ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Ενταση αλλά και δίαυλοι επικοινωνίας

Νέο «λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης με την Κίνα έριξε χτες, για μια ακόμη φορά, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επιχειρώντας να παρουσιάσει μια δυσμενή εικόνα της σινικής οικονομίας στο φόντο της νέας διαμάχης που προκαλεί η πρόσφατη κατάρριψη σινικού αερόπλοιου πάνω από τις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS ο Πρόεδρος Μπάιντεν εκτίμησε ότι ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, συναντά «τεράστια προβλήματα», ειδικά στο οικονομικό επίπεδο, λέγοντας πως κανένας ηγέτης διεθνούς δύναμης δεν θα ήθελε να αλλάξει θέση με τον Σι. Εκανε λόγο για «μια οικονομία που δεν λειτουργεί και πολύ καλά», μολονότι στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι η «δυναμικότητα» της κινεζικής οικονομίας είναι μεγάλη.

Εκτίμησε δε ότι η υποστήριξη της Κίνας στη Ρωσία είναι συγκριτικά διακριτική, θέλοντας να αποδείξει πως οι αμερικανικές πιέσεις αποδίδουν αναγκάζοντας την Κίνα σε «συμμόρφωση».

Παρατήρησε πως αντίθετα με ό,τι «υπέθετε ο καθένας» όταν ξεκινούσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Πεκίνο δεν έχει ταχθεί «πλήρως» στο πλευρό της Μόσχας. Ισχυρίστηκε ότι η επιφύλαξη του Πεκίνου οφείλεται στο ότι ο Σι δεν θέλει να γνωρίσει την ίδια τύχη με τη Ρωσία, η οποία υφίσταται σκληρές οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση. «Του τηλεφώνησα για να του πω: "Αυτή δεν είναι απειλή, απλά μια παρατήρηση: Δείτε τι συμβαίνει στη Ρωσία"», είπε ο Μπάιντεν στο PBS.

Στην ίδια συνέντευξη ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι δεν επιζητεί τη σύγκρουση με την Κίνα, αλλά προειδοποίησε πως «αν η Κίνα απειλεί την εθνική κυριαρχία μας, θα αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύσουμε τη χώρα μας».

Στο μεταξύ, χτες, ανώνυμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε σε δημοσιογράφους ότι βάσει στοιχείων που συνέλεξαν αμερικανικά... κατασκοπευτικά αεροπλάνα U2 τα σινικά αερόπλοια (ή μπαλόνια σαν και αυτό που κατέρριψε αμερικανικό μαχητικό το περασμένο Σάββατο) είναι ειδικά εξοπλισμένα για συλλογή πληροφοριών και όχι για μετεωρολογικούς σκοπούς, όπως λέει η Κίνα. Είπε δε ότι είχε πολλαπλές κεραίες πιθανώς για να συλλέγει και να εντοπίζει γεωγραφικές επικοινωνίες τονίζοντας: «Ηταν εξοπλισμένο με ηλιακά πάνελ αρκετά μεγάλα ώστε να παράγει την απαιτούμενη ισχύ προκειμένου να λειτουργήσει πολλαπλούς αισθητήρες συλλογής πληροφοριών».

Υποστήριξε επίσης ότι το μπαλόνι ελεγχόταν από τον κινεζικό στρατό και ότι αποτελούσε μέρος ενός «στόλου» που έχει στείλει το Πεκίνο σε περισσότερες από 40 χώρες, σε πέντε ηπείρους.

Η αντίδραση του Πεκίνου

Υψηλούς τόνους και ένταση διατηρεί από τη μεριά της και η Κίνα που χτες επιβεβαίωσε ότι αρνήθηκε τηλεφωνική κλήση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Λόιντ Οστιν, μετά την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού καταγγέλλοντας την εξέλιξη ως «ανεύθυνη ενέργεια».

Η εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, πρόσθεσε εμφατικά ότι η κατάρριψη του σινικού αερόπλοιου ήταν επίσης και μια «βαθιά λαθεμένη ενέργεια» που «δεν δημιούργησε κλίμα κατάλληλο για διάλογο και ανταλλαγές μεταξύ των δύο στρατών». Χτες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ανέφερε ότι ενημέρωσε και άλλες χώρες για τα σινικά αερόπλοια λέγοντας πως οι ΗΠΑ «δεν ήταν ο μόνος στόχος». Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σημείωσε ότι πρόκειται για «συστημικές και τακτικές προκλήσεις της Κίνας προς τη συμμαχία του ΝΑΤΟ».

Παρά το κλίμα έντασης, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου χαιρέτισε την απόφαση της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, να επισκεφθεί την Κίνα στο πλαίσιο προειλημμένης απόφασης τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό για τις δύο πλευρές να διατηρήσουν μια φυσιολογική επικοινωνία».

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Οι λαοί πληρώνουν το τίμημα του ανταγωνισμού και των πολέμων

Οι εξελίξεις στη διεθνή οικονομία επηρεάζονται άμεσα από τον εξελισσόμενο πόλεμο στην Ουκρανία ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και την καπιταλιστική Ρωσία, με τους λαούς πρώτα και κύρια να πληρώνουν το τίμημα. Την ίδια ώρα, οι μονοπωλιακοί όμιλοι της Ενέργειας θησαυρίζουν, ενώ δίνεται ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στις «πράσινες μπίζνες» το νέο Ελ Ντοράντο για το κεφάλαιο.

Χαρακτηριστικές είναι οι χτεσινές δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις αντοχές της ρωσικής οικονομίας - βλέπε κυρίως κέρδη των καπιταλιστών - από τις δυτικές κυρώσεις. Ανέφερε ότι «η πραγματική δυναμική αποδείχθηκε ότι είναι καλύτερη από ό,τι προβλέπουν πολλοί ειδικοί» επισημαίνοντας στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης, που δείχνουν πως το ρωσικό ΑΕΠ το διάστημα Γενάρη - Νοέμβρη 2022 μειώθηκε «μόνο κατά 2,1%». Πρόσθεσε, επίσης, «ορισμένοι ειδικοί στη χώρα μας, για να μην αναφέρω τους ξένους, προέβλεψαν μείωση κατά 10% και 15% ή ακόμη 20%. Για το έτος ως σύνολο, αναμένεται να μειωθεί κατά 2,5%». Ο ίδιος εκτίμησε πως πολλές ξένες επιχειρήσεις και πολυεθνικές εγκαταλείπουν τη Ρωσία όχι με δική τους βούληση, αλλά «επειδή δέχονται πιέσεις να το πράξουν από τις κυβερνήσεις δυτικών χωρών και ως εκ τούτου υποφέρουν οικονομικά».

Στην Κίνα, η ενεργειακή κοινοπραξία «China Oil & Gas Piping Network Corporation» («PipeChina») κατέγραψε ετήσια αύξηση των καθαρών κερδών της 7,2% περίπου στα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια (4,39 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2022, σύμφωνα με την τελευταία οικονομική αναφορά που εξέδωσε. Η «PipeChina» απέδωσε την αύξηση του κέρδους της, κυρίως στην επέκταση των αγορών της, στη δημιουργική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της, και στις αποτελεσματικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως, η πανδημία COVID-19.

Το ίδιο 24ωρο η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBC) εξακολούθησε και αυτήν τη βδομάδα να διαθέτει κεφάλαια μέσω της ανοιχτής αγοράς, για την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Προχώρησε έτσι στην αγορά ομολόγων (reverse repos) αξίας περίπου 94,61 δισεκατομμυρίων δολαρίων διάρκειας επτά ημερών με επιτόκιο 2%.

Την ίδια ώρα στη Γερμανία ο πληθωρισμός - παρά τη σχετική μείωσή του λόγω κάποιων κρατικών επιδομάτων - εξακολουθεί να ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο, κατά 9,2% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο από το 9,6% που ήταν τον Δεκέμβριο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,5%.

Και νέες απολύσεις...

Πάνω από το 20% του συνολικού εργατικού προσωπικού απολύει και η «Yahoo» με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Τζιμ Λανζόν να εξηγεί πως οι απολύσεις δεν αφορούν χρηματοοικονομικές δυσκολίες, αλλά στρατηγικές αλλαγές στον διαφημιστικό βραχίονα Yahoo for Business, που δεν είναι κερδοφόρος.

Η «Ντίσνεϊ» χτες ανακοίνωσε πως θα μείνουν στο δρόμο περίπου 7.000 άνθρωποι, προκειμένου να κάνει σε βάρος τους "εξοικονόμηση κόστους" και να βελτιώσει την κερδοφορία των πλατφορμών streaming στο πλαίσιο σφοδρού ανταγωνισμού από άλλα μονοπώλια του είδους («Netflix», «Amazon Prime» κ.ά.).

Επίσης, χτες και η βρετανική εταιρεία διανομής έτοιμου φαγητού «Deliveroo» ανακοίνωσε την απόλυση 350 εργαζομένων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Συνεχίζεται η αύξηση του πληθωρισμού στην Αίγυπτο τσακίζοντας τα πενιχρά λαϊκά εισοδήματα δεκάδων εκατομμυρίων φτωχών νοικοκυριών που αποτελούν πάνω από το 30% του πληθυσμού. Χτες η αρμόδια υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός τον Γενάρη έφθασε στο 26,5% από 21,9% που ήταν τον Δεκέμβρη. Το κόστος του ψωμιού και των δημητριακών αυξήθηκε 6,6% μέσα σε έναν μήνα και η τιμή του κρέατος και των αυγών κατά 20,6%.

ΛΙΛΟΝΓΚΟΥΕ.-- Η επιδημία χολέρας που ξέσπασε τον Μάρτη του 2022 και συνεχίζεται ακόμη στο Μαλάουι έχει προκαλέσει τον θάνατο 1.210 ανθρώπων, ενώ έχουν εντοπιστεί σχεδόν 36.950 κρούσματα, ανακοίνωσε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος ζητεί να υπάρξουν «σημαντικές παρεμβάσεις» προκειμένου να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης.

ΡΩΣΟΣ ΥΠΕΞ
Περιοδεία σε χώρες της Αφρικής

Ιδιαίτερο βάρος στις σχέσεις με αφρικανικές χώρες δίνει η κυβέρνηση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια περίοδο διαρκούς όξυνσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλες δυτικές χώρες.

Χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετέβη στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, πραγματοποιώντας διαδοχικά συναντήσεις με στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες της χώρας, με πρώτο τον στρατηγό - «μεταβατικό Πρόεδρο» Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, που ηγήθηκε στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Οκτώβρη του 2021.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Λαβρόφ μαζί με τον Σουδανό ομόλογό του, Αλί αλ Σαντίκ Αλί, τόνισε ότι οι αφρικανικές χώρες έχουν πάρει μια «υπεύθυνη και ανεξάρτητη θέση» από την αρχή της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, όπως ονομάτισε τη στρατιωτική επέμβαση. Μετέφερε επίσης το έντονο ενδιαφέρον ρωσικών εταιρειών να επενδύσουν στη σουδανική οικονομία.

Η επίσκεψη στο Σουδάν λαμβάνει χώρα λίγες βδομάδες μετά την πρόσφατη περιοδεία σε χώρες της νότιας Αφρικής και ενώ ενισχύονται οι σχέσεις της Μόσχας στους τομείς οικονομίας και άμυνας με αρκετές αφρικανικές χώρες όπως το Τσαντ, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι, σε βάρος των γαλλικών γεωπολιτικών συμφερόντων και της παρουσίας του γαλλικού στρατού στην υποσαχάρια Αφρική.

Ο Λαβρόφ, ολοκληρώνοντας το πρωί της περασμένης Τετάρτης τη διήμερη επίσκεψη στο Μάλι, μετέβη στη Μαυριτανία, όπου πρόσφερε την «αμέριστη υποστήριξη» της Ρωσίας στην καταπολέμηση της μάστιγας των τζιχαντιστών στο Σαχέλ της Αφρικής. Τόνισε ιδιαίτερα ότι η Μαυριτανία είναι μια από τις χώρες «που σεβάστηκε τη θέση της Ρωσίας στην Ουκρανία», μετά τη συνάντηση που είχε στη Νουαξότ με τον Μαυριτανό Πρόεδρο, Μοχάμεντ Ουλντ αλ Γαζουάνι.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Μαυριτανό ομόλογό του, Μοχάμαντ Σαλίμ Ουλντ Μερτζούγκ, τόνισε τη «συνέπεια» της μαυριτανικής διπλωματίας, «συμπεριλαμβανομένων των κανόνων Διεθνούς Δικαίου και των αρχών της Χάρτας του ΟΗΕ».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Νέα φονική επίθεση με θύμα νεαρό Παλαιστίνιο

Ακόμη έναν νεαρό Παλαιστίνιο σκότωσαν χτες Ισραηλινοί στρατιώτες έξω από προσφυγικό καταυλισμό της Χεβρώνας στη Δυτική Οχθη.

Το θύμα λεγόταν Σαρίφ Χασάν Ραμπάα και ήταν μόλις 22 χρόνων. Τραυματίστηκε θανάσιμα στην είσοδο του καταυλισμού «Αλ Φαουάρ» με το πρόσχημα πως επιχείρησε να μαχαιρώσει στρατιώτη.

Είναι ο 43ος Παλαιστίνιος που χάνει τη ζωή του από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών ή εποίκων από την αρχή του 2023.

Στο μεταξύ, χτες, η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Αντα Κολάου, ανακοίνωσε ότι σταματά τις σχέσεις με την αδελφοποιημένη πόλη Τελ Αβίβ του Ισραήλ αξιοποιώντας τις αντιδράσεις δημοτών της που αντιτίθενται στην κατοχική βία.

  • Νομοσχέδιο θρησκευτικού σκοταδισμού προωθεί από χτες στην Κνέσετ ο ηγέτης του κόμματος υπερορθόδοξων Εβραίων SHAS, Αριε Ντέρι, που επιδιώκει να απαγορεύσει στις γυναίκες να διαβάζουν δημόσια την Τορά φορώντας ειδικό πέπλο ή να προσεύχονται μαζί με άνδρες στο Δυτικό Τείχος που είναι γνωστό και ως «Τείχος των Δακρύων».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ