ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Συνέχιση συνομιλιών Σερβίας - Κοσόβου με «καπέλο» ΕΕ

«Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου», δήλωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ για τις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου, Μίροσλαβ Λάιτσακ, μετά από νέο γύρο επαφών που ξεκίνησε προχτές σε Βελιγράδι και Πρίστινα.

Μετά από συνάντηση με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό, Αλμπιν Κούρτι, ο Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι η Πρίστινα «αποδέχθηκε επί της αρχής την πρόταση της ΕΕ», αναφερόμενος στο γαλλογερμανικό σχέδιο που πρόσφατα κατατέθηκε επικαιροποιημένο στις δύο πλευρές. Το σχέδιο καθορίζει το πλαίσιο για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με όρους που διευκολύνουν τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό για τα Δυτικά Βαλκάνια, με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού με τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα.

Από τη μεριά του, ο Κούρτι χαρακτήρισε το σχέδιο «μια καλή βάση για περαιτέρω συζήτηση και μια σταθερή πλατφόρμα για να προχωρήσουμε μπροστά». Πρόσθεσε δε ότι «ορισμένα ζητήματα πάνω στο θέμα των διεθνών εγγυήσεων, των μηχανισμών εφαρμογής (σ.σ. των οποιωνδήποτε συμφωνιών) και της χρονικής ακολουθίας (σ.σ. επιμέρους διατάξεων μιας μελλοντικής συμφωνίας) θα διευθετηθούν σύντομα στη διάρκεια των συνομιλιών που θα γίνουν στις Βρυξέλλες. Οι δημοκρατικές αντιλήψεις του ευρωπαϊκού προσανατολισμού μάς κάνουν να ελπίζουμε...».

Ο δε Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά τη συνάντηση που και εκείνος είχε, στη σερβική πρωτεύουσα, με τον Ευρωπαίο εκπρόσωπο, μίλησε για μια «ανοιχτή και φιλική συζήτηση» που έγινε, επιμένοντας μάλιστα πως «όταν λέω ανοιχτή, το εννοώ αληθινά...».

Μεταξύ άλλων ο Λάιτσακ είπε ότι «θέλουμε να διασφαλίσουμε την πρόοδο με βάση αυτήν την πρόταση ώστε όταν θα έλθουν οι δύο ηγέτες για συνομιλίες στις Βρυξέλλες η συνάντηση να είναι εποικοδομητική». Οσον αφορά δε τη σύσταση της Ενωσης Σερβικών Δήμων που έχει συμφωνηθεί από το 2013, ο Λάιτσακ επανέλαβε (γενικά και αόριστα πάντως) ότι πρέπει να τηρηθεί.

Ωστόσο, ήδη φουντώνει η συζήτηση για τις αρμοδιότητες και τον χαρακτήρα της Ενωσης, με διάφορες επισημάνσεις δυτικών αξιωματούχων πως η Ενωση δεν μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι όπως η «Σερβική Δημοκρατία» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και δεν θα έχει καθήκοντα εκτελεστικής εξουσίας.

Στο μεταξύ, ενδεικτική των πολυεπίπεδων διεργασιών είναι και η επίσκεψη που συνεχίζει στις ΗΠΑ ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας, Μίλαν Μοϊσίλοβιτς, που μεταξύ άλλων συνάντησε τον εκεί ομόλογό του, στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του σερβικού υπουργείου Αμυνας, οι συναντήσεις ασχολήθηκαν «με τη σημερινή κατάσταση στην παγκόσμια ασφάλεια και τις προκλήσεις στην περιοχή, όπως και με την διμερή στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ - Σερβίας».

Ακόμα, η ανακοίνωση χαρακτήρισε τις συναντήσεις «ανοιχτές, ουσιαστικές, επαγγελματικές και εστιασμένες στο μέλλον».

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Νέα δολοφονία Παλαιστίνιου εφήβου από ισραηλινά πυρά

Το 42ο θύμα των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων, που έχασε τη ζωή του από την αρχή του 2023, έγινε από χτες ο 17χρονος Παλαιστίνιος Χάμζεχ αλ Ασκαρ στη Ναμπλούς. Ο έφηβος έχασε τη ζωή του στη διάρκεια μίας ακόμη ισραηλινής στρατιωτικής επιδρομής στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όταν δέχτηκε μια σφαίρα στο πρόσωπο από όπλο Ισραηλινού στρατιώτη.

Η νεοεμφανιζόμενη ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση «Φωλιά των Λιονταριών» ανακοίνωσε ότι μέλη της αντάλλαξαν πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες στη συνέχεια εισέβαλαν σε κατοικημένη περιοχή, προκαλώντας τον θάνατο του εφήβου.

Νωρίτερα οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 18 νεαρούς Παλαιστίνιους στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης, στην πόλη Μπουργκίν, κοντά στην Τζενίν.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Συνεχίζεται η απεργία διαρκείας χιλιάδων εκπαιδευτικών

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει, από τις 20 Δεκέμβρη 2022, η απεργία διαρκείας άνω των 40.000 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Λίβανο που διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις στους πενιχρούς μισθούς τους και καταγγέλλουν την πλήρη απαξίωση του θεσμού της δημόσιας Εκπαίδευσης από την κυβέρνηση.

Τα δημόσια σχολεία θα έπρεπε κανονικά να ανοίξουν μετά από τις χειμερινές διακοπές στις 9 Γενάρη, ωστόσο η άκαμπτη στάση της υπηρεσιακής κυβέρνησης δεν το έχει επιτρέψει.

Οι μισθοί των εκπαιδευτικών όπως και των περισσότερων εργαζομένων στον Λίβανο έχουν χάσει από το 2019 το 90% της αγοραστικής δύναμης, μεταξύ άλλων και λόγω της συνεχούς υποτίμησης της λιβανέζικης λίρας. Οι περισσότεροι δάσκαλοι σήμερα αμείβονται με μισθούς που δεν ξεπερνούν τον μήνα τα 50 δολάρια.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟ
Νίκη της αντιπολίτευσης

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στον Ισημερινό, που υποστηρίζουν τον σοσιαλδημοκράτη πρώην Πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα και το κόμμα του «Επανάσταση πολιτών», βγήκαν ενισχυμένες από τις τοπικές εκλογές και το δημοψήφισμα με 8 ερωτήματα, που έγιναν την περασμένη Κυριακή. Ο νεοφιλελεύθερος Πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο αναγνώρισε την ήττα και ότι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης αναδείχθηκαν δήμαρχοι τόσο στην πρωτεύουσα Κίτο, όσο και στην οικονομική πρωτεύουσα Γουαγιακίλ και άλλους μεγάλους δήμους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιοποιεί η εκλογική επιτροπή.

Στα ερωτήματα του δημοψηφίσματος που αφορούσαν από το ζήτημα της έκδοσης για αδικήματα περί ναρκωτικών μέχρι τις αρμοδιότητες των τοπικών αρχών, θέματα θεσμικά, ασφάλειας ή περιβάλλοντος, η απόρριψη των προτάσεων που κατέθεσε ο Πρόεδρος Γκ. Λάσο ήταν σε όλες τις περιπτώσεις πάνω από 51%. Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό συνιστά και προσωπική ήττα, ενώ η δημοτικότητά του είναι με βάση τις τελευταίες μετρήσεις γύρω στο 20%.

Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε το 80,74% ενώ οι περισσότεροι από 13 εκατομμύρια κάτοικοι του Ισημερινού κλήθηκαν να ψηφίσουν για 23 κυβερνήτες επαρχιών (κάτι σαν περιφερειάρχες), 221 δημάρχους, 864 δημοτικούς συμβούλους, 443 κοινοτάρχες και 4.109 κοινοτικούς συμβούλους.

Το κόμμα του Ρ. Κορέα κέρδισε σίγουρα σε 9 επαρχίες (οι 3 από αυτές οι πιο πυκνοκατοικημένες στη χώρα), σε 61 μεγάλους δήμους, ανάμεσά τους η πρωτεύουσα Κίτο και το Γουαγιακίλ, ενώ ο ίδιος ο πρώην Πρόεδρος, που βρίσκεται στο Βέλγιο, τη χώρα της συζύγου του - διωκόμενος για διαφθορά - δηλώνει ότι έχει έρθει η ώρα για την «πολιτική αλλαγή». Και σε αυτήν τη χώρα προβάλλεται η αυταπάτη της σοσιαλδημοκρατικής δήθεν προοδευτικής διαχείρισης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που ο λαός πληρώνει για δεκαετίες, στη λογική του «μικρότερου κακού».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τοξικά αέρια (μεταξύ των οποίων χλωριούχο βινύλιο) απελευθέρωσαν χτες στην ατμόσφαιρα συνεργεία καθαρισμού σε εμπορική αμαξοστοιχία που εκτροχιάστηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στις ΗΠΑ, σε περιοχή του Οχάιο. Οι περίπου 2.500 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ειδοποιήθηκαν αρχικά να απομακρυνθούν και μετά να παραμείνουν στα σπίτια τους με σφραγισμένες πόρτες και παράθυρα, για να αποφύγουν ενδεχόμενο αναπνευστικής δυσφορίας ή δηλητηρίασης.

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Τουλάχιστον 25 άνθρωποι, 22 πολίτες και 3 αστυνομικοί, σκοτώθηκαν το Σάββατο στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, σε επίθεση από τζιχαντιστές. Ο προηγούμενος απολογισμός που έδωσαν οι τοπικές αρχές την Κυριακή ανέφερε τουλάχιστον 12 νεκρούς.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σε μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προέβη χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, με τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών του στην εξουσία. Κατάργησε το υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής, δημιουργώντας το νέο υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας. Συγχώνευσε το υπουργείο Εμπορίου και Επιχειρήσεων, δημιουργώντας νέο υπουργείο επικεντρωμένο στην Επιστήμη, Καινοτομία και Τεχνολογία. Αντικατέστησε τον μέχρι πρότινος υπουργό Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού με την Λούσι Φρέιζερ. Τέλος, πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος διορίστηκε ο Γκρεγκ Χαντς.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Φώτη Γεωργιάδη

Αφιερωμένη στη μνήμη του ιδρυτή του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, Φώτη Γεωργιάδη, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή τον Αύγουστο του 2020, ήταν η εκδήλωση του Συνδέσμου η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με κουβανέζικα τραγούδια από το συγκρότημα Duo Los Capos.

«Τιμούμε σήμερα τον αλύγιστο, σεμνό και γεμάτο αυταπάρνηση αγωνιστή, εμπνευστή και πρωτοστάτη του κινήματος αλληλεγγύης προς τη σοσιαλιστική Κούβα στην πόλη μας, τον Φώτη Γεωργιάδη. Αφοσιωμένος, αταλάντευτος και με ακλόνητη πίστη στην υπόθεση της ανατροπής του καπιταλισμού και στα ιδανικά του ΚΚΕ, έδινε όλες του τις δυνάμεις σε κάθε μάχη, μικρή ή μεγάλη, με το χαμόγελο, με το καλαμπούρι, πάντα με τη μαχητική αισιοδοξία που τον διέκρινε. Η νίκη της Επανάστασης του λαού της Κούβας τον συνεπήρε από την πρώτη στιγμή», είπε ο Απόστολος Σκούφας, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου.

«Πρόσφατα ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Αραμις Φουέντε Ερνάντες, απένειμε στον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Θεσσαλονίκης τιμητικό βραβείο του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών, ως ένδειξη αναγνώρισης της δράσης μας για την ενίσχυση των δεσμών φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δυο λαών, τη διάδοση της αλήθειας για την Κουβανική Επανάσταση. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του βραβείου πιστώνεται στον ιδρυτή και για πολλά χρόνια πρόεδρο και "ψυχή" του Συνδέσμου μας, Φώτη Γεωργιάδη», συμπλήρωσε η Βούλα Καραμπίδου, πρόεδρος του Συνδέσμου.

ΟΗΕ - ΑΦΡΙΚΗ
Εκθεση για τη δράση τζιχαντιστών

Η ανεργία, οι ελλείψεις σε βασικές υπηρεσίες Υγείας και Εκπαίδευσης, η διαφθορά των δυνάμεων καταστολής και η αυθαίρετη βία που ασκούν στον πληθυσμό, σε συνδυασμό με την έλλειψη ευκαιριών για βελτίωση της ζωής, αποτελούν βασικές αιτίες που στρέφουν όλο και περισσότερο νεαρό πληθυσμό αφρικανικών χωρών σε οργανώσεις τζιχαντιστών, όπως «Ισλαμικό Κράτος», «Αλ Κάιντα», «Αλ Σαμπάμπ», «Μπόκο Χαράμ» κ.ά. Η διαπίστωση αυτή αποτυπώνεται στην τελευταία έκθεση του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNPD) σε σχέση με τη δράση οργανώσεων φανατικών μουσουλμάνων στην υποσαχάρια Αφρική, που από το 2017 η δύναμή τους αυξήθηκε κατά 92%.

Οσο κι αν αυτά τα ζητήματα που αναφέρονται στην έκθεση έχουν κάποια βάση, αποκρύπτεται το κύριο: Οτι αυτές οι οργανώσεις σε μεγάλο βαθμό στήθηκαν απευθείας από τους μηχανισμούς ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, και σίγουρα αξιοποιούνται για τα συμφέροντά τους σε μια περιοχή που έχει γίνει πεδίο του σφοδρού ανταγωνισμού τους για τον φυσικό της πλούτο. Οι δε επιθέσεις τζιχαντιστών είναι το βολικό πρόσχημα του λεγόμενου «αντιτρομοκρατικού αγώνα» διαφόρων δυνάμεων για να επεμβαίνουν σε μια σειρά χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ