες ότι ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας - διάσωσης για τον εντοπισμό και του κυβερνήτη του αεροσκάφους «F-4E Phantom II», σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, 31 ετών, που ακολούθησαν το αεροπορικό δυστύχημα της 30ής Γενάρη, 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας. «Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων επιβεβαίωσαν τον θάνατό του», σημειώνουν. Νεκρός είχε εντοπιστεί προηγουμένως και ο συγκυβερνήτης, υποσμηναγός Μάριος - Μιχαήλ Τουρούτσικας, 29 ετών.

Σε ανάρτηση του μετά τη γνωστοποίηση από το ΓΕΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Μεγάλη θλίψη μας γεμίζει η είδηση της απώλειας και του κυβερνήτη του "Phantom". Η διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος, ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχες τραγωδίες στο μέλλον, είναι αυτονόητη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ