Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Ενταση αλλά και δίαυλοι επικοινωνίας

Νέο «λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης με την Κίνα έριξε χτες, για μια ακόμη φορά, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επιχειρώντας να παρουσιάσει μια δυσμενή εικόνα της σινικής οικονομίας στο φόντο της νέας διαμάχης που προκαλεί η πρόσφατη κατάρριψη σινικού αερόπλοιου πάνω από τις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS ο Πρόεδρος Μπάιντεν εκτίμησε ότι ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, συναντά «τεράστια προβλήματα», ειδικά στο οικονομικό επίπεδο, λέγοντας πως κανένας ηγέτης διεθνούς δύναμης δεν θα ήθελε να αλλάξει θέση με τον Σι. Εκανε λόγο για «μια οικονομία που δεν λειτουργεί και πολύ καλά», μολονότι στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι η «δυναμικότητα» της κινεζικής οικονομίας είναι μεγάλη.

Εκτίμησε δε ότι η υποστήριξη της Κίνας στη Ρωσία είναι συγκριτικά διακριτική, θέλοντας να αποδείξει πως οι αμερικανικές πιέσεις αποδίδουν αναγκάζοντας την Κίνα σε «συμμόρφωση».

Παρατήρησε πως αντίθετα με ό,τι «υπέθετε ο καθένας» όταν ξεκινούσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Πεκίνο δεν έχει ταχθεί «πλήρως» στο πλευρό της Μόσχας. Ισχυρίστηκε ότι η επιφύλαξη του Πεκίνου οφείλεται στο ότι ο Σι δεν θέλει να γνωρίσει την ίδια τύχη με τη Ρωσία, η οποία υφίσταται σκληρές οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση. «Του τηλεφώνησα για να του πω: "Αυτή δεν είναι απειλή, απλά μια παρατήρηση: Δείτε τι συμβαίνει στη Ρωσία"», είπε ο Μπάιντεν στο PBS.

Στην ίδια συνέντευξη ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι δεν επιζητεί τη σύγκρουση με την Κίνα, αλλά προειδοποίησε πως «αν η Κίνα απειλεί την εθνική κυριαρχία μας, θα αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύσουμε τη χώρα μας».

Στο μεταξύ, χτες, ανώνυμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε σε δημοσιογράφους ότι βάσει στοιχείων που συνέλεξαν αμερικανικά... κατασκοπευτικά αεροπλάνα U2 τα σινικά αερόπλοια (ή μπαλόνια σαν και αυτό που κατέρριψε αμερικανικό μαχητικό το περασμένο Σάββατο) είναι ειδικά εξοπλισμένα για συλλογή πληροφοριών και όχι για μετεωρολογικούς σκοπούς, όπως λέει η Κίνα. Είπε δε ότι είχε πολλαπλές κεραίες πιθανώς για να συλλέγει και να εντοπίζει γεωγραφικές επικοινωνίες τονίζοντας: «Ηταν εξοπλισμένο με ηλιακά πάνελ αρκετά μεγάλα ώστε να παράγει την απαιτούμενη ισχύ προκειμένου να λειτουργήσει πολλαπλούς αισθητήρες συλλογής πληροφοριών».

Υποστήριξε επίσης ότι το μπαλόνι ελεγχόταν από τον κινεζικό στρατό και ότι αποτελούσε μέρος ενός «στόλου» που έχει στείλει το Πεκίνο σε περισσότερες από 40 χώρες, σε πέντε ηπείρους.

Η αντίδραση του Πεκίνου

Υψηλούς τόνους και ένταση διατηρεί από τη μεριά της και η Κίνα που χτες επιβεβαίωσε ότι αρνήθηκε τηλεφωνική κλήση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Λόιντ Οστιν, μετά την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού καταγγέλλοντας την εξέλιξη ως «ανεύθυνη ενέργεια».

Η εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, πρόσθεσε εμφατικά ότι η κατάρριψη του σινικού αερόπλοιου ήταν επίσης και μια «βαθιά λαθεμένη ενέργεια» που «δεν δημιούργησε κλίμα κατάλληλο για διάλογο και ανταλλαγές μεταξύ των δύο στρατών». Χτες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ανέφερε ότι ενημέρωσε και άλλες χώρες για τα σινικά αερόπλοια λέγοντας πως οι ΗΠΑ «δεν ήταν ο μόνος στόχος». Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σημείωσε ότι πρόκειται για «συστημικές και τακτικές προκλήσεις της Κίνας προς τη συμμαχία του ΝΑΤΟ».

Παρά το κλίμα έντασης, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου χαιρέτισε την απόφαση της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, να επισκεφθεί την Κίνα στο πλαίσιο προειλημμένης απόφασης τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό για τις δύο πλευρές να διατηρήσουν μια φυσιολογική επικοινωνία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ