Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΡΙΑ
ΣΥΡΙΑ
Γεωπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες του λαού που παλεύει με τα συντρίμμια

Λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων από τον καταστροφικό σεισμό στις περιοχές της βόρειας και βορειοδυτικής Συρίας που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές ή έχουν ισοπεδωθεί πλήρως. Ο αριθμός των νεκρών που είχε ξεπεράσει τις 4.000 ως χτες νωρίς το απόγευμα, πολλαπλασιάζεται διαρκώς καθώς δυσκολεύονται τα σωστικά συνεργεία να προσεγγίσουν αρκετές από τις σεισμόπληκτες περιοχές λόγω καταστροφής των οδικών δικτύων της εμπόλεμης χώρας, αλλά και εξαιτίας των καταστροφικών δυτικών κυρώσεων...

Χτες κατάφερε να φθάσει από το μεθοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα, που είναι στα σύνορα με την Τουρκία, το πρώτο κομβόι έξι μεγάλων φορτηγών με διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια γεμάτο ιατροφαρμακευτικά είδη, σκηνές, κουβέρτες, πακέτα με είδη προσωπικής υγιεινής.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικής Βοήθειας (OCHA) ανακοίνωσε ότι εντείνονται οι διεργασίες με τις τουρκικές αρχές για το άνοιγμα και άλλων δύο μεθοριακών περασμάτων για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς οι εκατοντάδες χιλιάδες σεισμόπληκτοι της Συρίας «έχουν ανάγκη από τα πάντα». Το πιθανό άνοιγμα άλλων δύο μεθοριακών διαδρόμων επιβεβαίωσε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο μεταξύ, καταφθάνουν κυρίως από αραβικές χώρες οι πρώτες μεγάλες αποστολές ιατροφαρμακευτικής βοήθειας, σκηνών και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Μεταγωγικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν και χτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού από το Ιράν, τα ΗΑΕ, το Ομάν, ενώ χτες και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως δημιουργεί αερογέφυρα για τη διευκόλυνση της αποστολής βοήθειας προς τη Συρία. Δεκάδες φορτηγά ξεκίνησαν και από το Ιράκ.

Στη Δαμασκό μετέβη χτες υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του Λιβανέζου υπηρεσιακού πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι, σε μια προσπάθεια συνεννόησης για τον συντονισμό της βοήθειας στους σεισμόπληκτους. Ο Λίβανος έχει ανοίξει γι' αυτόν τον σκοπό τα αεροδρόμια και λιμάνια της χώρας. Συνεργεία εντοπισμού επιζώντων και διάσωσης έχουν καταφθάσει από το Ιράν, την Κίνα, τη Ρωσία ενώ χτες αναχώρησαν από την Ιορδανία δύο ομάδες 73 Παλαιστίνιων γιατρών, νοσηλευτών και διασωστών με σκοπό να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους σεισμοπαθείς Συρίας και Τουρκίας.

Παρακάμπτουν την κυβέρνηση Ασαντ

Στο μεταξύ η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει έκτακτη βοήθεια στον συριακό πληθυσμό ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ όχι σε συνεννόηση με τη συριακή κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ αλλά «σε διασύνδεση με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα Ηνωμένα Εθνη, στο σύνολο των περιοχών που έχουν πληγεί από τους σεισμούς». Ο Φρανσουά Ντελμά, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, διευκρίνισε ότι η εξέλιξη δεν αλλάζει την «πολιτική προσέγγιση» της Γαλλίας απέναντι στο καθεστώς.

Η Γερμανία ανακοίνωσε πως θα αυξήσει κατά 26 εκατομμύρια ευρώ την ανθρωπιστική βοήθεια που θα παράσχει στη Συρία. Σε ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας στη Βηρυτό αναφέρεται ότι χρειάζονται περισσότεροι πόροι, ιδίως στις βορειοδυτικές περιοχές όπου ζουν χιλιάδες Σύροι και δεν ελέγχονται από τον συριακό στρατό. «Η Γερμανία μπορεί να βασιστεί στους στενούς δεσμούς της με διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη βορειοδυτική Συρία, καθώς ήδη παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή αυτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα και η Βρετανία ανακοίνωσε «πρόσθετη βοήθεια» για να στηρίξει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην ίδια περιοχή, δίνοντας τη μερίδα του λέοντος στη ΜΚΟ «Λευκά Κράνη» που ίδρυσε Βρετανός πράκτορας για να εξυπηρετήσει τις σκοπιμότητες ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων με το πρόσχημα της «ανθρωπιστικής βοήθειας και διάσωσης».

Βομβαρδισμός κουρδικών περιοχών

Η συριακή κουρδική ένοπλη οργάνωση «Απελευθερωτικές Δυνάμεις Αφρίν» διέψευσε χτες ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας πως μαχητές των ΥPG επιτέθηκαν σε βάση του τουρκικού στρατού με πυρά πυροβολικού στο Ταλ Ριφάτ της επαρχίας Χαλεπίου της βορειοδυτικής Συρίας. «Οι δυνάμεις μας δεν έκαναν επίθεση στις βάσεις του εχθρού όταν ο λαός μας χτυπήθηκε από τον μεγάλο σεισμό. Ο ισχυρισμός της τουρκικής κατοχικής δύναμης είναι ψευδής», ανέφερε ανακοίνωση της οργάνωσης, σύμφωνα με το κουρδικό ειδησεογραφικό πόρταλ «Αnf». Σημειώνεται αντίθετα πως οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις «επιτέθηκαν στις περιοχές μας» βομβαρδίζοντας το «Ταλ Ριφάτ στις 6 Φλεβάρη μετά τον σεισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ